Toshiba a Samsung začali s hromadnou produkciou 13 Mpix snímačov

Začiatok hromadnej výroby by mal priniesť rozšírenie kvalitných fotoaparátov s vysokým rozlíšením aj do smartfónov strednej triedy. Doterajším obmedzením bola náročnosť výroby a neschopnosť výrobcov produkovať dostatočný objem čipov.

Hoci často počúvame názor, že počet megapixelov je nepodstatný údaj, najmä vďaka marketingu sa v mobilných telefónoch stretávame so stále vyššími hodnotami pri rozlíšení snímačov. K méte trinástich megapixelov sa priblížili napríklad Samsung Galaxy S4 či Sony Xperia Z, ale aj LG Optimus G Pro a Huawei Ascend P2.

Prečo ale Samsung a Sony pri ďalších modeloch odvodených od svojich 13 Mpix telefónov použili opäť nižšie rozlíšenie? Galaxy S4 Active a Xperia Z Ultra opäť klesli k úrovni 8 Mpix. Dôvodom je cena čipov a náročnosť výroby. Keďže sú drahé, oplatia sa iba v niektorých high-end modeloch. Navyše, až doteraz okrem Sony nebol žiadny z výrobcov schopný produkovať dostatočné množstvo snímačov v takto vysokom rozlíšení.

Prečítajte si: Sony Xperia Z (C6603) (5. 3. 2013)

Prečítajte si: Samsung Galaxy S4 - poctivý high-end (24. 4. 2013)

Toshiba po dlhom čase oznámila vyriešenie problémov s jej 13 Mpix BSI CMOS senzormi. Nový štvorcový čip pre použitie v smartfónoch a tabletoch je totiž veľký iba 8,5 mm, čo znižuje objem dopadajúceho svetla na senzor a tým aj kvalitu fotografií. Snímač bude Toshiba predávať od decembra za cenu 20 dolárov.

Masovú produkciu čipov začala aj divízia Samsungu LSI, rovnako s 13 Mpix CMOS senzormi. Spoločnosť by už mala mať objednávky priamo od Samsung Electronics v objeme 80 až 90 miliónov kusov. Treba pritom pripomenúť, že žiadny výrobca telefónov si nevyrába všetky komponenty vo svojich smartfónoch sám, ale nakupuje ich (vrátane procesorov a obrazoviek) podľa štandartných zvyklostí v priemysle. Nie je teda dôvod, prečo by sa snímač od Sony či Toshiby nemohol objaviť napríklad v zariadeniach Apple, tak ako je to napríklad pri iPhone 5.

Vďaka vyriešeniu výrobných problémov sa tak zrejme v blízkej dobe, pravdepodobne pred Vianocami alebo na mobilných veľtrhoch na začiatku roka, dočkáme fotoaparátov s dvojciferným rozlíšením aj v smartfónoch strednej triedy. Po niekoľkomesačnom ustálení viacerých nových modelov na hranici 8 Mpix tak zrejme aj pod tlakom PureView Nokií a UltraPixelových modelov HTC prichádza opäť honba za novými vrcholmi v papierových špecifikáciách.

fotkaobr: Toshiba

zdroj: Tech-On, etnews.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu