Apple iPhone 5C - O2 prekvapilo, Apple nie

Slovenské ou-tú začalo lacnejšiu verziu najnovšieho ajfónu predávať krátko po jeho predstavení, vďaka čomu sme sa k nemu dostali aj my. Oplatí sa iPhone 5 prezlečený do plastového hábitu? Ťažko povedať.

Začnem pragmaticky, číslami.

124 x 59 x 9 mm. Takmer rovnako ako Samsung Galaxy S4 mini. Ten je o 2 mm širší. Naživo je to jedno, v oboch prípadoch ide o telefóny, ktoré padnú akurát do ruky. HTC One mini s opäť rovnakou hrúbkou je o 4 mm širší, Elegantný Huawei P6 je širší o 7 mm, ale zas o 3 mm tenší.

131 g na redakčnej váhe. O 24 gramov viac než S4 mini, o 11 gramov viac než pé-šestka a o 8 gramov viac než One mini. iPhone 5C dokonca o jeden gram prekonáva päťpalcový Galaxy S4, vraj kvôli kovovému šasi.

4'', 640 x 1136 bodov. Na displeji iPhonu 5C vidíte o 40 % viac pixelov než na 4,3'' qHD displeji S4 mini a o 27 % menej než na 4,7'' HD displeji P6 alebo na 4,3'' HD obrazovke One mini.

1507 mAh. Batéria v HTC ponúka 1800 mAh, v Samsungu 1900 mAh a Huawei 2000 mAh.

ikona

Základné info: Apple iPhone 5CLacnejšia verzia iPhonu v piatich pestrých farbách s takmer rovnakou výbavou, akú mal iPhone 5 prináša procesor Apple A6, 4'' Retina displej, 8 Mpix fotoaparát a polykarbonátovú konštrukciu.

Ako ste si všimli, porovnávam s androidmi, ktoré som mal už v rukách a určite stoja za pozornosť všetkých potenciálnych majiteľov päť-céčka. Windows Phone s porovnateľným displejom, parametrami a rozmermi na našom trhu nemáme. Nokia 925 si určite zaslúži desať minút vášho času pri hľadaní nového mobilu, ale oproti všetkým iPhonom s päťkou v názve je to tehla. Takže smola.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S4 mini - equilibrium v praxiRecenzia elegantného androidu so 4,3'' qHD obrazovkou a bohatou funkčnou výbavou. Menej je niekedy viac.

Dokončím teda tento čudný úvod a vrhnem sa na samotný mobil. Prečo dať prednosť es-štvorke v mini verzii? Pretože stojí takmer polovicu, podporuje pamäťové karty, je príjemná do ruky, ľahká ani pierko... Taký ten dobrý mobil so slušnou batériou, solídnymi parametrami, veľmi dobrým fotoaparátom, a aj ten displej je koniec-koncov "v pohode". Prečo Huawei? Priemerný slovenský fanúšik Applu sa zasmeje, ostatní budú ohŕňať nos. Nebudem sa snažiť o nemožné, preto skočím na najsilnejšieho súpera iPhonu 5C - HTC One mini. Kvalitný a pekný stroj s nádherným HD displejom a bohovskými stereo reproduktormi. Ak nemienite vaše snímky z fotoaparátu presúvať do počítača, ale maximálne skončia na facebooku, ak ich budete prezerať jedine na svojom peknom smartfóne s displejom, ktorý má aj tak rozlíšenie vášho notebooku, tak vás HTC One mini dostane. A ešte vám aj ostane...pár stoviek eur.

ikona

Recenzia: HTC One mini - zábavný elegánPrvý kontakt s menšou verziou vlajkovej lode HTC One s 4,3'' HD displejom, stereo reproduktormi a špeciálnym 4 Mpix fotoaparátom. Potešila by silnejšia batéria a väčšia RAM.

- zapni bratislavsko-piešťanský dialekt -

Lenže, ty nechceš žádný Android. Nejsi žebrák, čo má čas furt volačo nastavovať. Chceš nový ajfón a zato ťa uznávam. Proste, zajtra pójdeš pekne k bankomatu, potom do tej modrej predajne s maňuškami vo výklade, šak jedna bola až vo vesmíre, a vypýtaš si jeden biely. Alebo modrý? No, to si ešte do zajtra rozmyslíš. A keďže si celé leto tvrdo makal na zlatých pieskoch, móžeš okašlať 16-gigovú verziu a rovno cvaknúť takmer osem stoviek aj s obedom za tricatdvojku. Lenže pozor, kamarát! Ten pekný kukuč fešandy za pultom ťa bude stáť vyše 63 eur. Presne o tolko je lacnejší ajfón-pät-cé cez ou-tú-é-šop. Takže, kašli na bankomat, hybaj na www.o2.sk, vyber si svoj kúsok šťastia a odfajkni, či bereš len mobil, alebo kompletku s nejakým paušálom. S Platinovým ti bude stačiť 487 eur, takže ti volačo ostalo aj na pizzu s frajerkou. Konečne si móžete dat každý jednu celú. Už žádná margherita na dva taniere. Zajtra budeš grant. Zajtra si budeš večeru fotiť novým ajfónom s fasa filtrami v rámci foťáku. Srandujem, ty predsa neni si hipster.

- koniec bratislavsko-piešťanského prízvuku -

No, a čo nášmu kamarátovi nový iPhone 5C prinesie? Podľa mňa dizajn presne pasujúci ku grafike nového iOS 7, ktorému síce neviem prísť na chuť, ale uznávam, že k bielemu päť-céčku celkom ide. Plastové prevedenie mi nijak neprekáža. Je to kus mimoriadne pevného zariadenia s primeranými rozmermi určený na každodenné použitie. Nepatrím ku kritikom plastových telefónov, navyše tu je všetko podporené kovovou vnútornou konštrukciou a polykarbonát sa osvedčil už na Lumiách od Nokie. Či chceme alebo nie, Apple jednoznačne vie, čo robí. Že, baby? Toto bude jednoznačne aj-fón pre vás. By ma zaujímalo, ktorá farba bude nakoniec najpopulárnejšia. Vo východnej Ázii tipujem ružovú, v Európe bielu.

Nechcem, aby to vyznelo tak, že kritizujem hmotnosť, pričom zabúdam na kvalitu konštrukcie. Takže upozorňujem, že takýto plastový iPhone je vlastne iba návratom k prvým iPhonom. Žiadna novinka, žiadny experiment. A so samsungovskými plastami sa to nedá porovnávať. Vyššia hmotnosť si síce v modernej dobe zaslúži kritiku, ale kto chce ľahučký mobil, priplatí si za iPhone 5, resp. 5S.

Chýba mi tu podpora pamäťových kariet, ale to ako-tak porieši predražená 32 GB verzia. Apple opäť ukazuje, ako krásne zarobiť na 16 GB flash pamäte. Že vraj 16 GB microSD kartička od SanDisku z Alzy za 14 eur? Tudle-nudle! Pekne stovečka rovno do Cupertina.

Tiež by som uvítal nejakú informačnú LED diódu alebo blikajúce tlačidlo pri zmeškanom telefonáte. Smola, nový ajfón musíte pre kontrolu zmeškaných udalostí vždy rozsvietiť. Našťastie to ide starým dobrým tlačidlom pod displejom. Zhora stiahnete lištu s upozorneniami, zdola zase nové skratky ku Bluetooth, Wi-Fi, jasu obrazovky, hudobnému prehrávaču, svietidlu... Spodná rolovacia lišta je šikovná, to treba uznať. Ale užívať si ju môžu aj majitelia iPhonu 4, ktorí sa aktualizácie na iOS 7 tiež dočkali. Takže späť ku 5C.

V hornej stene štandardný vypínač. Presnejšie, v jej pravej časti. Ja by som ho chcel radšej v tej ľavej, alebo ešte radšej v pravej bočnej stene. Tá je takmer prázdna, tu sa ukrýva len šuflíček na nanoSIM. Že ste si ešte len zvykli na microSIM nikoho v sídle Applu nezaujíma - pekne orezať na nano a šup dnu. Už teraz mám obavy, akú veľkosť SIM karty vymyslí Apple o rok. Ospravedlniť to môžu jedine tie očakávané Apple hodinky s podporou maličkých SIM kariet. Veď uvidíme. Hladkú rovnú stenu môžete využiť ako vodováhu pri vešaní obrazov či nastavovaní nožičiek vášho sporáka. Stačí otvoriť aplikáciu kompas.

V ľavej bočnej stene máme výrazne vystúpené tlačidlá hlasitosti a nad nimi mechanický prepínač tichého režimu. Klasika. V spodnej stene sa ukrýva audio jack, lightning konektor a veľmi, veľmi slušný reproduktor. Škoda, že na stereo efekt v Cupertine stále kašlú. Mimochodom, s iPhonmi vám nestačí so sebou nosiť len káblik. Apple blokuje nabíjanie z kadejakých nabíjačiek, takže sa nespoliehajte, že svojho nového miláčika nabijete z každého notebooku či USB nabíjačky. Často to funguje, ale nie vždy.

Takže, žiadne pamäťové karty, žiadna LED-ka, žiadne FM rádio, skrátka nič, na čo sú ľudia na androidoch zvyknutí. Týmto má iOS stále najbližšie k Windows Phone. Apple ignoruje aj NFC, v poslednej dobe populárny infraport - práve som pomocou LG G2 znížil hlasitosť rádia Devín na domácom audio systéme - a orientuje sa skôr na solídny fotoaparát a dokonale vyladený OS.

Keďže tvrdohlavý Apple ide v mnohých oblastiach vlastnou cestou, náhradou za NFC má byť nová funkcia AirDrop pre posielanie súborov medzi Apple produktmi. Namiesto microSIM karty do 5C zase strkáte nanoSIM. Namiesto univerzálneho microUSB konektora musíte používať kábliky a príslušenstvo s lightning konektorom. Hoci, ten je tak vydarený, že tvorcovia microUSB môžu iba závidieť. Žiadne rozmýšľanie nad polohou konektora - na tej totiž nezáleží.

Operačnému systému, snáď okrem hippies grafiky, nemám čo vyčítať. Nové funkcie sú vydarené, iba neustále načahovanie sa palcom do ľavého horného rohu predĺženého displeja (kvôli kroku späť) mi príde už od modelu iPhone 5 mimoriadne nepohodlné. S týmto iOS 7 nič nespravilo. Pri kroku späť sa už nemusíte načahovať do ľavého rohu displeja, stačí prejsť prstom zľava doprava po obrazovke.

A čo fotoaparát? Podľa mňa ide s Nokiou Lumia 925 o najlepší osemmegapixelový fotomobil na trhu. Spustíte ho napríklad priamo z odblokovacej obrazovky ťahom prsta z pravého dolného rohu. Mimochodom, takzvaného lock-screenu som sa nevedel zbaviť. Na androidoch ho bežne vypínam.

Po spustení fotoaparátu preskočíte na záznam videí ťahom prsta doľava, na štvorcový (instagramový) formát prepnete ťahom doprava, ďalší ťah do rovnakej strany skončí na panoráme (iba na výšku, ale to nevadí). HDR je jemné, neagresívne, a v nastaveniach ponúka ukladanie aj pôvodnej snímky bez tohto efektu. Pekné sú aj nové farebné filtre. Kto chce, ich použije, kto nie, nemusí. Škoda, že sú aktívne len pri statických snímkach a nie aj pri videu.

V nastaveniach fotoaparátu (áno, stále medzi nastaveniami mobilu) nájdete ešte aktiváciu mriežky pre lepšiu kompozíciu. Pekné výsledky dosahuje aj predná kamera (snáď najlepšia na svete), ktorá tiež podporuje aplikáciu farebných filtrov. Ako spúšť fotoaparátu môžete použiť jedno z dvoch tlačidiel hlasitosti v bočnej stene.

Počas písania e-mailov je konečne možné aj pohodlné vkladanie fotografií. Podržte prst na jednom mieste v rámci textu a zobrazí sa ponuka Označiť. Klikom na šípku doprava sa dostanete až ku vloženiu fotografie či videa. Pred odoslaním e-mailu s vloženou snímkou sa vás smartfón opýta na jej veľkosť (malá okolo 50 kB, stredná okolo 200 kB, veľká okolo 1 MB a pôvodná okolo 3 MB). iPhone 5C síce zaznamenáva len Full HD video (na iné rozlíšenie vo fotoaparáte prepnúť nedokážete), no pri odoslaní e-mailom ho zmenší na prijateľnejší rozmer - presnú štvrtinu rozlíšenia vásho displeja, a to 568 x 320 bodov s 30 fps (asi 6 MB / min). Tento nápad sa mi páčil už v predchádzajúcich iPhonoch.

Nastavenia prístroja zahŕňajú opäť aj nastavenia aplikácií. Je tu veľa všelijakých zákutí, určite ich všetky dôkladne prebehnite. Oplatí sa. Večerné čítanie webu podporí napríklad priradenie inverzných farieb trojitému stlačeniu hlavného tlačidla.

Výhodou úzkeho dizajnu smartfónu je pohodlné držanie v ruke, nevýhodou úzka obrazovka a tým pádom úzka virtuálna klávesnica. Nemám vôbec hrubé prsty, no preklepov som sa na iPhone nezbavil. Ale možno som len rozmaznaný väčšími displejmi. Druhá výhrada ku klávesnici je však jednoznačne opodstatnená: nechápem, prečo kapitálky aj malé písmo odlišuje len vyplnený znak Shift na klávesnici, a nie všetky popisky tlačidiel. Mám to tak na iPade, je to tak aj na iPhone, a mňa pri vypĺňaní formulárov a hesiel ide niekedy šľak trafiť.

Ak je toto váš prvý iPhone, nebojte sa v rámci práce s ním občas prst na nejakej položke podržať, či posunúť do strany. Nič tým nepokazíte - každú činnosť buď musíte potvrdiť, alebo je po každej zmene zase možný krok späť. Napríklad pohybom prsta doľava na e-mailovej správe ju môžete archivovať, pohyb doprava zase znamená návrat do vyššej úrovne. Potiahnutím bublinky s esemeskou doľava sa zas zobrazí jej čas prijatia alebo odoslania. Ťahom prsta zo stredu domácej obrazovky smerom nadol spustíte vyhľadávanie. Napíšte napríklad priezvisko hľadanej osoby a zobrazia sa jej záznamy v kontaktoch, e-mailoch, atď.

Otočenie telefónu na ležato v niektorých prípadoch znamená viac než len otočenie obrazu o 90°. Napríklad v kalendári sa tak zobrazí náhľad na aktuálnych päť dní, v prehrávači hudby sa zas zobrazí mozaika z vašich albumov.

Apple Mapy od TomTomu sú klasické online mapy s navigáciou, ktoré sú pre mňa kópiou Google navigácie. Pracuje sa s nimi dobre, len musíte mať internetové pripojenie. Preto si radšej z AppStore stiahnem môj dávno zakúpený Navigon alebo Sygic.

Do iPhone 5C som stiahol aj moje obľúbené albumy z iTunes. Všetko, čo som si kúpil do iPadu mini mám pekne k dispozícii na stiahnutie aj tu. Paráda! Tešiť sa môžete aj na filmy. Najnovšie z nich stoja necelých päť eur za jedno požičanie alebo 17 eur za kúpu. Je to drahé, ale na iných operačných systémoch môžete o požičiavaní filmov na Slovensku iba snívať.

K výdrži na jedno nabitie sa po dvoch dňoch testovacieho používania vyjadriť nedokážem, treba sa preto obrátiť na majiteľov iPhonu 5. Ponúka totiž rovnaký displej, parametre aj batériu a iba o 67 mAh slabšiu batériu.

Na jeden záber:

Záver

Povznesiem sa teda nad prehnanú cenu telefónu a ešte prehnanejším príplatkom za 32 GB verziu oproti 16 GB, oči privriem aj nad 20 gramami navyše oproti kovovému iPhonu 5, resp. 5S.

Chcem proste rovnako kvalitný, ale farebný iPhone. A nepotrebujem mať práve najvybavenejšiu verziu. Skrátka, môj iPhone 4 už potrebuje nahradiť. Tak nejak asi uvažuje potenciálny majiteľ 5C, tipujem.

Chcem fotiť, surfovať po webe, čítať e-maily, prispievať na facebooku. Na to určite nepotrebujem o stovku drahšiu verziu 5S, stačí mi táto farebná novinka. Spoľahnúť sa môžem na plynulé prostredie vyladeného operačného systému (dobre, dobre, nejaké opravy prvotnej siedmej verzie už sú na svete), tisícky parádnych aplikácií, možnosť nákupu hudby aj filmov, aktuálne aj výborný iTunes festival. Páčia sa mi notifikácie na uzamknutej obrazovke, ktorých posunutím do strany preskočím priamo do e-mailu či facebooku. Fajnové je staré dobré tlačidlo pod najlepším 4'' displejom na svete, teším sa aj z perfektného lightning konektora.

Nepáči sa mi však absencia pamäťových kariet, FM rádia, NFC, ani prítomnosť úzkej klávesnice so stálym zobrazením veľkých znakov, aj keď píšem malé. Myslím, že technologicky je dnes už reálne ponúknuť v tele iPhonu 5C aj trochu väčší displej. Nebolo by to na škodu.

iPhone som už úspešne poradil mnohým známym a nebudem sa brániť odporúčaniu iPhonu 5C. Ale pokiaľ by išlo o mňa alebo moju rodinu, dal by som namiesto neho prednosť HTC One mini. Keby cenový rozdiel medzi nimi bol maximálne 100 eur, uprednostnil by som vo všeobecnosti asi iPhone, ale s takouto cenovou politikou jednoducho nemôžem súhlasiť. Ten rozdiel sa vám o rok na Bazoši určite nevráti.

Diskusia k článku:

Patrícia Šupauerová 05.10.2013 - 22:40

len doplním bratislafsko píšťanskú časť... nejsi predsa sedlák aby si si ajfóna s platinou vyklikával sám... cica s kukučom a maňuškou z vesmíru ti to spraví za tú istú cenu... teda ak stojíš o kompletku :P

aston14706.10.2013 - 00:35 Trvalý odkaz

Uspesne som sa nedavno zbavil SGS4 a vymenil za 5. Pisanie mi robilo problem asi den, kym som si zvykol na mensi displej. Na fungovanie telefonu som si zvykol hned, kedze som prechadzal z Androidu tak to bolo velmi jednoduche :). Porovnanie s HTC je presne, len pokial ide o konstrukciu, iOS je v inej kategorii.

Roman06.10.2013 - 00:41 Trvalý odkaz

"Operačnému systému, snáď okrem hippies grafiky, nemám čo vyčítať. Nové funkcie sú vydarené, iba neustále načahovanie sa palcom do ľavého horného rohu predĺženého displeja (kvôli kroku späť) mi príde už od modelu iPhone 5 mimoriadne nepohodlné. S týmto iOS 7 nič nespravilo.
"
-----
Apple s tým spravilo nemusíš sa načahovať stačí "swajpnuť" prstom z lava doprava , treba vyskúšať, inak super recenzia..

Martin Hrúzik06.10.2013 - 01:59 Trvalý odkaz

Okrem toho co pise Black a co si autor mohol teda lepsie nastudovat si mohol nastudovat aj to, ze iphone 5 a 5C nemaju tu istu bateriu. Teda kapacitne.

habik1106.10.2013 - 12:36 Trvalý odkaz

Zadný blesk sa dá využiť ako indikátor zmešaken udalosti.

Celá diskusia 26 príspevkov