Skúsenosti s HTC One X

Čitateľ Matej sa podelil o svoje skúsenosti s bývalou vlajkovou loďou HTC s 4,7'' dobre čitateľný HD displejom, pekným dizajnom a kvalitnou konštrukciou. Škoda chýbajúceho slotu na pamäťové karty a slabej výdrže.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mateja Macha.

Úvod

HTC One X vlastním už zhruba rok. Predtým som používal iné androidy, konkrétne Samsung Galaxy Spica, Galaxy S, Galaxy S II, Sony Xperia U a X10 mini pro, takže skúsenosti s operačným systémom Android mám bohaté. Mobil som si zakúpil k paušálu v Telekome, pretože v čase, keď som si ho kupoval, mi po prepočítaní celkových nákladov za dva roky vyšiel ako najlepšia alternatíva v pomere cena / výkon.

Po tom, čo mi ho kuriér priniesol, mi ako prvé udrelo do očí minimalistické balenie, v ktorom bol telefón, nabíjačka slúchadlá, pinzeta na microSIM a nejaké brožúrky, ktoré nikto nečíta. Bol som sklamaný, že v balení nie sú aspoň nejaké kvalitné slúchadlá, keďže išlo o vtedajší top model HTC a telefón sa chválil označením Beats Audio. Po spustení telefónu som nastavil svoj Google účet, Dropbox, e-mailové účty a iné. Google play mi automaticky preniesol všetky zakúpené aplikácie zo starého telefónu do nového, takže zálohovanie bolo o to jednoduchšie.

ikona

Recenzia: HTC One XRecenzia vlajkovej lode so štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, veľkým 4,7'' HD displejom a 8 Mpix fotoaparátom. Poteší 1 800 mAh batéria.

HTC Sense

HTC Sense som prvý týždeň používania telefónu zbožňoval, pretože na predchádzajúcom telefóne (SGS II) nič také nebolo. Potom, ako som však telefón zaplnil viacerými aplikáciami a hrami a voľná kapacita pamäte RAM ukazovala vždy nízke hodnoty, mi telefón permanentne sekal, prechody v prostredí neboli vôbec plynulé, teda lepšie povedané také, ako by ste od štvorjadrového procesoru čakali. Na vine bolo HTC Sense, ktoré nebolo dostatočným spôsobom vyladené, a tak som z Google Play stiahol platenú verziu Apex Launcheru a problém bol vyriešený. Prostredie telefónu je odvtedy krásne stabilné. Takmer žiadne sekanie a úplne bez zamrznutia, či samovoľného reštartu. Okrem HTC Sense mi na mojom HTC-čku vadila ešte absencia pokročilej rolovacej lišty s rýchlymi nastaveniami, ktorú som si opäť nainštaloval z Google Play.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Konštrukcia a displej

Konštrukciu hodnotím pozitívne, všetko drží pevne ako má, teda až na ovládač hlasitosti v boku prístroja, ktorý v mojom prípade vydáva pri stláčaní nepríjemné zvuky. Je tam istá vôľa, ale neviem, či to nie je vada len môjho kusu. Displej je takisto vynikajúci a čitateľnosť na slnku pri zapnutej automatickej regulácii jasu je asi bezkonkurenčná, poľahky som všetko čítal aj na priamom slnku v slnečných okuliaroch.

Beats Audio

Pochvalu si zaslúži aj vylepšenie zvukového prejavu pri zapojených slúchadlách Beats Audio. Spočiatku som bol voči nemu skeptický, pretože zo všetkých médií a recenzií som čítal, že je to len drobná úprava ekvalizéru a na celkovej kvalite zvukového prejavu to moc nepridáva, maximálne tak pri hudbe bohatej na basy. Toto tvrdenie musím čiastočne vyvrátiť, pretože ja mám rád takmer akýkoľvek hudobný žáner a podľa toho vyzerá aj moja hudobná zbierka v telefóne. Keď som Beats Audio vypol, hudbe akoby chýbala šťava a nebolo to ono. Pritom nezáležalo na tom, či bola práve počúvaná pesnička Trance, Pop, Metal alebo Jazz. Kamarát má referenčné slúchadlá Audio-technika v hodnote 300 eur a mobilné telefóny Samsung Galaxy S II a Galaxy Note II. Keď mi slúchadlá požičal a ja som ich zapojil do všetkých troch zariadení, tak z HTC One X zneli omnoho lepšie než zo Samsungov.

Fotoaparát

Pochváliť musím aj fotoaparát, ktorý je za dobrých svetelných podmienok dostatočný, aj keď mám pocit, že top Samsungy fotia lepšie. Video ma sklamalo, pretože telefón pri nahrávaní stále preostruje, a tak je väčšina z video sekvencie viac rozmazaná než by bolo vhodné.

Výdrž

Negatívne hodnotím predovšetkým výdrž 1 850 mAh batérie. Doslova a do písmena katastrofa, telefón som schopný vybiť za 2,5 hodiny. Bez žartu. Stačí si zapnúť jas displeja na maximum a zahrať si nejakú 3D hru alebo Most Wanted. Veľkým žrútom baterky je aj surfovanie po internete s plným jasom a zapnutým 3G. Vtedy v priebehu piatich minút ubudne z baterky 3 - 6 %. Na výdrž mám však fintu a tou je vypnutie podsvietenia displeja a nainštalovanie aplikácie Juice Defender Ultimate Pro. Takto dokážem predĺžiť výdrž telefónu až o 100 % oproti bežnému stavu. Pre úplnosť dodávam, že moje typické využívanie telefónu počas dňa je zhruba 30 minút hovory, 10 SMS-iek, 1,5 hodiny surfovania po webe, 2 hodiny hudba. Ak začnem s plne nabitým telefónom, tak po takomto dni, keď prídem z práce okolo ôsmej domov, mám kapacitu batérie ešte približne 50 %. Treba však pripomenúť, že mám celý deň vypnutý jas obrazovky. Ak telefón vôbec nepoužívate a v noci zapnete letový režim, tak počas celej noci ubudne z kapacity len 4 - 7 %.

Za ďalšie negatívum považujem chýbajúci slot na microSD karty a vstavanú batériu, ktorú sami nevymeníte, iba ak v servise, za 50 eur.

Plusy:

- krásny dizajn a pevné spracovanie

- dobrý zvukový prejav cez slúchadlá Beats Audio

- slušný fotoaparát

- s nainštalovaným Apex Launcherom stabilný systém

- vynikajúci, dobre čitateľný a ostrý displej

- výkonnostne vás nezradí

Mínusy:

- chudobné balenie telefónu

- slabá výdrž batérie pri zvýšenej záťaži

- v aktuálnej verzii je HTC Sense nestabilné

- neustále preostrovanie počas nahrávania videa

- 1 GB RAM je občas málo

- vstavaná batéria

- chýbajúci slot na microSD kartu

- hlboko zapustené tlačidlo na ovládanie hlasitosti a vypnutie a zapnutie pristroja

Záver

V podstate som s telefónom spokojný a priemernému používateľovi, ktorý si potrpí na kvalitnú konštrukciu, dobrý zvukový výstup a čitateľnosť displeja, ho môžem odporučiť. K telefónu som si kúpil odolné puzdro CaseMate Tough, ktoré bolo síce drahé, avšak neviem si ho vynachváliť, pretože už dvakrát "zachránil telefónu život". Spadol mi totiž na betón. Puzdro chráni telefón tak dokonale, že na ňom nemám po týchto pádoch ani jeden škrabanec.

Po tom, čo mi skončí viazanosť, si asi kúpim Samsung Galaxy S4, pretože ak zhrniem všetky pro a proti, s Galaxy S i Galaxy S II som bol viac spokojný. Láka ma aj nejaký tabletofón, napríklad Huawei Ascend Mate, ktorý sa už začal predávať aj u nás.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu