Jabra SP700

RECENZIA Bluetooth príslušenstva + VIDEO Bezdrôtové Bluetooth handsfree pre hlasné telefonovanie v aute s FM transmitterom.

Telefonovanie v aute je zakázané, resp. zakázaná je obsluha telefónneho prístroja počas šoférovania. Stlačenie jedného tlačidla na prijatie hovoru nám snáď policajti odpustia, všeobecne sa predsa rešpektuje aj handsfree na uchu. Ale ani to nemusí byť nutné, stačí v mobilnom telefóne nastaviť automatické prijatie pri použití handsfree. Mobil aj handsfree dvakrát zazvonia a môžete sa s kolegom, obchodným partnerom či priateľkou rozprávať, akoby sedeli s vami v aute.

Základné parametre:

hmotnosť: 85 gramov,

rozmery: 127 x 62 x 17 mm,

dosah: 10 metrov,

Bluetooh 2.0 + EDR,

automatické vypnutie, DSP, nočný režim,

výdrž: do 14 h hovoru cez FM trasmitter / 255 h pohotovosti,

V balení nájdete:

zariadenie, kovová spona, USB kábel, USB auto nabíjačka, potrebné dokumenty.

Zapnutie prístroja uskutočníte stlačením hlavného tlačidla na 2 sekundy, vypnutie si vyžaduje štvorsekundové podržanie tohto tlačidla. Po zapnutí sa zariadenie pripojí k poslednému pripojenému mobilu. To oznámi hláskou "connected". Pri vypnutí sa zase z reproduktora ozve "power off".

Párovanie sa začne po päťsekundovom podržaní hlavného tlačidla vo vypnutom stave. PIN je 0000, potom už počkáte len na: "connected".

fotka

Nabíjanie SP700 trvá necelé dve hodiny. Výdrž na jedno nabitie je nadpriemerná, až 14 hodín hovoru. Ak sa od auta vzdialite na niekoľko minút, čím nastane dlhodobé odpojenie, Jabra SP700sa automaticky vypne.

fotka

Základnou funkciou tohto Bluetooth handsfree je telefonovanie v aute. Pri prichádzajúcom hovore Jabra oznámi telefónne číslo volajúceho: "Call from zero, nine, zero...". Stlačením hlavného tlačidla hovor prijmete, a potom aj ukončíte. Dvojitým stlačením hlavného tlačidla sa vytočí posledné volané číslo...ako na každom poriadnom handsfree.

Kvalita hovoru je veľmi dobrá, hlasitosť nadpriemerná. Druhá strana pri telefonovaní za jazdy nikdy nemala problémy so zrozumiteľnosťou. Jabra sa pýši dobrým potláčaním okolitého ruchu, ale to je bežné aj u ostatných svetových výrobcov.

Oveľa zaujímavejšou funkciou je prepojenie s autorádiom. To využijete nielen na telefonovanie (mikrofón na handsfree, zvuk z reproduktorov autorádia), ale aj počúvanie hudby. Jabra SP700 odosiela zvuky cez FM transmitter.

Do Jabra SP700 môžete tiež odosielať hudbu prostredníctvom A2DP profilu, a tak tvorí akési premostenie medzi vašim telefónom a FM rádiom v autorádiu. Na pripojenej Nokii N95 8GB som spustil hudbu. Reprodukcia nastala z SP700. Potom som stlačil FM tlačidlo a Jabra SP700 po anglicky vysloví frekvenciu, ktorú máte naladiť na vašom autorádiu. Ak sa vám daná frekvencia nepáči, stlačte tlačidlo hlasitosti na druhej strane handsfree a Jabra vysloví ďalšiu vhodnú frekvenciu.

A čo čistota príjmu? Tá závisí aj od citlivosti antény v aute. V mojom prípade môžem kvalitu reprodukcie na najlepšom mieste (ono sa to ale veľmi nemenilo, takže som SP700 ponechal na slnečnej clone) prirovnať ku MP3 s dátovým tokom 64 kbps. Skrátka, jemné praskanie a nižšia kvalita. Pri jazde budete určite nútení ešte aj hľadať alternatívne frekvencie. Takéto počúvanie hudby z mobilu je skôr ako spríjemnenie cesty na festival, chatu či dovolenku - každý môže v aute z mobilu pustiť nejakú svoju obľúbenú skladbu. Pri nízkej hlasitosti je reprodukcia dobrá, pri vyššej som ju už tak dobre neznášal.

Všetka komunikácia z handsfree môže prebiehať v 10 jazykoch, ale češtinu, slovenčinu či polštinu nečakajte. SP700 sa ku vám prihovára anglicky (UK a US), rusky, francúzsky, taliansky, nemecky, španielsky, mexickou španielčinou, brazílskou portugalčinou alebo čínsky.

VIDEO:


Jabra SP700 uploaded by fony-sk

Výhody:

- kvalita a hlasitosť zvuku,

- prenos hlasu do reproduktorov,

- A2DP + FM transmitter na prenos hudby z mobilu do autorádia,

Nevýhody:

- horšie nahmatateľné tlačidlá,

- lesklý povrch.

Orientačná cena: 2 000 až 2 500 Sk

Záver

Jabra SP700 je asi najlepšie Bluetooth handsfree do auta, aké som mal kedy možnosť používať. Zapnutie podržaním tlačidla, hlasový doprovod, kvalitný hovor a navyše podpora A2DP aj FM transmitter. Ja osobne som nevidel dôvod na prenos zvuku do autorádia, keďže už reprodukcia z SP700 bola dostatočne hlasná. Ale ak chcete počúvať hudbu z mobilu, ktorú prenesiete cez Bluetooth do Jabry, a tá ju cez FM vysielač odošle ďalej, máte tu jednoduché riešenie - Jabra SP700.

Produktová prezentácia s animáciami: Jabra SP700.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.07.2008 - 19:01

Samok: Ten FM transmitter som pouzival skoro stale v aute na N78 a musim povedat ze je to super vec. Paci sa mi ze tato Jabra nie je az taka draha,vyborna pomocka,budem uvazovat

anonymous29.07.2008 - 19:58 Trvalý odkaz

saso: ani ten najkvalitnejsi FM transmitter sa zdaleka nevyrovna CD kvalite..takze pre toho, kto si aspon trochu potrpi na kvalitu, je tato vec viacmenej zbytocna

anonymous29.07.2008 - 20:11 Trvalý odkaz

samok: nuz ale niekomu staci aj to co ma :-) nemam v druhom aute CD radio a preto mi toto pride ako super vec,na N78 som to pouzival ako som uz pisal a nemal som s tym vacsie problemy,mensie sa nasli a vzdy sa vyriesili

anonymous29.07.2008 - 22:14 Trvalý odkaz

riso: teraz som trochu jazdil po Nitre, naladenych 97,1 a pohoda. jemne sustanie, ale dokonale to nikdy nebude...presne, ako pise saso. no napriklad ja s tym vydrzim vypocut si 2 - 3 skladby, ale moja priatelka kludne aj cely album. ;)

anonymous30.07.2008 - 10:29 Trvalý odkaz

Fizzy: Riso, novy cestny zakon tusim riesi aj telefonovanie pocas soferovania, nemozu sa pouzivat au ani HF sady! Aspon tak som cital este ked nebol schvaleny zakon.

Celá diskusia 21 príspevkov