Huawei Ascend P6 - tenký, tenší, najtenší

Prvý kontakt s jedným z najtenších smartfónov na svete, ktorý sklame jedine zastaraným čipsetom a absenciou NFC. Inak ide asi o najlepší smartfón roku 2013 s cenou pod 400 eur.

Huawei minulý týždeň oficiálne uviedol na česko-slovenský trh tenučký model Ascend P6 s kódovým označením P6-U06. Elegantný prístroj s hrúbkou menej než sedem milimetrov po položení na redakčnú váhu ukázal príjemných 120 g. K dizajnu a spracovaniu mám jedinú výhradu - spodné rohy sú ostré a prístroj sa nedrží úplne pohodlne. Pripomenulo mi to Xperiu Z od Sony. Ale pri týchto rozmeroch ide o menší problém.

Základné info: Huawei Ascend P6

Spomínaný chipset Huawei K3V2 HiSilicon Hi3620 x4 1.5 GHz ponúka štvorjadrový procesor s maximálnou frekvenciou 1,5 GHz na každom jadre, ale so staršou 40 nm technológiou výroby. A tá sa dnes už v high-endoch nenosí. V praxi to však pocítia len fanúšikovia náročných aplikácií a hier, ja som si žiadnu zastaranú technológiu nevšimol. Full HD film s veľkosťou 2 GB na P6-ke ide ako má, aj zadný reproduktor ponúka celkom dobrý zážitok a keďže náročné hry nehrávam, nevidím jediný dôvod nadávať na 40 nm technológiu pri cene 380 eur. A navyše, RAM-ka ponúka kapacitu 2 GB, reálne približne 1,7 GB. A keď už sme pri tej pamäti, tak okrem podpory microSD tu máme k dispozícii 4,7 GB dát v prístroji s nálepkou 8 GB.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kritiku si zaslúži kryt 3,5 mm jacku, ktorý obsahuje ihlu pre vyberanie šuplíka pre SIM a microSD. Tento nástroj totiž veľmi rád z jacku vypadáva. Keby bol z gumy, držal by v ňom lepšie. V balení okrem bielej nabíjačky, USB kábla a bielych slúchadiel nájdete aj obal na telefón. V mojom prípade sivý. Sedí mu ako uliaty a tento nápad sa mi páči. Keď pôjdem na výlet do prírody, kryt istotne ocením. Navyše výrazne eliminuje pocit tepla z rozpáleného smartfónu. Kovová zadná stena totiž do rúk rada privádza aj teplo z procesora a v zime zase chlad okolitého vzduchu.

V prírode oceníte aj slušný fotoaparát. V tomto prípade ide skôr o priemerný 8 Mpix nástroj, ani predná 5 Mpix kamera nedosahuje očakávaných kvalít. Netreba byť rozmaznaný. Za 380 eur v poriadku, ale cenovo podobne nastavený Samsung Galaxy S III fotí trochu lepšie. To sa týka najmä ostrosti záberu po celej ploche, snímky z Huaweiu P6 sú po okrajoch značne rozostrené.

Samsung Galaxy S III je aktuálne asi jediným serióznym konkurentom Huaweiu Ascend P6 na našom trhu. Dobre, dobre, ešte LG Nexus 4. Huawei prekvapí HDR videom, no v praxi je to čistá katastrofa. Dalo by sa povedať, že snáď každé nastavenie fotoaparátu mi rozžiarilo oči, a keď sa dostavila prax, vždy som sa dočkal sklamania. Výnimkou je len Sledovanie objektu, kedy hľadáčik sleduje označený objekt aj pri zmene kompozície.

Video nepreostruje obraz automaticky, ale iba manuálne, dotykom obrazovky. Ak využijete spomínané sledovanie objektu, bude pri pohybe aj zmene vzdialenosti automatické zaostrovanie fungovať.

A aby som tému fotoaparát uzavrel, až také zlé to s tou prednou kamerou nie je. A nastavená je na zaostrovanie objektov asi pol metra pred ňou, to len aby ste sa nezľakli ostrej tváre a rozmazania pozadia vášho autoportrétu. Tak je to na predných kamerách bežné, a ja to dokonca oceňujem napríklad pri redakčných videách Na jeden záber, ktoré nájdete aj v spodnej časti tohto článku.

Zo zábavných funkcií pé-šestke nechýba FM rádio či prehrávač hudby, hlasná reprodukcia je relatívne kvalitná, len si treba dať pozor na zakrytie mriežky reproduktora v zadnej stene.

Celé prostredie zariadenia tvorí domáca obrazovka doplnená uzamknutou obrazovkou a rolovacou hornou lištou. Podobne, ako keď odblokujete displej iPhonu, aj Ascend P6 vám ponúkne rovno ponuku aplikácií, ale s tým rozdielom, že na daných stránkach domácej obrazovky môžete vidieť aj ich widgety. Mne sa to páči a rýchlo sa na to zvyká.

Horná lišta je ukážková; keby obsahovala ešte plynulú reguláciu jasu obrazovky (ako napr. nové Samsungy), bola by dokonalá. V nastaveniach poteší Dolby Digital Plus, zmena teploty farieb obrazovky (čo ponúkajú viaceré nové smartfóny Huawei), ovládanie pohybmi aj režim Rukavice pre zvýšenie citlivosti dotykovej obrazovky.

HD obrazovka s IPS+ panelom funguje dobre za každých svetelných podmienok, navyše spomínaná regulácia teploty farieb ponúka dokonalé prispôsobenie bielej farby vašim predstavám.

Výdrž 2000 mAh batérie je priemerná. Všetci konkurenti v tejto kategórií top mid-endov ponúkajú podobné batérie (HTC One mini 1800 mAh, Samsung Galaxy S4 mini 1900 mAh, Nexus 4 2100 mAh) a pritom svojou hrúbkou sa s Huaweiom nedajú porovnávať.

Na jeden záber: Huawei Ascend P6

Záver

Huawei Ascend P6 bol na náš trh uvedený naozaj veľkolepo. Po pár dňoch s týmto elegantným a dobre vybaveným prístrojom chápem prečo. Navyše, pri pohľade na cenovku nevidím jediný dôvod na kritiku. Áno, NFC by potešilo, aj novšia technológia chipsetu, ale keby som si dnes kupoval nový mobil, asi by som mu dal prednosť aj pred mojou obľúbenou es-trojkou. Tá však ponúka navyše aj to NFC, trochu lepšie fotí a môžem si k nej dokúpiť 3000 mAh batériu. Huawei zas ponúka úžasne tenký a kovový dizajn, krajší displej s nastaviteľným vyváženim bielej farby, praktické puzdro v balení... Bude to boj na život a na smrť. Som zvedavý, kto ho vyhrá. Bojové pole, teda predvianočné obchody, sa už pomaly pripravujú na bitku roka. Alebo to nebude až také horúce? Každopádne, Huawei už neradno podceňovať.

Diskusia k článku:

Nightmare 04.09.2013 - 00:20

nejaky flip by sa zisiel

Richard Hombauer04.09.2013 - 02:14 Trvalý odkaz

flip puzdro je na fotkach v clanku. takmer uplne dole. ale na zadnu stenu sa musi nalepit a k displeju sa prichyti takou trochu trapnou prisavkou. :)

Me_Gusta04.09.2013 - 12:12 Trvalý odkaz

Ako sa volá ten program, ktorý je na fotkách pri konci, kde je písané CPU a pod. ?
A recenzia super ako vždy :) no potešilo by ma, keby tam dáte aj ten nejaký test výkonu.

A tá prisavka je možno trošku trapná, ale svoj účel spĺňa na jednotku. Na mojej S4 mám s-view, ktorý prísavku nemá. Stavím sa, že keby mi padne, tak sa predný kryt otvorí a telefón padne rovno na displej pri mojom šťastí, čiže trápnu prísavku by som mile rád privítal :D

Lenka Ivančíková04.09.2013 - 13:05 Trvalý odkaz

aplikacia sa vola CPU Identifier.

mori06.09.2013 - 13:13 Trvalý odkaz

ten flip sa da kde kupit? dnes som si ho objednal. po precitani asi miliona recenzii a dvoch milionov porovnavani, som sa dnes rozhodol. tesim :)

Celá diskusia 20 príspevkov