Google predstavil novinky v Androide 4.3

Najzásadnejšou zmenou je podpora obmedzení v používateľských účtoch a Open GL 3.0 pre hry v natívnom Full HD rozlíšení. Ako prvý dostane verziu 4.3 dnes predstavený Nexus 7 a už predávané zariadenia Google Nexus.

Google si uvedomuje, že najväčší rast predajov v súčasnosti zaznamenávajú tablety. Spoločnosť sa pochválila prekročením počtu 70 miliónov aktivácií. Navyše má Android polovicu pri všetkých predaných tabletoch vôbec, preto dnes súčasne s uvedením novej verzie Nexusu 7 prišlo aj k predstaveniu ďalšej verzie operačného systému.

Android 4.3 sa zaobišiel bez výrazných vizuálnych zmien. Najzásadnejšou novinkou sa tak stáva podpora obmedzení používateľských účtov. Už z uzamknutej obrazovky si každý člen domácnosti môže otvoriť svoje vlastné prostredie s vlastnou tapetou a ním používanými aplikáciami.

Pribudla ale možnosť obmedzovania práv účtov, pokiaľ napríklad niektoré z nich používajú deti. V ostatných účtoch je možné povoliť iba niektoré aplikácie, prípadne zakázať možnosť nakupovania doplnkového obsahu. V hrách dieťa uvidí iba zakúpené úrovne, skrytá zostane akákoľvek informácia o tom, že je nejaký obsah dostupný za poplatok.

Druhou novinkou je natívna podpora pre Bluetooth verzie 4.0., respektíve Bluetooth Smart. Ten umožní energeticky nenáročnú komunikáciu s príslušenstvom pripojeným k smartfónu či tabletu. Otvoria sa tak možnosti pre inteligentné hodinky a fitness príslušenstvo. Aplikácia Runtastic už takto umožňuje pripojenie snímača tepovej frekvencie.

No a keďže tablety a smartfóny sú aj novým impulzom v hernom priemysle, Android 4.3 po prvýkrát natívne podporuje grafický štandart OpenGL ES 3.0. Ten pracuje s dokonalejšou kompresiou každého pixelu v textúrach a umožní hranie a renderovanie v natívnom Full HD rozlíšení nového tabletu Nexus 7. Už v týchto dňoch by sa v Google Play mali objaviť 1080p tituly ako nový Prince of Persia či Asphalt 8. S novým OpenGL prinesú viac detailov v odleskoch a špeciálnu technológiu simulujúcu lámanie svela na kamere, prípadne vodou znečistený objektív v pretekárskych tituloch.

Najmä v USA potom zákazníci a predplatitelia služby Netflix ocenia DRM dekódovanie zabezpečenia streamov. Android 4.3 príde už v balení z novým Nexusom 7, v najbližších dňoch taktiež bude uvolnený update pre Nexus 4, Nexus 10 a ďalšie zariadenia, ktorých podporu má na starosti priamo Google.

Nový tablet Nexus 7 vám podrobne predstavíme v základných informáciách. Druhá generácia dostala Full HD displej, procesor Snapdragon S4 a 2 GB operačnej pamäte RAM. Pribudol zadný 5 Mpix fotoaparát a v najdrahšej verzii aj podpora LTE.

Ďalšie zmeny postretli defaultné Google aplikácie, ktoré sú v operačnom systéme predinštalované.

Aplikácia Disk, podobne ako jej desktopová verzia, teraz prináša veľké náhľady súborov, obrázkov a textových dokumentov synchronizovaných vo vašom cloud úložisku.

Chrome sa konečne naučil schovávať hornú lištu v tzv. fullscreen móde pri prehliadaní internetu a najnovšie prichádza aj s možnosťou on-line prekladania obsahu webstránok, ako to poznáme z jeho desktopovej podoby.

Nové Google Mapy už sú pre používateľov dostupné niekoľko dní, zaujímavosťou je však rozšírenie možností IM klienta Hangouts. Ten by mal v mobilnej, respektíve tabletovej verzii zobrazovať aj streamovaný desktop. Funkcionalita bola prezentovaná počas editácie PowerPoint dokumentu, kde používateľ na tablete videl jeho obsah a taktiež Hangout s ostatnými členmi tímu.

Google Play má už niekoľko dní rovnakú podobu na webe ako aj v mobilnej aplikácii. Google ale až dnes odhalil prvotný zámer. Konečne prichádza špeciálna sekcia, v ktorej vidno iba aplikácie vyvinuté priamo pre tablety, pripadne priamo pre Full HD Nexus 7. Bude tak možné jednoducho si vybrať graficky dôslednejšie spracovaný obsah.

Slovensko zrejme ešte nejaký čas obíde položka Textbooks. Študenti v USA si v nej budú môcť zakúpiť výukovú literatúru či učebnice, prípadne si ich už od augusta (stihnú tak teda ešte nový školský rok) požičať za 80 % ceny.

Play sa teraz rovnako stáva akýmsi herným centrom pre Andoid. Používateľ tu uvidí zakúpené hry a svoje najvyššie skóre v nich (stav a uložené levely sa synchronizujú prostredníctvom cloudu, takže rozohranú hru zo smartfónu môže dohrať doma na tablete). Novinkou sa však stáva položka s vašimi priateľmi. Uvidíte tu aké hry hrajú ľudia, ktorých máte ako priateľov v kruhoch Google+. Spomínaná položka určite opäť rozvíri otázky o súkromí a bezpečnosti.

Play

zdroj: googleblog.blogspot.co.uk

Diskusia k článku:

cimo19 25.07.2013 - 00:01

hmmm, ziaden dovod na update z 4.1.2

Luca25.07.2013 - 09:42 Trvalý odkaz

Precitali ste si jeden clanok o 4.3 a uz viete, ze nie je dovod na update. :-)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.07.2013 - 10:21 Trvalý odkaz

Ja by som skor uvital spristupnenie kompletneho obsahu Google Play, nie len aplikacie, a mozno viac aplikacii dedikovanych pre tablety, ale to uz je vec vyvojarov.. chcel by som hardver nexusu 7, s androidom a ekosystemom aplikacii z iOS..

Nightmare26.07.2013 - 01:20 Trvalý odkaz

Uz aby bol 5.0 caramel :D

Celá diskusia 5 príspevkov