Sony Ericsson C905

RECENZIA high-endu Cyber-shot s 8,1 Mpix fotoaparátom s AF, HSDPA, A-GPS a Wi-Fi s podporou DLNA.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ??

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 104 x 49 x 20 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 136 mm,

hmotnosť: 136 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm,

fotoaparát: 8 Mpix (3264 x 2448 b.), xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (320 x 240 bodov, 30 fps, stereo AAC zvuk),

pamäť: 160 MB + 2 GB Memory Stick Micro,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast-Port), mass storage (offline), Wi-Fi (DLNA),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač NetFront, videohovor, blogovanie, A-GPS,

batéria: Li-Pol, BST-38 , 930 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 380 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, HSUPA, IrDA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, slúchadlá HPM-62, pamäťová karta M2 (2 GB), Memory Stick Micro USB adaptér (CCR-70), USB kábel DCU-65, šnúrka na zápästie, nabíjačka, CD, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson nedávno uviedol vlajkovú loď z radu Cyber-shot na náš trh. Model C905 je momentálne najvybavenejším mobilom tohto výrobcu a dovolil by som si ho pasovať za plnohodnotného nástupcu dvojičiek K800 a K810.

je opäť smerovaný konzervatívne. Základom sú jednoduché a pravidelné tvary. Že ide o riadny kus telefónu dokumentujú rozmery aj hmotnosť. V skutočnosti však pôsobí podstatne kompaktnejším dojmom. Podiel na tom má určite aj zaoblenie hornej a dolnej časti. Hmotnosť sa však zamaskovať nedá. Konštrukčným materiálom je plast s mnou obľúbenou povrchovou úpravou soft touch. Okrem displeja tak nemusíte vôbec bojovať s odtlačkami, za čo som výrobcovi nesmierne vďačný. Kvalitou spracovania som bol napriek použitým materiálom príjemne prekvapený, s nepríjemným praskaním som sa prakticky vôbec nestretol. Skutočne by ste sa museli veľmi snažiť, aby dotýkajúce plasty vydali nejaký ten zvuk. Vysúvacia konštrukcia je v rade Cyber-shot novinkou. Tu vidno veľký pokrok výrobcu, mechanizmus je spracovaný výborne. Pri pohybe napomáha približne od polovice dráhy pomerne silná pružina. Vôľa hornej časti je v oboch polohách minimálna, aj keď dorazy mohli byť o niečo mäkšie. Pravá a ľavá stena sú úplne rovné, vďaka čomu môže mobil stáť na boku napríklad pri vytváraní spoločných fotografií. nájdete len slot pre pamäťové karty a systémový konektor Fast port. V tomto smere teda nenastala žiadna zmena, čo je určite škoda. Kedy sa už konečne dočkáme vysnívaného 3,5 mm konektora? Zatiaľ jedine v modeli J132. je prvkov podstatne viac. Okrem dvojitého tlačidla ovládania hlasitosti a spúšte fotoaparátu tu nájdete aj tlačidlá na vstup do galérie a prepínanie režimu foto a video. obsahuje veľmi šikovne ukrytý fotoaparát a logo výrobcu. Na spodnej strane sa nachádza reproduktor a nie práve najšikovnejšie vyriešený otvor pre šnúrku.

"Veľká hmotnosť sa však zamaskovať nedá."

Vzhľadom na konštrukciu máme opäť

dve. V tomto prípade však výrobca už, na rozdiel od modelu K850i, nerobil žiadne experimenty. V hornej časti je pod displejom umiestnený ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom a po stranách dve trojice klávesov. Ich tuhosť je pomerne vysoká a zopár dní som si na tento fakt musel zvykať. No aj po dlhšom čase to môže niekomu prekážať. Horná časť prináša ešte jedno prekvapenie v podobe dvoch tlačidiel nad displejom, ktoré poznáme z dvojice K800/K810. Oceníte ich najmä pri používaní fotoaparátu, či hraní niektorých hier. Vysunutím hornej časti sa dostávame k alfanumerickej klávesnici, voči ktorej budem mať trochu viac výhrad. V prvom rade je to tuhosť, ktorá výrazne unavuje prsty. Klávesy sú spojené do riadkov, takže rozlíšenie hmatom je takmer nemožné. Spodný rad navyše obmedzuje malá "brada", horný mohol byť o niečo ďalej od vysunutej hornej časti.

"Horná časť prináša ešte jedno prekvapenie v podobe dvoch tlačidiel nad displejom."

je veľkou pýchou Sony Ericssonu C905. Nedosahuje rozmery Nokie N96 a Samsungu i8510 Innov8, ale v kombinácii s QVGA rozlíšením ponúka pekne jemné zobrazenie. Navyše by väčšími rozmermi pravdepodobne utrpela aj šírka celého mobilu. V podstate sa jedná o rovnaký displej ako v modeli W910i, je výborne čitateľný za akýchkoľvek podmienok, jeho jas reguluje senzor, ale navyše ho chráni zafírové sklíčko vysoko odolné voči poškodeniu.

"Displej chráni zafírové sklíčko vysoko odolné voči poškodeniu."

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Použitie uzatvoreného systému možno považovať za nevýhodu voči konkurentom od Nokie a Samsungu. Sú však aj užívatelia, ktorí jednoducho operačnému systému neprišli na chuť. Prostredie nezaznamenalo žiadne výrazné zmeny, ide o platformu A200 so svojimi kladmi aj zápormi. Asi najväčším mínusom je pre niektorých absencia aktívneho pohotovostného režimu. Ten je čiastočne možné nahradiť zobrazením poznámky, alebo použitím Java aplikácie

ako pozadia. Menu je prakticky totožné s ostatnými modelmi, výrobca pripravil štvoricu základných , tri z nich majú špeciálne upravené Flash menu. Okrem toho je na výber ešte z ďalších troch , ľubovoľné preskupenie položiek však chýba. Všetky prechody a animácie sú spracované veľmi pekne a plynule.

"Absenciu aktívneho pohotovostného režimu vyriešite použitím aplikácie PIM Wallpaper ako tapety."

Najväčším lákadlom bude určite

. Ako som už v úvode spomínal, je šikovne zamaskovaný na zadnej stene. je zložený z dvoch častí. V zatvorenom stave vytvárajú prakticky , nehrozí tak nechcené otváranie ako v prípade K800 a K810. Posunutím vrchného dielu sa umiestni nižšie a zasunie sa pod neho. Takto je v stave nečinnosti objektív výborne chránený a nie je narušená celistvosť zadnej steny.

Fotoaparát disponuje rozlíšením magických 8,1 Mpix a model C905 sa tak stáva prvým svojho druhu na slovenskom trhu. Nesmie chýbať automatické zaostrovanie, xenónový blesk, biela prisvetľovacia dióda a miesto si našla aj ďalšia trojica diód, ktoré poslúžia pri nahrávaní videa. Aktiváciou fotoaparátu sa

všetky používané klávesy. Tlačidlami nad displejom si vyberiete jeden zo siedmych scénických režimov, alebo jeden z piatich spôsobov snímania. Okrem známej panorámy či funkcie BestPic, sa tu stretávame po prvý krát aj s funkciou Smart contrast. Ide o zosvetlenie tmavých miest pri fotení scén, ktoré majú veľmi svetlé pozadie. Nakoľko však ide o softvérovú úpravu po odfotení, fotografie to podľa môjho názoru vo väčšine prípadov skôr pokazilo. Preto som danú vymoženosť veľmi nepoužíval. Ukážku jej fungovania vidíte v galérii na podobných snímkach Polusu. Štvorsmerovým tlačidlom ovládate rýchly prístup k časovaču, nastaveniu blesku, kompenzácie expozície a ostrenia. Tu nájdete okrem makro režimu aj detekciu tváre, čo oceníte najmä pri portrétoch. Z ostatných vlastností netreba zabudnúť na vyváženie bielej, použitie efektov, stabilizátora a zaznamenanie polohy GPS. Výsledné fotografie si môžete prezrieť v našej galérii, osobne som bol veľmi milo prekvapený z režimu nočnej krajiny. Výrobca zvoli taktiku dlhšej uzávierky a nižšej citlivosti ISO, vďaka čomu výsledné fotografie neobsahujú výrazný šum. Odporúčam ale použiť pevnú podložku, pretože aj najmenšie chvenie vám výsledok znehodnotí.

"8 Mpix fotoaparát je šikovne zamaskovaný na zadnej stene."

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

POROVNANIE: fotky z aparátov Nokia N82 a Sony Ericsson C905

mnohí hodnotia veľmi negatívne. To najviac dopláca na svoje rozlíšenie 320 x 240 bodov. Na vlajkovú loď medzi fotomobilmi je to skutočne málo a žiadalo by sa VGA. Na druhej strane, je to jeho jediné negatívum. Zvuková stopa je opäť vo formáte AAC, ktorá je po vzore C902 vďaka dvojici mikrofónov stereo, takže záznam hlasu a zvukov je priam fantastický (kvalita bežnej em-pé-trojky). Navyše je obraz plynulý vďaka 30 obrázkom za sekundu (fps), nastavenia sú takisto veľmi bohaté a pri natáčaní v slabých svetelných podmienkach oceníte trojicu spomínaných diód. Prítomná je aj digitálna stabilizácia obrazu.

"Obrazom slabšie video dopĺňa kvalitná stereo zvuková stopa."

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,5 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 30 fps, 415 kbps; zvuk: AAC, 94 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Fotografie a videá sú sústredené v

, ktorá je rovnako pýchou švédsko-japonského výrobcu. Snímky môžete prezerať, editovať, odosielať, umiestňovať na blog, automaticky sa zoraďujú podľa mesiacov a môžete si vytvárať svoje vlastné albumy. Nechýba ani prezentácia v podobe X-Pict Story. Videá majú vyhradenú svoju vlastnú časť. Pri ich prehrávaní si mobil pamätá, kde ste naposledy skončili a pokračuje ďalej. To je výhoda najmä pri sledovaní filmov. Výhodou je aj použitie akcelrátora, ktorý otočí obrazovku naležato podľa polohy mobilu.

"Nechýba ani prezentácia v podobe X-Pict Story."

Súčasťou galérie je aj

. Jeho prostredie a vlastnosti je veľmi podobné s radom Walkman. Umožňuje podrobnú správu hudobnej knižnice, radenie podľa autorov, albumov či skladieb, výhodou je vyhľadávanie postupným písaním. Nechýba nastavenie spôsobu prehrávania a voľba ekvalizéra s možnosťou jedného vlastného nastavenia. Vzhľadom na hudobnú kvalitu zamrzí absencia 3,5 mm konektora a štandardné podpriemerné handsfree HPM-62. Odporúčam preto investovať do redukcie a kúpy kvalitnejších slúchadiel (výrazným pokrokom sú aj lacné HPM-64 aj s redukciou). V zatvorenom stave so zamknutou klávesnicou je stále možné ovládať hlasitosť a podržaním tlačidla aj meniť skladby. Kvalita hlasnej reprodukcie hudby patrí k priemeru, hlasitosť je dostatočná, no nie výnimočná.

"Odporúčam preto investovať do redukcie na 3,5 mm jack a kúpy kvalitnejších slúchadiel."

Profilov zvonení nájdeme celkovo sedem, k dispozícii je aj možnosť úpravy. Tá sa však vzťahuje len na spôsob upozornení, výber melódií je stále rovnaký pre všetky profily. V tomto smere teda nenastal žiadny posun vpred. Stále sme sa nedočkali ani časovaných profilov, či možnosti vytvárania vlastných. Ako zvonenie môže okrem hudobných súborov poslúžiť aj video. Reproduktor na spodnej stene je dostatočne hlasný, osobne som používal strednú úroveň.

Hudobnú výbavu dopĺňa aj

s podporou RDS, automatickým prelaďovaním pri silnejšej frekvencii a podporou Track ID. Stále chýba Radio Text, teda zobrazenie rozšírených info. Ako anténa slúži pripojené handsfree, bez neho si obľúbené relácie jednoducho nevychutnáte.

Pamäť mobilu je 160 MB, z toho je cca 130 MB užívateľsky prístupných. Doplnená je podporou pamäťových kariet Memory Stick Micro M2. Výrobca pribalil jednu s veľkosťou 2 GB, čo určite bude postačovať väčšine užívateľov. Pamäť je prakticky plne zdieľaná pre akýkoľvek multimediálny obsah, správy a aplikácie.

sa oproti posledným modelom nezmenil. Je dostatočne prehľadný, ponúka pamäť na 1 000 viacpoložkových záznamov a umožňuje vyhľadávanie postupným písaním. Už štandardným sa stalo inteligentné .

"C905 ponúka aj vyhľadávanie kontaktov priamo z pohotovostnej obrazovky."

Kvalita hovoru je veľmi dobrá, druhú stranu je počuť bez problémov aj v hlučnejšom prostredí. Zamrzí len dnes už veľmi jednoduchý register, ktorý nezaznamenáva dĺžku jednolivých hovorov. Pri otvorení určitého záznamu sa zobrazí informácia o samotnom kontakte.

Písanie textov je mierne obmedzené tuhosťou klávesnice. Našťastie je prítomný výborne spracovaný slovník T9, ktorý sa postupne učí nové slová a uprednostňuje častejšie používané výrazy.

Správy

dostali tento krát spoločný editor aj priečinok. Písať začnete SMS a pridaním napríklad obrázku sa automaticky zmení na MMS. Má to svoje výhody aj nevýhody. Ak som chcel napríklad pridať do SMS animáciu vrámci podpory EMS, systém to vyhodnotil okamžite ako multimediálnu správu. Tento postup sa mi počas doby používania nepodarilo obísť. Slovník prediktívneho písania môže pracovať aj bez diakritických znakov. Pamäť je plne zdieľaná, takže neexistuje obmedzenie na počet. Navyše si môžete vytvárať skupiny a jednotlivé správy do nich radiť. Pri odosielaní správy vám Sony Ericsson ponúkne naposledy použitých .

sa prakticky vôbec nezmenil. Neustále trpí dvoma základnými neduhmi. Nedokáže pracovať s viacerými kontami naraz a nevie zobraziť dokumenty. Inak podporuje HTML, umožňuje automatickú kontrolu schránky, nastavenie obmedzenia veľkosti a počtu stiahnutých správ, či sťahovanie len hlavičiek. Nechýba podpora Push mail a zobrazenie informácie o prijatí správy na displeji. Veľkosť prílohy obmedzená nie je a ako pamäť môže slúžiť aj karta.

"Editory správ neponúkajú prakticky nič nové."

je stále na výbornej úrovni. Je rýchly, poradí si aj s plnohodnotným webom a nechýba podpora Flash animácií. Vďaka akcelerátoru sa zobrazenie orientuje podľa polohy mobilu. Po stránke sa pohybujete virtuálnym kurzorom, skratkami ovládate zoom a prepínanie náhľadu na celú stránku (#).

"Internetový prehliadač s náhľadom na celú stránku je na špičkovej úrovni."

Výborne je spracovaná čítačka

. Vybrať si môžete z prednastavených intervalov kontroly, prípadne si nastaviť vlastný čas v daný deň, kedy sa bude konkrétny kanál aktualizovať. Keď sa napríklad na Fony.sk objaví nový článok, tak na pohotovostnom displeji zobrazí informatívny pruh s postupným zobrazovaním ukážok jednotlivých správ. Takto si v rýchlosti vyberiete článok, ktorý vás najviac zaujal a rovno si ho môžete prečítať na stránke.

"Výborne je spracovaná čítačka RSS kanálov."

V oblasti prenosu dát je Sony Ericsson plnohodnotným konkurentom pre fínske a kórejské multimediálne smartfóny. Základ tvorí podpora technológií od GPRS až po HSDPA do 3,6 Mbps. Po prvýkrát sa však v kategórii telefónov bez otvoreného operačného systému stretávame s podporou

. Sony Ericsson navyše pridáva aj podporu DLNA, vďaka ktorej je možné zdieľať multimediálny obsah s inými zariadeniami. Pevne verím, že postupne sa bude objavovať takýchto zariadení viac a my sa konečne zbavíme nepraktických káblov. Chýbať nesmie ani Bluetooth s podporou A2DP profilu a možnosťou ovládania PC prostredníctvom HID profilov. Na lokálne pripojenie môžete použiť aj USB kábel s vlastným Fast port konektorom a podporu nabíjania. To sa určite hodí pri využití namiesto modemu, verím však, že veľa ľudí by sa potešilo prechodu na univerzálnejší miniUSB alebo microUSB konektor.

"Veľkou novinkou je podpora Wi-FI a DLNA certifikácia."

DLNA (Digital Living Network Alliance) je medzinárodná aliancia členov (firiem), ktorí spoločne pracujú na káblovo, ale hlavne bezdrôtovo spojených sieťach elektronických zariadení v rámci domácnosti pre zdieľanie rôzneho obsahu (fotografií, videí, hudby...). Aktuálne dokáže DLNA prepojiť mobilné telefóny, tlačiarne, počítače a podobné zariadenia. Aliancia vznikla v roku 2004 a od roku 2005 udeľuje certifikáciu vybraným výrobkom (DLNA CERTIFIED). Do septembra roku 2008 bola certifikácia udelená trom tisícom typov výrobkov. Z nášho pohľadu a jednoducho povedané: DLNA umožňuje prostredníctvom Wi-Fi prepojiť napríklad počítač a mobilný telefón tak, že Samsungom INNOV8 môžete vďaka technológii DLNA napríklad počúvať hudbu uloženú v PC.

Sony Ericsson C905 navyše disponuje aj podporou asistovaného

. Po modeloch Z750, C702 a W760 sa jedná o štvrtý Sony Ericsson bez otvoreného systému s touto funkciou. Priamo v menu sa nachádza položka Lokalizačné služby, ktorá obsahuje nastavenia, obľúbené miesta, info o signále GPS, predinštalované a navigačný softvér Wayfinder. Myslím, že prvú zo spomínanej dvojice aplikácií nie je potrebné predstavovať. Vďaka GPS modulu rýchlo a presne zistíte svoju aktuálnu polohu a naplánujete si trasu. Na plnohodnotnú navigáciu však slúži práve aplikácia číslo dva. vo verzii Java umožňuje hlasovú a smerovú navigáciu, zobrazenie 2D a 3D pohľadu na mapu, ale má aj niekoľko nedostatkov. Príkazy na zmenu smeru jazdy prišli často už v čase, keď som vošiel do zákruty, mapové podklady sa sťahujú online a je potrebné mať balík predplatených dát. Práve kvôli daným nedostatkom nemôžem odporučiť toto riešenie ako plnohodnotnú navigáciu do auta.

"C905 je štvrtý Sony Ericsson bez otvoreného systému s podporou GPS."

je v telefóne štandardne päť, bez možnosti doplnenia ďalších. Úpravy sú však dostatočne široké a pokrývajú nastavenie opakovania v jednotlivých dňoch a časoch, nastavenie vlastnej melódie alebo rádia s pripojeným handsfree, zobrazovaného obrázku a textu, či maximálnu úroveň hlasitosti. To sa hodí pri počúvaní ranného spravodajstva.

rovnako nezaznamenal žiadne zmeny. K dispozícii máme možnosť voľby zobrazenia na mesačný, týždenný a denný, štyri druhy záznamov s adekvátnymi možnosťami opakovania. Pripomienka môže zaznieť aj keď je mobil práve vypnutý. Nevýhodu v podobe absencie zobrazenia nadchádzajúcich udalostí je možné čiastočne kompenzovať prostredníctvom spomínanej aplikácie .

Z ďalších funkcií nesmieme zabudnúť na úlohy, poznámky s možnosťou zobrazenia na displeji, časovač, stopky, kalkulačku a pamäť kódov.

Očarení budete z ponuky

. Okrem minimalizácie a multitaskingu, sa Sony Ericsson môže ako jediný pýšiť možnosťou umiestnenia aplikácie ako tapety. V základe nájdete pomerne bohatú nádielku. Zaujímavou je prítomnosť na predpoveď počasia, World Clock 3D, ktorý na tapete zobrazuje čas v troch svetových mestách, ale najviac ma zaujal Slideshow Wallpaper. Ide o aplikáciu, ktorú umiestnite takisto ako pozadie a postupne vám bude zobrazovať fotografie sprevádzané vkusnými animáciami. Nezabudlo sa ani na trojicu dodávaných hier.

"Očarení budete z ponuky Java aplikácií."

Na záver mi zostáva spomenúť ešte výdrž. Batéria má kapacitu 930 mAh, čo nie je nijako vysoké číslo. Ak by sme si to porovnali s Nokiou N96 a Samsungom Innov8, tak práve Sony Ericsson C905 ju má papierovo najmenšiu. Výdrž sa však aj pri plnohodnotnom využívaní v pokrytí 3G siete, plným jasom displeja, niekoľkými fotografiami, občasným prenosom dát aj cez Wi-Fi a niekoľkými minútami hovoru prehupne cez jeden deň. To je približne na úrovni Samsungu a výrazne prevyšuje Nokiu. S určitými obmedzeniami by nemal byť problém dosiahnuť výdrž cez dva dni. A práve tu sa prejavuje hlavná výhoda uzatvoreného systému.

Výhody:

- plná dátová výbava zahŕňajúca HSDPA a Wi-Fi s podporou DLNA

- A-GPS s dodávaným navigačným softvérom

- prepracovaný 8,1 Mpix fotoaparát s jednoduchým ovládaním

- kvalitne spracovaný a pevný vysúvací mechanizmus

Nevýhody:

- tuhá klávesnica a ovládacie tlačidlá

- video len v rozlíšení QVGA

- absencia 3,5 mm konektoru

- málo inovácií vrámci systému

Orientačná cena:14 380 Sk (Sony Ericsson)

Záver

Sony Ericsson C905 na mňa spravil veľký dojem. Najprv som sa bál hmotnosti a rozmerov, obavy sa však rozplynuli takmer okamžite. Ide o výborne vybavený multimediálny mobil, ktorý ponúkne veľa aj náročnému užívateľovi. Posun v oblasti fotografovania je citeľný. Má zopár nedostatkov v podobe slabšieho videa alebo nie práve pohodlnej klávesnice. Pre niekoho môže byť prekážkou aj absencia operačného systému. Samsung Innov8 zatiaľ u nás na trhu nie je. Preto si dovolím tvrdiť, že práve C905 môže vytvoriť nejednu vrásku na čele Nokie.

Richard Hombauer: Sony Ericsson C905 nemá medzi nesmartfónmi konkurenciu. Neskrývam radosť nad týmto prístrojom a jeho významnými nevýhodami sú len väčšie rozmery a hmotnosť. Absenciu 3,5 mm jacku vyriešiť dokážete, video z mobilu aj tak pozerám len v mobile a tu je práve so stereo zvukom neprekonateľné. Naviac, C905 nechýba ani TV výstup, vďaka dokúpiteľnému TV káblu ITC-60. Najmä v prípade, kedy vám mobil slúži aj na fotografovanie všetkých situácií, ktoré prežívate. Práve pre zaznamenávanie vášho pestrého života je C905 určená. A mne sa jednoducho pozdáva.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.11.2008 - 20:44

ORION: Bomba telefon vybava super SE ako prvy prichadza s 8 Mpix fotakom v mobile v europe a konecne SE pouzil vysuvnu konstrukciu pri ktorej je mozne pouzit vacsi displej a rozmernu klavesnicu oproti klasickej konstrukcii.

anonymous17.06.2008 - 16:46 Trvalý odkaz

graffoo: riso sa nepotesi :D uz si kurzorovym tlacidlom nenastavi kompenzaciu expozicie, kedze bude sluzit na ine skratky :)

mna hlavne zaujima ta pouzita platforma. ak je to A300 tak som zvedavy na zmeny.

jooo a cena je 16 980... takze este to pojde pekne dole...

anonymous17.06.2008 - 16:50 Trvalý odkaz

graffoo: jedna vec. ten TV-Out kabel je ako volitelne prislusenstvo. no podla SE stranky je kompatibilny len s C905 :( skodaaaaaa

anonymous17.06.2008 - 17:00 Trvalý odkaz

mental.disease: optika široká 2 mm a 8 Mpx sníma? (a možno má aj viac ako 1 cm) :D. radšej keby "dopilovali" 2-3 Mpx fo?áky v mobiloch, bo tam aj tak viac netreba.
inak veelmo slusne vybaveny dumb.

anonymous17.06.2008 - 17:49 Trvalý odkaz

Atlis: Hm, no mental ono to coskoro nemusi byt az taka katastrofa s tymi malickymi snimacmi, kdesi pisali o novych snimacoch s vyrazne nizsim sumom. problemom stale zostava pidi sklo...

Celá diskusia 286 príspevkov