iOS TIP: Dôvera - zdravotná karta v mobile a oveľa viac

V priebehu septembra bude dostupná nová aplikácia zdravotnej poisťovne Dôvera pre iOS zariadenia. Pracuje sa aj na aplikácii pre Android, ktorá by mala prísť ešte tento rok. Užitočná bude aj pre poistencov ostatných zdravotných poisťovní.

Na nedávnom neformálnom stretnutí poisťovne Dôvera s novinármi sme si mohli medzi prvými vyskúšať novú aplikáciu, ktorá bude v krátkom čase predstavená verejnosti.

Aplikáciu bude môcť využívať každý, no tie najzaujímavejšie funkcie sú určené, logicky, práve pre poistencov zdravotnej poisťovne Dôvera. Poslúži vám aj v prípade, že si kartičku poistenca zabudnete doma. Jednoducho sa lekárovi preukážete pomocou aplikácie.

Všetci používatelia budú môcť využívať funkcie Pohotovosť a Geolokácia. Aplikácia zistí vašu polohu a zobrazí na mape najbližšie lekárne a pohotovosti s adresou a možnosťou nechať sa na uvedené miesto navigovať.

Výhodou je, že táto funkcia zobrazuje časovo aktuálne informácie. To znamená, že ak v noci potrebujete nájsť pohotovosť, na mape sa zobrazia iba tie zariadenia, ktoré sú otvorené.

Pre poistencov Dôvery je pripravené množstvo funkcií, vďaka ktorým budú mať tie najdôležitejšie informácie stále pri sebe. Po prihlásení sa do aplikácie získajú prístup k zdravotnej karte a taktiež k digitálnej verzii zdravotného preukazu.

V režime na výšku sa na obrazovke zobrazia údaje z preukazu. Po preklopení do režimu na šírku sa tieto informácie zobrazia presne tak, ako vyzerajú na reálnej plastovej kartičke.

Okrem klasického zdravotného preukazu budete mať stále pri sebe aj Európsky preukaz poistenca a doplnený údajmi o krvnej skupine, používaných liekoch a chorobách a alergiách. Krvná skupina je prepojená s projektom mojakrvnaskupina.sk. Po nastavení skupiny sa vždy včas dozviete, či ju niekde nepotrebujú. Taktiež si môžete prezrieť mapu miest odberov krvi, ktorá je pravidelne aktualizovaná.

Za najzaujímavejšiu a naozaj užitočnú funkciu považujeme prístup k zdravotnej karte. Poistenec si tu môže skontrolovať, koľko stál každý úkon a zistiť tak, či lekár náhodou nezapočítal niečo, o čom ani nevedel. Dáta sú pravidelne aktualizované a v chronologickom poradí sa tu zobrazujú všetky úkony od roku 2002. Pri každom úkone sú zobrazené informácie o mene ošetrujúceho a odporúčajúceho lekára, odbornosť, diagnóza, popis diagnózy a zdravotnícke zariadenia, v ktorom bol úkon poskytnutý. V prípade akéhokoľvek podozrivého úkonu v karte je možné ho priamo z aplikácie reklamovať.

Zábudliví poistenci určite ocenia push notifikácie a upozornenia. Push notifikácie pripomenú preventívne prehliadky, na ktoré majú zo zákona nárok a nechýbajú upozornenia na liekové interakcie medzi liekmi, ktoré poistenec užíva. Aplikácia dokonca informuje aj o schválenej hospitalizácii.

Keďže sa jedná o mimoriadne citlivé osobné dáta, vstup do aplikácie je chránený štvormiestnym kódom. Dôvera bude aplikáciu pravidelne overovať bezpečnostnými testami.

Doplnené 19. 2. 2014

Aplikácia Dôvera je dostupná už aj pre používateľov zariadení s operačným systémom Android. Bezplatne si ju môžu stiahnuť v Google Play.

Diskusia k článku:

zemkor 03.09.2013 - 02:27

Aplikacia je super napad, len ci jej nebude skoda ked sa budu zlucovat tie poistovne.

marketa03.09.2013 - 08:33 Trvalý odkaz

ludia co su na cakacke skacu od radosti

Richard Hombauer03.09.2013 - 13:21 Trvalý odkaz

zemkor, zlucovanie poistovni je uplna kravina (ktoru ja osobne odmietam platit), a kedze to vedia aj tamti hore, do prezidentskych volieb sa tato tema odklada. pretoze volici nie su len poustencami VsZP, ze ano. ;) takze aplikacia zatial vyznam ma.

dolezite_upozornenie03.09.2013 - 14:21 Trvalý odkaz

Mňa pobavil ten StarTrek fanda, čo tam použil to meno :-) Lepšie ako neustale sa opakujuci Janko Mrkvička :-) Mohol ale napisať spravny datum narodenia. :-D

marketa03.09.2013 - 14:48 Trvalý odkaz

na svk je to cele na figu clovek si musi povinne platit odvody (ked nebude moze skoncit aj v base),dalel plati lieky, zubara, niekde treba 2kat uz o 5tej rano aby ho o 13ctej zobrali. Objednavky kludne aj polroka dopredu. A cakacky na operaciu ked poistovna "nema" peniaze, lebo zisk z penazi co ludia musia povinne platit a maju ist do zdravotnictva. Dobre to je vymyslene ved sa mozno operacie nedozije, bude zisk

Celá diskusia 6 príspevkov