Nokia 6650

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Kovové 3G véčko s OS Symbian, 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, HSDPA, GPS a silnou batériou.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: Symbian OS v9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 100 x 47 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 178 mm,

hmotnosť: 112 gramov (zistená: 115 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režim,

sekundárny displej: aktívny, s dotykovými tlačidlami, 262 144 farieb, 128 x 160 b., 23 x 27 mm, uhlopriečka 35 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 30 MB + microSD (do 8 GB), zdieľaná, 64 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm A/V jack, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, GPS,

batéria: BP-4L, 1 500 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 450 h pohotovosti,

SAR: 0,64 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, 1 GB microSD, stereo handsfree HS-47, USB kábel CA-101, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6650 je spoločným dielom skupiny T-Mobile a fínskeho výrobcu Nokia.

sa jedná o zaujímavý kúsok, hodnotenie však nechám na vás. Konštrukčným prvkom je plast v kombinácii s brúseným kovom. Ten nájdete na hornej časti v okolí externého displeja a na dolnej časti ako kryt batérie. To vytvára pomerne pevný celok. Prakticky sa nedostavujú žiadne rušivé zvuky praskania, ktoré sú známe od súrodencov. Jedine vrchná časť vykazuje v zatvorenom stave miernu vôľu do strán.

je jedným z najväčších sklamaní. Po vzore žiletiek od Motoroly je v jednej rovine, nad povrch veľmi jemne vystupujú len čísla alfanumerickej časti a označenie štyroch funkčných tlačidiel. Odozva je pomerne dosť tuhá a navyše rozlíšiť hranice jednotlivých kláves je veľmi obtiažne. Myslím si, že výrobca mohol kľudne siahnuť aj po klasickom riešení, ktoré by bolo určite praktickejšie. Šestica funkčných tlačidiel sa v dvoch radoch doslova tlačí v okolí hlavného ovládacieho štvorca. Pri ovládaní sa mi bežne podarilo stlačiť nechcene dva klávesy naraz.

Nokia 6650 sa snaží upútať dvojicou výborne čitateľných displejov. Začneme tým

, ktorého čitateľnosť je na veľmi dobrej úrovni. Nerobia mu problém ani silnejšie lúče slnka. Pod displejom sa nachádza trojica nenápadných dotykových tlačidiel. Vďaka nim je možné aj v zatvorenom stave ovládať niektoré užitočné funkcie ako výber profilu, , fotoaparát, kalendár, časovač a stopky. Pri prijatí správy si ju viete prečítať aj bez otvorenia a rovnako zistíte aj info o zmeškanom hovore. V pohotovostnom režime je možné nechať neustále zobrazovať čas a dátum. Vnútorný je na tom s čitateľnosťou ešte lepšie. V tomto smere si fínsky výrobca dáva skutočne záležať.

Použitým operačným systémom je Symbian vo verzii 9.3, čo je takmer okamžite poznať podľa hodín zobrazených aj hlbšie v menu či časovaných profilov. Celý systém je však upravený pre potreby operátora T-Mobile. Našťastie si výberom inej témy môžete mobil upraviť podľa vlastných predstáv. Po pár hodinách skúšania som sa dostal k jednej nemilej chybe aktuálneho firmvéru. Pri prichádzajúcom hovore sa mi u určitých kontaktov namiesto mena zobrazilo len číslo. Následne sa hovor nespojil otvorením mobilu, ale až stlačením zeleného tlačidla. Po jeho ukončení sa však na vonkajšom displeji neustále zobrazovala informácia o prichádzajúcom hovore. Zbaviť sa toho dá len vypnutím a zapnutím prístroja. A aj to iba do chvíle, kým mi dotyčný nevolal opäť. Skúšal som rôzne varianty, pri ktorých sa daný jav vyskytuje, ale márne.

sa radí k priemeru, čo dokazuje rozlíšením aj ponúkanými možnosťami. Snímaná scéna sa zobrazuje na celú plochu displeja a fotí sa na výšku. Pri slabšom svetle určite príde vhod výkonná LED dióda, ktorá zastupuje funkciu blesku. Jej výkonom som bol milo prekvapený. Video sa nesie v podobnom duchu ako fotoaparát. Nokia už niekoľkokrát dokázala, že to vie aj lepšie. Na prezeranie slúži galéria s oddelenými časťami pre foto a video a možnosťou použitia klávesových skratiek.

Multimediálnu časť dopĺňa

s možnosťou kompletnej správy hudobnej knižnice. Na výber je niekoľko druhov nastavení ekvalizéra s možnosťou úprav a tvorby vlastných, opakovanie, aj náhodný výber skladieb. K výbave sa pridáva aj FM rádio s pomerne jednoduchými možnosťami. Keď už sme pri hudbe, nedá mi nespomenúť aj hlavný reproduktor. Mal som možnosť trochu porovnávať najmä jeho maximálnu hlasitosť a tá sa oproti Nokii N82 a 6120 pohybovala niekde v polovici. V hlučnejšom prostredí nebudete jednoducho mať šancu zvonenie vôbec počuť.

Vnútorná pamäť má kapacitu len 30 MB. V balení je však aj pamäťová karta veľkosti 1 GB. Celý priestor je možné zdieľať s rôznym druhom obsahu. Na karte sú štandardne dodávané aj mapové podklady k navigácii

. Nokia 6650 disponuje aj zabudovaným GPS modulom. Prvotné spustenie a nájdenie polohy sú otázkou niekoľkých sekúnd. V balíčku sa ďalej nachádza aj mesačná licencia na hlasovú navigáciu. Nokia Maps 2.0 sú kvalitným softvérom, ktorý môže mapy buď ťahať z internetu, alebo používať stiahnuté mapy na pamäťovej karte.

Keďže sa jedná o prístroj s operačným systémom Symbian, tak sú pracovné funkcie pomerne známe. Žiadne výrazné zmeny teda nečakajte. Editor správ zostal rovnaký so svojimi plusmi aj mínusmi. Kontakty si viete nechať zobrazovať z pamäte mobilu aj SIM v rôznych kombináciách. Podľa toho sa bude správať aj ukladanie nových. Kalendár zostal takisto bez výrazných zmien. Na pohotovostnej obrazovke sa stále ukazuje len najbližšia nadchádzajúca udalosť. Aj internetový prehliadač je náš starý ...vydarený. Pracuje už aj s Flash animáciami, je pomerne rýchly a rozumie si aj s klávesovými skratkami. Budíkov si môžete nastaviť koľko sa vám len zažiada. K tomu si prirátajte rôzne kombinácie možností opakovania. Ostatná funkčná výbava nie je nijak bohatá. Chýba aj bežne dodávaný Quick Office na prezeranie dokumentov.

Prenos dát je zastúpený technológiami od GPRS až po HSDPA do rýchlosti 3,6 Mbps. Lokálne sa viete prepojiť prostredníctvom Bluetooth, prípadne dodávaným microUSB káblom. A práve na pripájanie je Nokia 6650 ako stvorená. Vyniká totižto v kapacite batérie z Nokie E90 či E71. Tu výrobca nešetril a nadelil jej rovných 1 500 mAh. V praxi to znamená, že pri aktívnom používaní nebude problém dostať sa za hranicu 3 - 4 dní. Pri slabšom sa spoľahnite na výdrž dlhšiu než týždeň.

Spustené 3G, maximálny jas displeja, zapnutá automatická kontrola jednej mailovej schránky a neustále pripojenie na push mail druhej schránky, zopár hodín komunikácie cez ICQ klienta, surfovanie po internete a asi 20 minút hovoru. Tak pri tejto prevádzke vydržala Nokia 6650 až do neskorého večera. Jedným slovom skvelé.

Výhody:

- GPS modul a mapové podklady s ročnou licenciou na hlasovú navigáciu,

- ovládanie niektorých funkcií v zatvorenom stave dotykovými tlačidlami,

- perfektná výdrž batérie,

- kovové kryty.

Nevýhody:

- nepohodlná klávesnica,

- softvérové chyby,

- RAM len 64 MB,

- nízka maximálna úroveň zvonenia.

Orientačná cena: 8 490 (T-Mobile)

Záver

Nokia 6650 je veľmi zaujímavý mobil. Cenou a výbavou určite zaujme. Navyše skvelé displeje, dátová konektivita, GPS a fantastická výdrž ho predurčujú na všetky druhy komunikácie. Tu si to však kazí v textovej oblasti nie práve podarenou klávesnicou. Pevne verím, že aktuálne softvérové problémy sa čo najskôr podarí vyriešiť a tým pádom sa bude hľadať konkurencia pre Nokiu 6650 ťažko.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.08.2008 - 18:37

defluo: a ja som si uz vymenil v3-ku za k810-nu... keby som vedel, ze bude tento, tak by som radsej bral tu 6650, lebo sa mi v3-ka pacila a tato nokia je jej sprosta napodobenina :D sice teraz mam lepsi fotak, ale asi by som aj tak 6650-ke neodolal.

anonymous02.07.2008 - 18:33 Trvalý odkaz

jerikj: jáj do kelu : zase bez wifi :(( Ke? ja by som tak rád nejaké vé?ko s wifinou :((

anonymous02.07.2008 - 21:48 Trvalý odkaz

Miguel: Trochu tomu nerozumiem. Symbian - a nemá prehliadac dokumentov?

anonymous02.07.2008 - 22:24 Trvalý odkaz

Lubosss: Prehliadac dokumentov si doinstalujes.

anonymous03.07.2008 - 18:43 Trvalý odkaz

abc: nokia urobi telefon z kovu a da ho k najhorsiemu operatorovi v tejto krajne...fuj

Celá diskusia 113 príspevkov