Sony Ericsson T700

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Štýlový kovový mobil s 3,2 Mpix fotoaparátom bez AF, FM rádiom s RDS a HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ??

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 104 x 48 x 10 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 bodov, 31 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 bodov, zvuk AAC),

pamäť: 28 MB + 512 MB Memory Stick Micro,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast-Port), mass storage (offline, prenos médií online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, blogovanie,

batéria: Li-Pol, BST-33 , 950 mAh,

výdrž: do 9,5 h hovoru / 370 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 512 MB Memory Stick Micro, USB kábel, stereo handsfree HPM-64, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Mnohí ho pri predstavení pasovali za nástupcu legendárneho Sony Ericssonu T610. Aký je v skutočnosti model T700 sa vám budem snažiť priblížiť v nasledujúcich riadkoch.

sa drží pravidiel, ktoré T610 zaviedol. Základom je jednoduchosť, rovnomernosť a elegancia. K dispozícii sme mali strieborný variant, viac sa mi však páči verzia s tmavou hornou časťou. Výrobca sa opäť pohral s materiálmi, takže tu nájdeme kombináciu plastových a kovových častí. Pevnosť je výborná, rozmery perfektné. Poteší najmä hrúbka a hmotnosť, takže mobil vám nikde nebude prekážať. Výhrady mám k umiestneniu Fast portu na ľavom boku tela - pripojená nabíjačka alebo slúchadlá výrazne zhoršujú ovládanie a držanie v ľavej ruke. Navyše všetci márne čakáme na podstatne univerzálnejší miniUSB alebo microUSB konektor. Zadný kryt batérie má po stranách posuvné zámky, takže všetko sedí ako má. Pamäťová karta si svoje miesto našla pod systémovým konektorom a pred zrakom okolia ju chráni gumený kryt.

Možno si niekto bude myslieť, že preháňam, ale

jednoducho musím označiť za výbornú. K dokonalosti chýbajú možno len väčšie rozmery jednotlivých kláves. Inak má alfanumerická časť výborný zdvih, odpor a rozlíšenie hmatom. Písanie dlhšieho textu je príjemné a neunavuje. Ovládacie klávesy pod displejom sú zoskupené po bokoch ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom. Tvarovanie kompenzuje rozmery, takže sa nemusíte báť náhodného stlačenia iného tlačidla.

je už tradične výborný. Skvelá čitateľnosť za akýchkoľvek podmienok je doplnená senzorom, ktorý automaticky upravuje jas. Rozmery vo vypnutom stave mierne skresľuje čierne lemovanie, uhlopriečka 51 mm je však dostatočná. Prostredie a menu T700 sa nijak nelíši od jeho ďalších súrodencov. K dispozícii máte v základe štyri témy, z toho tri s Flash animovaným menu. Okrem toho nechýba ani klasické maticové usporiadanie, zobrazenie jednej veľkej ikony a horizontálne usporiadanie ponuky. Stále však chýba možnosť vlastného preskupenia položiek, či aktívny pohotovostný režim.

je umiestnený na zadnej časti bez aktívneho krytu. Treba si preto dávať pozor na poškodenie šošovky. Nezabudlo sa na prisvetľovaciu diódu. Najviac asi bude chýbať autofókus. Maximálne rozlíšenie 3,2 Mpix tak využijete najmä na snímanie vzdialenejších objektov. Nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba ani geo-tagging, teda zaznamenanie polohy. Keďže T700 GPS modul priamo neobsahuje, zaznamenáva sa len približná poloha podľa BTS vysielačov. Zoom je použiteľný len pri najnižšom rozlíšení 640 x 480 bodov. Prezeranie výsledných fotografií zabezpečuje s možnosťou vytvárania vlastných albumov a dodatočných úprav.

Video je na tom podobne ako väčšina iných modelov od Sony Ericssonu. Rozlíšenie 320 x 240 a kvalitná zvuková stopa vo formáte AAC je stále dostatočnou voľbou. Rozsah nastavení je podobný ako u fotoaparátu, diódu môžete použiť na osvetlenie nahrávanej scény pri slabších svetelných podmienkach. Všetky videá sú sústredené v galérii, ktorá si pamätá pozíciu ukončenia pozerania.

Hudobná výbava poteší aj náročnejších. Základom je prepracovaný

so správou knižnice, voľbou ekvalizéra a spôsobu prehrávania. Veľkým prekvapením je prítomnosť slúchadiel , ktoré sú kvalitatívne ďaleko pred bežne dodávanými, a navyše obsahujú redukciu na 3,5 mm konektor. Zaujímavosťou pri prehrávaní, s otvoreným prehrávačom, je preblikávanie klávesnice v akejsi postupujúcej vlne. Prekvapila ma prítomnosť stereo reproduktorov, jeden na zadnej strane vedľa diódy, druhý si svoje miesto našiel na prednej strane v oblasti reproduktoru slúchadla. Nezabudlo sa ani na s podporou RDS a automatickým prelaďovaním frekvencií. Chýba však zobrazenie doplnkových info. Za veľkú výhodu Sony Ericssonov považujem prítomnosť funkcie , teda rozpoznávanie prehrávaných skladieb.

Prítomnosť profilov už asi nikoho neprekvapí. Zmeny sú minimálne, stále chýba možnosť časovania, či výber melódie pre každý profil zvlášť. Prepínanie odporúčam nastaviť ako skratku na štvorsmerovom tlačidle, pretože tlačidlo vypnutia sa zlúčilo s červeným na ukončenie hovoru.

Vnútorná pamäť 28 MB je už tradične plne zdieľaná pre akýkoľvek obsah a správy. Rozšíriť ju môžete kartami Memory Stick Micro, jednu s kapacitou 512 MB výrobca rovno pribalil.

zostal takisto bez zmien. Kapacita 1000 viacpoložkových podrobných záznamov je zachovaná, rovnako ako aj možnosť voľby pamäte mobilu alebo SIM karty samostatne. Nechýba ani inteligentný systém vyhľadávania z pohotovostnej obrazovky známy z iných modelov.

Klávesnicu som už pochválil skôr, spolu s výborným slovníkom T9 predstavuje ideálnu dvojicu na písanie textov. Prichádzajúce SMS a MMS

majú spoločný priečinok, editory sú oddelené. Zmeny takisto nečakajte ani u . Určite by potešilo ak by vedel pracovať aspoň s viacerými kontami naraz, veď konkurencia sa to už dávno naučila.

je síce starý známy, v danej kategórii sa mu však ťažko hľadá konkurencia. Podporuje Flash animácie, po stránke sa pohybujete pomocou šípky a pri priamom porovnaní s Nokiou N82 bol miestami dokonca rýchlejší ako prehliadač zo Symbianu. K dokonalosti chýba už len práca s viacerými oknami.

V oblasti prenosu sa nerobil žiadny kompromis, a tak u T700 nájdete technológie od GPRS po HSDPA. Lokálne zasa využijete Bluetooth, prípadne dodávaný USB kábel s možnosťou nabíjania batérie. Mrzí ma, že Mass Storage je neustále dostupný len pokiaľ je telefónna časť vypnutá. Čiastočnou náhradou je podpora Media Transfer, teda prenos multimédií napríklad prostredníctvom Windows Media Playeru.

V oblasti organizácie času musím spomenúť prítomnosť piatich

s podrobnými nastaveniami. Kalendár zostal bez zmeny a ponúka štyri druhy udalostí s opakovaním a pripomienkami. Tradične tu nájdete aj poznámky s možnosťou umiestnenia na pohotovostnú obrazovku. Nechýbajú úlohy, časovač, stopky, kalkulačka a pamäť kódov.

Podpora

je doménou značky Sony Ericsson. Minimalizácia a multitasking sú stále nadštandardnou záležitosťou. Výrobca pripravil niekoľko zaujímavých aplikácií a trojicu hier hneď v základe. Najviac ma zaujal , čo je aplikácia na záznam kvalitných zvukových stôp vo formáte WAV. Tu však jeho funkcie zďaleka nekončia. Jednotlivé záznamy môžete zlučovať, nastavovať značky začiatku a konca, meniť im tempo a výšku tónu, orezávať a rozdeľovať. Rovnako si môžete nastaviť aj maximálnu dĺžku záznamu.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Batéria typu BST-33 s kapacitou 950 mAh je dostatočná na prísun energie po dobu 1,5 až 2 dni pri bežnom využívaní so zapnutou 3G sieťou. Úpravou jasu a voľbou 2G siete by ste z nej mohli dostať aj viac.

Výhody:

- kovové časti a kvalitné spracovanie

- výborná odozva klávesnice

- výborne čitateľný displej

Nevýhody:

- absencia autofókusu

- žiadne inovácie oproti ostatným modelom

- absencia aktívneho pohotovostného režimu

Orientačná cena: 5580

(Sony Ericsson)

Záver

Sony Ericsson T700 na mňa urobil veľmi dobrý dojem. Pôvodne som ho chcel pasovať za nástupcu legendárneho T610, ale nemôžem. Neprináša totiž žiadne významné inovácie. Nedá sa však označiť za zlý mobil, pretože výbavou určite bude napĺňať aj požiadavky náročných užívateľov. No najhlavnejším argumentom je jednoznačne cena. Ak teda hľadáte elegantný a štýlový mobil s príjemnými rozmermi a nemáte príliš vysoké požiadavky na multimediálnu výbavu, tak je pre vás Sony Ericsson T700 ideálnou voľbou.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.11.2008 - 10:06

jamesiq: No vzhladovo sa mi velmi paci a funkcne to tiez nevyzera zle :)

anonymous07.08.2008 - 14:27 Trvalý odkaz

graffoo: zas prtavy. kurna to im v tom SE uz vazne sibe? ved tam maju kopec miesta na vacsi displej!

anonymous07.08.2008 - 15:00 Trvalý odkaz

ORION: Je to vlastne prekrytovany walkman W890i takze potesi hrubka len 1 cm stereo reproduktori plusom oproti W890i je led blesk.

anonymous07.08.2008 - 15:17 Trvalý odkaz

hanci: bez autofocusu gratulujem.....

anonymous07.08.2008 - 15:29 Trvalý odkaz

stevo: preco sa uz nevyrabajú siemensi densne mobily idu dole vodou naco kupovat na rok jeden mobil za 15000 ked by kazdemu stacila 6070 a ktomu si kupim kvalitny fotak, mp3 prehrava? a notebook.

Celá diskusia 88 príspevkov