Skúsenosti s HTC Sensation XE

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Juraja s vyše dvojročným androidom so sviežim dizajnom a hudobnými funkciami. Nevýhodou je nízka kapacita pamäte RAM.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Juraja Habiňáka.

Konštrukcia a displej

Tento kúsok s nádherným dizajnom ma ohúril hneď na prvý pohľad. Jeho "facelift" vychádza z predchodcu HTC Sensation a musím uznať, že červené prvky, napríklad pri fotoaparáte, či slúchadle, pôsobia dravým dojmom a priam si vypýtajú vaše pohľady. Štyri dotykové tlačidlá sú takisto v červenej farbe, a aj keď sa dnes smartfóny uberajú smerom šetrenia počtu tlačidiel na spodnej strane prístroja, ich počet mi vyhovuje. Držanie v ruke je pohodlné, dokonca aj horné tlačidlo na odblokovanie displeja sa dá veľmi dobre nahmatať. Použité materiály sú hliník a pogumovaný plast.

Recenzia: HTC Sensation XE

Displej má rozlíšenie 540 x 960 obrazových bodov, čo sa označuje skratkou qHD a uhlopriečkou s veľkosťou 4,3 palca. Má nádherné a hlavne reálne farby s dobrým kontrastom, vyvážením a dobrými pozorovacími uhlami. Procesor je taktovaný na frekvencii 1,5 GHz, pričom o plynulý chod systému a aplikácií sa starajú dve jadrá a operačná pamäť RAM s kapacitou 768 MB.

Grafická nadstavba operačného systému Android, konkrétne HTC Sense vo verzii 3.5, sa podľa mňa nedá porovnať so žiadnym iným výrobcom. Prostredie som si jednoducho zamiloval a verím, že nie som jediný. Na druhej strane sú ľudia, ktorý v HTC nadstavba prekáža.

Multimédiá

Fotoaparát je stále na vysokej úrovni a jeho osem megapixelov úplne stačí aj pre náročnejších používateľov. Veľmi by som chcel pochváliť spoluprácu HTC s Beats Audio, aj keď sa na túto tému znieslo až príliš mnoho kritiky. Nevravím, že profil od Beats Audio je úplne dokonalý pre každého hudobného fajnšmekra, no na dokonalé nastavenie požadovaného ekvalizéru slúži aplikácia PowerAMP, ktorá sama obsahuje množstvo vylepšení. Slúchadlá dodávané k telefónu sú doposiaľ to najlepšie, čo som kedy mal v ušiach.

Systém

Telefón používam už vyše rok a pol a musím úprimne povedať, že som s ním veľmi spokojný. Avšak nejakú kritiku si predsa len zaslúži. Už pred jeho uvedením na trh firma predávala HTC Evo 3D, ktorý disponuje operačnou pamäťou RAM o veľkosti 1GB, čo je adekvátna pamäť. Pri HTC Sensation XE zrejme nemysleli na to, že nové aplikácie budú zaberať väčšiu časť pamäte RAM a takisto aktualizácia na Android 4.0 spôsobí, že zaberie väčšiu časť pamäte.

Prečo to ale vôbec spomínam je fakt, že prístroj po roku a pol používania vykazuje pomalšie reakcie s dlhšou odozvou a vôbec to nesúvisí s voľným miestom na pamäťovej karte, či telefóne, pretože v obidvoch typoch pamätí mám viac než 50 % voľného miesta. Táto malá operačná pamäť RAM už nestačí na dnešné aplikácie, a tak dochádza k oneskoreniu, ba dokonca niekdy až k samovoľnému vypnutiu nadstavby HTC Sense. Tá sa po ukončení znova za pár sekúnd načíta. Pre používateľa, ktorý si bez svojho smartfónu nevie predstaviť život, je to veľké negatívum. Preto sa pozerám po novej vlajkovej lodi spoločnosti HTC s prívlastkom One a dúfam, že sa tam s podobným nedostatkom ani po dvoch rokoch používania nestretnem.

Záver

Celkovo som ale so smartfónom veľmi spokojný a doteraz je to môj najobľúbenejší telefón. Jeho kvalita je badateľná i po dvoch rokoch používania a som si istý, že bude slúžiť ešte dlhú dobu.

Diskusia k článku:

Tončo 31.08.2013 - 20:48

Je krásny telefón a určite aj dobrý :) áno pamäť RAM je mrcha, mne Clean Master pomaly každý deň hlási, že moja RAM pamäť je zaplnená nad 90%, čiže androidu nestačia ani 2GB. Dúfam, že poslúži ešte dlho.

Tončo01.09.2013 - 02:25 Trvalý odkaz

Mam obycajny Sensation a uplne mi stačí, a je cely dosuchany tolko toho prezil,a stale slape akurat som si donho kupil novu bateriu.mal som SGS S2(stale na reklamaciach).. Samsung je oproti HTC len plastova placka s androidom.

Me_Gusta01.09.2013 - 13:04 Trvalý odkaz

Vždy sa mi "páčilo" keď niekto nadáva na určitú značku, len pre jednu zlú skúsenosť.

q0s01.09.2013 - 13:54 Trvalý odkaz

vies,niekomu ten plast mozno vyhovuje.Si vezmi, ze mas S4, poskriabe sa,praskne zadny kryt, vymenis za 10€. A opak,HTC One, tam spravis co? Musis s tym zit,resp vymeny sa nedoplatis :D Plast ma svoje vyhody aj nevyhody,mne osobne absolutne nevadi

Tončo01.09.2013 - 15:05 Trvalý odkaz

samozrejme ,100% ludi 100 chuti nič prosti samsungačom :)

Celá diskusia 11 príspevkov