Nokia 7510 Supernova

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Véčko s automatickým otváraním, EDGE, 2 Mpix fotoaparátom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 93 x 46 x 17 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 172 mm,

hmotnosť: 124 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režim,

sekundárny displej: aktívny, monochromatický, 128 x 160 b.

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (176 x 144 b., 15 fps),

pamäť: 27 MB + 512 MB microSD (do 8 GB), 2000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS class 32, EDGE class 32,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač (WebKit založený na open source prehliadači),

ostatné 2: blogovanie (Flickr, Ovi), Nokia Maps,

batéria: Li-Ion, BL-5BT, 870 mAh

výdrž: Až 3 hodiny (GSM) Až 300 hodín (GSM)

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, UMA, 2,5 mm jack (adaptér v balení), rozpoznávanie hudby (TrackID), minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobilný telefón, batéria BL-5BT, nabíjačka AC-3, headset HS-47, karta microSD MU-28 512 MB, dva kryty Xpress-on, užívateľská príručka

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Aj keď sme vás o fínskej novinke informovali už dávnejšie, do rúk sa mi na pár dní dostala až nedávno. Zaradenie véčka do rodiny Supernova je jasné už od prvého momentu. No pod krytom skrýva aj zopár prekvapení.

je podľa mňa vcelku vydarený. Vlastný názor si určite urobíte z fotografií. Konštrukčným materiálom je plast, čo veľa dôvery nevzbudzuje. Ja sám som bol však prekvapený celkovou pevnosťou. Všetko sedí na svojom mieste, nepočuť ani žiadne praskavé zvuky. V tomto ma Nokia veľmi príjemne prekvapila. Dúfam, že ani po dlhšom čase používania sa to nezmení. Nokia 7510 disponuje aj výmennými krytmi. V balení sú rovno dva, v mojom prípade modrý a hnedý. Kryty sú zároveň jediné nelesklé časti tela telefónu. Popri krásnom zrkadlovom efekte tak počítajte s neustálym čistením a leštením. Niektorí výrobcovia si jednoducho povedať nedajú. Otváranie funguje po vzore Nokie 6131 dvojitým spôsobom. Je na vás, či si vyberiete klasické otvorenie, alebo stlačíte nenápadné na boku pravého kĺbu a horná časť automaticky vystrelí smerom nahor.

Otvorením hornej časti sa vám naskytne pohľad na

. Hlavné ovládacie tlačidlá sú sústredené v dvojiciach po bokoch ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom. Ich ovládanie je bezproblémové aj bez pozerania. Alfanumerická časť je tvorená samostatnými tlačidlami mierne pod úrovňou okolia. Vďaka tomu ich dotykom ľahko rozlíšite, písanie je aj vďaka veľmi dobrej odozve pohodlné.

Verte či nie, displeje má Nokia 7510 rovno dva.

je pred zrakom skrytý pod vymeniteľným krytom. Zobrazuje len pohotovostné informácie v inverznom režime odtieňov šedej. Trochu mi to pripomína riešenie od Sony Ericssonu, no ten zväčša siahol po displeji typu OLED. U Nokie sa jedná "len" o TFT. Na priamom slnečnom svetle prakticky nemáte šancu niečo vidieť, základom úspešného prečítania údajov je určité clonenie. sa ukáže po otvorení. Uhlopriečkou 56 mm a rozlíšením 320 x 240 bodov zapadá do aktuálneho štandardu. Čitateľnosť som mal možnosť otestovať aj na priamom slnečnom svetle a s výsledkom som bol spokojný. Aj pri tmavej téme sú všetky údaje dostatočne čitateľné.

si svoje miesto našiel na výklopnom ramene, takže pri fotografovaní si rukou objektív nezakrývate. Disponuje rozlíšením 2 Mpix, v tmavších podmienkach príde vhod aj dióda, na autofókus zabudnite. Nastavenia sú pomerne bohaté, no chýbajú klávesové skratky. Štandardne je fotografovaná scéna orientovaná na výšku, no v zvoliť si môžete aj otočenie o 90 stupňov. Výsledné fotografie patria skôr k tým slabším.

Záznam videí bol pre mňa mierny šok. Zväčša sa práve u Nokie stretávame s rozlíšením VGA, no vyrovnal by som sa aj s QVGA. U modelu 7510 sa však najväčšie rozlíšenie zastavilo na hodnote QCIF, teda 176 x 144 bodov pri 15 obrázkoch za sekundu. To nejde označiť inak ako absolútny podpriemer na dnešnú dobu. Naopak pri prehrávaní nemala Nokia 7510 ani najmenší problém aj s rozlíšením väčším.

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

V hudobnej oblasti má Nokia 7510 Supernova čo ponúknuť každému priemernému poslucháčovi hudby. Rozhodne nečakajte žiadne prekvapenia. Kvalitu výstupu degradujú aj štandardné slúchadlá, takže rozhodne odporúčam investovať do redukcie. Na tele totižto objavíte len

. Inak je prostredie prehrávača spracované príjemne a prehľadne. Nechýba správa hudobnej knižnice s viacerými spôsobmi rozdelenia skladieb, vytváranie zoznamov či výber ekvalizéra a jeho manuálne nastavenie.

Hudobnú výbavu dopĺňa aj prítomnosť

. Určite poteší podpora RDS a prepojenie s . Vďaka tomu stále vidíte akú stanicu práve počúvate. Na zobrazenie rozšírených info cez RDS kanál však zabudnite.

Vnútorná pamäť ponúka 27 MB priestoru na ukladanie rôznych dát. Rozšíriť ju môžete kartami microSD, výrobca pribalil rovno jednu o veľkosti 512 MB. Karta je umiestnená pod zadným krytom, no batériu vyberať nemusíte.

Telefónny zoznam pojme 2 000 záznamov, jednotlivé

sú pomerne podrobné a nechýba možnosť vyhľadávania postupným písaním. Samotné telefonovanie je vďaka hlasnému reproduktoru slúchadla bezproblémové aj v hlučnejšom prostredí. Pri prijímaní hovoru poteší systém vystreľovania hornej časti a automatického prijatia hovoru. Ten sa spojí až po pár sekundách, takže máte dostatok času na jeho prípadné odmietnutie. Profily samozrejme nesmú chýbať, sú časované so širokými možnosťami vlastných nastavení.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Schránka aj editor pre

správy je spoločný. Pri písaní asistuje slovník T9, samozrejme aj s vypnutím diakritiky.

E-mailový klient som pochválil aj u iných novších modelov. Prešiel viacerými zmenami, takže dokáže spolupracovať s viacerými kontami naraz, nechýba podpora POP3, IMAP4 aj Push mailu. Pri poslednom spomínanom sa mi však pravidelne objavovala informácia o stratení spojenia so schránkou. Nokia jednoducho neudržala spojenie dlhšie než približne 5 minút. Možno je to vecou nastavenia, no ja som na to počas doby testovania neprišiel. Chýbal mi aj prehliadač dokumentov.

V oblasti prenosu dát nepatrí 7510 Supernova k lídrom, vystačiť si budete musieť s GPRS a EDGE triedy 32. Čo je rozhodne škoda, pretože táto štýlovka je jedným z modelov, ktoré majú už nový

. Je postavený na Webkit jadre a už na prvý pohľad S40 browser pripomína prehliadače série S60. Oproti predchodcovi dokáže plnohodnotne pracovať s plnohodnotným webom, zobrazuje stránky v štandardom režime a pohyb zabezpečuje virtuálna šípka. Pre Nokiu je to rozhodne posun správnym smerom, no Net Front v Sony Ericssonoch je podstatne ďalej. Cítiť to najmä v oblasti rýchlosti prekreslenia stránky a plynulosti pohybu po nej. Ďalej chýba aj celkový náhľad na stránku, klávesové skratky či možnosť otočenia.

Ranné vstávanie môžete zveriť do rúk opakovanému budíku.

už tradične spolupracuje aj s aktívnym pohotovostným režimom. Nechýba samozrejme opakovanie a pripomenutie jednotlivých udalostí.

Ako doplnok u Nokie nájdete aj úlohy, kalkulačku, stopky či odpočítavanie času.

Podpora Java aplikácií je samozrejmosťou. Stále však chýba možnosť minimalizácie a multitaskingu. V základe nájdete aj niekoľko predinštalovaných hier a aplikácií. Poteší najmä Opera Mini, aplikácie na prístup k službám Flickr a Ovi a samozrejme možnosť stiahnuť ďalšie priamo od výrobcu. Tu by som odporučil najmä aplikáciu

, s ktorou budete mať neustále prehľad o počasí na týžden vopred.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria napriek nie práve najväčšej kapacite udrží Nokiu 7510 pri živote pomerne dlho. Pri bežnom používaní som sa dostal na hranicu 3 dní.

Výhody:

- vystreľovací mechanizmus otvárania

- vymeniteľné kryty (náhradný priamo v balení)

- cena

Nevýhody:

- slabý fotoaparát

- podpriemerné video

- absencia 3G siete

Orientačná cena: 169 € (5 091,29 Sk) (nokia-eshop.sk)

Záver

Nokia 7510 Supernova je v prvom rade štýlovým mobilom. Dokazuje to dizajnom s vymeniteľnými krytmi. Rovnako ako v niektorých oblastiach výbavy milo prekvapí, tak aj mierne sklame. S ohľadom na cenu sa však jedná o pomerne vyvážený mobil, po ktorom siahnu skôr ženy. A tie mu určite skôr odpustia spomínané nedostatky.

Produktová stránka: Nokia 7510 Supernova

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.04.2009 - 03:00

kredenc: Nokias a zas raz pochlapila spatnym dizajnom....Nazvat tuto naberacku na zmrzlinu stylovym mobilom je viac nez smiesne ...

anonymous04.04.2009 - 20:51 Trvalý odkaz

peter: tvoj nazor kredenc tvoj:)pekne ze si sa vyjadril aj ty:))

anonymous05.04.2009 - 23:10 Trvalý odkaz

kredenc: Ná teda...Musel som to dostat zo seba von :DDDDDDD

anonymous06.04.2009 - 16:46 Trvalý odkaz

Ja: ?alší zbyto?ný škaredy šrot od Nokie

anonymous06.04.2009 - 20:32 Trvalý odkaz

kredenc: Ta to aj ,,Ja,, je velmi uprimny:DDD Nokia ide riadne zkope?ka ...

Celá diskusia 7 príspevkov