Microsoft premenuje službu SkyDrive

Dôvodom je to, že názov úložiska porušuje ochranné známky British Sky Broadcasting Group, ktorá vo Veľkej Británii prevádzkuje satelitné vysielanie siete staníc Sky a mobilné služby.

Dátové a cloudové úložisko Microsoftu vzniklo ešte v roku 2007 ako Microsoft Live Folders. O rok neskôr sa služba stala komerčne dostupná pod názvom SkyDrive. V súčasnosti poskytuje pre nových používateľov 7 GB priestoru pre správu dokumentov, súborov a zálohu či zdieľanie fotografií. Je tak priamou konkurenciou Google Drive a čiastočne aj služieb ako Apple iCloud a Dropbox. Služba je tiež veľmi úzko previazaná s operačným systémom Windows Phone.

Britský súd však v júni vydal rozsudok, podľa ktorého produkt SkyDrive porušuje ochranné známky spoločnosti British Sky Broadcasting Group (BSkyB). Rozsudok sa vtedy automaticky vzťahoval na všetky krajiny Európskej únie.

Tento týždeň sa nakoniec obe spoločnosti dohodli, že Microsoft sa proti rozhodnutiu súdu neodvolá a službu premenuje. Súčasťou dohody sú aj finančné podmienky, ktoré však žiadna zo spoločností nezverejnila a to, že Microsoft bude môcť názov SkyDrive používať ešte po nevyhnutne dlhú dobu, ktorú bude na rebrandovanie služby potrebovať.

Logo SkyDriveobr: Microsoft

Hovorca Microsoftu vyjadril potešenie nad vyriešením sporu a ubezpečil, že služba bude pokračovať, hoci pod iným názvom. Nie je to však po prvýkrát, čo marketingové oddelenie muselo riešiť podobný problém. Naposledy takto kvôli ochranným známkam nemeckej spoločnosti Metro AG Microsoft odporučil vývojárom nepoužívať názov Metro pre domácu obrazovku s dlaždicami vo Windows 8 a Windows Phone, v čase kedy išlo ešte len o kódové označovanie novej revolučej podoby.

British Sky Broadcasting Group vo Veľkej Británii prevádzkuje platené televízne stanice Sky, Sky News, Sky Sports ako aj balík TV služieb on-demand. Slováci sa s touto spoločnosťou pravdepodobne stretli skôr ako s hlavným sponzorom jedného z tímov na Tour de France. Podľa všetkého tentokrát nejde iba o bezúčelné naťahovanie sa o ochranné známky. Sky totiž na súde uviedla, že ich infolinka zaznamenala viacero telefonátov od používateľov riešení Microsoftu, ktorí sa domnievali, že práve ona je zodpovedná za prevádzku služieb patriacich tomuto softvérovému gigantovi.

Logo Skyobr: Sky.com

Zdroj: The Verge

Diskusia k článku:

Začať diskusiu