Samsung Galaxy S4 a HTC One v Google edícii dostali Android 4.3

Vlajkové lode Samsungu a HTC v tzv. Google edícii s čistým Androidom, dostali Over-the-Air (OTA) aktualizáciu na najnovšiu verziu s číselným označením 4.3. Hoci, na rozdiel od radu Nexus, update nepochádza priamo od Google, meškanie trvalo iba deväť dní.

Aj keď zariadenia Google Nexus spravidla už v čase uvedenia na trh nedisponovali tým najvýkonnejším hardvérom, kľúčovými pre ich popularitu je prítomnosť takzvaného čistého Androidu. To znamená, že systém je bez grafickej nadstavby výrobcu, ktorá môže ovplyvňovať výkon a navyše zaberá miesto v pamäti zariadenia. Veľkou výhodou je i podpora systému priamo od Google, takže Nexus zariadenia dostávajú najnovšie aktalizácie ako prvé.

Pri uvedení novej verzie Androidu, tak ako tomu bolo minulý mesiac pri verzii 4.3, dostávajú všetky zariadenia Nexus update takmer súčasne. V prípade Google edícií Samsungu Galaxy S4 a HTC One však existovali obavy, že tomu tak nebude a aktualizácie prídu oneskorené. Vďaka odlišnému kernelu totiž ani Samsung, ani HTC nedostávajú update priamo. Google obrazy systému okamžite po zverejnení posiela výrobcom, tí doň implementujú svoje úpravy (hoci výrazne menej invazívne, ako pri štandartných ROM so Sense či TouchWiz) a až potom ich posielajú k používateľom cez takzvané OTA aktualizácie.

Prečítajte si: HTC One s čistým Androidom (6. 6. 2013)

Obavy z výrazného oneskorenia sa však, minimálne v prípade update na Android 4.3, rozplynuli. Majitelia čistých Galaxy S4 ako aj HTC One už hlásia ich dostupnosť. Aktualizácia pre HTC má 185 MB a Samsung 150 MB. To, aby update pre modely iných výrobcov taktiež poskytoval priamo Google, nie je možné. Vďaka špecifickému hardvéru musia výrobcovia sami implementovať množstvo drobností, ktoré sa štandardných Nexusov netýkajú.

Update Android 4.3obr: AnandTech.com

V prípade HTC One sa jedná napríklad o rozšírenie Boom Sound. Android 4.3 navyše v oboch modeloch prináša niektoré z vecí, ktoré doposiaľ chýbali. Už aj Google edícia HTC One dostala možnosť pracovať s infraportom integrovaným vo vypínači obrazovky. Galaxy S4 zasa dostáva podporu pre Bluetooth tethering dátového pripojenia.

Oneskorenie oproti modelom Nexus, respektíve čas od predstavenia samotnej verzie 4.3 po implementáciu do Google edícií HTC a Samsungu, bol tentokrát iba deväť dní. Majiteľom zostáva dúfať, že tomu tak nebolo iba preto, že modely sú stále v ponuke Google Play, ale podobná rýchlosť zostane zachovaná aj pri ďalších aktualizáciách.

Uvoľnenie Androidu 4.3 zároveň uľahčí prácu developerom, ktorí budú môcť zážitok z čistého systému bez nadstavieb ponúknuť aj používateľom, ktorí síce nevlastnia špeciálne Google edíce S4 alebo One z Google Play, zároveň sa však neboja rootu, úprav a neoficiálnych ROM.

Zdroj: AnandTech

Diskusia k článku:

Začať diskusiu