Samsung blokuje vybrané modely podľa regiónu

Európske a americké modely Galaxy Note 3 obsahujú upozornenia, že sú kompatibilné iba so SIM kartami miestnych operátorov. V prípade prvého zapnutia s inou SIM-kou, môže prísť k zablokovaniu zariadenia. Samsung sa tak pravdepodobne bráni proti takzvaným šedým dovozom.

Aj tabletofóny Samsung Galaxy Note 3 z voľného predaja (teda neviazané s paušálom konkrétneho operátora), môžu byť blokované v rámci regiónu a umožňovať aktiváciu iba so SIM kartami miestnych operátorov.

Európsky a americký model totiž obsahujú upozornenia o kompatibilite len so SIM kartami z vybraných krajín. V prípade európskych kusov je na krabici nálepka označujúca Európsku úniu, Švajčiarsko, Albánsko, Macedónsko a niektoré ďalšie štáty.

Ako už potvrdili viacerí používatelia, po vložení americkej SIM karty do európskeho modelu (prípadne naopak) príde k zablokovaniu funkcií volania a mobilných dát. Situácia však nie je až tak obmedzujúca, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Ochrana sa totiž týka iba prvého zapnutia nového telefónu.

V praxi tak bude nutné európsky (americký) model najprv aktivovať so SIM kartou niektorého z domácich operátorov. Následne sa ochrana zruší a zákazník už nebude limitovaný ani pri cestách do iných krajín. Tam, v snahe ušetriť za drahé roamingové ceny, bude môcť používať už aj SIM kartu domáceho operátora. Pokiaľ by však európsky model najprv zapol napríklad so SIM kartou zámorského AT&T alebo T-Mobilu, jeho Galaxy Note 3 sa mu zablokuje, a on bude musieť vyhľadať pomoc servisného strediska.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Note 3Tretia generácia tabletofónu Galaxy Note prináša 5,7'' Full HD displej, OS Android 4.3, štvor- alebo osemjadrový procesor, 13 Mpix fotoaparát, 3 200 mAh batériu a kompletnú dátovú výbavu. Samozrejmosťou je dotykové pero S Pen.

Samsung priznal, že blokovanie na vybraných trhoch vykonáva prostredníctvom softvérových zásahov. Pre nemecký web allaboutsamsung.de potvrdil, že sa týkajú modelov Galaxy S II, S III, S4, S4 mini, Note II a Note 3, vyrobených na konci júla 2013 a neskôr. Už sme sa stretli s prípadom, kedy nie všetky modely S4 disponovali možnosťou pridať skratky na uzamknutú obrazovku, čo drobné rozdiely medzi jednotlivými modelmi z rôznych častí sveta iba potvrdzuje.

foto: clove.co.uk

Predpokladáme, že blokovaním modelov podľa regiónu chce Samsung obmedziť takzvanú šedú distribúciu - teda nákup lacnejších modelov v zahraničí mimo siete oficiálneho distribútora a ich následný predaj na miestnom trhu, hoci aj s poskytovaním klasickej dvojročnej záruky. Preto treba pri objednávaní z internetových obchodov zvýšiť ostražitosť a pýtať sa na pôvod zariadenia.

Zdroj: AndroidCentral

Diskusia k článku:

Profile picture for user bcrs@azet.sk

RoSta 29.09.2013 - 14:58

Aby si takto nevykopali vlastný hrob...

markbap29.09.2013 - 21:03 Trvalý odkaz

ktorý predajca sa prizná ,že predava taký to mobil a potom že sa neda aktualizovať nový android napr:na SGS 2

Marian29.09.2013 - 23:46 Trvalý odkaz

Pekna hovadina to je. Kopec ludi jazdi vonku pouzivajuc zahranicne SIMky. Osobne by ma to docela dozralo, ak by som kupil SGS4 za 600E a v Cine sa dozviem, ze mi v nom nefunguje SIM miestneho operatora. Asi by som to dal niekomu v Samsungu pekne vyzrat.

Profile picture for user bcrs@azet.sk

RoSta30.09.2013 - 00:44 Trvalý odkaz

no, neboli by prvý, čo by spadli z trónu... ale veď, kto chce kam, pomôžme mu tam...

Lenka Ivančíková30.09.2013 - 00:58 Trvalý odkaz

A cital si aj clanok? :-) Pouzivanie zahranicnej SIM-ky v mobile nie je problem. Problem nastane iba vtedy, ked sa na prve zapnutie pouzije SIM z ineho regionu, nez pre ktory je telefon urceny. Potom tam uz mozes strkat SIM aku len chces a potrebujes. :-)

Celá diskusia 14 príspevkov