Samsung U800 (Soulb)

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Mladší brat modelu U900 s 3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 111 x 46 x 10 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 91 g),

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 50 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2 048 x 1 536 bodov), LED blesk, záznam videí (176 x 144 b.),

CIF kamera pre videohovory,

pamäť: 1 GB + microSD, 1 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (špeciálny), mass storage (online, len pre microSD),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS, AF, RT), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov,

batéria: AB653039CE, 900 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, aktívny kryt objektívu, autofókus, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, GPS, blogovanie, multitasking.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá s 3,5 mm konektorom v polovici, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung predstavil model U800 by mal vychádzať z modelu U900, ktorý patrí medzi najlepšie vybavené Samsungy na trhu. Líši sa aj konštrukciou, vysúvaciu vystriedala klasická. Nápadne sa podobá na Nokiu 6500 classic, napríklad aj 1 GB pamäťou. Samsung U800 sa bude okrem klasickej šede farby predávať aj v ďalších farebných prevedeniach a to v čiernej (Metallic Black), červenej (Soul Red), striebornej (Platinum Silver), ružovej (Soul Pink) a fialovej (Amethyst Violet) variante. Novinka by sa na slovenský trh mala dostať v priebehu júla.

Samsung U900 Soul sprevádza mohutná kampaň, ktorá dáva najavo význam tohto modelu pre náš trh. U800 údajne z neho vychádza, no ja ho posudzujem ako úplne samostatný telefón. Konštrukčne patrí U800 Soul B medzi najpevnejšie a najkvalitnelšie prístroje dneška. Zadný kryt, ktorý tvorí celú zadnú stenu, je z tvrdého plechu. Aj ďalšie časti sú z kovu, napríklad vyčnievajúci objektív v zadnej stene.

Klávesnica je dobrá, najmä jej horná ovládacia časť je vydarená. Alfanumerická časť mohla byť o čosi väčšia. Blokovanie uskutočňujete podržaním hviezdičky, tichý režim spustíte podržaním mriežky.

Asi vás už neprekvapí, že na displeji na priamom slnku neuvidíte takmer nič. U800 ponúka možnosť vytvoriť si priamo v mobile vlastnú tému, a to podľa veľmi detailných kritérií. Ani v modeli U800 nechýba unikátna tapeta živý svet.

Fotoaparát bez autofókusu vytvára priemerné 3 Mpix zábery - raz pekné, inokedy menej vydarené. Digitálne priblíženie je prítomné len pri nižších rozlíšeniach. V nastaveniach fotoaparátu nájdete aj sýtosť a kontrast. Záznam videa s rozlíšením len 176 x 144 bodov je pre mňa sklamaním. Pri prezeraní snímok ich stlačením mriežky otočíte na ležato. U800 ponúka tiež editor obrázkov a videoeditor. Keďže U800 disponuje 1 GB zabudovanej pamäte, je zaujímavé, že po spojení s PC ponúka len mass storage s pamäťovou kartou. Obsah telefónu v PC neuvidíte. Z hudobných funkcií je k dispozícii aj prehrávač hudby, aj FM rádio s RDS. U800 ponúka tiež blogovanie cez ShoZu.

Telefónny zoznam ponúka zobrazenie kontaktov zo SIM, mobilu alebo oboch pamätí súčasne. Dokonca sa môže pýtať, do ktorej pamäte má nový kontakt uložiť. SMS a MMS majú jednotný editor. Pri vkladaní novej fotografie do MMS túto zmenší na tesne pod 300 kB. Uvítal by som skôr VGA rozlíšenie s veľkosťou 50 - 60 kB. E-mailový klient ponúka množstvo nastavení, medzi ktorými žiaľ nájdete aj obmedzenie na 500 kB / správa. Automatická kontrola pošty môže mať interval od 30 minút. Pamäť na e-maily a MMS je zdieľaná s gigabajtovou internou pamäťou. U800 ponúka aj RSS čítačku s automatickou dennou alebo týždennou aktualizáciou.

Internetový prehliadač NetFront prekvapil zobrazovaním zložitých internetových stránok. Chýbajú mu však klávesové skratky. Podpora všetkých dátových technológií je prínosná, ale samsungový konektor by som radšej zamenil za miniUSB alebo microUSB.

Z organizačných funkcií U800 ponúka budík s hlasitosťou, opakovaním a viacerými ďalšími upozorneniami. Poznámky môžu mať maximálne 100 znakov, U800 si ich zapamätá najviac 20. Môžete ich odosielať cez Bluetooth, SMS, MMS alebo e-mail. Prítomné sú aj úlohy, prevodník, časovač, stopky. Kalendár je jednoduchý, s kapacitou 100 schôdzok, 50 výročí, 50 sviatkov, 20 dôležitých a 20 súkromných udalostí. V nastaveniach nájdete predvolené zobrazenie (mesiac, týždeň deň), a počiatočný deň v týždni. Chýba mi tu hromadné mazanie udalostí či automatické mazanie starých pripomienok.

Pri slabej batérii už Samsung tradične neumožňuje prácu so zábavnými funkciami, nespustíte tak napríklad fotoaparát či prehrávač hudby. Výdržou na jedno nabitie však Samsung U800 nepatrí k najhorším.

Výhody:

- pevné kovové spracovanie a dizajn,

- slušná funkčná výbava,

- grafické prostredie s vami vytvorenou témou.

Nevýhody:

- neštandardný konektor,

- pri slabej batérii nespustíte zábavné funkcie,

- čitateľnosť displeja na slnku.

Orientačná cena: pravdepodobne do 8 000 Sk

Záver

Samsung U800 je veľmi pekný a kvalitný telefón, ktorý keby vyriešil čitateľnosť displeja v týchto slnečných dňoch, nemal by som mu čo poriadne vytknúť. Áno, oproti Sony Ericssonom nedokáže minimalizovať Java aplikácie, oproti Nokiám mu chýba aktívny pohotovostný režim či miniUSB alebo microUSB konektor, ale z celkového pohľadu všetko podstatné, čo od takého mobilu očakávam. Priemerný fotoaparát, FM rádio s RDS, dobrý telefónny zoznam, ale tiež špeciality od Samsungu - Videoeditor a tvorbu vlastnej témy priamo v mobile. Z konkurentov je mu jasným súperom Nokia 6500 classic za asi 9 000 Sk.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.06.2008 - 15:33

brood: ma autofocus alebo nie?lebo v parametroch sa uvadza ze ma a v clanku ze nema tak ako je to? Nema, opravene. Dakujeme za upozornenie. ;) - redakcia Fony.sk

anonymous30.06.2008 - 21:14 Trvalý odkaz

ORION: ta nokia 6500 clasic mu je konkurentom co nema videohovor nepodporuje pamatovky ale ma take iste mizerne rozlisenie videa? este je tam SE W980i ten vychadza ako najlepsi konkurent.

anonymous02.08.2008 - 12:57 Trvalý odkaz

mikis: Ako je to zo slovnikom T9 v jednej recenzii som cital ze zkracuje spravy, da se pouzivanie diakritiky vypnut alebo nie?

anonymous05.08.2008 - 09:06 Trvalý odkaz

Mon?i: podla mna je to celkom vydareny telefon, len neviem, ako dlho an nom vydrzi bateria..

Celá diskusia 53 príspevkov