HTC Desire 601 vs. One mini - veľká dilema

Na prvý pohľad prístroje rôznych tried, na druhý zas silní súperi z jednej stajne. Jeden má krajší displej, druhý lepšiu cenu, silnejšiu batériu a podporu pamäťových kariet.

HTC One mini sa mi veľmi páči. Rozumné rozmery, šírka iba 63 mm, hmotnosť 127 gramov a k tomu fajnové stereo reproduktory, krásny HD displej a príjemné grafické prostredie. Skrátka, štýlovka, ako sa patrí, len za trochu prehnanú cenu a s priemerným 4 Mpix fotoaparátom.

HTC Desire 601 môžeme označiť za jeho nenápadného mladšieho brata, ktorý však v niektorých parametroch svojho staršieho súrodenca hravo prekonáva. Je o tri gramy ťažší, o 4 mm širší, no nedrží sa o nič horšie. Vďačiť za to môže príjemnému povrchu odnímateľnej zaoblenej zadnej steny. Pod ňou sa ukrýva nielen o 300 mAh silnejšia batéria (2100 mAh), ale aj slot pre microSD karty.

Podpora pamäťových kariet kompenzuje menšiu vnútornú pamäť zariadenia. V 8 GB verzii máte reálne voľných 4,5 GB, pričom v 16 GB One mini nájdete reálne 12 GB voľného priestoru, ale už bez možnosti rozšírenia.

ikona

Základné info: HTC Desire 601Smartfón s OS Android Jelly Bean, dvojjadrovým 1,4 GHz procesorom, 4,5'' qHD displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, 2 100 mAh batériou a stereo reproduktormi na prednej strane.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Spracovanie je príkladné v oboch prípadoch, plast Desire 601 má svoje výhody najmä v zime a pri zohrievaní procesora. Navyše, doškriabaný hliník HTC One mini nevyzerá o nič lepšie než používaním opotrebovaný pogumovaný plast 601-ky.

ikona

Recenzia: HTC One mini - zábavný elegánPrvý kontakt s menšou verziou vlajkovej lode HTC One s 4,3'' HD displejom, stereo reproduktormi a špeciálnym 4 Mpix fotoaparátom. Potešila by silnejšia batéria a väčšia RAM.

Oba prístroje ponúkajú výborné stereo reproduktory, navyše s malou LED diódou v mriežke nad displejom. Pri sledovaní rovnakého akčného filmu išli z reproduktorov One mini čistejšie zvuky s krajšími výškami, ale keby sme tie prístroje nemali vedľa seba, rozdiel si nevšimneme. Každopádne, hlasitosť aj celkový pocit zo stereo reproduktorov Desire 601 určite prekonáva všetkých konkurentov.

qHD displej Desire 601 má len 56 % z počtu pixelov HD displeja HTC One mini. Pri bežnej práci s telefónom je to jedno, pri sledovaní HD filmu či prezeraní webu je však takmer dvojnásobný počet pixelov na One mini cítiť. Aj farby, pozorovacie uhly a čitateľnosť displeja na slnku sú v prípade drahšieho konkurenta so Super LCD trochu lepšie. Opäť však platí, že na bežné používanie stačí qHD TFT displej 601-ky, pričom práve ten je dôvodom podstatne nižšej ceny smartfónu.

Mohlo by sa zdať, že fotoaparát HTC One mini s tzv. ultrapixelmi bude lepší než v lacnejšom zástupcovi nižšej strednej triedy. Ale opak je pravdou. Prostredie fotoaparátu je navlas rovnaké, oba ponúkajú farebné filtre, HDR, digitálnu redukciu otrasov, podporu sériového snímania a s ním spojených funkcií Zoe, oba dokážu nahrávať Full HD video, pričom Desire 601 ponúka navyše aj záznam videa s rozlíšením 960 x 540 a 320 x 240 bodov. A pri porovnávaní rovnakých záberov je na snímke z Desire 601 jednoznačne viac detailov. Ich sily sa vyrovnajú až pri večerných záberoch - ako sa hovorí, HTC One mini menej šumí.

Snímače týchto smartfónov sú totiž odlišné. Väčší snímač HTC One mini má pomer strán 16:9, takže prepnutie na 4:3 znamená orez širokouhlého záberu. Na Desire 601 zase fotoaparát natívne sníma s pomerom strán 4:3 a prepnutie na 16:9 znamená orez. Snáď rozumiete. Z jedného miesta dokáže One mini odfotiť širšie pole záberu (dá sa povedať, že má menšiu ohniskovú vzdialenosť). Desire 601 má zas s pomerom strán 4:3 vyššie pole záberu.

Pre lepšie pochopenie použijem príklad. Ak do záberu HTC One mini napasujete celý sedemposchodový panelák s piatimi vchodmi, bude na snímke chýbať horné a spodné poschodie. Ak sa potom postavíte na rovnaké miesto s HTC Desire 601, na snímke sa síce budú nachádzať všetky poschodia, no pravé a ľavé okná po okrajoch sa už do snímky nezmestia.

V kvalite prednej kamery jasne vyhráva HTC One mini. Tu niet o čom debatovať, na autoportréty berte určite "miničko".

Oba prístroje ponúkajú v galérii (v časti Udalosti / Events) automatické zostrihy, ktoré máme v redakcii veľmi radi. Ide o automatické pozliepanie videí a fotografií z daného dňa do 30-sekundového HD videa veľkého 10 - 15 MB. Aj napriek nižšiemu rozlíšeniu obrazovky lacnejšieho súpera vytvoria oba prístroje úplne rovnaký zostrih v HD rozlíšení, ktorý raz-dva odošlete cez 3G sieť na YouTube či prostredníctvom e-mailu. V oboch prípadoch je k dispozícii šikovných 12 filtrov a hudbu si už môžete pridať akú len chcete. V poslednej aktualizácii HTC One aj Desire 601 sa táto nová možnosť už nachádza. Ako sme už spomenuli na našej facebookovskej stránke, vyskúšali sme to a platí, že obe HTC si pekne odsledujú BPM daných skladieb a strih perfektne napasujú do ich rytmu.

Desire 601 neponúka Beats Audio, ale nedá sa povedať, že by nám to prznenie hudby v lacnejšom mobile chýbalo. Skôr naopak. FM rádio nájdete v oboch prístrojoch.

Čo sa týka RAM-ky a procesora, sú na tom obaja konkurenti rovnako. Full HD film veľký 2 GB sme úspešne spustili na oboch, čo vôbec nie je v cenovej kategórii Desire 601 samozrejmosťou.

Pozor, oba prístroje, ako aj všetky ostatné modely tejto značky, používajú microUSB konektor v spodnej stene otočený (oproti takmer všetkým konkurentom) dolu hlavou. Ak máte nejaký univerzálny stojan pre nabíjanie telefónu, môže to pre vás znamenať isté sklamanie.

Záver

Tak ktorý z nich by som si vybral? Ak ide o otázku peňazí, jednoznačne HTC Desire 601. Je o vyše sto eur lacnejší, ponúka o 17 % silnejšiu batériu, podporu pamäťových kariet, odnímateľnú zadnú stenu s príjemným povrchom odolným voči škrabancom, cez deň vytvára detailnejšie 5 Mpix snímky a nechýbajú mu ani stereo reproduktory, ani automatické zostrihy v galérii.

Cenu však tvorí displej a ten je na HTC One mini krajší, jemnejší, lepšie čitateľný na slnku. Po jeho stranách (v polohe na ležato) nájdete úžasné stereo reproduktory s trochu čistejším zvukom. Fotoaparát HTC One mini sily dorovnáva až večer alebo pri autoportrétoch, dvojnásobná (reálne vlastne trojnásobná) vnútorná pamäť poteší najmä pri inštalácií väčšieho počtu aplikácií a hier do vnútornej pamäte. Keď ju však zaplníte, budete majiteľom Desire 601 s vloženou 32 GB microSD iba ticho závidieť. Malou náplasťou je 25 GB bezplatného priestoru na Dropboxe, ale ten dostanú aj používatelia 601-ky.

ikona

HTC One mini a Desire 601 na SlovenskuOčakávané novinky z modelového radu One a Desire sa od dnešného dňa (1. októbra 2013) začínajú oficiálne predávať aj na Slovensku. Od toho istého dátumu nájdete One mini aj u Orangeu a Telekomu.

Človek, aby sa z toho zbláznil. Keby HTC vyrobilo 601 s HD displejom, bola by to jasná voľba. Takto by som si síce vybral radšej Desire, ušetrených 150 eur investoval do nejakého super víkendu na horách, z ktorého by som si pekne povytváral videá vďaka automatickým zostrihom v galérii s dvanástimi filtrami a konečne s vlastnou hudbou, no stále by som túžil po tom krásnom HD displeji...

Diskusia k článku:

Jakub 01.10.2013 - 16:06

Prosím vás aka bude cena htc desire 601 ?

Roman01.10.2013 - 16:15 Trvalý odkaz

Odporúčana cena je 329€ pri HTC Desire 601 :) ceny na heureke sa rano pohybovali okolo 320..:)

Richard Hombauer01.10.2013 - 17:14 Trvalý odkaz

Ceny sa v nasledujucich dnoch istotne ustalia.

mivro02.10.2013 - 15:51 Trvalý odkaz

mna laka HTC First (ano ten nestastny Facebook phone). Po vypnuty FCB home sa z neho stava solidny telefon s cistym 4.1 androidom. vnutornosti ma v podtstate rovnake ako htc one mini, plus ma vacsiu baterku... z ebay vychadza odblokovany okolo 150eur plus dph. aj ked bol urceny pre at&t s nasim 3g by nemal byt problem. aktualizacii sa asi nedocka, ale uz sa nan kuchtia nejake rom na xda

Peter18.01.2014 - 11:13 Trvalý odkaz

Vcera som si Desire 601 vsimol v ponuke Telekomu

Celá diskusia 15 príspevkov