Skúsenosti so Samsungom Galaxy Note II

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Mariána, ktorého pri tomto smartfóne zaujal veľký displej, výkon a hlavne možnosti dotykového pera či fičúrky používateľského prostredia TouchWiz.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mariána Harbista.

Úvod

Asi pred troma rokmi, keď mi končil paušál v Telekome, nevedel som sa rozhodnúť, aký telefón si mám vybrať. Po dlhom hľadaní, čítaní recenzií a radenia sa na rôznych fórach padla nakoniec voľba na vtedajšiu vlajkovú loď HTC - HTC Desire. S telefónom som bol veľmi spokojný až do chvíle (a tá chvíľa nastala pomerne dosť skoro), ked mi začala vadiť jeho malá interná pamäť. Práve to bol dôvod rootnutia a flashnutia "custom rom-ky". Telefón slúžil bravúrne, o nič som sa nestaral, len ten fotoaparát mohol byť kvalitnejší. Za nízkych svetelných podmienok fakt bieda.

Keďže som ho vlastnil nejakú tú chvíľku, a telefón už výkonnostne ako aj podporou zaostával za ostatnými, rozhodol som sa, že ho vymením. Opäť tu bola dilema aký telefón si vybrať. Keďže som si chcel v tej dobe zaobstarať si aj tablet, moje rozhodnutie padlo na tabletofón Samsung Galaxy Note II v bielej farbe. Prvé postrehy? Neskutočný telefón. Objednával som si ho z internetu, a asi o deň neskôr bol aj doma. Pamätám si, že som sa nevedel dočkať a rozbaľovanie krabice prebehlo súbežne s videohovorom cez Skype s mojím najlepším kamarátom.

Samsung Galaxy Note II (10. 10. 2012)

Balenie

Balenie trochu sklamalo, pretože pôsobilo dosť lacno. Očakával som, že telefón za približne 600eur bude trochu luxusnejšie zabalený, no nestalo sa. V balení si okrem rôznych dokumentov našli miesto aj slúchadlá s náhradnými špuntami v rôznych veľkostiach, nabíjačka a USB kábel. Zvuk slúchadiel je podpriemerný, ale nenáročnému používateľovi môžu stačiť. Výšky sú dosť zlé a zvuk celkom skreslený. USB kábel je pre mňa prikrátky, používam teda iný, neoriginálny. Ani mi v telefóne velmi nedržal.

Konštrukcia

Konštrukcia tohto tabletofónu nie je vôbec na dobrej úrovni. Telefón pôsobí príliš lacno, dokonca mi zadný kryt začal okamžite vŕzgať, a praskať začal aj rámček na hornej strane telefónu pri jeho silnejšom stlačení. Myslím, že výrobca pri takomto telefóne mohol použiť lepšie materiály než plast, no na druhej strane ho aj chápem, pretože aká by bola hmotnosť takto veľkého telefónu pri použití hliníku? Telefón mi už trikrát spadol na zem, konkrétne na asfalt a odniesol si to len bočný rámček telefónu, ktorý mám skoro kompletne zodratý.

Len pre zaujímavosť: písal som do servisu, koľko by ma stála výmena tohto rámčeka, pretože telefón s tým poškriabaným nevyzerá pekne. Bolo mi povedané, že pri takejto výmene by musel byť vymenený celý displej čo by ma stálo asi 200eur. Takže žijem so škrabancami.

Displej

Keďže som pred týmto telefónom vlastnil HTC Desire s S-LCD displejom bola to pre mňa dosť veľká zmena, zmena k lepšiemu. Farby sú krajšie, no niekedy až zbytočne presaturované, čierna je čiernou, ale biela je už na tom horšie, tá sa k skutočnej bielej iba približuje. Každý typ displeja má svoje výhody a nevýhody, k tomuto sa až tak vyjadrovať nebudem. Rozlíšenie displeja je myslím si na 5,5'' dosť biedne. Síce raster pri bežnom používaní nevidieť, no ak ho chcete vidieť, tak ho uvidíte. Myslím si, že výrobca pri takejto veľkosti displeja mohol použiť už Full HD rozlíšenie. Môžem len ďakovať za to, že displej je chránený ochranným sklom Gorilla Glass 2. Ako som spomenul vyššie, telefón mi spadol už asi trikrát na zem, bohužiaľ displejom nadol. Na displeji mi však ostali len dva škrabančeky, žiaden rozbitý displej sa nekonal, nič hrozné.

Výkon

O výkone tohto telefónu asi netreba príliš diskutovať. Je poháňaný výkonným štvorjadrovým procesorom, ktorému sekunduje 2 GB pamäte RAM. Výkonnostný a teda aj rýchlostný skok oproti Desire je obrovský, všetko je plynulé, rýchle, na nič dlho nečakám. No aj tu sa niekedy stane, že telefón občas zaváha, nie je to ale nič strašné.

Fotoaparát

Práve fotoaparát bola jedna z vecí, ktorá mi na Desire dosť vadila. Na Note je to už ale úplne iná úroveň a s fotografiami zhotovenými týmto telefónom som nadmieru spokojný. Fotím dosť často, a Note mi fotenie usnadňuje. Prostredie fotoaparátu je plne prispôsobiteľné a obsahuje množstvo funkcií. K nahrávaniu videa nemám žiadne výhrady, myslím si, že na telefón je to dosť slušné.

Prostredie TouchWiz

TouchWiz bola práve tá vec, ktorej som sa pri kúpe obával najviac. Prostredie som z predchádzajúcich modelov poznal celkom dobre (konkrétne Galaxy S2, Ace). Po zapnutí telefónu som bol ale veľmi milo prekvapený a myslím si, že Samsung v tomto smere spravil obrovský krok vpred. Prostredie je plynulé a navyše obsahuje mnohé funkcie, ktoré čistý Android nemá. Telefón mám rootnutý a skúšal som už mnoho Custom Rom, no stále sa vraciam k tým, ktoré obsahujú práve TouchWiz. Funkcie ako MultiWindow, rôzne gestá alebo funkcie pera S-Pen, ako napríklad AirView alebo S-Note mi proste chýbajú a bez nich je Note II len obyčajným telefónom.

Batéria

Batéria je jednou z najviac diskutovaných vecí pri tomto telefóne. Note obsahuje batériu s kapacitou 3 100 mAh, čo úplne postačuje na plné používanie telefónu na 1 až 1,5 dňa. K výdrži nemám žiadne výhrady, telefón mám stále "ready". Keď potrebujem, nabíjam ho pre istotu každý deň.

Pero S-Pen

Pred kúpou telefónu som veľmi premýšľal, či budem vôbec niekedy pero na telefóne používať alebo nie. Predsa sám Steve Jobs povedal že stylus je už minulosť. :-) Ale S-Pen nie je len obyčajný stylus a som veľmi rád, že ho mám. Na krátke poznámky je to pero ako stvorené. Na telefóne sa dá dokonca nastaviť aj to, že okamžite po vytiahnutí pera sa Vám otvorí pop-up aplikácia S-Note. Proste úžas.

Záver

Telefón využívam úplne na všetko a je mojou neoddeliteľnou súčasťou. Prakticky si neviem predstaviť život bez neho. Na jeho veľkosť som si už zvykol a akýkoľvek iný telefón je pre mňa primalý. Som aktívny športovec, takže aplikácie ako Runtastic u ňa nemôžu chýbať. Keď som sa pripravoval na maturitu a učenia som mal veľa, nemohol som si dovoliť dlhý spánok. Tak som si nainštaloval aplikáciu SleepTime a poviem Vám, ono to funguje. Bez problému mi stačilo 5 - 6 hodín spánku, vstával som svieži a plný energie, ktorú som využíval na ďalšie učenie. Medzi ďalšie aplikácie patrí Dropbox, Facebook, OfficeSuite, Tapatalk, WhatsApp, TV Program a momentálne najnovšia Hangouts aplikacia od Googlu.

Hneď po kúpe telefónu som ako darček dostal 16 GB class10 pamäťovú kartu, ktorú mám už asi mesiac úplne plnú. Z príslušenstva som si zakúpil flipové puzdro od Samsungu, autonabíjačku a OTG kábel, vďaka ktorému si k telefónu pripojím myš, klávesnicu poprípade USB alebo iný disk a pracujem s jeho súbormi.

No a aký bude môj ďalší android telefón? Úprimne? Neviem. Momentálne ma veľmi zaujal HTC One ktorého dizajn sa mi spočiatku veľmi nepáčil, no teraz je to podľa mňa dizajnový skvost. No Note mi poslúži ešte nejaký ten mesiac. A keďže funkcionalitou je Samsung ďaleko pred ostatnými, tak si myslím, že nič iné ako Note III môj budúci telefón nebude. :)

Nakoniec by som chcel dodať, že môj telefón je rootnutý, flashnutý, pretaktovaný a podvoltovaný, takže niektoré veci ako napríklad výdrž batérie alebo plynulosť sa od originálu môžu líšiť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu