BlackBerry Maps už vidia aj Slovensko

Nový operačný systém BlackBerry 10 používaný v súčasných modeloch Z10 a Q10 a jeho natívna aplikácia BlackBerry Maps hneď po uvedení neobsahovali žiadne podklady z nášho územia. V tichosti pribudli až minulý týždeň.

BlackBerry si od najnovšej verzie svojho operačného systému veľa sľubuje. Kanadská spoločnosť sa pohybovala na okraji zániku, preto prišlo jednoznačné rozhodnutie plnej reštrukturalizácie a stávky na nové modely Q10 a Z10.

Desiata verzia OS tak prekopala doteraz najmä konzervatívnymi manažérmi používaný koncept ovládania a začala prakticky na čistom hárku papiera. BlackBerry sa snažilo motivovať vývojárov, aby už pri príchode oboch modelov na trh nechýbali najdôležitejšie aplikácie. Napriek tomu však v natívnej mapovej aplikácii BlackBerry Maps niektoré vlastnosti neboli a na Slovensku sme dokonca namiesto terénu a cestnej siete videli iba jednoliatu šedú farbu.

Základné info: BlackBerry Q10

Základné info: BlackBerry Z10

V posledných dňoch však BlackBerry v tichosti rozšírilo pokrytie o ďalšie krajiny na východ od Nemecka a naša krajina pribudla medzi podporované. Na Slovensku tak záujemcovia o smartfón s BlackBerry 10 aktuálne môžu využívať 2D mapové podklady a klasické navigačné pokyny. Turn-by-Turn hlasová navigácia stále dostupná nie je.

BlackBerry Mapsobr: bbczech

Tak či tak ale časti záujemcov o nové BlackBerry zrejme odpadlo jedno z najvýraznejších negatív pri plánovanom každodennom používaní u nás. Pokiaľ by im ani najnovšie mapy nestačili, môžu sa porozhliadnuť po niektorej z alternatív v BlackBerry World. Hoci napríklad na Androide najpoužívanejšie Google Maps, Navigon a Sygic stále chýbajú, teoreticky je aj na BB10 možné používať akúkoľvek aplikáciu z tohoto systému. Pokiaľ používateľ disponuje .apk inštalačným súborom, je ho možné neoficiálnou cestou do svojho BlackBerry dostať. Počítať však treba s menej ideálnou optimalizáciou.

Zdroj: blackberry.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu