Nokia Lumia 925 - prečo nie(?)

Milujem ju, aj nenávidím súčasne. Prinášame vám desať dôvodov, prečo máte na Lumiu 925 zabudnúť. Ak ich prekonáte, budete ju zbožňovať.

Je utorok ráno, práve si vo fotoalbume Nokie 925 pozerám najnovšie fotografie pridané mojimi priateľmi a fanúšikovskými stránkami na Facebook a dozvedám sa, že pred chvíľou Microsoft kúpil Nokiu za 5,4 mld. eur. Ideálny čas na dokončenie rozpísaného článku.

Nokia 925 je prakticky vylepšená 920-ka s konečne normálnymi rozmermi a hmotnosťou (hoci 137 gramov na redakčnej váhe hravo prekonáva viacero jej konkurentov). Kúpite ju za priateľných 420 eur napríklad v Epicentre. Je to kvalitný mobil s prehľadným operačným systémom, ktorý dnes vyhovie najmä menej náročným používateľom (neurazte sa, prosím). Smartfóny vládnu svetu, dokonca ani vy ste sa invázii múdrych telefónov neubránili. iPhone je zbytočne drahý a Android zase komplikovaný. Vy sa v žiadnom prípade nechcete trápiť množstvom nastavení, potrebujete moderný prístroj s rozšírenými možnosťami, za ktorý sa nebudete hanbiť. A kvalitná navigácia priamo v mobile sa zíde tiež. Chcete skrátka Nokiu s OS Windows Phone. Vybrať si v ňom môžete farbu prostredia, čo neponúka žiadny iný OS. Prispôsobenia telefónu sú intuitívne. Z obchodu si môžete sťahovať a inštalovať rôzne aplikácie, ktorých je každý deň viac a viac. Už to nie je s ponukou aplikácií také zlé ako kedysi.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 925Smartfón s OS Windows Phone 8, hliníkovým rámom, dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 4,5'' WXGA AMOLED displejom, 8,7 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, funkciou PureView, stabilizáciou obrazu a plnou dátovou konektivitou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ak vám neprekáža menej možností Facebook aplikácie, absencia Instagramu (zachraňuje to 6tag), ak nepotrebujete meniť webový prehliadač ani stále voľačo meniť pomocou skratiek v rolovacej lište (ktorá tu úplne chýba), ak skrátka hľadáte normálny smartfón s pekným prostredím, Windows Phone je tu pre vás. A ako som už spomenul, keď bude od Nokie, dostanete k nemu zadarmo aj fajnovú navigáciu. Pozor, ak chcete navigovanie po diaľniciach, zapnite v nastaveniach nielen tie, ale aj mýto, resp. všetky spoplatnené cesty. Do mobilu si vždy môžete stiahnuť mapy väčšiny krajín sveta, a to pekne po jednej. V prípade veľkých krajín dokonca po jednotlivých častiach. Keď idete do Paríža, nepotrebujete mať predsa v mobile 500 MB máp celej krajiny, že áno. Na Androidoch si vždy nastavujem čierne pozadie, tu ma žiadne tapety neotravujú, vybrať si môžem čierne alebo biele pozadie a basta.

Navyše, Nokia 925 ponúka šikovný šetrič v podobe hodín. Neustále tak na mobile vidíte aktuálny čas. Poklepaním po displeji sa tento rozsvieti a vy zbadáte odblokovaciu obrazovku s informáciami o zmeškaných udalostiach. Navyše sa jej pozadie môže meniť, ja tam mám nastavené náhodné snímky z Facebooku.

Ak máte teda otvorenú myseľ a nebojíte sa prijať nový OS vo vašich rukách so všetkými kladmi aj zápormi, môžete si Windows Phone 8 skutočne obľúbiť. A Nokia 925 je podstatne príjemnejšia než jej predchodca. Navyše ponúka slušný fotoaparát (nie je možno najlepší na svete, ale napríklad pomocné svetlo pri zaostrovaní je bohovská vec, ktorú by už mohli používať všetky značky) s množstvom bezplatných fotoaplikácií pripravených už v novom prístroji alebo dostupných v Obchode. Ako som už naznačil, Instagram tu plnohodnotne zastupuje aplikácia 6tag. K užitočným aplikáciám sa však dostanem neskôr.

ikona

Český Krumlov s Nokiou Lumia 925Nokia Lumia 925 patrí k najlepším fotomobilom na trhu. Keďže sa s ňou už dva týždne hrám, zobral som ju aj do Českého Krumlova. Aby nahradila môj fotoaparát. A oplatilo sa!

Veľkou výhodou je tiež prepojenie systému s Facebookom. Po zapnutí novej Nokie 925 som len zadal moje Google (Gmail) konto a mal som v ňom o chvíľu (takmer) všetky kontakty aj udalosti v kalendári. Potom som potvrdil vstupné údaje do Facebooku a v aplikáciách Ľudia (teda kontakty) aj Fotografie (teda galéria) môžete listovať poslednými príspevkami aj obrázkami od daného kontaktu. Kto nemá problém s touto americkou službou, ten prepojenie WP8 a Facebooku skutočne ocení.

Nokia 925 s OS Windows Phone 8 sa mi teda celkovo skutočne páči. Naozaj! A niekedy túžim byť menej náročným používateľom, ktorý nepotrebuje v mobile prístup na FTP server, ktorý nehľadá dokonalú prácu s Dropboxom aj Google Drive, ktorý na mobile nepozerá filmy, a tak nepotrebuje čo najlepší prehrávač (napr. fajnový MX Player pre Android) ani podporu pamäťových kariet, ktorý nepotrebuje mesačný náhľad kalendára s popisom jednotlivých udalost v každom dni (Jorte calendar) a nie až po kliknutí na daný deň...

Je toho skrátka veľa. Ale aj tak si myslím, že stačí vymenovať všetky tie nedostatky WP8 napríklad oproti Androidu, a ak vám niž z toho tak zásadne neprekáža, môžete si Windows Phone pokojne zadovážiť. Tu je môj zoznam:

1. Načo sú mi hodiny na displeji (ako šetrič), keď musím displej aj tak rozsvietiť (trebárs poklepaním) a zistiť, aké udalosti som zmeškal (SMS, hovory, kalendár...)? A keď už to na odblokovacej obrazovke zistím, musím ju aj tak celú posunúť hore, a až na domácej obrazovke kliknúť na danú aplikáciu, aby som sa k prijatej SMS či novému e-mailu dostal. Aspoň že podržanie spúšte fotoaparátu v bočnej stene kameru okamžite spustí aj pri vypnutom displeji.

2. Veľmi mi chýba viacero androidových alebo iOS aplikácií. Oficiálna aplikácia Dropbox s prepojením s ostatnými funkciami, nová verzia Facebook aplikácie (veľa funkcií vo WP8 verzii chýba), Google Talk (zachraňuje to Facebook chat prepojený s SMS-kami alebo aplikácia IM+), prehrávač filmov s podporou tituliek, atď. Je ich naozaj veľa. Ak ste si na takéto vymoženosti Androidu doteraz nezvykli, výhoda pre vás. PS. A na najmodernejšie hry radšej úplne zabudnite.

3. Vývojári kalendára si zaslúžia postavenie do kúta. V mesačnom náhľade vidím pekne drobné texty jednotlivých udalostí v jednotlivých dňoch, ale potom zistím, že je to trápny Lorem ipsum text a nie moje zápisky. Naozaj by ma zaujímalo, ktorý blbec toto vymyslel. Páni vývojári, otvorte si Jorte calendar alebo Calendar Pad pre Android a pochopíte, ako má vyzerať mesačný náhľad do kalendára, nevraviac o widgetoch. Čo v Redmonte ešte nemajú HD displeje na mobiloch?

4. Horná informačná lišta. Neustále sa skrýva a nie je v nej ani len informácia o percentuálnom stave batérie. Toto nepotrebuje ďalší komentár.

5. Prostredie. Je naozaj jednoduché. Biele alebo čierne pozadie, krásne symetrické dlaždice rôznych veľkostí. Lenže po nainštalovaní desiatok rôznych aplikácií je z toho taký neporiadok, že si to len ťažko dokážete predstaviť. Skrátka, chýbajú mi tu priečinky. Už teraz mám zoznam aplikácií plný foto-funkcií ako Creative Studio, Fotoaparát, Fotografie, HDR Photo Camera, Lomogram, Nokia Cinemagraph, Nokia Smart Cam, Panorama, Photo Beamer a Timelapse Pro. Pri prekročení istej rozumnej hranice síce zoznam aplikácií ponúkne aj vyhľadávanie podľa počiatočných písmen názvov aplikácií, ale chýbajúce priečinky by boli podľa mňa efektívnejšie. Je však pravda, že do ponuky aplikácií veľmi nechodím, domáca obrazovka sa dá dokonale prispôsobiť mojim najčastejším potrebám.

6. Informačná dióda je totálne ignorovaná vývojármi. Informuje akurát tak o nabíjaní batérie.

7. Správca súborov. Bez šance. Som fanúšikom pozerania filmov a videí na peknej HD obrazovke. Keď si dám pred oči mobil, mám to to isté ako veľkú AMOLED telku vzdialenú tri metre odo mňa. Lenže práca s filmami si občas vyžaduje aj prácu so súbormi. Inokedy si zase chcem premazať priečinok Download so stiahnutými súbormi aj bez pripájania mobilu k PC. Skrátka, správca súborov nie je možno pre každého nevyhnutná vec, ale nevidím dôvod ho v systéme blokovať.

8. Klávesnica. Jedna, jediná. Žiadne možnosti prispôsobenia. Keď prejdem zo Samsungu na HTC, v oboch budem mať svoju obľúbenú klávesnicu (Smart Keyboard) a nemusím si zvykať na nové experimenty výrobcov. Tiež na nej môžem písať s kompletnou diakritikou a slovenskými znakmi bez toho, aby som musel niektoré tlačidlá držať, posúvať po nich prsty a podobne.

9. Internetový prehliadač mi nevyhovuje. Mení fonty, webovú stránku rozloží podľa seba, atď. Pre mňa ide o zbytočne veľký zásah do rozloženia a úpravy internetových stránok.

10. Šetrenie energiou. Kvôli relatívne slabej batérii (2 000 mAh) telefón často odpája wi-fi, sranda to nie je ani s IM+ (ktorý mi nahrádza Gtalk, resp. Hangouts priamo v systéme), a aj e-maily (Gmail) mi dokáže aktualizovať najčastejšie raz za 15 minút. Skrátka, výrobca tu tak trochu blafuje a už aj tak priemernú výdrž na jedno nabitie dosahuje množstvom obmedzení. Ale pochváliť musím informáciu v hornej lište, kde sa občas objaví upozornenie na rýchly úbytok energie v akumulátore.

Aby sme však neskončili negatívne, v poslednom bode vám prinášam zoznam aplikácií, ktoré som si stihol za dva týždne používania obľúbiť. Nadpis článku znie možno pesimisticky, ale v skutočnosti bude Nokia Lumia 925 patriť medzi telefóny, na ktoré budem rád spomínať, a ktoré nebudem mať problém odporúčať ďalším používateľom. Prepojenie SMS-iek s facebook chatom je zaujímavé a často veľmi praktické. Tiež mi bude chýbať to jednoduché prostredie so symetrickou domácou obrazovkou, ktorá ma vždy dokázala akosi upokojiť. Nezabudnem ani na kontrolu facebookových statusov v rámci aplikácie Ľudia, ktorá zoraďuje všetky statusy pekne chronologicky a nezasahuje do nich ako webová či androidová aplikácia, kde nikdy nevidím všetky statusy zoradené čisto podľa času zverejnenia. Chýbať mi bude šikovná navigácia a offline mapy v mobile ako aj kvalitný fotoaparát s tradičným tlačidlom spúšte v bočnej stene.

Na jeden záber: Nokia Lumia 925

Aj keď som si už príliš navykol na špecifické možnosti Androidu, komu nechýba prispôsobenie klávesnice, kto si nikdy neinštaloval kalendár z obchodu či nehľadá prepojenie mobilu s Dropboxom, ten nech sa Lumie 925 či operačného systému Windows Phone 8 nebojí. Nie je na to jediný vážny dôvod.

No, a tu už sú mnou spomínané obľúbené aplikácie:

- Insider - výborná aplikácia informujúca o stave batérie (aj ako dlaždica na domácej obrazovke, aj po pridaní upozornenia Insider na uzamknutú obrazovku), zahŕňajúca aj svietidlo, správu wifi, bluetooth, lock screen, gps a ďalších nastavení. Horná lišta mi prestáva chýbať. Pozor, občas sa údaj o aktuálnom stave batérie neaktualizuje ani v rámci dlaždice, ani na uzamknutej obrazovke. Pre istotu treba aplikáciu otvoriť.

- HDR Photo Camera - vytvorí tri snímky po sebe s rôznou expozíciou a spojí do jednej. Pozor, snímky vytvára v sekundových intervaloch, takže to chce nejaký statív pre mobil.

- Model ALADIN - alternatíva k SHMUDroid, teda komplet Aladin predpoveď na Windows Phone.

- Bouřky - aktuálna búrková situácia nad ČR/SR.

- Meniny - ako dlaždica na domácej obrazovke zobrazujú, kto má dnes sviatok a po otvorení aj kontakty, ktorých sa dané meniny týkajú.

- Flashlight XT - premení zadnú ledku na svietidlo

- RapDialer - ideálna náhrada funkcie Telefón aj s inteligentným hľadaním kontaktov.

- SME.sk - pekná a prehľadná appka, ktorá dizajnom prekonáva verzie pre iOS aj Android.

Diskusia k článku:

Brano 14.09.2013 - 14:28

Dakujem za recenziu... Uz to nevyznieva na mna tak kriticky ako niektore recenzie na Nokie a WP vseobecne na tomto portali ;) Kazdopadne, viac veci mi v recenzii chyba. Autor sa skor zameral na to co mu vo WP chyba po aplikacnej casti. Nenasiel som napriklad hodnotenie displeja, jeho vididelnost na slnku, jemnost.. na inych portaloch sa objavili aj problemy s licovanim zadneho krytu. Reproduktor, hlasitost, citlivost gps, ovladanie v rukaviciach atd... Proste vsetky tie veci ktore k recenzii patria. Toto mi skor pripomina nejaky prvy dotyk a prve dojmy z toho co mi vo WP chyba a to co je vo WP spravene dobre.

Roman7114.09.2013 - 16:05 Trvalý odkaz

Ja by som to napísal takto, ak nie je niekto postihnutý /prepáčte/ neustálym pozeraním do mobilu a nervóznym klikaním a chce mať všetko elegantne a prehľadne v mobila tak nech prejde v pohode na WP8

petris14.09.2013 - 17:51 Trvalý odkaz

typicke nareky androidakov :D ospravedlnte moju prostorekost no par postrehov k tomuto co pan popisal pridam aj ja:

chybajuce priecinky? klikat do zbesnenia na priecinky a potom este na aplikaciu? naco? male ikony na uvodnej obrazovke usporiadane logicky podla skupin a je to. ale to by pan autor musel naburat svoje zauzivane stereotypne postupy. pan autor totiz hlada android vo windows fone.

chaos na uvodnej obrazovke? to pan pouziva 100 a viac aplikacii?

ako viem si predstavit cokolvek ale pozerat film s titulkami na mobile s uhloprieckou 4,5 palca je - no budem slusny - tryznenie tela aj ducha.

autorovi tohoto pocitovo ladeneho clanku nevyhovuje internet explorer? uc browser nic? nokia xpress nic? hlada pan zas dalsi androidovy browser?

explorer meni zobrazenie stranok? nastavenie preferovaneho zobrazenia na desktop verziu bolo? alebo je tam mobilne zobrazenie ako preferovana?
http://www.windowsphone.com/sk-SK/how-to/wp8/web/change-privacy-and-oth…

kalendar? pozna pan napriklad simple calendar? ten je free.

http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/simple-calendar/977e5d54-01…

kto to stihol ma free aj chronos calendar

http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/chronos-calendar/18aae83d-c…

a dalsi: http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/super-calendar/99ae6e1f-e7e…

kto chce dalsi android ten nech nejde do ios ani do windowsphonu. jednoznacne.

tomas114.09.2013 - 21:27 Trvalý odkaz

povedal by som ze je to taka dost neobjektivna recenzia a hodnotenie, pretoze na androide sa da tiez vela veci skritizovať, napriklad pan autor tu porovnava vyrobcove aplikacie na windowse s doinstalovanymi aplikaciami na androide, na windows sa daju tiez staihnut app.

Richard Hombauer14.09.2013 - 23:35 Trvalý odkaz

petris, internet explorer zmeni dizajn Fony.sk aj pri nastaveni ako desktop. a tie kalendare su zbytocne, hovoril som totiz o mesacnom nahlade aj s udalostami pre KAZDY den (nielen ten oznaceny). pozri si Jorte v play.google.com a pochopis. Nehladam vo WP Android, len poukazujem na nedostatky WP. Ak ich prekonate (co sa tebe ocividne podarilo), kludne investujte do Lumie. Ale to som predsa pisal aj v clanku.

Celá diskusia 71 príspevkov