Víkend so Samsungom Galaxy S4 active

Dnes už nezvyčajné tlačidlá pod displejom, absencia teplomera, menší počet megapixelov fotoaparátu, ale tiež zvýšená odolnosť voči vode a prachu. To je odolná verzia es-štvorky.

Samsung to so sériou telefónov okolo vlajkovej lode Galaxy S4 myslí vážne. Od klasickej verzie sa odvíja fotomobil s 10-násobným priblížením, optickou stabilizáciou a xenónovým bleskom - Galaxy S4 zoom, ako aj menšia verzia s príjemnejšími rozmermi - Galaxy S4 mini. Tie však parametrami ako displej, procesor či pamäť trochu odbáčajú od vlajkovej lode, ku ktorej má najbližšie práve odolná verzia Galaxy S4 active. Tá ponúka (rovnako ako klasická es-štvorka) Full HD displej (ale TFT, nie Super AMOLED), silnú batériu a rozmery vlajkovej lode.

Samsung Galaxy S4 active je veľmi vydarený prístroj asi o 30 eur lacnejší než Galaxy S4. Prečo? Lebo sa nedá povedať, že Galaxy S4 active je Galaxy S4 s odolnejším telom. Medzi týmito prístrojmi je viac odlišností, než sa na prvý pohľad môže zdať.

Pri pohľade na prednú stenu vidíte trojicu hardvérových tlačidiel pod displejom. Presne podľa môjho gusta. Ich funkčnosť je zhodná s ovládacími prvkami bežnej es-štvorky, akurát sa vám nestane, že pri dotyku displeja stlačíte nevedomky bruškom palca krok späť. Na stláčanie mechanických prvkov pod displejom si však budete chvíľu zvykať.

Predná 2 Mpix kamera ponúka opäť Full HD rozlíšenie fotografií a LED-ka je tiež úplne rovnaká. Oproti Galaxy S III trochu slabšia. Vďaka senzorom nad displejom nechýbajú S4 active ani také funkcie ako inteligentné zapnutie obrazovky či inteligentné pozastavenie videa, keď sa pozriete mimo telefón. Niektoré tieto "fičúrky" považujeme za zbytočné, no nie je ich problém vypnúť.

Počas celého slnečného víkendu som nepostrehol výrazne lepšiu čitateľnosť TFT displeja na slnku, no pri porovnávaní s Galaxy S III a Galaxy S4 mini potvrdzujem oveľa belšiu bielu farbu (aj S4 mini má oproti S4 active nazelenalé biele plochy obrazovky), silnejší jas (pri nastavení auto+5) a len o trošilinku slabšiu čiernu farbu. O displej sa teda nebojte, je fajnový aj bez prívlastku AMOLED. A keď je čistý, tak je jeho čitateľnosť na slnku na prijateľnej úrovni. HTC One to nie je, ale fakt to stačí.

V hornej lište je všetko ako má byť, nechýba tu ani stupnica pre rýchlu úpravu jasu obrazovky (odporúčam spomínané nastavenie auto+5), no paleta skratiek sa ponáša skôr na Galaxy S4 mini. Plnohodnotná es-štvorka ponúka po rozbalení skratiek dvakrát toľko, tu je ich len desať. Nechýbajú mi, len na to upozorňujem.

Horný 3,5 mm jack je vodeodolný, spodný microUSB konektor však pre ochranu prístroja vyžaduje dôsledné používanie krytu. Pri častom nabíjaní je to poriadne otravné.

Zadná LED-ka sa dá pri zhasnutej obrazovke zapnúť podržaním tlačidla pre zvýšenie hlasitosti. Vypnutie nastane buď automaticky po vami určenej dobe v nastaveniach tejto funkcie (maximálne 10 minút), alebo stlačením zníženia hlasitosti. Šikovné a návykové.

Na chate sme nemali elektrinu, a tak jednu sviečku plnohodnotne nahradil Samsung Galaxy S4 active s pohárom či fľašou plnou vody položenou na zasvietenej LED-ke. Na odolný mobil sme sa nebáli položiť ani otvorený pohár, najlepšie svietil vodou naplnený hrubostenný poldecák. Podotýkam, vodou. Navyše spotreba energie takéhoto LED svetla nie je nijak závratná, po hodine si z batérie vezme len pár percent.

Celý víkend som mal S4 active neustále pri sebe. Obmedzovať som sa nemusel ani pri fotografovaní veselej dcérky v bazéniku, ani pri pití vody zo studničky. Tiež som sa nemusel obávať, čo sa s mobilom stane, ak ho cez noc zabudnem vonku na stole. A to je jeho najväčšia výhoda.

Fotoaparát by som prirovnal skôr ku Galaxy S4 mini. Ponúka nové prostredie, no "iba" 8 Mpix (pri pomere strán 16:9 o ďalšie dva megapixely menej). To však znamená aj menšiu dátovú spotrebu a stále dostatočnú kvalitu na úrovni Galaxy S III. Oproti S4 mini je tu k dispozícii viacero režimov známych z 13 Mpix fotoaparátu Galaxy S4. Skrátka, fotoaparát Galaxy S4 active je taký hybrid S4 (režimy ako dynamický záber či guma, Full HD displej...) a S4 mini (8 Mpix, bez živého náhľadu na efekty, bez možnosti vkladať záber prednej kamery do štandardnej fotky) a mne to dokonca aj vyhovuje. A verte mi, 99 % používateľov by si tieto rozdiely ani len nevšimli. K tomu všetkému pridajte režim Voda s povinnou možnosťou ako spúšť používať tlačidlo regulácie hlasitosti.

S4 active vraj vydrží 30 minút meter pod vodnou hladinou. Keď ju však budete hádzať do vody ako besní, určite s tým bude mať problém. Tak to aspoň vidím ja.

Počas celých troch dní som S4 active používal najmä na fotografovanie za všetkých možných podmienok, ako svietidlo, ako poznámkový blok a v nasledujúcich dňoch aj ako plnohodnotný pracovný nástroj. So všetkým si tento odolný high-end poradil na výbornú.

Ak by som si mal dnes vybrať medzi S4 a S4 active, nevedel by som sa rozhodnúť. Práve na horskej chate v Muránskej planine mi trochu chýbal teplomer a vlhkomer. Ako zaujímavosť, koľkože to máme stupňov, keď nám bolo jeden večer chladno a druhý nie. Loziť stále kontrolovať teplotu do auta nebolo ono. A práve v outdoorovom mobile som teplomer a vlhkomer, ktoré es-štvorka ponúka, čakal. V es-štyri-aktiv nájdete len barometer, teda merač tlaku.

Záver

Tridsaťeurový rozdiel medzi S4 a S4 active nie je nijak veľký a vďaka nižšej hmotnosti, teplomeru či kvalitnejšiemu fotoaparátu u mňa asi vyhráva klasická S4 s nejakou matnou fóliou a prípadným obalom, najmä, keď sa vyberiem do prírody. Lenže, moja dcéra je nevyspytateľná, a viac, než pád telefónu do studničky mu hrozí zničenie zubami a hlavne slinami môjho potomka. V takom prípade radšej kašlem na teplomer, trochu slabší fotoaparát či 20 gramov navyše a beriem S4 active. Zámerne som pri porovnávaní S4 vs. S4 active nespomínal TFT vs. AMOLED, lebo je medzi nimi naživo minimálny rozdiel (TFT ponúka krajšiu bielu a AMOLED zas čiernu farbu). Vo výdrži na jedno nabitie som nepostrehol výrazný rozdiel.

A čo porovnanie s Xperiou Z? Tá je vďaka pevnejšiemu telu istotne odolnejšia. No cenou, fotoaparátom, výdržou na jedno nabitie či praktickými prvkami v prostredí vyhráva Samsung. Sony zaujme najmä dizajnom a podľa môjho názoru spoľahlivejšou odolnosťou voči vode. Tá sa v prípade Samsungu skutočne spolieha len na silikónové mini tesnenie v zadnom kryte. Po vložení S4 active na pár minút pod prúd vody v lesnej studničke sa voda pod kryt dostala a reálne sa zastavila až pred tesnením chrániacim batériu a ďalšie citlivé komponenty. Ak zadný kryt poriadne nedocvaknete, zabudnete ho zatlačiť aj v časti pod objektívom alebo neupevníte dôkladne kryt microUSB, budete sa preklínať, že ste si radšej nekúpili jednoliatu Xperiu Z. Tak bacha na to! U mňa aj napriek tomu vyhráva technologicky prívetivejší Samsung s mechanickými tlačidlami pod displejom, ktoré mi na štandardných dotykáčoch (najmä ostatných značiek) už roky veľmi chýbajú.

Diskusia k článku:

Peter Pavlinsky 06.08.2013 - 15:59

Páči sa mi tento článok a páči sa mi aj telefón, ale čo sa mi nepáči, je záruka tohto fonu. “Táto obmedzená záruka sa nevzťahuje na vady alebo poškodenia vzniknuté nesprávnym používaním, nevhodným skladovaním, vystavením abnormálnym podmienkam, kvapaline, vlhkosti, piesku, nečistotám alebo spôsobené netypickým fyzickým, elektrickým alebo elektromechanickým namáhaním …. “ takže keď si ho oblejem a pokazí sa, tak záruka neplatí. To je super :) Takže toto je "akože" odolná, marketingová S4 s parametrami S3 :)

Mirec7906.08.2013 - 22:10 Trvalý odkaz

tento phone vyzera velmi dobre , pozeral som nan v Elektroworlde ,a robil som si nan aj zalusk . Co uz teda nie je podstatne , no vcera som akurat cital recenziu na jednej cz stranke a tam dostala S4 Active pekne na frak prave pri skuske vodotesnoti ,ked ju skusali v bazene . Vraj sa voda dostala az pod displej a tusim az k fotaku , displej nasledkom toho ostal len biely a optimalne vraj nesiel ani dalsi den. A to nechcem Samsungu nejako krivdit ,sam som bol dlho uzivatelom .

martian07.08.2013 - 01:12 Trvalý odkaz

Pekny clanok. ;)

"Tiež som sa nemusel obávať, čo sa s mobilom stane, ak ho cez noc zabudnem vonku na stole."
Myslene na chate na samote. Kdekolvek inde viem velmi presne, co by sa stalo s mobilom zabudnutym na stole. :D

Michal03.12.2013 - 18:19 Trvalý odkaz

pre Mirec79:
Zdravim, nemas prosim ta link na stranku s tou recenziou ohladom vodotesnosti? Kvoli tomu totiz vaham s kupou S4 Active, ci sa to oplati. Vdaka

Celá diskusia 4 príspevky