HTC predá svoj podiel v Beats

Partnerstvo od roku 2011 prinášalo brandovanie Beats Audio na smartfónoch HTC, úpravu audio prehrávača a dostupnosť špeciálnych slúchadiel v rámci príslušenstva. Či značka z výrobkov taiwanského výrobcu vymizne úplne, zatiaľ nie je jasné.

HTC kúpilo 50,1 % akcií Beats Electronics LLC ešte v auguste 2011. Navzdory majoritnému podielu ponechalo spoločnosti možnosť fungovať samostatne. Partnerstvo prinieslo označenie Beats Audio, vylepšenia ekvalizéra či slúchadiel a reproduktorov najprv v modeloch Sensation XE, naposledy zasa hlavne pri HTC One, ktoré je často označované za smartfón s najlepším zvukom vôbec.

Polovicu z tohto balíka však HTC vrátilo ešte vlani, a v týchto dňoch pripravuje aj prevod zostávajúcich 25 % akcí. Spoločnosť dôvody predaja bližšie nekomentovala, podľa nej ale Beats zostáva dôležitým partnerom a pokiaľ sa naskytnú ďalšie príležitosti, budú opäť spolupracovať. Partnerstvo sa obmedzovalo už v minulosti, napríklad značkové slúchadlá partnera zmizli z balení telefónov už v apríli 2012.

Vyše trojročná séria transakcií bude pre HTC nakoniec zisková, kedže 50,1 % kúpilo za 300 miliónov dolárov a za dvojicu prevodov späť získalo 150 mil. (vlani), respektíve 265 miliónov dolárov tento rok. Beats Electronics budú vlastniť už iba producent Jimmy Iovine a hudobník Dr. Dre - často sa spomína, že jeho spoločnosť mu prináša vyššie zisky, než vlastná hudobná kariéra.

ikona

Beats odkúpi časť podielu od HTC (2012)HTC predáva späť firme Beats polovicu svojho pred časom odkúpeného podielu. Spolupráca však úplne nekončí.

HTC a Beats Audio

Beats Electronics plánuje v krátkom čase výrazne investovať na poli reproduktorov, audio techniky v automobiloch a odštartovať hudobnú službu s on-line streamovaním.

Zdroj: HTC, NASDAQ

Diskusia k článku:

Michael 30.09.2013 - 11:42

Dobrý deń, v celom článku píšete "BEAST AUDIO" a nie "BEATS AUDIO".

Lenka Ivančíková30.09.2013 - 12:34 Trvalý odkaz

Dakujeme za upozornenie, preklepy opravne. :-)

Celá diskusia 2 príspevky