LG KF300

RECENZIA low-mid-endu Štýlové véčko "pre starších" s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, MP3 prehrávačom a Bluetooth.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný,

procesor: ??,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 99 x 50 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 187 mm,

hmotnosť: 97 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm,

sekundárny displej: aktívny, 262 144 farieb, 128 x 160 b., 21 x 26 mm, uhlopriečka 33 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 14 MB + microSD, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný typ), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: Li-Ion, 800 mAh

výdrž: do 6 h hovoru / 420 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, TrackID, minimalizácia aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG KF300 je najnovším prírastkom do rodiny kórejského výrobcu. Ak by som si mal vybrať jedno slovo na jeho opis, tak by som povedal "VEĽKÝ". Dôvodov pre výber tohto pomenovania je viacero.

LG KF300 je skutočne veľmi zaujímavý. V zatvorenom stave upúta predná stena s . Rozmermi sa radí medzi väčšie telefóny, a ak k tomu pridáme otváraciu konštrukciu, tak je to skutočne veľké véčko. Ale to nemusí byť jeho nevýhodou. Konštrukčným materiálom je plast, zadná stena má úpravu "soft touch", takže sa v ruke drží veľmi príjemne. Voči pevnosti a spracovaniu nemám takmer žiadnu výhradu, jedine odnímateľný kryt systémového konektora po otvorení prečnieva mimo telo prístroja a mám obavu, že pri pravidelnom vyberaní z vrecka nohavíc môže prísť k jeho odtrhnutiu.

Po otvorení sa dostávame ku

. Okrem známych tlačidiel pribudla priamo pod displejom, ktoré umožňujú rýchly prístup k budíku, kalendáru, obrázkom a vlastným skratkám, ktorých môže byť až 12. Tieto tlačidlá patria k najmenším, ktoré na novinke nájdete. V galérii displejov nájdete aj zobrazenie priradených ku týmto tlačidlám. Ostatné tlačidlá sa pýšia majestátnymi rozmermi. Veľké sú aj ich popisy, takže aj ľudia so slabším zrakom budú zaručene vidieť čo stláčajú. Zdvih je nízky, ale odpor pomerne veľký, čo je pri dlhších textoch trochu unavujúce.

Keďže sa jedná o véčko, tak máme displeje rovno dva.

je šikovne maskovaný pod krycím plastom. Je síce plne farebný, ale ja som sa k farbám dopracoval len u zobrazenia loga LG po otvorení mobilu a pri zapnutí, respektíve vypnutí. V zatvorenom stave zobrazuje hodiny, ktoré rozmerom ohúrili celé moje okolie. Schválne som ich odmeral a veľkosť číslic sa pohybuje od 9 do 11 mm. Prijatá správa, zmeškaný hovor a pri minimalizovanom prehrávači aj údaje o skladbe sa zobrazujú len pár sekúnd. Následne zostane displej tmavý a k údajom sa dostanete až stlačením bočného tlačidla. je podstatne väčší, aj keď pri celkových rozmeroch mobilu tak nepôsobí. Farebnosť aj čitateľnosť údajov je výborná aj na slnku, to nás pri LG príjemne prekvapilo.

Celý systém disponuje možnosťou zväčšiť

v piatich úrovniach. Maximálna končí na znakoch vysokých až 3,5 mm. Skúste si zmerať tieto údaje na svojom telefóne a porovnať si ich. Nastavenie pohotovostnej obrazovky sú pomerne bohaté. Tapety sú k dispozícii aj ako Flash animácie, ktoré sa menia podľa hodín v priebehu dňa. Okrem toho máte možnosť zvoliť si zobrazenie duálneho času, teda okrem domáceho aj jeden svetový. U kórejských výrobcov je pomerne bežné aj nastavenie zobrazovania mena operátora a času, aby vám niečo nekazilo obľúbenú tapetu. Pribudla však aj možnosť zobraziť tzv. . Je to 16 znaková poznámka, ktorá môže byť niečo ako váš podpis. Ak sa nachádzate v menu v niektorej položke, napríklad správy, tak sa do iných položiek môžete pohodlne dostať posunom doprava a doľava.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

si svoje miesto našiel na hornom ramene. Zabudnite na autofókus, či diódu. Rozlíšenie je 2 Mpix, ale výsledné snímky radím k podpriemeru. Nastavenia sú však pomerne bohaté. Od veľkosti snímky, kvality, sekvenčného snímania, efektu až po vyváženie bielej. Výsledné fotky sa dajú prezerať cez skratku pod displejom. Prekvapením je video v rozlíšení 320 x 240 bodov a možnosť prehrávania so zobrazením na celú plochu displeja.

Multimediálna výbava zahŕňa aj

a FM rádio. Prehrávač ponúka možnosť vytvárania vlastných zoznamov, voľbu jedného z 11 nastavení ekvalizéra, opakované prehrávanie, náhodný výber a výber z dvoch vzhľadov. Tie sa líšia len zobrazovanou animáciou, ktorá sa po zatvorení objaví aj na vonkajšom displeji. Nepodporuje však čítanie info zo skladby a zobrazuje len názov prehrávaného súboru. je ešte jednoduchšie. Ponúka len možnosť automatického ladenia a uloženia staníc. RDS, hlasnú reprodukciu ani prehrávanie na pozadí neužijete. Pribalené slúchadlá ma naopak milo prekvapili. Kvalitou reprodukcie patria k tým slabším, ale keďže sa na kábli nachádza aj redukcia na 3,5 mm konektor, dodávané štuple môžete nahradiť vlastnými. Tým pádom stúpne aj kvalita prehrávaného zvuku. Okrem tlačidla na prijatie hovoru tu nájdeme aj koliesko ovládania hlasitosti. FM rádio nefunguje na pozadí.

Vnútorná pamäť 14 MB je ďalej rozšíriteľná kartami microSD a je čiastočne zdieľaná pre všetky typy správ, multimediálny obsah a Java aplikácie.

je obmedzený počtom 1 000 záznamov. Každý z nich však môže obsahovať štyri telefónne čísla, ktorých typ si môžete ľubovoľne meniť, jednu mailovú adresu, skupinu volajúcich, obrázok a dátum narodenín. Vyhľadávanie v zozname je možné postupným písaním. Pri manuálnom zadávaní čísla je tu možnosť vyhľadať prípadnú zhodu v telefónnom zozname. Je to veľmi šikovné.

Správy SMS a MMS sú zlúčené editorom aj schránkou. Ak začnete písať

, môžete pridaním obrázku prejsť rovno k MMS. Pri písaní asistuje slovník T9. Veľké tlačidlá klávesnice vyslovene lákajú k písaniu, dojem však zbytočne kazí pomalšia odozva a občasné ignorovanie opakovaného stláčania. Pravidelne sa mi stávalo, že som následne musel upravovať nezmysly.

E-mailový klient je veľmi rozporuplný. Napriek podpore oboch protokolov POP3 a IMAP4, automatickej kontrole a spravovaní viacerých účtov ma najviac sklamalo obmedzenie na 100 prijatých mailov. Nepomohlo ani nastavenie sťahovania hlavičiek. Okrem toho limituje aj maximálna veľkosť jednej správy 300 kB.

V podobnom duchu sa nesie aj

. Vie zobraziť aj plnohodnotné internetové stránky, ale zobrazenia na celú plochu displeja a iných rozšírených funkcií sa nedočkáte. Odporúčam však nainštalovať aplikáciu , ktorá fungovala bez problémov a spoľahlivo zastúpila aj zabudovaný prehliadač.

Postupne sa dostávame k najväčšiemu kameňu úrazu. Dátové technológie sú absolútnou slabinou nového LG, keďže sa tu stretneme len s podporou GPRS. Absenciu 3G sietí by som ešte pochopil, ale EDGE chýba výrazne. Lokálne sa dá použiť Bluetooth, prípadne dátový USB kábel.

Organizáciu času zvláda LG pomerne slušne. K dispozícii máte až päť vlastných plne konfigurovateľných

. Kalendár má obmedzenie na 100 záznamov, ponúka však len jeden druh, aj keď so širokými možnosťami úprav. Textový záznam v kalendári a úlohách je obmedzený počtom 30 znakov, poznámky ich môžu mať až 80.

Z ostatných funkcií nechýba kalkulačka, stopky, konvertor jednotiek a výber svetového času. Samozrejmá je podpora Java aplikácií. V základe dostanete len 2 hry, zvyšok je potrebné stiahnuť z internetu.

Výdrž mohla byť aj o niečo lepšia. Pri zbežnej práci s telefónom vám bude fungovať 1,5 až 2 dni. Príliš aktívni používatelia sa dostanú ľahko pod hranicu jedného dňa. No vzhľadom na absenciu rýchlejších dát som očakával podstatne lepšie výsledky.

Výhody:

- veľké klávesy a popisy

- možnosť voľby extra veľkého písma

- zobrazenie veľkých hodín na externom displeji

Nevýhody:

- len GPRS na prenos dát,

- jednoduchý hudobný prehrávač a rádio,

- pomalšie odozvy systému na stláčanie kláves pri písaní.

Orientačná cena: odhad 6 000 Sk (Epicentrum)

Záver

LG KF300 je bezpochyby mobil, ktorý upúta na prvý pohľad. Laserový efekt, veľké vonkajšie hodiny, veľké popisy na tlačidlách. Zamrzia obmedzenia dátových prenosov, mailového klienta, či pomalšie reakcie. Konkurencia v danej cenovej kategórii ponúka často viac. Ak by sme ale hľadali mobil s čo najväčším písmom, na klávesnici aj displeji, tak by sme konkurenta asi nenašli. A to môže byť práve ten dôvod, prečo LG KF300 kúpiť.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.07.2008 - 14:31

ORION: Ved za 5980 mam Sony Ericsson Z770 ktory ma ovela lepsiu vybavu podporuje navyse 3G HSDPA nataca lepsie video 320x240 nie ako toto LG ktore nataca mizerne len 176x144 dalej ma silnejsiu bateriu vacsiu pamat 32 MB radio s RDS atd. atd.

anonymous10.07.2008 - 15:07 Trvalý odkaz

mental.disease: ale tento MT je ur?ený ob?anom so slabším zrakom. vi? klavesnica, externý displej (iné "KONE")a možnos? nastvi? "velmi velké" písmo v menu. Bonusom je aj dizajn telefonu, aj ked jeho majitel nemusi vidie?, že je pekný :))

anonymous10.07.2008 - 15:18 Trvalý odkaz

Atlis: sto bodov pre LG

naviac je ten telefon velmi pekny.

anonymous10.07.2008 - 16:22 Trvalý odkaz

Valaroma: Hej, ale ma to podla mna jeden hacik, neviem, ci pre cielovu skupinu nebude ovladanie tohto telefonu prilis zlozite. Staci sa pozriet, okrem alfanumerickych klaves ma 15 dalsich ovladacich prvkov (vratane stvorsmerneho tlacidla a tych styroch klaves pod displejom) + asi aj nejake na boku telefonu. Moze to zniet vtipne, ale osobne poznam cloveka, ktory sa nevie pracovat ani s Nokiou 1200.
Ale jo, je pekny, LG robi pekne fony.

anonymous10.07.2008 - 16:40 Trvalý odkaz

Atlis: Valaroma, poloslepy, automaticky neznamena debil ;)

Celá diskusia 21 príspevkov