Samsung L170

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Štýlový telefón s displejom na ležato, EDGE, 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS aj RT.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 102 x 46 x 11 mm

hmotnosť: 86 gramov (zistená: 86 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 220 x 176 b., 31 x 25 mm, uhlopriečka 40 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 25 MB + microSD, 500 SMS,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail (limit 500 kB) RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (samsungový konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS + RT), A2DP,

ostatné: Java, čiastočný multitasking, internetový prehliadač NetFront 3.4, prehliadač dokumentov, blogovanie (ShoZu),

batéria: Li-ion, 880 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), minimalizácia (Java) aplikácií, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung L170 je telefón strednej triedy s naoko priemernou výbavou. Zaujme skôr detailami, než základnými vlastnosťami.

Na prvý dotyk je kvalitne spracovaný, s netradične hrbolatou klávesnicou. Jednotlivé strieborné rady tlačidiel vystupujú výrazne nad povrch. Dobre sa tak na klávesnici orientuje prstom. L170 je však v prvom rade

, ktorý sa nepodobá na žiaden aktuálny mobil iného výrobcu. Na barovom stolíku bude vyzerať najlepšie. Zrkadlový povrch treba stále čistiť, ale to vašej priateľke aj tak vadiť nebude. Hlavne, že sa v ňom vidí. Viaceré časti prístroja sú z kovu, napríklad celý zadný kryt batérie. Otvor pre pútko je nelogicky umiestnený v ľavom hornom rohu.

V ľavej bočnej stene sa okrem samsungového konektora pre nabíjačku, kábel či slúchadlá aj tlačidlo prepínania vybraných funkcií bez ich ukončenia - čiastočného

. Jedná sa o hovor / správy / internetový prehliadač / hudobný prehrávač. V pravej bočnej stene je tlačidlo fotoaparátu a dvojitý ovládač hlasitosti. pre pamäťovú kartu je umiestnený v ľavej bočnej stene, ale pod zadným krytom.

Samsung L170 je typický dvojicou dotykových výberových tlačidiel. Podobne ako na U600, ale dotykové tlačidlá sú len dve a s nastaviteľnou citlivosťou. Voči tomu nemám žiadne výhrady.

je orientovaný na ležato. To má svoje výhody, ale jeho slabšie rozlíšenie chváliť nebudem. Rovnako ani viditeľnosť na slnečnom svetle. Skrátka, radšej by som na L170 videl klasický QVGA displej než tento starý prvok známy z modelov tejto triedy spred pár rokov. Po vstupe do menu si Samsung L170 tradične pamätá poslednú pozíciu (v každej úrovni!). K dispozícii je len modrá a svetlá téma. Mnohých poteší tapeta živý svet a animované zadávanie čísiel na domácej obrazovke.

Z ostatných funkcií spomeniem len pozorované zaujímavosti.

Aj keď je prehrávač hudby štandardný, sklame absenciou ekvalizéra. Zato

s RDS aj funkciou Radio Text zobrazuje názov počúvanej stanice aj skladby.

Položka

zahŕňajúca priamo v hlavnej ponuke funkcií Google Search a Google Mail je len dvojicou záložiek internetového prehliadača. To si už radšej nastavte do záložiek google.com/m/products. Vtedy zbadáte, čo všetko Google pre mobily ponúka.

V správach mám najväčšiu výhradu ku 500 kB

na jednu e-mailovú správu. Páči sa mi opakované upozornenie na prijatú správu v pravidelných intervaloch. Toto nastavenie nájdete v úprave každého profilu.

Samsung L170 dokáže otvoriť PDF, XLS, DOC dokumenty. Žiaľ, prehliadač nedokáže zalamovať riadky, a tak je dokument akoby obrázok, ktorý môžete priblížiť a pohybovať sa po ňom. Na čítanie dlhších dokumentov to však vôbec nie je vhodné.

čítačka je moja obľúbená funkcia a nechýba ani v L170-ke. Stačilo zadať www.fony.sk, mobil automaticky vyhľadal vhodné RSS kanály a stiaho požadované články. (Fony.sk majú viacero kanálov - originálny, bez diakritiky alebo s WAP odkazmi na celé články...všetko nájdete na titulnej stránke www.fony.sk v ľavom stĺpci)

Organizačných funkcií je tu viac než dosť: tradičný kalendár, 1 + 5 budíkov s dokonale podrobným nastavením, hlasový záznamník, poznámky (100 znakov), úlohy, svetové hodiny, kalkulačka, prevodník, časovač, stopky, SIM toolkit.

Ako každý Samsung, aj tento pri slabej batérii neumožňuje použitie zábavných funkcií. Nech bude pre vás v takom prípade akokoľvek dôležité fotografovanie či prehrávanie hudby, nepodarí sa vám to.

Výhody:

- dizajn, kovové materiály,

- prehliadač dokumentov,

- FM rádio s RDS a RT.

Nevýhody:

- čitateľnosť a rozlíšenie displeja,

- obmedzené e-maily,

- Google zbytočne zaberá položku hlavnej ponuky.

Orientačná cena: 6 490 Sk (Epicentrum)

Záver

Samsung L170 je štýlovka s netradičným dizajnom klávesnice. Aj napriek niektorým nadštandardným funkciám ho radím medzi prístroje, ktoré si ľudia nekupujú kvôli nim. Ak sa vašej partnerke L170 zapáči, ťažko jej nájdete podobný mobil inej značky. Najväčšiu kritiku si zaslúži zastaralý displej s nepraktickou orientáciou. V smartfóne otočenie displeja na ležato dokonca preferujem, ale v takomto telefóne s takýmto rozlíšením mi to len spôsobuje neprehľadné listovanie zväčša len po dvoch riadkoch. Keby bol otočený na výšku, videl by som určite o 2 - 3 položky viac napríklad v telefónnom zozname, obrázkoch.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.08.2008 - 19:10

rahowa: ty blaaho,tak tot by ma nenapadlo...

anonymous08.08.2008 - 22:26 Trvalý odkaz

jamesiq: heh ten display ma troska divne rozlisenie :D

anonymous09.08.2008 - 00:45 Trvalý odkaz

defluo: preco mi vsetky samysungy s klasickou konstrukciou pripominaju vecka vlozene to lisu a splostene do klasiky ? :D

anonymous09.08.2008 - 00:45 Trvalý odkaz

defluo: pardon... nie vecka ale slidery...

Celá diskusia 4 príspevky