Nokia 7310 Supernova

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Štýlový mobil s QVGA displejom, 2 Mpix foto, EDGE a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 107 x 45 x 12 mm,

hmotnosť: 83 gramov (zistená: 81 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 51 mm, 30 x 41 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 32 MB + microSD (do 4 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT,

globálny prenos dát: GPRS class 32, EDGE class 32,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online)

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm audio konektor, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, blogovanie,

batéria: BL-4CT, 860 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 300 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, RSS, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

Nokia 7310 Supernova, batéria BL-4CT, nabíjačka AC-3, stereo slúchadlá HS-47, ružový Xpress-on kryt, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Supernova je nový rad telefónov od Nokie. Je ťažké určiť, pre akú cieľovú skupinu je určený - či ženy, alebo teenageri, alebo sa jedná o štýlový rad telefónov, z ktorého si vyberie každý. Model Nokia 7310 Supernova sa určite bude skôr než starým mužom páčiť mladým ženám.

Zaoblené

spríjemňujú držanie, dobrý pocit som mal aj zo spracovania. Ľavá stena obsahuje len konektor pre nabíjačku, horná microUSB slot (ktorý nenabíja) a 2,5 mm jack a pravá dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Telefón je príjemne tenký, celá zadná stena je (pomerne ťažko) odnímateľná. Pod ňou sa nachádza aj slot pre pamäťovú kartu.

Ochranné sklíčko displeja je silno

. To kritizujem už roky na telefónoch od Samsungu a LG, a teraz sa takéhoto kroku dočkáme aj od Nokie. Skrátka, vonku na ňom nič neuvidíte, len odraz jasného slnka. Ženám sa však zrkadlo na mobile páčilo.

Domáca obrazovka môže obsahovať

prepojený s vami vybranými . Zmeniť môžete aj hlavnú ponuku do štýlu zoznamu, ikonovej ponuky, ikon s menovkami alebo do formy záložiek. V novom prístroji bolo viacero tém, ale ani jedna extravagantná téma s prívlastkom "supernova" nebola natoľko prehľadná, aby som si ju ponechal. V správach, kontaktoch alebo webe si môžete určiť aj veľkosť písma. Pochváliť musíme aj použitie jemného displeja s QVGA rozlíšením.

Práca so správami a telefónny zoznamom je už štandardná. Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia všetky posledné hovory, to sa mi páči. Telefónny zoznam mená pri vyhľadávaní

, a tak po zadaní A-L-E vyhľadá len ALEnu. To mi na Nokiách prekáža. 7310-ka zobrazuje mená na SIM, v mobile alebo všetky naraz. Nový jednotný editor písania mi nepripadá tak prehľadný, pretože na jednom mieste ponúka aj políčko pre adresáta, text, pridanie objektu (= premena na MMS) aj odoslanie. Označenie jednotlivých políčok však nie je prehľadné, a napríklad starší človek môže mať so slabým zvýraznením aktívnych plôch veľký problém.

Fotoaparát je dvojmegapixelový, ale slabý. Treba sa vždy pohrať s nastaveniami - vyvážením bielej, kvalitou, odporúčam tiež otočenie na šírku.

je nový, ponúka všetko potrebné. Keby len Nokia stále nešpekulovala s tým konektorom - raz použije 2,5 mm, raz univerzálny 3,5 mm. No a ako to dopadlo v tomto prípade? Zle...2,5 mm. Bežné slúchadlá doň nestrčíte, len dodávané, alebo s redukciou. FM rádio dokonca ponúka funkciu RDS a automatické preľaďovanie.

Ostatné funkcie sú úplne tradičné. Prezrite si galériu fotografií telefónu a displeja, zhodnoťte aj kvalitu snímok spravených týmto telefónom.

microUSB konektor nepoužijete na nabíjanie. To zabezpečuje stále tenká nabíjačka Nokia.

Výhody:

- príjemný tvar a rozmery,

- zrkadlo pre ženy,

- nový MP3 prehrávač a FM rádio s RDS.

Nevýhody:

- zlá viditeľnosť displeja na slnku,

- nízka kvalita fotografií,

- 2,5 mm konektor.

Orientačná cena: 4 990 Sk (Epicentrum)

Záver

Nokia 7310 Supernova je prvým modelom tohto radu v mojich rukách. Priznám sa, podľa obrázkov som bol skeptický, naživo vyzerá lepšie. Ale to zrkadlo nad displejom...asi ho naozaj ocenia skôr ženy. Funkčne je to štandardný mobil kategórie Nokia 6300, a tak zaujme skôr dizajnom. A čo konkurenti? Samsung F250 a J700 sú slabšie vybavené, ale pekné slajdre. Silným konkurentom stále ostáva slajder od Sony Ericssonu - S500i. Nokia 6300 je v predaji za veľmi podobnú cenu vo viacerých farebných verziách, rovnako aj Nokia 3120 classic.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.07.2008 - 18:46

Marek: Kedy už kone?ne Nokia pochopí, že dáva? video 176x144 do mobilu s displejom 240x320 je stupidita najhrubšieho zrna? V SE to už kone?ne pochopili, Nokia je v tomto pozadu

anonymous27.06.2008 - 15:40 Trvalý odkaz

defluo: dost sa podoba funkciami na 6300. a dizajnovo je podla mna tento krajsi, ale zase aj drahsi :(

anonymous27.06.2008 - 15:43 Trvalý odkaz

defluo: na to aby telefon dokazal zachytavat video vo vacsom rozliseni pri rozumnom fps treba aj procesor, ktory to zvladne. no a nokia jednoducho najprv musi minut vsetky starsie suciastky, kym zacne predavat zase novu seriu telefonov, ktore uz budu mat lepsie vykonove parametre a teda budu schopne natacat aj video vo vacsom rozliseni.

anonymous28.06.2008 - 02:21 Trvalý odkaz

Libertarian: Nokia tusim objavila novy trh - ludia ktori idu na trave

anonymous28.06.2008 - 17:49 Trvalý odkaz

kredenc: OMG tym ludom z Nokie to uz vazne ebe...Tie nove nokie su tak spatne stale opakuju dizajn z predoslych modelov...Nokia ide prudko dole vodou aj po kazovej stranke !!!

Celá diskusia 19 príspevkov