GSmart Maya M1 v2 - štvorjadrový dual SIM

Recenzia cenovo dostupného dual SIM smartfónu s Androidom 4.2.1, štvorjadrovým procesorom, 4,5'' qHD displejom a 8 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.2.1 Jelly Bean

chipset: MediaTek MT6589

procesor: štvorjadrový 1,2 GHz, ARM Cortex A7, 28 nm,

grafický procesor: PowerVR SGX 544 MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 136 x 67 x 10 mm,

hmotnosť: 146 gramov overenédisplej: IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 56 x 100 mm, uhlopriečka 4,5'' (114 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, dual LED blesk, autofókus,nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: 2 Mpix (VGA video)

pamäť: pamäť 1 GB RAM (dostupných 608 MB) + 4 GB ROM (dostupný 1 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 11 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 700 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 210 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.2.1

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty,

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Keď som dostala možnosť testovať štvorjadrový android so slušnou výbavou, podporou pre dve SIM karty a cenovkou niečo vyše dvesto eur, neváhala som. Zaujímalo ma, či obstojí v silnej konkurencii značky Prestigio, ktorá si na našom trhu už našla svojich fanúšikov. Model s takmer rovnakou výbavou i názvom ponúka Gigabyte už dlhší čas. Od staršieho súrodenca sa novší model, okrem iného, líši označením "v2" v názve a silnejším, štvorjadrovým procesorom pod kapotou. Produktové balenie obsahuje iba potrebný základ: nabíjačku, USB kábel a klasické stereo slúchadlá priemernej kvality. A samozrejme potrebné dokumenty. Ochranné puzdro alebo fóliu na displej si budete musieť dokúpiť.

Smartfón GSmart Maya M1 v2 ma svojím vzhľadom nijak neuchvátil. Bežný dizajn, plastové telo, oblé hrany, odnímateľný zadný kryt z pogumovaného materiálu. Práve zadný kryt mi dal poriadne zabrať. Na jeho otvorenie potrebujete dlhé nechty alebo božskú trpezlivosť. Nič pre častých meničov SIM kariet. Preto zamrzí, že slot na microSD kartu sa nachádza pod krytom, našťastie na jej výmenu nepotrebujete vybrať batériu. V blízkosti slotu na pamäťovú kartu sa nachádzajú aj dva sloty na SIM karty klasickej veľkosti. Jeden slot nesie označenie GSM, druhý G+W, čo znamená, že vložená SIM karta môže byť využívaná na pripojenie do internetu cez 2G i 3G sieť. Tu sa však pri výmene kariet vyberaniu batérie nevyhnete.

Výhodou pevne nasadeného krytu je, že nikde nič nevŕzga a konštrukcia je pevná. Zariadenie pohodlne padne do ruky a vďaka použitému soft touch materiálu na zadnej strane sa v ruke nešmýka, ani keď ich máte spotené z horúčavy. No odtlačkom sa aj tak nevyhnete.

Na zadnej strane nájdeme objektív 8-megapixelového fotoaparátu a dvojitý LED blesk. Objektív je mierne vyvýšený nad plochu zadnej steny, preto sa po čase pár jemných škrabancov určite objaví. Na ľavej strane sa nachádzajú klávesy ovládania hlasitosti, pravá strana ostala nevyužitá. Vypínač, nabíjací microUSB konektor a audio jack umiestnil výrobca do hornej steny.

Vypínač si tróni presne v strede. Napriek tomu, že je malý, dostatočne vyčnieva nad povrch a bez problémov ho nahmatáte aj v úplnej tme. V dolnej stene sa ukrýva mikrofón. Jeho zlá kvalita bola pravdepodobne príčinou toho, že ma druhá strana slabo počula a moje hovory tak museli byť hlasnejšie než som zvyknutá. Zlá kvalita hovoru bola takmer vždy, a občas to bolo naozaj utrpenie. Snáď išlo iba o chybu testovaného kusu.

Predná strana patrí 4,5-palcovému IPS displeji s rozlíšením 540 x 960 bodov, čo je na túto uhlopriečku úplne dostatočné a ani mu nemám veľmi čo vytknúť. Pozorovacie uhly má slušné, pri prezeraní fotografií aj okolostojaci videli, na čo sa pozerajú. Viditeľnosť na slnku je priemerná, funkcia automatického nastavenia jasu funguje. Pod displejom sa nachádzajú tri kapacitné tlačidlá - späť, home (dlhým podržaním vyvoláte funkciu hľadania) a multitaskingové tlačidlo na rýchle prepínanie naposledy spustených aplikácií a vyvolanie kontextovej ponuky.

Medzi hlavné lákadlá, inak priemerne vybaveného smartfónu, patrí štvorjadrový procesor Cortex A7, kde je každé jadro taktované na 1,2 GHz. Spolu s grafickým procesorom PowerVR SGX 544 MP tvoria chipset MediaTek MT6589. V zariadení beží operačný systém Android 4.2.1 Jelly Bean, a za celý čas testovania som nezaznamenala nejaké zaváhanie, zaseknutie alebo zamrznutie aplikácií. Operačná pamäť RAM má kapacitu 1 GB, z toho je k dispozícii približne 608 MB. Voľnej pamäte zvyčajne ostávala okolo 400 MB.

Vnútorný ukladací priestor je skromný. Z papierových 4 GB je pre používateľa voľných iba niečo vyše 1 GB, čo je naozaj málo. Aj keď nechýba slot na microSD karty do veľkosti 32 GB, objemnejších aplikácií si do internej pamäte veľa nenainštalujete.

Zásahov výrobcu do operačného systému Android veľa nenájdeme. Zablokovanú obrazovku odokmnete posunutím písmena G do strany. Zamrzia chýbajúce skratky, no čiastočne to vynahradia štyri obrazovky, ktoré sú dostupné pri zablokovanom zariadení. Stačí po rozsvietenej, no stále zablokovanej obrazovke, potiahnuť prstom a môžete sa pohybovať medzi štyrmi obrazovkami, na ktoré si pridáte widget si rýchlym prístupom do aplikácie. Výber je obmedzený na Asistenta Google, Hodiny, Gmail, Kalendár, Google+, SMS správy a Fotoaparát.

Dlhé podržanie vypínača vám ponúkne možnosť zariadenie vypnúť, reštartovať, zhotoviť screenshot, zvoliť si režim V lietadle alebo prepínať medzi hlasným vibračným a tichým režimom. Informačnú lištu stiahnete aj pri zablokovanom displeji. Pri stiahnutí lišty dvomi prstami sa zobrazia skratky nastavení základných funkcií. Získate tak rýchly prístup k profilom, nastaveniu jasu, Bluetooth, Wi-Fi, GPS, mobilným dátam, využitiu batérie, a podobne.

Počet domácich obrazoviek je päť a ich počet sa nedá meniť. Chýba aj cyklický prechod medzi nimi. Odkazy na aplikácie môžete prehľadne usporiadať do priečinkov, ktoré sa dajú pre ľahšiu orientáciu pomenovať. Aplikácie v menu sú zoradené podľa abecedy.

Po vybalení smartfónu z krabice nájdete nainštalovaných niekoľko užitočných aplikácií, ako je napríklad File Manager na správu súborov, Filmové štúdio na tvorbu a úpravu videoklipov, Flashlight (svietidlo) či Najlepšia voľba, pod ktorou sa ukrýva vybraný softvér, ktorý by pre vás mohol byť, podľa výrobcu, zaujímavý. Čo nenájdete v menu, nainštalujete z Google Play.

Aplikácia telefón je klasická "androiďácka", asi nie je potrebné ju podrobne predstavovať. Podporuje inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch. Výhodou smartfónu je podpora pre dve SIM karty. V histórii hovorov vidíte pri každej položke, ktorú z vložených SIM kariet ste pri telefonáte použili.

Na správu kariet je určená položka v Nastaveniach SIM managment. Tu si vyberiete, ktorú kartu (alebo obidve) budete používať na hovory, dáta a SMS-ky. Karte priradíte meno a farbu.

SMS správy sú radené do konverzácií kde vidíte, ktorá karta bola použitá na príjem či odoslanie správy. Defaultne je v systéme nastavená klávesnica TouchPal, ktorá je pohodlná, prehľadná a ponúka množstvo nastavení. Písalo sa mi na nej veľmi dobre. Komu nebude vyhovovať, z Google Play si môže stiahnuť dostatok alternatívnych klávesníc.

Na e-mailovú komunikáciu nájdete známu aplikáciu Gmai, ktorá slúži len na obsluhu google účtul a Email, v ktorej si nastavíte akýkoľvek e-mailový účet. Pri menej známych účtoch budete musieť ručne zadať potrebné údaje.

Osemmegapixelový fotoaparát napriek svojmu slušnému rozlíšeniu a duálnemu LED blesku patrí medzi priemer. Pokiaľ nie ste nároční na kvalitu zhotovených fotografií a stačí vám zachytenie momentky na neskoršie pripomenutie, budete spokojní. V nastaveniach nájdete okrem režimu Krajina, automatických scén, Panorámy, HDR a detekcie úsmevu aj možnosť zhotoviť pohyblivú fotografiu. Tá sa skladá z 25 snímok zachytených v rýchlom slede za sebou. Pri prezeraní v galérii stačí prechádzať po fotografii prstom sprava doľava a "oživíte" ju.

Prispôsobiť si môžete expozíciu, veľkosť fotografie, ISO a nechýba výber farebných efektov. K snímkam môžete priradiť i GPS lokáciu. Nahrávanie videa podporuje časozberný interval v rozpätí od jednej sekundy do desiatich sekúnd. Počas nahrávania videa dochádza k automatickému preostrovaniu a môžete aj zhotovovať snímky. Galéria je tradične zoradená podľa albumov, miesta a času.

Na prehrávanie hudby nájdete aplikáciu Hudba Play, ktorá je viazaná na váš Google účet alebo androiďácky prehrávač hudby. Hudba je rozdelená podľa interpretov, albumov, skladieb a playlistov. Nechýba ekvalizér s možnosťou vlastných nastavení basov, výšok alebo 3D efektov. Pribalené slúchadlá sú priemernej kvality, hudobný fajnšmeker určite uprednostní vlastné.

FM rádio má príjemnú grafiku, na jeho počúvanie však potrebujete mať pripojené slúchadlá. Funkciu RDS ani RT zariadenie nepodporuje, takže názov stanice (pokiaľ nepoznáte jej parametre) a počúvanej skladby sa dozviete až z vysielania. Nechýba možnosť si rozhlasové vysielanie nahrávať. Hlasitosť rádia i hudobného prehrávača môžete ovládať aj z uzamknutej obrazovky, prípadne prepínať medzi skladbami a stanicami zo stavovej lišty.

Kapacita akumulátora sa zastavila na hodnote 1 700 mAh. Pri bežnom používaní na niekoľko hovorov, pár SMS-iek, pol hodiny prezerania internetových stránok a zhotovení niekoľko fotografií mi smartfón vydržal maximálne dva dni. Čo považujem, vzhľadom na funkciu dual SIM, za slušné. Na každom mnou používanom zariadení mám stále zapnutú Wi-Fi, online synchronizáciu, prípadne Gtalk, 3G sieť vypínam iba zriedka. Keď sa budete so smartfónom viac hrať a nebudete ho šetriť, nabíjanie každý deň vás určite neminie.

Výhody:

+ procesor

+ displej

+ Android 4.2.1

Nevýhody:

- kvalita hovoru

- nízka kapacita pamäte

- zlý prístup k SIM kartám

Orientačná cena: 210 €

Záver

Smartfón GSmart Maya M1 v2 príjemne prekvapil. Okrem zlej kvality hovoru, keď som bola občas nútená do mikrofónu zvýšiť hlas, mu nie je veľmi čo vytknúť. Poteší aj bezproblémové fungovanie a personalizácia dvoch SIM kariet. Kto už nechce nosiť po vreckách dva telefóny, pretože používa rôzne SIM karty a hľadá android s rýchlym procesorom, mal by zaradiť GSmart Maya M1 v2 medzi vážnych adeptov. Škoda len trošku nudného dizajnu, ale to je skôr subjektívna záležitosť. Nielen vzhľad zariadenia, ale aj produktového balenia je nevýrazný. Keď sa pozriem na testované kusy značky Prestigio a obsah ich balenia, tak sú o level vyššie. Pri porovnaní hardvérovej výbavy už veľké rozdiely nevidno. Rozhodovať tak bude náklonnosť k značke a cena.

Diskusia k článku:

TBS 27.08.2013 - 19:29

To už radšej o pár euro drahší HTC Desire 500

ferineveri28.08.2013 - 13:40 Trvalý odkaz

tých "pár" eur sa dá pridávať do nemoty a nakoniec si pri 600€. Ja si myslím, že je to dobrá voľba a dnes už netreba špekulovať nad značkou mobilu. Android je už dosť vyladený a hardware v týchto "neznačkových" mobiloch je takmer rovnaký, keď nie úplne rovnaký. Ale keď sa pozriem na čínske obchody, tak cena je o 20% nižšia za podobné modely ako sú u nás predávané.

Mišo28.08.2013 - 19:02 Trvalý odkaz

bude aj video "na jeden záber" ?vyzerá to na celkom solídny fón

Lenka Ivančíková29.08.2013 - 03:03 Trvalý odkaz

Aktualne uz telefon v redakcii nemame, takze pravdepodobne nie.

TBS29.08.2013 - 11:43 Trvalý odkaz

Nesúhlasím, mal som predtým Prestigio 4500 DUO a problém za problémom(softvérový) takže neviem o akej vyladenosti hovoríš, akurát som to posielal do servisu a vracal sa mi dobropis takže som jednoznačne šiel do značky ktorá mi vyhovovala predtým. Čína bola na našom trhu o krok napred čo sa týka HW v dualsimoch proste som nechcel samsung S duos s 512 mb ram to je za trest. Tých pár euro čo som myslel je 20 eur takže do žiadnych 600 by sa ísť nemuselo, nepreháňaj ;) (Desire 500 - 229,58 €)

Celá diskusia 12 príspevkov