Samsung chystá 64-bitový procesor pre smartfóny

Nedávno predstavený iPhone 5S sa stal prvým mobilným telefónom, ktorého procesor je založený na 64-bitovej architektúre. V jeho prípade poskytuje oproti svojmu predchodcovi až dvojnásobný výkon. Samsung zareagoval a uistil, že jeho ďalšie modely prídu s rovnakými inováciami.

iPhone 5S by mal podľa slov Apple ponúkať až dvojnásobný výpočtový a grafický výkon oproti jeho predchodcovi, iPhone 5, a to najmä vďaka novému procesoru Apple A7, ktorý beží na 64-bitovej architektúre. A7 tvorí viac než miliarda tranzistorov, teda dvojnásobok oproti A6. Navyše sa tak už výrazne blíži k čipom Ivy Bridge od Intelu, bežne používaných v desktopových počítačoch a notebookoch. Tie majú približne 1,4 miliardy transistorov.

Základné info Apple iPhone 5S

Apple tak predbehol konkurenciu používajúcu iné mobilné operačné systémy. ARM Holdings totiž svoj prvý 64-bitový čipset Cortex-A57 ešte vydať nestihol. Podľa všetkého sa tak stane až v modeloch pre rok 2014.

Jeden z výkonných riaditeľov Samsungu, Shin Jong-Kyun však miestne noviny Korea Times ubezpečil, že nasledujúce modely Galaxy taktiež pobežia na 64-bitovej technógii. Podľa neho to však nejaký čas potrvá. Tento krok bude takmer určite krokom smerujúcim k obrane na čínskom trhu. Samsung tu ovláda až 19,4 % predaných zariadení, Apple iba 4,3 %, s novými modelmi iPhonu má však veľké plány. Podľa Shina sa tu budú brániť nižšou cenou a užšími väzbami s lokálnymi predajcami. Apple si už naopak zaviazal dvoch miestnych operátorov a s tretím (najväčším China Mobile) stále jedná. Len pre zaujímavosť, ten má zmluvy s dvakrát viac používateľmi, než je celá populácia USA.

Shin Jong-Kyunfoto: AndroidHeadlines.com

Samsung, ako aj ostatní výrobcovia telefónov však najprv potrebujú podporu 64-bitov zo strany operačného systému. Uvidíme teda, či sa jej dočkáme už v Androide 4.4 KitKat.

Zdroj: Korean Times, Engadget

Diskusia k článku:

Nightmare 18.09.2013 - 15:19

to uz bude prehnany vykon vo smartfonoch myslim si

Me_Gusta18.09.2013 - 18:41 Trvalý odkaz

Zatial urcite je, ale ak sa bude dat vyuzit, tak len na hry. "Len" pravdepodobne sa vela ludi pobavi hrou na telefone, uz len pockat, kym tomu nedaju spravu grafiku a s narastajucim vykonom, to bude raz dva ;)

Nightmare19.09.2013 - 00:23 Trvalý odkaz

keby sa pretekali a robili lepsie baterie a take veci najprv...

Me_Gusta19.09.2013 - 00:45 Trvalý odkaz

mne to príde byť, ako keby tam tie batérie silnejšie, ani nechceli dávať.

Celá diskusia 4 príspevky