Najpoužívanejšou aplikáciou na smartfónoch je Google Maps

Prieskum GlobalWebIndex zisťoval správanie používateľov smartfónov na viacerých globálnych trhoch, nezávisle od použitého operačného systému. Prím hrajú sociálne siete a komunikačné aplikácie.

Výsledky zohľadňujú štatistiky zozbierané za druhý kvartál tohto roku, pričom spoločnosť GlobalWebIndex sa v on-line prieskume pýtala, ktoré z aplikácii používatelia využívali najčastejšie za posledný mesiac. Vzorka respondentov pokrývala viac než 250-tisíc opýtaných a vykonávala sa v 31 krajinách sveta.

Za najpoužívanejšiu aplikáciu označilo až 54 % respondentov Google Maps. Zdá sa teda, že obyvatelia väčších miest (New York, Tokio) pravdepodobne mapy využívajú na dennej báze aj pri navigácii domov, či pri bežných nákupoch. Výskum nezohľadňoval používaný operačný systém, avšak mapy Ovi Maps (Symbian) skončili s 9 % na jedenástom mieste. Apple Maps z iPhonov a iPadov sa v rebríčku neumiestnili vôbec. Majitelia tejto platformy pravdepodobne preferujú mapovú aplikáciu od Google.

Druhé miesto patrí, podľa očakávaní, aplikácii z dielne Facebooku, ktorý má ešte na 8. mieste dedikovaný Messenger a na desiatom Instagram. Z komunikačných aplikácií sa v tabuľke objavil i Skype (8. miesto), Whattsapp a u nás neznámy Weixin pre čínsku službu WeChat (27 %).

Paradoxne sa mobilná aplikácia pre Google+ dostala vysoko pred sociálnu sieť Twitter, hoci globálne sa služba často výsmešne označuje za mesto duchov, kedže ju využíva o 185 miliónov používateľov menej, ako mikroblog Twitteru. Pre ten však existuje nespočet alternatívnych klientov.

Na ďalších priečkach sa umiestnil Shazam, Flickr, aplikácia pre krátke sekvencie Vine od Twitteru a geolokačné siete Foursquare či Yelp, ktorý v júli odštartoval aj v Českej republike.

Najpoužívanejšie aplikácieobr: GlobalWebIndex

Aké aplikácie máte vo svojich zariadeniach nainštalované vy? Budeme radi, keď sa o svoj rebríček "top appiek" podelíte v diskusii pod článkom.

Zdroj: GlobalWebIndex

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 09.08.2013 - 13:54

veru zaujímavé až tendenčne mi príde toto poradie. žiaden prehliadač nie je v top 10? to si robia snád prdel.. -Viber -Dolphin browser -Android Weather -Neutron MP -Czech Timetable -Color Note -Facebook -Daily Currency -Meškanie vlaku -aCalendar

Matej Krajčovič09.08.2013 - 16:24 Trvalý odkaz

Predpokladám, že žiaden z prehliadačov sa neumiestnil práve kvôli tomu, že je ich obrovské množstvo a percentá "Web Browser" sú tak rozdrobené medzi desiatku aplikácií.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease09.08.2013 - 22:57 Trvalý odkaz

A tak je to možné, zato sociálne siete sú tam snáď všetky :-|

AdoP10.08.2013 - 22:22 Trvalý odkaz

Čo robia administrátori? Nejako to po uprave ukladá ako nový príspevok.

AdoP10.08.2013 - 22:35 Trvalý odkaz

No ja mám tieto: opera mini4, google mapy(mohli by do jáva aplikácie pridať aj vesmír s možnosťou nastavenia rôznych dĺžok približenia), nokia mapy, šport tracker, email klient, Nokia net radio a to je z mojich často používaných aplikácií všetko. Mám aj iné ale tie sú použité niekedy. Symbian s60.

Celá diskusia 5 príspevkov