Samsung Galaxy Gear - parádny darček

Ťažko si predstaviť, že by som si ich kúpil, ale no ako darček by boli dokonalé. Majú zopár nedostatkov, ale aj niekoľko podstatných predností. Predstavujeme vám prvé múdre hodinky od Samsungu.

Narovinu, dať 300 eur za vec, ktorú absolútne nepotrebujem, si momentálne nemôžem dovoliť. Ale logiku bokom, vy skrátka tieto hodinky chcete a hotovo. Prinášame vám zoznam postrehov z dvojdňového používania tohto zázraku.

1. Chcelo by to SIM kartu. Samsung Galaxy Gear sú natoľko rozumné, že všetky ich nedostatky sú pre mňa nepochopiteľné. Napríklad absencia microUSB konektora či slotu pre SIM kartu. Potom by to bol prakticky jednoduchý mobil na ruke. Uvidíme, čo prinesie druhá generácia, na ktorú sa už dnes teším.

2. Štýl, štýl, štýl. V sivo-čiernom prevedení sú to pekné moderné hodinky, ktorých displej sa rozsvieti po každom otočení ruky smerom k tvári. Na ňom môžete mať analógový ciferník alebo digitálne čísla spolu s krokomerom, skratkami do aplikácií, najbližšou udalosťou v kalendári alebo aktuálnym počasím. Keď na počasie kliknete, zobrazí sa predpoveď na dnes a nasledujúce dni pre danú lokalitu. Neviem, či remienok vydrží roky, ale svoju dierku si na ňom nájdete ľahko a jeho dizajn pekne ladí s hlavnou časťou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy GearŠtýlové hodinky, ktoré poslúžia ako doplnok ku kompatibilnému zariadeniu. Na 1,6'' displeji si po spárovaní cez Bluetooth pozriete náhľad správy, e-mailu, prichádzajúci hovor a iné. Nechýba 1,9 Mpix fotoaparát s AF a nahrávaním HD videa.

3. Chcelo by to garantovanú odolnosť voči vode. Bojím sa s nimi ruky umývať, pretože hlasný reproduktor sa nachádza na tom najexponovanejšom mieste počas bežnej očisty rúk, nehovoriac o opláchnutí taniera po večeri. To už prestáva byť sranda. Reproduktor však počas hlasného hovoru trochu rezonuje, čo naznačuje použitie nejakej membrány. Dokonca sa hovorí aj o odolnosti zariadenia voči ošplechnutiu vodou, ale nikde sa to v oficiálnych materiáloch nepíše (asi kvôli záruke).

4. Špionážny nástroj. Spustenie fotoaparátu ťahom prsta zhora nadol na domácej obrazovke je rýchle a spolu so snímkou môžete zaznamenať aj 9-sekundovú zvukovú stopu. Alebo si môžete natočiť 15-sekundové HD video. Zaostrovanie snímok je výlučne stredové a hoci sa tu nachádza niekoľko nastavení, relatívne pomalému zaostrovaniu sa vyhnúť nedokážete. Snímky vytvorené v dobrých svetelných podmienkach sú prijateľné aj na Full HD obrazovke Galaxy Note 3.

Poklepaním alebo zoštipnutím si ich na hodinkách môžete priblížiť, a keď budete chcieť, ľahko ich cez Bluetooth prenesiete do pripojeného mobilu. Skrátka, fotoaparát prekonal moje očakávania a kľudne by som ho používal. Pred cestou na služobku si natočím video s dcérkou alebo si odfotím nákupný zoznam pred odchodom do obchodu. Využití je mnoho, hoci sa to na prvý pohľad nezdá.

5. Každodenné nabíjanie. To si vyžaduje špeciálny obal, ktorý je prakticky redukciou na microUSB. Slúži tiež ako NFC tag pre odkaz na aplikáciu - stačí dotyk zadnej strany Samsungu Galaxy S III s týmto obalom a zistíte, že preň žiadna taká aplikácia neexistuje. Pre S4 aj Note 3 je Gear Manager už k dispozícii. Uvedomte si tiež, že pripojené hodinky k mobilu cez Bluetooth pomocou stále spustenej aplikácie Gear Manager ovplyvnia tiež výdrž smartfónu. Na to treba pamätať. Takže Galaxy Gear budete nabíjať každý, resp. každý druhý deň (a jedine s redukciou v podobe čudného obalu) a k tomu vaša es-štvorka bude vyžadovať nabíjačku o čosi častejšie.

6. Nastavenie. To je možné priamo v hodinkách aj cez aplikáciu Gear Manager v smartfóne. Možností je tu viac než dosť - od dizajnu ukazovateľa času cez inštaláciu rôznych mini aplikácií až po prispôsobenie správania sa jediného tlačidla. Jeho dvojitým stlačením sa môže spustiť telefónny zoznam, krokomer, diaľkové ovládanie hudobného prehrávača v mobile, stopky, galéria, časovač... Mne sa napríklad po dvojitom stlačení vypínača zobrazil zoznam posledných hovorov a správ.

7. Telefonovanie. Ako hlasné handsfree fungujú hodinky Galaxy Gear dobre, no za úplnú náhradu Bluetooth slúchadla ich nepovažujte. Je milé prijať telefonát aj keď máte mobil v druhej izbe, no pri biznis hovoroch to asi nebude také aktuálne a v aute mi zase nebolo dobre rozumieť. Je však pravda, že vyhľadanie kontaktu v hodinkách a následné telefonovanie s voľnými rukami mi po vrátení Galaxy Gear veľmi chýbalo. A reproduktor je fakt prekvapivo hlasný.

8. Čítanie správ. Na čítanie správ prijatých aplikáciami Gmail alebo Hangouts úplne zabudnite. Oznámenie o novom e-maili je síce pekné, no následná informácia: "Podrobnosti zobrazíte otvorením tohto oznámenia v mobilnom zariadení" ma dostala do kolien. To, na čo som sa najviac tešil, tu nefunguje. Samozrejme, čítanie SMS a e-mailov zo samsungovskej aplikácie E-mail (pre odporcov Gmailu) možné je. Hodinky vás tak donútia prácne si nastaviť Gmail konto v aplikácii Email namiesto používania natívnej Android aplikácie.

9. Pikošky. Podržaním dvoch prstov na displeji sa zobrazí zoznam naposledy spustených aplikácií, ako na Androide. Dvojitým poklepaním dvoch prstov po displeji sa zobrazí aktuálny stav batérie v percentách aj ovládanie hlasitosti a jasu displeja. Podržaním jediného tlačidla (vypínača) v bočnej stene sa zobrazí vypínacia obrazovka s možnosťou reštartovať zariadenie, prepnúť zvuky na vibrácie či tichý režim a zvýšiť jas displeja na maximálnu hodnotu. Vtedy je aj čitateľnosť zobrazovaných údajov na slnku veľmi dobrá. Dotykom aktuálneho počasia na domácej obrazovke sa zobrazí predpoveď na nasledujúce dni podľa AccuWeather.

10. Bez mobilu ani krok. Dnes Samsung Galaxy Gear pripojíte len ku Galaxy Note 3, Galaxy S4 a možno pár ďalších Samsungov (Galaxy S III medzi nimi zatiaľ chýba). Stačí nabíjacie puzdro priblížiť ku vášmu mobilu a zistíte, či sa preň aplikácia Gear Manager v obchode so Samsung aplikáciami nachádza. Bez pripojenia Galaxy Gear ku mobilu so stiahnutou aplikáciou sa na týchto múdrych hodinkách neukáže ani aktuálny čas.

Záver

Ako vidíte, s hodinkami Galaxy Gear to nie je ľahké. Vyslovene vyžadujú pripojenie k mobilu s aplikáciou Gear Manager, inak nezobrazia ani len aktuálny čas. Keď sa za 24 až 48 hodín vybijú, čo závisí len od ich využitia, musíte ich nabiť jedine pomocou špeciálneho obalu, ktorý je vlastne len redukciou na microUSB. Keby aspoň obsahoval externú batériu a hodinky v kritickej situácii nabil... Lenže, chodiť po dome, nestarať sa, kde na nabíjačke leží váš mobil a čítať esemesky, mazať zbytočné emaily, kontrolovať dnešné udalosti v kalendári či vybavovať telefonáty pomocou hodiniek je tak návykové, že mi aj po dvoch dňoch s hodinkami tento malý zázrak chýba. Toto je tá správna cesta. Ale, poprosím si trochu lepšiu výdrž, microUSB konektor priamo na tele zariadenia a garantovanú odolnosť voči ošplechnutiu vodou.

Porovnanie so Sony SmartWatch 2

V jeden deň som z ruky zložil Galaxy Gear a na druhý si nasadil SmartWatch 2 od Sony. Tie ponúkajú garantovanú odolnosť voči ošplechnutiu vodou, microUSB konektor priamo na tele prístroja a inštaláciu rôznych aplikácií od Gmailu cez Facebook upozornenia až po písanie SMS správ. Keďže neobsahujú reproduktor, aplikácia budík vás zobudí silnou vibráciou, ktorá upozorňuje aj na prijaté správy či zmeškané hovory. Telefonovať sa s nimi nedá, no dokážu poslať pripravený text ako reakciu na hovor prostredníctvom SMS. Napríklad "Nemôžem hovoriť, pošlite mi, prosím, SMS". Dosah v rámci celého bytu nie je problém, v našom poschodovom domčeku sa však už stretávam s výpadkami. Ale to platí pre všetky Bluetooth zariadenia takéhoto typu. Trochu mi chýba možnosť zdvihnúť telefonát, displej je na Sony hodinkách neporovnateľne slabší, raster väčší, a aj ten fotoaparát mi nakoniec celkom chýba. Skrátka, srdce by bralo Galaxy Gear (najmä kvôli možnosti telefonovať), rozum lacnejšie a použiteľnejšie SmartWatch 2. Tie totiž dokážu fungovať vďaka aplikácii s každým androidom aj bez pripojeného mobilu - ako bežné hodinky. Ich recenziu na Fony.sk nájdete už v najbližších dňoch.

ikona

Sony SmartWatch 2: vodeodolné hodinky s NFCSony predstavilo prvé zariadenie SmartWatch odolné proti prachu a ošplechnutiu vodou, ktoré ponúka NFC technológiu. Umožňuje jednoduchý a pohodlný prístup k správam, hovorom, e-mailom či kalendáru a dá sa použiť aj ako diaľkový ovládač.

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 27.09.2013 - 16:21

Pre zaujímavosť: Takmer všetky fotky v článku (okrem prvej a posledných troch) vznikli pomocou Samsungu Galaxy Note 3.

Marian27.09.2013 - 17:18 Trvalý odkaz

Fotky velmi slusne - pre internetovu novinarcinu prakticky absolutne postacujuce.

Samotne hodinky velmi pekne. Skoda len, ze nevydrzia nabite aspon 5-6 dni. :/

AdoP27.09.2013 - 18:13 Trvalý odkaz

Remienok hodín už mal byť celý na prijímanie slnečných lúčov, ale umelý nie je na dlho. Ale aj v tom je rôzna kvalita. Nabíjanie môže byť aj z ľudského tela, ako to už niekde skúšali. Pekne hodinky, stačilo by mi tam mať len počasie s časom. Také ceny sú pre niekoho nič, takže si to mnohí kúpia. Určite ich budú v niektorých prípadoch dávať k mobilu tak, ako bola kedysi zaujímavá navigácia. Konkurenčný boj to zariadi. Aj tak mám radšej moje ručičkové hodinky. :)

Richard Hombauer27.09.2013 - 18:21 Trvalý odkaz

Úplne sme zabudli doplniť do článku fotografie z hodiniek. Tri zábery v najvyššej možnej kvalite doplníme do článku o pár minút. Ďakujeme za pochopenie.

Eminence27.09.2013 - 20:14 Trvalý odkaz

Mám zopár otázok. Chcem sa spýtať ako je to s krokomerom ? Dá sa to prepojiť s s-healt ? Funguje aj keď nemám v dosahu telefón ? Ak ano ako sa to potom spáruje s aplikáciou s-healt - keď aj na mobile je krokomer aj na hodinkách ?! Alebo na toto tam nebolo vôbec myslené ?

Dajú sa hodinky použiť ako diaľková spúšť a hladáčik pre fotoaparát v telefóne ?

Hodinky teda fungujú ako hodinky aj bez telefónu ? Čiže mimo jeho dosahu ?

Celá diskusia 11 príspevkov