Aký je rozdiel medzi smartfónom a bežným telefónom

PR · Inteligentné telefóny vládnu momentálne celým svetom. V minulosti tomu však bolo inak. Situácia sa za posledné roky výrazne zmenila. Aký je rozdiel medzi smartfónom a nesmartfónom? Spoločne sa pokúsime na túto tému pozrieť. Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Na úvod je asi nutné spomenúť, že neexistuje úplne presná definícia smartfónu ako takého. Výraz po prvýkrát použil Ericsson pri legendárnom modeli R380 v roku 2000. Ako prvý totiž kombinoval možnosti PDA a bežného mobilného telefónu. Neskôr sa k definícii smartfónu pridala možnosť prehrávať multimédiá, podpora fotoaparátu, GPS a široké možnosti pripojenia na internet prostredníctvom mobilného internetu a Wi-Fi.

Ak sa dnes pozrieme na vyššie uvedenú definíciu, tak je jasné, že už nekorenšponduje s dobou. Prehrávať hudbu, video, pripojiť sa na internet, fotografovať, kontrolovať e-mail, alebo používať Wi-Fi zvládne už množstvo telefónov. V mnohých prípadoch objavíte aj dotykový displej. V čom je teda rozdiel oproti ospevovaným "chytrým" telefónom?

Medzi odbornou verejnosťou sa zaviedol iný základný prvok rozlíšenia - operačný systém. Najmä definícia otvorený a zatvorený. Otvorený operačný systém umožňuje inštalovanie mnohých aplikácií, ktoré rozširujú možnosti a funkcie smartfónu. Tie sa stávajú plnohodnotnou súčasťou systému a uľahčujú jeho používanie. Používateľ tak nie je limitovaný vopred nainštalovanými aplikáciami a funkciami.

Zatvorený systém obsahuje základný balík aplikácií. Na jeho rozšírenie je potrebné prostredie, v ktorom doplnkové aplikácie pobežia. Najlepším príkladom sú Java aplikácie. Tie sú univerzálne pre mnohé mobily bez ohľadu na výrobcu a ich počet v obchodoch s aplikáciami stále rastie. Väčšinou sa však jedná o pomerne jednoduché programy alebo hry. Aj v prípade komplexnejších programov nedosahujú kvalitu programov napísaných pre otvorené operačné systémy.

Takže hlavným rozdielom medzi smart a dumb telefónom je v operačnom systéme a obmedzeniach pri použití a množstve dostupných aplikácií. V obchodoch si môžete kúpiť telefóny s rôznym operačným systémom. Medzi najpoužívanejšie patrí Android, nasledujú iOS, BlackBerry OS, Windows Phone či dnes už takmer vzácny Symbian.

Telefóny so zatvoreným operačným systémom nazývame feature. Niektorí operátori dokonca začali používať výraz smartphone lite. Čiže niečo ako odľahčená verzia smartfónu. V tejto kategórii sú zaradené dotykové telefóny, ktoré zvládnu viac než len volať a posielať správy, ale neobsahujú otvorený operačný systém. Prípadne tu nájdete aj smartfóny, ktoré sú kvôli nízkej cene slabšie vybavené. A tým sa podľa danej definície nemôžu považovať za plnohodnotné smartfóny.

Medzi najznámejšie feature fóny môžeme zaradiť modelový rad Nokia Asha, ktorý používa vlastný systém Series 30 alebo Series 40. Mnohé modely už svojimi možnosťami smartfóny doháňajú. Nájdeme tu dotykovú obrazovku, kde na jej presonalizáciu môžeme použiť rôzne widgety a skratky do aplikácií. Nechýba ani podpora Wi-Fi či pokročilé funkcie.

Ako vnímate vy problematiku rozdelenia na smartfóny a nesmartfóny? Ktoré sú podľa vás dôležité podmienky pre zaradenie telefónu do jednej alebo druhej kategórie? Podeľte sa s ostatnými v diskusii pod článkom.

HTC Desire 500LG Optimus L3 IISamsung Galaxy YoungSamsung Galaxy S4 miniSamsung Galaxy Fame

Diskusia k článku:

Manobb 02.10.2013 - 18:38

Pre mna osobne ma smartfon vyznam len v pripade potreby v terene pouzivat internet. Na maily bohate staci klasicky telefon. Klasika je podla mojho nazoru lepsim riesenim ...., dokonca by som dal prednost veckovej konstrukcii pri zachovani dostatocnej kapacity baterky. Momentalne by som prijal, keby klasicke telefony bolo mozne vyuzit ako WiFi hotspot, potom by uz nic nebranilo kombinacii klasickeho telefonu s iPadom mini v terene ... ;-)

janesbond102.10.2013 - 20:19 Trvalý odkaz

Pre mňa je smartfon zariadenie, ktoré poskytuje ľuďom veľa možností a využitia. Prečo nemať v jednej malej škatuľke počítač ,telefón, diktafon, navigaciu, kameru, foťák, svietidlo, hernú konzolu, tv, mp3 prehrávač, hodiny atď keď mi to dnešná technika umožňuje a mam na to?.... Vsetko je o tom čo človek chce využiť a na čo má.. Niekomu stačí stará skodovka aby sa odviezol kde potrebuje, niekto si dopraje faro s komplet výbavou aby si užil pohodlie. Tak isto je to aj o telefónoch či smartfónoch.

buffer03.10.2013 - 13:00 Trvalý odkaz

Manobb+1, len pridaj este aj zabudovanu offline navigaciu..

Kebyze Ashe maju fotaky s autofocusom a led (vklude staci aj 3mpx), vedia spravit wifi hotspot a maju Here Drive, tak je to idealny mobil pre mna.. Ja smart funkcionalitu vo vrecku nepotrebujem, staci mi ze je tam browser, na smart veci mam tablet. Ale ten zase nemam vzdy so sebou, preto ta navigacia v mobile.. :)

Celá diskusia 3 príspevky