Skúsenosti s ZTE Grand X IN

Prečítajte si skúsenosti s cenovo dostupným smartfónom, ktorý Orange ponúka pod vlastnou značkou Orange Santa Barbara. Čitateľa Lukáša zaujal rýchlym procesorom Intel Atom a svižným systémom.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Lukáša Pacalaja.

Úvod

Môj prvý mobil s Androidom bol Samsung Galaxy S, po roku a pol ho nahradil Sony Xperia S, ktorý mi ukradli, a momentálne používam ZTE Grand X IN. Pre kúpu tohto mobilu som sa rozhodol z jednoduchého dôvodu: po znechutení z krádeže mojej Xperie som nebol ochotný investovať veľké peniaze do ďalšieho nového zariadenia. U Orangeu som mal ukončenú viazanosť, a tak som sa rozhodol zobrať mobil od nich. Ako pravidelný čitateľ Fony.sk som kúpu dôkladne zvažoval a myslím, že som sa rozhodol správne. Za doplatených asi 60 eur som kúpil android Santa Barbaru, ktorý vychádza z modelu ZTE Grand X IN.

Recenzia: ZTE Grand X IN (Orange Santa Barbara) (9. 12. 2012)

Konštrukcia

Smartfón plastovej konštrukcie mi neprekáža, možno pôsobí lacným dojmom, ale telo nevŕzga ani po štyroch mesiacoch používania, zadný kryt drží naozaj pevne a pokiaľ ho chce človek zložiť, má čo robiť. Navyše má matnú úpravu s drsnou štruktúrou, preto sa mobil drží v ruke dobre a zadná stena nie je náchylná na odtlačky. Na 4,3" displej som bol zvyknutý a rozmerovo mi vyhovuje.

Pri zapnutí zariadenia som si všimol logo operátora, tak som sa trochu obával zásahov do operačného systému, ale okrem spomínanej animácie s logom Orangeu, zmenenej ikony internetového prehliadača a nainštalovanej aplikácie Orange Go som si žiadne iné zásahy operátorom nevšimol. Od výrobcu bola na displeji fólia. Reakcie na dotyk však boli žalostné, a tak som ju po dni alebo dvoch odstránil. Rozdiel bol citeľný a mobil sa konečne začal dať používať.

Systém

Systém je bez nejakej grafickej úpravy výrobcom, takže ide prakticky o čistý Android. Napriek tomu som si nainštaloval Nova Launcher Prime, s ktorým som mal veľmi dobré skúsenosti. Ďalším prispôsobením prešla pôvodná klávesnica, pre mňa nepoužiteľná. Bola neskutočne nepresná, ale určite tomu prispel aj displej. Tento môj problém som vyriešil nainštalovaním GO Keyboard. Výsledok bol poznať, a už sa dalo písať aj bez preklepov. Predtým to bola katastrofa a bol som nervózny, pretože bez mazania písmen som nedokázal napísať súvislú vetu. Ďalšia vec čo mi prekážala, bolo odomykanie displeja. Podľa mňa bolo graficky nepekné, zdĺhavé a ešte aj sekalo.Rozhodol som sa stiahnuť nejaký locker. Nemal som s tým ešte skúsenosti, a tak som sa riadil hodnoteniami používateľov na Google Play. Stiahol som Holo locker a ostal milo prekvapený funkčnosťou a svižnosťou, no neskôr po aktualizácii aplikácie sa objavil problém a prestal fungovať. Znovu som hľadal a nainštaloval GO Locker s témou Jelly Bean a nedám naň dopustiť, funguje super.

Čo sa týka samotného operačného systému, nemôžem povedať ani pol krivého slova. Perfektne vyladený, rýchly, svižný, aplikácie nemrznú a nepadajú. Za tú dobu čo ho používam sa mi stalo jeden jediný krát, že sa objavilo hlásenie "aplikácia prestala pracovať". Konkrétne išlo o galériu. To sa o predošlých zariadeniach povedať nedalo, a dovolím si tvrdiť, že je rýchlejší ako Xperia S. Naozaj som bol veľmi pozitívne prekvapený a zároveň spokojný. Plánoval som nahodiť nejakú custom ROM, napríklad Cyanogenmod, ale zatiaľ to nebolo potrebné a hádam ani nebude. Batéria mi pri mojom bežnom používaní vydrží tak dva dni, pri väčšej záťaži jeden deň. Všimol som si však, že keď batéria klesne pod 25 %, výdrž dosť rýchlo klesá.

Displej

Medzi najslabšie stránky smartfónu určite patrí fotoaparát a displej. Farby displeja sú síce pekné, qHD rozlíšenie je pri tejto uhlopriečke postačujúce a automatický jas reaguje pohotovo, ale negatívom sú už spomínané reakcie na dotyk, a tiež zlá čitateľnosť displeja na slnku. Z mojich predchádzajúcich mobilov mal najlepšie reakcie na dotyk Samsung Galaxy S, o niečo horšie, ale stále v pohode na tom bola Xperia S a Grand X IN je v tomto smere na poslednom mieste. A s mojim iPadom sa to už absolutne nedá porovnávať. Neviem akú vrstvu skla má Grand X IN na displeji, ale ja ho nosím bez fólie, v obyčajnom látkovom puzdre a displej mám ako aj celý mobil, bez škrabancov.

Aplikácie

Fotoaparát je pri dobrom osvetlení priemerný, makro zachytí pekne, ale pri horších svetelných podmienkach je to veľmi, veľmi chabé.

Medzi klasické aplikácie, ktoré používam patrí Gmail, YouTube, Facebook, Viber, Instagram, PlayerPro, MX player, na úpravu fotiek PicSay pro, Avast! Mobile Security proti prípadnej krádeži, nejaké slovníky a pár hier. Pri ich používaní som sa nestretol so žiadnym problémom. Akurát mi nefungovala hra Subway Surfers a úplne jednoduchá aplikácia Svietidlo. Tých svietidiel som vyskúšal viacero a pri každej aplikácii svetlo prestalo svietiť po troch sekundách. Pravdepodobne to bude kvôli procesoru od Intelu, čiže zrejme chyba nebude na strane operačného systému. Nefunkčných aplikácii je asi viac, ale ja som sa s viacerými nestretol.

Záver

Myslím, že v tom čase, čo som si zariadenie kupoval, patril ZTE Grand X IN pri pomere cena a výkon k tomu lepšiemu, čo som mohol kúpiť. Kľudne by som ho odporučil ľuďom, čo na fotografovanie používajú klasický fotoaparát, nepotrpia si na luxusné spracovanie a predovšetkým im ide o kvalitný výkon za výhodnú cenu.

Diskusia k článku:

rbt 15.07.2013 - 15:14

Aj dnes, keď je už telefón v predaji asi rok ide vskutku o veľmi dobrý fón.

Lukáš Pacalaj22.10.2013 - 20:57 Trvalý odkaz

Ďakujem pekne :)

Celá diskusia 3 príspevky