Samsung i8510 INNOV8

RECENZIA smartfónu Smartfón s 8 Mpix fotoaparátom, OS Symbian 9.3, GPS navigáciou, Wi-Fi, HSDPA a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS v9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 107 x 54 x 17 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 150 mm,

hmotnosť: 138 gramov (zistená: 139 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, 43 x 57 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix (3264 x 2448 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (VGA 30 FPS, QVGA 120 FPS),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 16 GB + microSD(HC), zdieľaná, 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (+ podpora DLNA),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, 3D zvuk,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, DivX,

batéria: Li-Ion, 1 200 mAh

výdrž: do 8 h hovoru / 330 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt fotoaparátu, xenónový blesk, HSUPA, IrDA, TrackID,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna, bez slovenskej lokalizácie

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, stereo handsfree, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung predstavil svoj prvý mobil, ktorý disponuje fotoaparátom s rozlíšením 8 Mpix. Práve to evokuje jeho označenie s osmičkou v názve. Okrem toho sa má jednať o prelomové inovatívne zariadenie, ako jeho celý názov INNOV8 (čítaj inovejt) naznačuje.

Pozn. red.: INNOV8 čítaj ako "innovejt", čo znamená inovovať, vylepšovať.

kórejskej novinky sa drží konzervatívnej línie. Aj vzhľadom na nadpriemerné rozmery si ho viem skôr predstaviť v rukách mužskej populácie. V porovnaní s konkurenčnou Nokiou N95 8GB je podstatne vyšší a o niečo širší, v zatvorenom stave mu len pár milimetrov do dĺžky chýba aj na Nokiu N82. Oproti pripravovanej Nokii N96 je tiež vyšší, ale užší. Jedná sa teda o riadny kus telefónu. Konštrukčne mu nie je čo vyčítať - všetko sedí tak, ako má, nikde nič nevŕzga a pri stláčaní nepraská. Vítam aj použitie matných materiálov v zadnej časti. S odtlačkami tak budete bojovať len na prednej stene. Kovový kryt batérie je uchytený masívnym posuvným zámkom. Nad ním sa vyníma objektív fotoaparátu s LED bleskom a dvojica reproduktorov. Na ľavej strane si pod dvojicou tlačidiel ovládania hlasitosti našiel miesto hudobný 3,5 mm konektor a pod ním je ukrytý konektor. Pravý bok obsahuje spúšť fotoaparátu, slot pre pamäťové microSD karty a posuvné . Pútko uchytíte v ľavom hornom rohu.

je rozdelená na dve časti. Horná má svoje miesto pod displejom a zoskupuje sa okolo rozmerného ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom. Ten plní ešte jednu funkciu, a to optického joysticku. Jeho funkcia je podobná ako u Samsungu i900 Omnia - pohybom prsta po tlačidle sa posúvate po jednotlivých položkách vo všetkých smeroch a pri prehliadači takto môžete šikovne ovládať virtuálnu šípku. V okolí ovládacieho štvorca sa nachádzajú dva funkčné klávesy, tlačidlá prijatia a ukončenia hovoru a postranné tlačidlá vstupu do menu a galérie. Tie však nie sú nijak označené, zvyknete si na ne však veľmi rýchlo. Alfanumerická časť na spodnej časti je v jednej rovine. Má dostatočné rozmery, odpor a je horizontálne delená striebornými pásikmi. Preklepy sa na moje prekvapenie neobjavovali pri písaní často a zvykal som si len krátko. Naslepo to však pôjde len veľmi ťažko. je tvorený dvojicou programovateľných tlačidiel označených M1 a M2 a tlačidlom mazania. Toto riešenie za najrozumnejšie nepovažujem, pretože najmä pri hrách sa môže stať, že omylom spustíte inú aplikáciu.

"Unikátom Samsungu i8510 INNOV8 je optická plocha na hlavnom tlačidle, ktorá ovláda kurzor pohybom prsta po nej."

prešiel zásadnou zmenou k lepšiemu. Je ňou čitateľnosť na slnku. Konečne môžem povedať, že je výborná za akýchkoľvek podmienok. Okrem toho zobrazí 16 miliónov farieb a má skutočne obrie rozmery - dá sa povedať, že po vzore Nokie N95 8GB. Rozlíšenie však zostalo QVGA, takže extra jemného zobrazenia sa nedočkáte. Napriek tomu to nie je nič prekážajúce. Jas môžete nastavovať v 11 krokoch, prípadne to všetko ponechať na automatickej regulácii. V zhasnutom stave zostáva displej úplne čierny, takže kvôli hodinám či zmeškaným udalostiam ho budete musieť vždy rozsvietiť.

"Konečne môžem povedať, že je čitateľnosť displeja od Samsungu výborná za akýchkoľvek podmienok."

Operačným systémom je Symbian S60 vo verzii 9.3 s Feature pack 2. Je to vidno na viacerých zmenách v systéme, akými sú:

, , či zobrazenie hodín v stavovom riadku aj hlbšie v menu. Samsung pripravil tri vlastné témy aj s podporou animovaných prechodov. Všetky položky menu sa dajú vďaka použitému systému usporiadať podľa vlastných predstáv. Rovnako sa kedykoľvek dostanete k nielen podržaním tlačidla menu, ale aj kontextovou ponukou. Vítaná je podpora otáčania displeja podľa polohy mobilu. To však funguje len mimo hlavnej ponuky menu.

je najväčšou zmenou, naneštastie rovnako kladnou ako aj zápornou. Začneme z lepšej stránky, ktorou je rozlíšenie až 8 Mpix. Fotografie vyzerajú skutočne veľmi dobre a bude určite zaujímavé porovnanie s ďalšími "osmičkami" na trhu. Oproti G810 však INNOV8 prišiel o xenónový blesk a optický zoom.

Nastavenia sú dostatočne bohaté, nechýba výber scény, efektov, rozlíšenia, kvality, spôsobu snímania, vyváženia bielej, ISO, či použitie skratiek. Samsung však ide ešte o niečo ďalej a ponúka zaostrovanie na tvár fotografovanej osoby, rozpoznávanie úsmevu, zaznamenávanie polohy podľa GPS, stabilizátor a ochranu pred žmurknutím. Na

je možné použiť klasickú multimediálnu galériu, alebo posuvným ovládačom prejsť pri spustenom fotoaparáte do druhej galérie, v ktorej sa v náhľade zobrazuje 9 fotografií. Nechýba odoslanie, približovanie použitím tlačidla hlasitosti aj s náhľadom, či úpravy. Úpravy zahŕňajú otáčanie, orezávanie, zmenu veľkosti, jas a kontrast, efekty, farby, rámiky, pridanie obrázku, textu, či emotikony.

"Fotografie vyzerajú skutočne veľmi dobre...oproti G810 však INNOV8 prišiel o xenónový blesk a optický zoom."

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

V menu objavíte aj položku Digitálny rámik. Zvolené fotografie sa neustále menia na pozadí, v popredí si môžete nechať zobraziť analógové, jedny z troch digitálnych hodín, kalendár, do toho vám môže hrať obľúbená hudba a môžete byť aj informovaní o zmeškaných udalostiach. Okrem toho ešte objavíte položku Photo River, teda niečo ako rieka s plávajúcimi fotografiami. Určite je to pekné a efektné, ale pri častom používaní sa obávam o výdrž na jedno nabitie.

"INNOV8 ponúka aj šikovné funkcie Digitálny rámik a Photo river."

Video ponúka veľmi dobré VGA rozlíšenie s 30 fps (frames per second) a takmer rovnako podrobné nastavenia ako fotoaparát. Navyše pribudla možnosť spomaleného záznamu v QVGA rozlíšení, teda funkcia podobná ako v LG Viewty. Poteší použitie LED diódy na prisvetlenie snímanej scén, sklamaním je slabý záznam zvukovej stopy v zastaranom formáte AMR. Videá prehráte pomocou mediálnej galérie, alebo spoločnou galériou s fotografiami. Nechýbajú možnosti úprav.

"...pribudla možnosť spomaleného záznamu v QVGA rozlíšení."

UKÁŽKA VIDEA(bežné VGA) (súbor 6,6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 1 622 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 12 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA (spomalené QVGA) (súbor 0,8 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 287 kbps; zvuk: bez zvuku; celkovo: 2 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Samsung pribalil do výbavy aj Video editor, s ktorým si videá rôzne nastriháte a upravíte. Pri prehrávaní videa treba spomenúť aj to, že Samsung INNOV8 je DivX certifikovaným zariadením. Na prehranie vašich obľúbených filmov, teda nepotrebujete inštalovať zvlášť aplikáciu. Neupravované videá a filmy však Samsung vo väčšine prípadov odmietol prehrať. Naopak film s rozlíšením upraveným na šírku displeja mu nerobil najmenšie problémy.

"Samsung INNOV8 je DivX certifikovaným zariadením."

Hudobnú výbavu reprezentuje kvalitný

a 3,5 mm konektor. Možnosti prehrávača sú dostatočné aj pre náročných. Samozrejmosťou je kompletná správa hudobnej knižnice, vytváranie zoznamov a ovládanie z pohotovostnej obrazovky. Na výber sú tri možnosti zobrazenia vizualizácií, voľba a vytvorenie vlastného ekvalizéra,, opakovanie a náhodný výber. Kvalita zvukového výstupu je na vysokej úrovni, zvuk nie je skreslený ani pri vyšších hlasitostiach. Spomenúť treba aj dvojicu zadných reproduktorov, ktoré hrajú prekvapivo kvalitne a nahlas. Nevýhodou Symbianu však naďalej zostáva miešanie zvonení a hudby. Výber vlastného prostredníctvom úprav profilov sa tak zbytočne komplikuje a spomaľuje. Ako zvonenie okrem bežných hudobných súborov poslúži aj video. Profily sú vďaka novej verzii Symbianu aj časované.

"INNOV8 vyniká 3,5 mm audio konektorom a dvojicou reproduktorov."

V Samsungu nezabudli ani na

. To disponuje podporou RDS, okrem názvu stanice zobrazuje aj rozšírené info (RT) a umožňuje automatické preladenie na silnejšiu frekvenciu (AF). Taktiež pracuje na pozadí a informácie zobrazuje aj na pohotovostnej obrazovke.

V oblasti pamäte sa nerobil v Samsungu žiadny kompromis. Okrem 16 GB zabudovanej sa nezabudlo ani na slot na microSD karty. Vzhľadom na ich cenu si môžete dopriať skutočne obrí úložný priestor. Keďže ide o mobil so Symbianom, tak pamäť je plne zdieľaná pre správy, kontakty a ostatný obsah. V správcovi súborov objavíte rozdelenie na vnútornú, veľkokapacitnú a microSD karty.

"V oblasti pamäte sa nerobil v Samsungu žiadny kompromis."

Telefónny zoznam je už tradične veľmi dobre spracovaný. Okrem neobmedzenej veľkosti ponúka aj ľubovoľný počet detailov, zobrazenie SIM aj vnútornej pamäte, či radenie podľa mena a priezviska alebo naopak. Vyhľadávanie postupným písaním filtruje prípadné zhody a prehľadáva meno aj priezvisko. Úroveň hlasitosti počas hovoru je výborná, problém nebudete mať ani v poriadne hlučnom prostredí. Ja som maximálnu hodnotu ani nepoužíval. Na hlasové vytáčanie a ovládanie sa buď úplne zabudlo, alebo to chýbalo len v mojom testovanom kuse. Obávam sa však prvej verzie.

sú prakticky rovnaké ako u súrodencov. Skoro neobmedzená pamäť, spoločný editor pre SMS a MMS, prepracovaný mailový klient, ktorý neustále trpí určitými nedostatkami: zobrazenie formátu HTML jedine ako prílohy, či preddefinované časy automatickej kontroly. Neznáme prílohy však už aspoň uložíte. Odstránenie diakritiky nebolo možné kvôli chýbajúcej slovenskej lokalizácii otestovať.

je rovnaký ako u fínskej konkurencie. Zatiaľ patrí k špičke aj vďaka podpore Flash animácií, jednoduchej navigácii a rýchlosti. Samostatne však ďalšie okno neotvoríte, rovnako mi chýbalo označenie a kopírovanie textu. Vďaka optickému ovládaču je triafanie na odkazy zasa o niečo jednoduchšie, veľmi dobre poslúži ak podpora automatického otáčania obrazovky podľa polohy mobilu.

Prenos dát je opäť kategória, v ktorej Samsung i8510 Innov8 boduje. K dispozícii máte všetky dostupné technológie od GPRS až po HSDPA do rýchlosti 7,2 Mbps. Lokálne poslúži podpora Wi-Fi aj s implementáciou technológie DLNA. Bezdrôtové technológie sú ďalej doplnené Bluetooth s A2DP. Na pripojenie k PC sa výborne hodí microUSB kábel, ktorý zároveň mobil dobíja. Konečne Samsung upustil od vlastného a prešiel na univerzálne riešenie. Čerešničkou na torte je podpora TV výstupu. Stačilo použiť kábel dodávaný k Nokiám a všetko fungovalo ako malo. Pri priamom porovnaní s Nokiou N82 som však mal pocit, že fínsky fotomobil si v kvalite obrazu viedol lepšie.

"Prenos dát je opäť kategória, v ktorej Samsung i8510 Innov8 boduje. Čerešničkou na torte je podpora TV výstupu."

Budíkov môžete mať v mobile neúrekom, každý s vlastným nastavením opakovania a času. Zobudí vás aj vo vypnutom stave. Dokonca sa mobil začne zapínať o niečo skôr, aby sa budík dostal k slovu v presne stanovený čas. Nastaviť si môžete aj dobu, po ktorej sa ozve opäť v prípade stíšenia.

Z organizačných funkcií nechýba prepracovaný kalendár so štyrmi rôznymi druhmi udalostí a samozrejme širokými možnosťami nastavenia a opakovania. Chýbala mi však nejaká štipka inovácie v tomto smere. Aj keď sa v prvom rade bavíme o multimediálnom mobile.

Zo špecialít sme ešte nespomenuli podporu GPS, teda presnejšie asistovaného. Studený štart je otázkou pár sekúnd, presnosť zodpovedá mobilným zariadeniam. Samsung pribalil aj navigačný softvér Route66, bohužiaľ mapy sa v testovacom kuse nenachádzali. Jedinou možnosťou bolo zakúpiť si licenciu prostredníctvom Route Store. Svoju polohu však môžete zistiť aspoň pomocou predinštalovaných Google Maps.

"Samsung ku GPS pribalil aj navigačný softvér Route66, bohužiaľ mapy Slovenska sa v testovacom kuse nenachádzali."

Samsung už dlhšiu dobu do menu svojich mobilov pridáva odkazy priamo na služby Google. Rovnako je to aj v prípade Innov8, kde je Google venovaná celá jedna položka. V nej sa nachádzajú už spomínané Google Maps a odkaz na mobilnú stránku Google a Gmail.

Medzi ostatnými aplikáciami nechýba kalkulačka, prevodník, poznámky, podpora tlače obrázkov, správ, kontaktov a kalendára prostredníctvom Bluetooth, či slovník. V slovníku však chýbala rovnako Slovenčina ako aj Čeština. Kórejský výrobca pridal ešte niekoľko aplikácií v základe ako Fring ako messenger a skype klienta, ShoZu ako blogovací program, Yahoo! Go na využívanie služieb providera, CNN na prezeranie obsahu spravodajského servera, RoadSync pre Exchange, dvojicu hier Fifa 08 a Asphalt 3, či aplikáciu GyPSii. Všetky potrebné aplikácie si vďaka Symbianu samozrejme môžete doinštalovať.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Batéria má podľa výrobcu kapacitu 1200 mAh, čo by malo postačovať na slušnú výdrž. Rozmerný displej a využívanie dátových technológií si však vyberie svoju daň. Pri náročnejšom používaní, nastavenom maximálnom jase, zapnutej 3G sieti je to takmer 1 deň. Do večera by mohol vydržať, pre istotu však odporúčam nosiť aspoň USB kábel. Ak však zapnete automatickú reguláciu jasu hneď pocítite zlepšenie. Pri menej náročnom používaní by to mohli byť kľudne aj dva dni.

Výhody:

- 8 Mpix fotoaparát so širokou škálou nastavení,

- použitie Symbianu 9.3 Seature Pack 2,

- výborne čitateľný displej,

- pevná konštrukcia.

Nevýhody:

- vzhľadom na výbavu slabšia výdrž batérie,

- absencia xenónu a optického zoomu,

- veľké rozmery.

Orientačná cena: odhadom 18 000 Sk

Záver

Samsung i8510 Innov8 ma skutočne očaril. Ponúka toho veľa a určite neomrzí ani po týždňoch používania. Fotoaparát, konštrukcia a displej sú jednoducho výborné. Výbave už takmer nič nechýba. Prekážať by mohla možno slabšia výdrž a rozmery, pri ktorých aj môj Sony Ericsson P1 pôsobí takmer ako drobec. Určite má veľký potenciál pritiahnuť súčasných majiteľov Nokie N95 (8GB) a vďaka kvalite spracovania možno odradiť potenciálnych majiteľov N96. Nuž, sám som veľmi zvedavý, ako to nakoniec dopadne. Na našom trhu sa INNOV8 objaví do konca roka, a možno už v októbri.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.10.2008 - 03:38

Mikullas: Velmi velmi velmi sa mi paci.

anonymous25.07.2008 - 20:40 Trvalý odkaz

johnyo: fakt nadhera, ma vsetko co si moze clovek priat, teraz ma uz len zaujima aky bude rychly a ako to bude s vydrzou..to ma totiz na nokiach vacsinou odradi...
inac na webe som nasiel ze to ma aktivny kryt na fotak, ktory sa zatvara (resp. otvara) automaticky.

anonymous25.07.2008 - 20:55 Trvalý odkaz

riso: na ten kryt si musime pockat na prvy kontakt.
u samsungov je vydrz problematicka, ale horsie to byva s displejom vonku (fotografovanie, navigovanie asi v izbe robit nebudes). citatelnost displeja na slnku riesil zatial jedine model G800, G810 uz nie. tak som zvedavy...no sucasne skepticky.

anonymous25.07.2008 - 22:22 Trvalý odkaz

ORION: skoda ze nema ten xenonovy blesk ako SE C905 ktory ma aj xenon aj led diodu...

Inac ma hrubku 17.2 mm to zaokruhlujete nadol?

anonymous26.07.2008 - 20:54 Trvalý odkaz

Samsung master: Pultovka by mohla byt tak okolo 20k...
Aktivny kryt objektivu nie je nahodou to, ze ked o odsunies, tak sa ti zapne fotak???

Celá diskusia 61 príspevkov