Nastavte si Gmail konto (Google konto) na Androide

Dnes sa budeme venovať trochu viac začiatočníkom pri používaní smartfónov. Mobilné telefóny s operačným systémom Android vyžadujú konto Gmail. Preto si dnes prejdeme postup založenia konta. Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Na plnohodnotné používanie smartfónov s operačným systémom Android potrebujete mať vytvorené a nastavené konto Gmail. To funguje ako základné systémové konto a je previazané s viacerými službami. Jednou z najdôležitejších je práve obchod s aplikáciami Google Play. Vďaka obchodu si môžete nainštalovať rôzne užitočné aplikácie a hry. Ďaľšou veľkou výhodou je záloha (synchronizácia) kontaktov a udalostí v kalendári s Gmail kontom. Po strate alebo predaji telefónu tak ľahko importujete kontakty a udalosti do toho nového, či už s Androidom, alebo iným operačným systémom.

Postup nastavenia Gmail konta v androidovom smartfóne je veľmi jednoduchý. Prevedieme vás jednotlivými krokmi.

Po prvom štarte smartfónu s Androidom stačí v hlavnom menu kliknúť na ikonu Gmail alebo Obchod. Dostanete sa k dvom ponukám. Ak už Gmail účet vytvorený máte, kliknete na Existujúci. Nové konto založíte kliknutím na Nový.

Vpíšete svoje meno a priezvisko, a kliknete na šípku vpravo. Dostanete sa k obrazovke vytvorenia svojej adresy. Tú si volíte ľubovolne. Môžete použiť akýkoľvek názov. Po kliknutí ďalej šípkou vpravo sa kontroluje, či už zadanú e-mailovú adresu nepoužíva niekto iný. Ak áno, musíte si zvoliť iný názov, prípadne si vyberiete niektorý z návrhov.

Po úspešnom definovaní e-mailovej adresy si musíte zvoliť svoje heslo. To musí obsahovať minimálne 8 znakov. Odporúčame kombináciu veľkých a malých písmen a číslic. Určite sa vyhýbajte heslám typu Heslo123, tiež si nemusíte vymýšľať ťažko zapamätateľné kombinácie typu 65gHd87q, pretože tie sú proti útokom rovnako bezpečné, ako napríklad vaše obľúbené mesto v Chorvátsku kombinované s dátumom vašej svadby. Tie si aspoň zapamätáte.

Po kliknutí na šípku vpravo sa dostanete ku kontrolnej otázke. Vyberte si jednu z ponuky a napíšte odpoveď na ňu. Následne si svoje Gmail konto môžete prepojiť so sociálnou službou Google+. Ak tento krok chcete odmietnuť, tak jednoducho kliknite na Teraz nie. Ukáže sa vám informácia o dokončení nastavenia. Po kliknutí na šípku vpravo ešte pre overenie zadáte text z obrázka.

Posledných niekoľko klikov vás dovedie k úspešnému koncu. Po vytvorení novej schránky tu nájdete uvítacie správy.

Konto Gmail máme teda úspešne vytvorené. Odteraz si okrem e-mailov môžete užívať aj prístup k obchodu Google Play, Google Mapám, YouTube a iným aplikáciám. Nezabudnite však, že prvé nastavené Gmail konto vo vašom smartfóne s Androidom je zároveň aj systémové. Ak by ste ho chceli vymazať, musíte úplne obnoviť nastavenia na mobilnom telefóne.

Diskusia k článku:

pool100 27.08.2013 - 22:02

A ako zmazem,zrusim gmail v telefone? kedze gmail nedava na vyber zrusit,zmazat gmail konto...mam 2 gmal ucty,a reset celeho pristroja sa mi nechce robit...hm? poradi niekto? mam ICS,ale to je uplne jedno...

petris27.08.2013 - 23:57 Trvalý odkaz

skus toto

https://support.google.com/mail/answer/2991620?hl=sk&ref_topic=2917179

Odhlásenie sa zo služby Gmail na zariadení so systémom Android

Ak na zariadení so systémom Android pridáte svoj účet Google, prihlásenie do aplikácie Gmail a synchronizácia správ sa uskutočnia automaticky. Na odhlásenie z aplikácie Gmail je nutné odstrániť zo zariadenia účet Google, čo zároveň znamená odhlásenie z ostatných aplikácií Google.

Odstránenie prevzatých správ

Spustite na zariadení aplikáciu Nastavenia.
Klepnite na položku Aplikácie a potom na položku Gmail.
Klepnite na položku Vymazať údaje.
Táto akcia vymaže databázu celej aplikácie Gmail. V prípade účtov, v ktorých je zapnutá synchronizácia služby Gmail, sa synchronizácia spustí okamžite. Účty, v ktorých je synchronizácia služby Gmail vypnutá, sa nebudú automaticky synchronizovať.

Celá diskusia 2 príspevky