Apple vydal aktualizáciu iOS 7

Aj tento rok Apple v septembri oficiálne sprístupnil najnovšiu verziu operačného systému iOS. Na používateľov čaká nové grafické prostredie a desiatka systémových noviniek.

Na vývojárskej konferencii WWDC 2013 v San Francisku prezentoval Apple v júni okrem nových MacBookov a platformy OS X Mavericks aj vylepšený operačný systém iOS s poradovým číslom sedem. Po troch mesiacoch čakania sa majitelia Apple zariadení konečne dočkali nového softvéru.

Prečítajte si: Apple predstavil iOS 7 (10. 6. 2013)

iOS 7 prináša nový dizajn, vynovené ikonky a samozrejme aj nové funkcie. Efektné je 3D zobrazenie domácej obrazovky. Nakláňaním telefónu do strán sa ikonky hýbu proti pozadiu.

Najvýraznejšími zmenami prešla odblokovacia obrazovka (zamknutú obrazovku odomknete pohybom zdola i zhora, úplne sa totiž vytratila odblokovacia lišta známa od prvej do šiestej verzie iOS), pribudla "androidovská" lišta, ktorú zobrazíte pohybom zdola a počasie dostalo animované efekty i rozšírené informácie o vyhľadanej oblasti.

Apple iOS7

Nových funkcií sa dočkalo notifikačné centrum Device Center, zmenou prešiel aj Kalendár, internetový prehliadač Safari a s vylepšeným multitaskingom dokážete listovať aplikáciami, ktoré bežia na pozadí. Galéria fotografií dostala nový dizajn, funkcie a nové možnosti usporiadania. K bezplatným správam iMessage pribudla možnosť telefonovania cez aplikáciu FaceTime Audio medzi používateľmi Apple zariadení. Nielen cez Wi-Fi pripojenie, ale aj dátovú 3G sieť.

Apple iOS7

Hlasová asistentka Siri už na vás nebude rozprávať iba ženským, ale na výber bude aj mužský hlas. Naučila sa nové príkazy a vie vyhľadávať už aj vo Wikipedii. Siri bude navyše dostupná aj v autách viacerých značiek. Zmenami prešiel aj App Store. Ponúka nové filtre, detský softvér a vyhľadá ho i podľa aktuálnej polohy. Aktualizácie budú už automatické, bez potreby potvrdenia.

Apple iOS7AirDrop ponúka šifrované, bezdrôtové zdieľanie obsahu medzi iOS zariadeniami. Drobných vylepšení sa dočkala aj aplikácia Hudba. Nová služba iTunes Radio bude zatiaľ dostupná iba v USA. Umožňuje vytvorenie vlastného okruhu skladieb, označenie obľúbených alebo i neobľúbených skladieb a má množstvo prispôsobení.

Apple iOS7

Aktualizácia je dostupná pre iPhone 4 a novší, iPod Touch piatej generácie a iPad 2, iPad s Retina displejom a iPad mini. Apple zároveň upozorňuje, že niektoré funkcie nemusia byť dostupné vo všetkých krajinách alebo oblastiach.

Novú verziu operačného systému iOS 7 si môžete stiahnuť cez počítačový softvér iTunes alebo bezdrôtovo cez službu OTA priamo z mobilného telefónu (Nastavenia - Všeobecné - Aktualizácia softvéru).

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 19.09.2013 - 00:22

úprimne, nevidím jediný dôvod na aktualizáciu môjho iPadu z pekného prostredia na toto duhové čudo. ale možno som ojedinelý prípad. Zatiaľ však aktualizovať nebudem.

Nightmare19.09.2013 - 01:21 Trvalý odkaz

vraj su problemy s aktualizaciou na iOS 7

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne19.09.2013 - 02:46 Trvalý odkaz

ja som si dovod nasiel, aplikacie zakupene este na iPhone 3GS bezia na iPade mini vo fullscreen ako by boli navrhnute pre iPad a nepotrebujem ich zvacsovat 2x. Nevyhodou je, ze je v priecinku len 9 aplikacii na prvej strane, ale aj to sa uz vyriesilo :)

Bol som voci iOS7 dost skepticky, no az jeho pouzivanie ukazuje ze moje predsudky boli fakt zbytocne...

Celá diskusia 3 príspevky