Skúsenosti so Samsungom Galaxy S4

Skúsenosti s ťažiskovým modelom Samsungu s 5-palcovým Full HD displejom, ktorý vyše mesiaca slúžil Matejovi ako hlavný telefón, fotoaparát, navigácia aj pracovný nástroj.

Galaxy S4 je stále najvybavenejší smartfón od Samsungu. Teda, ak si nebudeme všímať nedávno predstavený tabletofón Galaxy Note 3, ktorý ešte nie je oficiálne v predaji, alebo ak považujeme päť palcov uhlopriečky za limit, ktorý sme ešte ochotní so sebou nosiť vo vrecku. S4-ka ktorú som používal bola biela, z viacerých porovnaní však sivý variant považujem za vzhľadovo vydarenejší. Tmavšia farba totiž viac "skrýva" veľké plastové plochy. Telefón rozhodne nemá problém s kvalitou spracovania alebo vŕzganím krytu, avšak myšlienka, že za rovnaké peniaze môžete mať aj telefón vyhotovený z hliníka či skla, vás určite tak ľahko neopustí.

Ovládacie tlačidlá hlasitosti a zapínania displeja sú rozložené po bokoch telefónu. Hoci mi ani pri veľkých uhlopriečkach nevadí, že musím loviť tlačidlá na hornej strane, filozofia ovládania je pri Samsungoch vysoko návyková. Doma vždy prostredníctvom widgetu No Lock deaktivujem zamykaciu obrazovku - stredové tlačidlo potom iba rozsvieti displej, takže okamžite vidím, čo sa deje v naposledy spustenej aplikácii, bez nutnosti uchopenia telefónu do rúk. Až jeho opätovné stlačenie vráti systém na domácu obrazovku.

Predná kamera je previazaná s množstvom doplnových "smart" funkcií. S aktivovanou funkciou Smart Stay obrazovka nezhasne, kým sa na ňu pozeráte, Smart pause pozastaví video, keď odkloníte svoj pohľad od displeja a napríklad funkcia Smart Scroll umožňuje posúvanie v prehliadači alebo pri čítaní e-mailov hore-dole bez jediného dotyku. Ja som si ich však deaktivoval.

Skratky často používaných funkcií a nastavení sa dajú v notifikačnej lište ľubovoľne usporiadať, a nepotrebné môžete skryť až na koniec. Trvalo odstrániť sa nedá ani jedna skratka. Jednou z funkcií, ktorá ma zaujala, je možnosť zobraziť okná dvoch aplikácií naraz vedľa seba. Používal som ju i pri prehrávaní videa alebo hudobného klipu z Youtube. Po minimalizácii aplikácie a otvorení Gmailu, sa totiž zvuk vždy zastaví. Ak si však aplikácie necháte spustené vedľa seba, hudbu môžete naďalej počúvať.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S4 - poctivý high-endRecenzia vlajkovej lode s 5'' Full HD displejom, OS Android 4.2, 13 Mpix fotoaparátom a množstvom rôznych inovatívnych funkcií.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V notifikačnej lište sa nachádza aj posuvník intenzity podsvietenia. Automatická regulácia mi totiž absolútne nevyhovovala, a aj pri nastavení korekcie na hodnotu +5 bol displej takmer vždy veľmi tmavý. Podobný problém som mal už pri Galaxy S4 mini. Samsung teda podozrievam, že sa decentnejším nastavením automatiky snaží ušetriť viac energie a predĺžiť výdrž, bohužiaľ je to však na úkor komfortu používateľa. Ako by nestačilo, že vám telefón minimálny jas nanúti aj pri takmer vybitej batérii. Robí to vždy, aj keď mám túto možnosť v nastaveniach deaktivovanú, preto vôbec nechápem prítomnosť zaškrtávacej voľby režimu šetrenia energie.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Čo sa týka výdrže batérie, musím konštatovať, že je perfektná. Pri víkendovej prevádzke, teda pri pripojení na domácu Wi-Fi a striedmom používaní, som často nabíjal až v pondelok, teda na tretí deň ráno. Pri tradičnej aktivite, teda uskutočnení niekoľkých hovorov a prenesení približne 30 - 40 MB cez mobilné dáta, mi zostávalo večer ešte okolo 35 % kapacity batérie. 2 600 mAh batéria v spojení s vyladeným softvérom ponúka zatiaľ najlepšie hodnoty výdrže spomedzi všetkých telefónov, ktoré som doteraz používal. Odporúčam však so sebou nosiť originálnu 2A nabíjačku ktorú nájdete v balení. Pri použití 1A adaptéru z HTC One a súčasnom prehliadaní internetu, totiž percentuálny ukazovateľ energie v batérii vôbec nestúpal. Po vypnutí displeja a odložení na stôl síce áno, ale iba veľmi pomaly.

Hoci si myslím, že iba veľmi málo majiteľov telefónov s klasickým odnímateľným zadným krytom vlastní aj druhú batériu, ktorú pri vybití hlavnej vymieňa, má toto riešenie aj iné praktické využitie. V zahraničí totiž nie je problém nájsť automaty s predplatenými kartami miestnych operátorov. V Galaxy S4 vymeníte microSIM kartu jednoducho a hocikde na letisku, i počas chôdze. Kde by som narýchlo hľadal spinku na vysunutie nejakého šuplíka?

Odporúčam vypnúť v nastaveniach pre vývojárov zbytočné animácie a funkciu S Voice, kedy telefón po prvom stlačení Home tlačidla čaká, či nepríde aj druhé, ktoré by aktivovalo hlasového asistenta. Minimalizácia aplikácií je potom okamžitá.

Poteší aj možnosť pridať si skratky na uzamknutú obrazovku. Ja tam mám aplikácie Chrome, Gmail, Foursquare či S Healt. Aj keď treba počítať s tým, že pri zaťažení hardvéru alebo držaní telefónu v ruke ukazuje aplikácia S Healt skreslené údaje, najmä počas letných mesiacov som ju používal veľmi často. Možnosti záznamu cvičení či skonzumovaného jedla sú tu podla mňa zbytočné, aplikácie tretích strán z Google Play podobné úlohy zvládnu oveľa lepšie.

Počas dlhšieho pobytu mimo domu som ocenil kvalitný 13-megapixelový fotoaparát, ešte lepší záznam Full HD videí (tu odporúčam nepoužívať stabilizáciu obrazu, ktorá pôsobí rušivo), či okamžitú fixáciu GPS čipu aj v husto zastavaných lokalitách medzi vysokými budovami. Navigácia v Google Mapách, ale hlavne nájdenie polohy, blízkych podnikov a check-in vo Foursquare klientovi bol otázkou troch sekúnd.

Okrem pochvaly si es-štvorka zaslúži aj kritiku. Zvuk, ktorý sprevádza každé jej zapnutie, je tým najotravnejším prvkom, aký telefón má. Pokiaľ nepotrebujem budík, telefón si na noc vždy vypínam. Niekedy však večer netuším, kedy ho opäť zapnem - o desiatej doobeda, alebo o pol šiestej ráno, samozrejme s hlasitosťou ponechanou na maximálnej úrovni. O tom, že som po zobudení zobral svoj telefón do rúk, tak, bohužiaľ, vedia hneď všetci naokolo. je to úplne zbytočné a veľmi otravné. Navyše, Galaxy S4 vydáva zvuk aj pri zachytení fotografie a dokonca aj pri rotovaní ponuky s režimami fotoaparátu. A áno, pri meraní teploty tiež. Nič z tohto nemožno vypnúť.

Záver

Skvelý Full HD displej, dostatok pamäte (navyše nechýba podpora pamäťových kariet ako je tomu napríklad pri HTC One) a rýchla odozva, sú v kategórii high-endov samozrejmosťou, a podobne ako konkurencia tu nezaostáva ani es štvorka. Keď to zhrniem, dá sa povedať, že Samsung Galaxy S4 perfektne vyladený a výborne fungujúci telefón. Stále patrí k tomu najlepšiemu, čo mobilný trh ponúka. Vytknúť sa mu dajú iba skutočné drobnosti. Ale, keďže nepatrím k fanúšikom plastových konštrukcií, farieb AMOLED displejov a samotného prostredia TouchWiz či jeho aplikácií, pri kúpe nového telefónu by som radšej siahol po HTC One. One-ko má práve tieto drobnosti dotiahnuté ďalej. Aj jeho aplikácia spravujúca IrDA port napríklad pozná funkciu učenia, kým pri S4 končíte s nainštalovaným zoznamom (môj set-top-box má smolu, v zozname nie je, čím je pre mňa nepoužiteľný). Pokiaľ si často nefotografujete výrezy z prednášok alebo PowerPoint prezentácií, odpustíte mu aj malé rozlíšenie fotografií. Sony Xperia Z je z kola von, oproti Galaxy S4 má horší displej a výrazne menšiu výdrž batérie. Nad jej nástupcom (Xperia Z1) by som však možno uvažoval tiež.

Diskusia k článku:

zune85 20.09.2013 - 00:54

Pri tradičnej aktivite, teda uskutočnení niekoľkých hovorov a prenesení približne 30 - 40 MB cez mobilné dáta, mi zostávalo večer ešte okolo 35 % kapacity batérie. a toto je akože super hodnota ? výsmech na tu bateriu :D odladený systém :D

Gabriel Juhasz22.09.2013 - 18:19 Trvalý odkaz

Moja S4-ka bola kupovana 27.07.2013 a 18.09.2013 skoncila v servise. Z nevysvetlitelnych pricin sa vypinala kedy chcela, restartovanie detto samovolne a to aspon 6x v rade za sebou a ked uz sa rozhodla byt zapnuta, clovek sa radsej rozhodol sa telefonu ani nedotykat, aby sa nahodou neurazil a nevypol :-D
Odpoved zo servisu ma prijst do 15 dni, tak som zvedavy, ale inac je to nebe a dudy v porovnani s Iphonom, ktory som pouzival doteraz.

japi20.11.2013 - 14:55 Trvalý odkaz

A aká správa prišla zo servisu ?

Gabriel Juhasz05.12.2013 - 20:34 Trvalý odkaz

Vymena baterky, prehratie softw...
uz ide ako ma :-)

Celá diskusia 4 príspevky