Samsung Galaxy Note 3 - top tabletofón

Najvybavenejší mobil na svete. Pracovný nástroj so zabudovaným perom a 5,7'' Full HD displejom. K dokonalosti mu chýba len FM rádio, stereo reproduktory a odolnosť voči vode.

Ani neviem, kde začať. Keď si naštudujete parametre uvedené v základnom infe na našom webe, prezriete produktové videá a stránky, musíte mať jasno, o čo Samsungu predstavením Galaxy Note 3 išlo. Je to dokonalý nástupca modelu Galaxy Note 2, konečne s Full HD obrazovkou a ešte lepším využitím dotykového pera. S tým môžete kresliť aj s dlaňou opretou o displej.

Písať siahodlhé recenzie o tom, ako tretí "nout" nemá konkurenta, sa mi zdá zbytočné. On ho totiž naozaj nemá. Je to reálne jeden z najrýchlejších androidov vďaka štvorjadrovému 2,3 GHz procesoru (v LTE verzii) a 3 GB RAM. Na pozadí mi tak ostávajú otvorené desiatky aplikácií a prepínanie medzi nimi je rýchlejšie než na akomkoľvek inom Samsungu. Problém je, že správcu naposledy spustených aplikácií vyvoláte podržaním hlavného tlačidla (čo je tak trochu otrava), pričom konkurenti väčšinou ponúkajú pre tento účel samostatné tlačidlo. A na to keď si raz zvyknete...

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Testovacia 32 GB verzia ponúkala reálne 26 GB priestoru, z teoretickej 3 GB RAM je k dispozícii asi 2,4 GB. Na rozdiel od iných tabletofónov, Galaxy Note 3 neotáča domácu obrazovku ani ponuku aplikácií pri polohe na ležato. Či je to nedostatok, záleží od uhlu pohľadu. Zato obmedzený počet položiek (ikon, priečinkov) na domácej obrazovke, presnejšie 4x4, si kritiku zaslúži.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Note 3 (N9000 / N9005)Tretia generácia tabletofónu Galaxy Note prináša 5,7'' Full HD displej, OS Android 4.3, štvor- alebo osemjadrový procesor, 13 Mpix fotoaparát, 3 200 mAh batériu a kompletnú dátovú výbavu. Samozrejmosťou je dotykové pero S Pen

Okrem absencie FM rádia mu parametrovo nemáme čo vyčítať. Super AMOLED displej sa opäť v podaní farieb zlepšil, kvalitou sa približuje k top displeju HTC One, jeho čitateľnosť na slnku vďaka silnému jasu (odporúčam automatickú reguláciu na úrovni +5) tiež nie je najhoršia. Hardvérové tlačidlo ho vždy pohodlne rozsvieti, na čo poslúži aj vypínač v bočnej stene. Tá je hranatá a jej vrúbkovaný povrch napomáha pevnejšiemu uchopeniu. V hornej stene môžeme nájsť aj infraport pre ovládanie domácej techniky či fotoaparátov, nad displejom poteší farebná informačná dióda a solídna dvojmegapixelová predná kamera. Zadný kryt imituje kožu. Vyzerá to na prvý pohľad rovnako lacno ako balenie napodpobňujúce drevenú krabičku, ale je to lepšie než lesklý plast plný odtlačkov. A vlastne mi tento pokus koniec-koncov vyhovuje.

Fotoaparát patrí k tým najlepším. Ak vám stačí 8 Mpix, ľahko si môžete 13 Mpix prepnúť na menšiu hodnotu. Pri stovke záberov ušetríte pekných pár megabajtov. Prostredie fotoaparátu je rovnaké ako v Galaxy S4, pribudol tu režim Golf a priestorová snímka, vytratil sa nočný režim.

ikona

8 Mpix snímky z Galaxy S4 vs. Galaxy S IIIHlavou mi prebehla myšlienka, či zmena nastavenia 13 Mpix fotoaparátu v Samsungu Galaxy S4 na 8 Mpix prekoná kvalitou osem-megapixelový fotoaparát predchodcu. Tak som ich porovnal.

HD video (1280 x 720 b.) spotrebuje 90 MB / min., minúta Full HD videa (1920 x 1080 b.) odkrojí z pamäte vášho zariadenia približne 120 MB a minúta 4K (Ultra HD, 3840 x 2160 b.) videa vyžaduje 360 MB priestoru. Medzi nami sa však pohybujú aj ľudia, ktorí už uvažujú nad kúpou UHD telky, navyše na 64 GB microSD kartu dokážete uložiť až 180 minút 4K záznamu, ktorý môže dobre poslúžiť aj na statické zábery. Jedna snímka z UHD videa bude napríklad dobre použiteľná ako fotografia na web či facebook.

Treba tiež poznamenať, že 4K záznam má väčší uhol záberu než Full HD a HD záznam. Skrátka, Full HD je vykrojením zo 4K videa, HD zachováva šírku záberu Full HD. Podobne ako 4K vs. Full HD na Galaxy Note 3 sa správa prepínanie medzi Full HD a HD na zariadeniach HTC, čo má svoje výhody aj nevýhody.

V balení sa okrem slúchadiel a nabíjačky nachádza aj USB kábel typu 3.0, čo naznačuje aj špeciálny konektor v spodnej stene prístroja. Prenos súborov do počítača tak bude podstatne rýchlejší než v prvých dvoch generáciách. Ja však holdujem domácej "wifine" a uploadu súborov priamo na Dropbox, kde s Note 3 získate 50 GB priestoru zadarmo. Pre úplnosť dodám, že do Galaxy Note 3 bez problémov zasuniete bežný microUSB kábel či nabíjačku.

O dokonalých veciach sa vždy píše ťažšie než o nedokonalých. A Note 3 má k dokonalosti naozaj blízko. Len je, podobne ako ďalšie nové Samsungy, príšerne nudný. Stále to isté prostredie TouchWiz, zeleno-sivé skratky v hornej lište, veľké ikony na domácej obrazovke (prečo ich tam nemohlo byť viac než na Samsungu Galaxy S III mini?).

Na milión funkcií spojených s dotykovým perom si musíte chvíľu zvykať. Páči sa mi nakreslenie virtuálneho okna ľubovoľnej veľkosti a kdekoľvek na obrazovke, v ktorom sa potom objaví vybraná aplikácia (kalkulačka, webový prehliadač a iné, podobne ako v Asusoch či Xperiách), perom tiež vytvoríte screenshot obrazovky a na nezaplatenie je písanie, resp. kreslenie s opretou dlaňou na displeji. Všetky funkcie pera nájdete na produktovej stránke Samsungu Galaxy Note 3, nebudem vás nudiť ich prepisovaním.

Na duálnej obrazovke konečne môžete vidieť naraz dva hangouts rozhovory či dve okná webového prehliadača. A takýchto naoko zbytočných noviniek je tu viac.

V nastaveniach som nenašiel nič prevratné ani nové, čo by ma na prechod z Note II na tretiu generáciu presvedčilo, hlavnú rolu tak hrá Full HD displej a 3 GB RAM. Rád na smartfónoch prezerám a upravujem fotografie, v čom je Full HD rozlíšenie reálnym prínosom. Tým je aj nové flip puzdro s veľkým priezorom.

Na jeden záber: Samsung Galaxy Note 3

Záver

Kto čakal na Full HD Note od Samsungu, ten sa konečne dočkal. Pozrel som si na ňom s radosťou niekoľko Full HD filmov, pripájal k nemu NFC slúchadlá, užíval si veľkú obrazovku, fototografoval našu dcérku, písal množstvo článkov (aj podstatnú časť tohto), pripájal k nemu hodinky Galaxy Gear aj Sony SmartWatch 2. A hoci si myslím, že som počas týchto desiatich dní používal Note 3 efektívnejšie než jeho priemerný majiteľ, nekúpil by som si ho. Radšej výrazne lacnejší a pohodlnejší Galaxy S4. Od pera a jeho možností som si od čias prvého Noteu totiž akosi odvykol.

Note 3 je špičkový stroj, konečne aj s bezpečnostnými riešeniami KNOX pre firmy. Vďaka výkonnému procesoru poteší zas fanúšikov náročných hier. Ako som už povedal na začiatku, k dokonalosti mu chýba len FM rádio, stereo reproduktory a odolnosť voči vode.

Dovolím si však ešte porovnanie s významným konkurentom - Sony Xperia Z Ultra. Tento 6,4-palcový tabletofón ma totiž počas testovania bavil trochu viac. Vodeodolnosť som uvítal, keď ho schmatlo uslintané dieťa, väčší displej ma zas tešil pri sledovaní filmov. Lenže horšia výdrž na jedno nabitie, slabší fotoaparát aj hlasný reproduktor, všelijaké úsporné režimy a neustále odpájanie Wi-Fi pri zhasnutej obrazovke by u mňa istotne rozhodli v prospech praktickejšieho Samsungu. A nezachránilo by to ani FM rádio.

ikona

Recenzia: Sony Xperia Z Ultra - láska na druhý pohľadPrvý kontakt s tenkým tabletofónom odolným proti vode a prachu s OS Android 4.2 a 6,44'' Full HD displejom. Na písanie umožňuje používať ceruzku či pero.

Diskusia k článku:

Marian 30.09.2013 - 17:47

je az neuveritelne, co moze mat teraz clovek vo vrecku. k tomu galaxy gear, nejaka mala klavesnica v puzdre a zivot je hned krajsi. :) sice mi vadi agresivita samsungu, ale klobuk dole, robia fakt vyborne zariadenia.

rtg30.09.2013 - 19:42 Trvalý odkaz

ja by som bol rad, keby mi niekto vysvetlil tento trend absencie FM Radia v zariadeniach, zrejme po vzore Apple

Matej Krajčovič30.09.2013 - 20:13 Trvalý odkaz

Trend smeruje k on-line streamom, myslím že väčšina SK rádií je už dostupná cez špeciálne aplikácie.
Samozrejme, pokiaľ počúvaš často niekde za chôdze na ulici bez Wi-Fi pripojenia, môže to byť problém.

Dejvo30.09.2013 - 21:50 Trvalý odkaz

Myslím, že dnes má takmer každý v mobile nejaký dátový balíček, takže až taký problém to nie je

Marian30.09.2013 - 23:14 Trvalý odkaz

rtg - to nie je zariadenie primarne urcene pre studentov, ktori pocuvaju radio ci mp3 v elektricke cestou do skoly...

cielova skupina jazdi autom a v nom ma radio. doma na pocuvanie radia nema cas.

Celá diskusia 42 príspevkov