Oplatí sa BlackBerry zariadenie bez BlackBerry služieb?

PR · Každý, kto sa aspoň občas zaujíma o mobilné telefóny, pozná značku BlackBerry. Zväčša sa stretnete s odporúčaním, že spolu so zariadením by ste sa mali pozrieť aj na služby s rovnakým názvom. Prečo je tomu tak? Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru poradne.

Ako sme už spomínali v úvode, zariadenia BlackBerry sú pomerne špecifické. Základom všetkých modelov BlackBerry je popri bežných telefonátoch textová komunikácia. Istotne aj vy poznáte BlackBerry zariadenia ako tie so skvelou plnohodnotnou klávesnicou. Ako je to však s používaním v spojení s rovnomennou službou? A ide to aj bez nej?

Smartfóny BlackBerry boli od začiatku zariadenia určené pre používanie s BlackBerry službami. Podľa spôsobu fungovania hovoríme o BIS alebo BES.

BIS predstavuje BlackBerry Internet Service, teda možnosť používať zariadenie a službu pre bežných zákazníkov. Okrem kompletne funkčného dátového spojenia si môžete nastaviť aj niektorý z bežných e-mailových účtov či užívať synchronizáciu (zálohu) kontaktov a udalostí v kalendári. Používateľom Androidu to môže pripomínať využívanie Gmail konta v ich smartfóne.

BES alebo BlackBerry Enterprise Server je určený pre korporátnych zákazníkov, ktorí používajú vlastný e-mailový server. Vďaka tomu majú používatelia plný prístup k firemnej infraštruktúre a zároveň má firma možnosť určovať spôsob používania zariadení. Preto sa môžete pri nákupe z druhej ruky stretnúť so zariadením, ktoré napríklad nemá internetový prehliadač alebo iné aplikácie. Najmä ak predtým bolo používané vo firme. V takýchto prípadoch nepomôže ani obnovenie nastavení. Jediným riešením je kompletné prehratie firmvéru v servise.

Ale späť k téme. Čo vlastne prináša používanie zariadenia so službami BlackBerry? V prvom rade možnosť plnohodnotného využívania e-mailu, internetového prehliadača, aplikácií alebo služby BlackBerry Messenger. Ak používate na pripojenie iba technológiu Wi-Fi, na niektoré z týchto funkcií to stačiť nebude. Na e-mail alebo vybrané aplikácie cez Wi-Fi rovno zabudnite. Na väčšinu z nich je síce možné nájsť náhradu, tá je však väčšinou platená. Treba si jednoducho uvedomiť, že zariadenia BlackBerry boli konštruované tak, aby spolupracovali práve so špeciálnymi dátovými balíkmi mobilných operátorov a BlackBerry službami. V opačnom prípade máte v ruke fajn mobil, ktorý je ale značne obmedzený. Môžeme však povedať, že spoliehanie sa len na Wi-Fi pripojenie je poriadne limitujúce v prípade všetkých smartfónov.

Určitá zmena prichádza až s najnovším operačným systémom, ktorý nájdete napríklad v modeloch Z10 alebo Q10. Práve v týchto zariadeniach už nie je potrebný špeciálny BlackBerry balík, ale vystačíte si s akýmkoľvek internetovým pripojením. Modelov s OS10 zatiaľ na trhu veľa nenájdete - v našich podmienkach zatiaľ len spomínanú dvojicu, ktorá je cenovo postavená pomerne vysoko.

Staršie, cenovo dostupnejšie zariadenia na OS10 nie je možné aktualizovať, čo znamená, že majitelia prístrojov ako Bold 9900 alebo Curve 9320 by pre plnohodnotné využívanie ich spoločníkov mali rozhodne siahnuť po BlackBerry balíku svojho mobilného operátora. V opačnom prípad sa pripravte na časovo náročné hľadanie alternatívnych cestičiek k funkčnému e-mailu, internetovému prehliadaču a iným aplikáciám.

Aké máte vy skúsenosti so zariadeniami BlackBerry? Podeľte sa o postrehy a prípadné tipy a triky v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

zune85 09.07.2013 - 13:18

oplatí sa smatphone - akýkolvek bez aspoň minimálneho internetového balíčka ???

janesbond109.07.2013 - 13:52 Trvalý odkaz

Ak ma ten fon dobry napr fotak a Ty ho vyuzijes tak myslim ze oplati. Vsetko zalezi od toho co od fonu ocakavas a kolko si ochotny zan dat. Ja osobne by som smartphone bez netu nechcel

zune8509.07.2013 - 18:37 Trvalý odkaz

trošku si to nepochopil, to bolo na to blackbery a ich BIS-BES
bez toho ,je to ako som písal vyššie

michal09.07.2013 - 19:06 Trvalý odkaz

v ziadno pripade sa neoplati. To mas ako keby si mal auto bez motora.

Celá diskusia 4 príspevky