Nokia Lumia 520 vs. Lumia 620

Do redakcie nám dorazili dva lacnejšie windowsfóny od Nokie a tak sme ich porovnali v jednom teste. Už teraz vám prezradíme, že nie vo všetkom bola lepšia drahšia Lumia 620.

Smartfóny prichádzajú so zaujímavými farebnými konštrukciami s vymeniteľnými krytmi. Lumia 620 dorazila vo výraznom citrusovozelenom kabáte a lacnejšia 520-tka v pútavej žltej. Konštrukcia je pri oboch smartfónoch zvládnutá na výbornú. Plasty držia pevne a ani pri silnejšom zovretí nie je počuť škripot.

Základné info:

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 620

Lumia 620 je o čosi menšia než Lumia 520 a aj vďaka oblým rohom sa v ruke drží o poznanie lepšie. Hmotnosť zariadení je prekvapujúco rovnaká, konkrétne 123 gramov.

Zariadenia sú si podobné aj v rozložení prvkov v bočných stenách. Napravo je to už typická trojica tlačidiel pozostávajúca zo spúšte fotoaparátu, tlačidla napájania a tlačidla ovládania hlasitosti. Na Lumii 520 vystupujú z tela viac než na Lumii 620 a ich nahmatanie bolo pre mňa o čosi pohodlnejšie. Hore nájdete 3,5 mm audio konektor a v spodnej stene microUSB konektor na nabíjanie a prepojenie s PC. Ľavá stena je u oboch smartfónov prázdna.

Na zadnej stene sa nachádza jeden z plusov Lumie 620. Je ním LED dióda, ktorá poslúži pri fotografovaní v slabších svetelných podmienkach alebo aj ako svietidlo.

U oboch smartfónov sa pripravte na naozaj ťažké odnímanie zadného krytu. Ani na jednom nenájdete miesto na vloženie nechtu, a tak neostáva nič iné iba necht niekde vsunúť a poriadne ťahať. Po odňatí sa dostávame k ďalšiemu rozdielu. Zadná časť konštrukcie Lumie 620 ukrýva NFC anténu, pomocou ktorej jednoducho spárujete zariadenie s príslušenstvom alebo si vymeníte obsah s iným zariadením.

A zaujímavý je aj samotný zadný kryt Lumie 620. Na ňom sa totižto nachádza otvor pre 3,5 mm audio konektor a s konštrukciou je prepojený šesticou kontaktov. Tak toto vidím prvýkrát. K slotu pre microSD kartu sa na Lumii 620 dostanete aj bez potreby odobratia batérie. Na Lumii 520 už nie. Do oboch zariadení sa vkladá microSIM karta.

Na prednej stene nájdete typickú trojicu dotykových tlačidiel s vibračnou odozvou. Ich podsvietenie ponúkne už iba Lumia 620. Nad displejom mi u oboch smartfónov chýba informačná LED dióda. Ďalším plusom pre Lumiu 620 je predný fotoaparát, ktorý využijete napríklad pri videohovoroch cez Skype.

Displej

Oba smartfóny ponúknu rozlíšenie 480 x 800 bodov, ktoré je dostatočne jemné. Ide o minimálne rozlíšenie v smartfónoch s týmto OS a to sa mi páči. Aj keď si kupujete najlacnejší windowsfón, môžete si byť istí, že po prvom zapnutí vás neprekvapí slabé rozlíšenie displeja s viditeľným rastrom. Napríklad v najlacnejších androidoch sa často stretávame s rozlíšením 320 x 480 bodov, a to v dnešnej dobe už nie je bohviečo. Nokie sa líšia vo veľkosti a type displeja. Lumia 620 má menší, 3,8-palcový LCD displej s technológiou ClearBlack a Lumia 520 má 4-palcový IPS displej. S podaním farieb som bol v oboch prípadoch spokojný, ale ak by som si mal vybrať jeden, tak by to bol asi LCD na 620-tke, ktorý je jasnejší a pôsobí živšie. Lepšie je na tom aj s pozorovacími uhlami. Farby sa menej deformujú.

Pri oboch displejoch sa môžete spoľahnúť na automatickú reguláciu jasu. Ak si ju chcete upravovať manuálne, k dispozícii sú tri režimy, nízky, stredný a vysoký. Jeden z displejov si rozumie aj s ovládaním v rukaviciach. Prekvapením je, že je to ten v lacnejšom modeli. V nastaveniach som si zapol zvýšenú citlivosť a skúšal. Funguje. Predsa len mi to nedalo, a vyskúšal som to aj na Lumii 620. Tam som už nepochodil. Lumia 620 však vynikne čitateľnosťou v exteriéri. Na displeji som videl všetko aj počas slnečného dňa, čo sa už o 520-tke nedalo povedať. Tam nepomohol ani jas na maximum.

Hardvér

Hardvérová výbava je rovnaká. Oba poháňa dvojjadrový procesor taktovaný na 1 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 305 tvorí chipset od Qualcommu. Operačná RAM pamäť ponúkne 512 MB, čo je na zariadenie s operačným systémom Windows Phone dostatočná hodnota. Ak má smartfón s týmto systémom 256 MB RAM, niektoré aplikácie na ňom nerozbeháte, napríklad Skype.

U oboch smartfónov pochválim aj pomerne veľkú, 8 GB internú pamäť. Sami však už dobre viete, že je to iba papierová hodnota a v skutočnosti si značnú časť ukradne systém. Veľkosť dostupnej pamäte je takmer rovnaká, približne 4,5 GB. Ak sa vám máli, využite slot na microSD kartu. Oba smartfóny podporujú pamäťové karty až do veľkosti 64 GB.

Operačný systém

Windows Phone vo verzii 8 je už doplnený o niektoré funkcie, ktoré mi v predchodcovi chýbali. Napríklad funkcia mass storage. Na prepojenie telefónu k PC a prenos súborov medzi zariadeniami mi postačí microUSB kábel. Mne nesympatický program Zune je už minulosťou.

Prostredie prešlo menšími úpravami a prvé zmeny si všimnete hneď na zablokovanej obrazovke. Posunutím obrazovky doľava sa zobrazí detský kútik. Tu môžete svojmu dieťaťu pridať iba tie aplikácie, ktoré sú pre neho vhodné, hlavnú domácu obrazovku zaheslujete a k ostatným aplikáciám sa tak už nedostane. Napríklad, ak nechcete aby vaše dieťa používalo Wi-Fi alebo dátové pripojenie, do ponuky aplikácií mu pridáte iba telefón, SMS správy, fotoaparát a hudbu.

Motív zablokovanej obrazovky je možné meniť. Môže to byť vami nastavená tapeta alebo sa tu môžu striedať fotografie zo sociálnych sietí a obrázky vyhľadávača Bing. V spodnej časti sa zobrazia notifikácie zmeškaných udalostí, ale majú iba informačný charakter a nepresmerujú vás priamo do aplikácie. Na to je potrebné obrazovku odblokovať a vojsť do príslušnej aplikácie.

Po odblokovaní displeja sa zobrazí domáca obrazovka s aktívnymi dlaždicami (tiles). V osmičkovej verzii si už môžete meniť veľkosť týchto dlaždíc. K dispozícií sú tri veľkosti a platí, že na väčšej dlaždici sa zobrazí viac informácií. Napríklad na najmenšej dlaždici kalendára sa zobrazí iba číslo dňa a na tej najväčšej aj deň a najbližšia udalosť v kalendári. Posunutím obrazovky doľava sa zobrazí abecedne zoradený zoznam aplikácií. Na rýchlejší presun k aplikáciám stačí zvoliť niektoré z písmen na obrazovke a následne si vybrať z písmen abecedy. Ja si vyberiem napríklad "S" a hneď som pri aplikáciách začínajúcich na toto písmeno. Možnosti prispôsobenia prostredia sa týkajú iba zmeny pozadia prostredia, ktoré môže byť biele alebo čierne, a farby motívu. Ten zasa zmení farbu dlaždíc. Pohyb v systéme bol u oboch smartfónov plynulý. Ak by som to ale porovnal s drahšími windowsfónmi, tak tam je rolovanie o čosi svižnejšie.

Windows Phone podporuje multitasking a k spusteným aplikáciám sa dostanete dlhším podržaním šípky späť. Škoda, že sa v tomto zozname nedajú aj zatvárať. Na to je potrebné vstúpiť do aplikácie a opustiť ju šípkou späť, nie tlačidlom Windows.

Windows Phone 8 si dobre rozumie so sociálnymi sieťami, ktoré sa stali fenoménom dnešnej doby. Mladšia generácia bude teda pripravená na chatovanie s priateľmi a lajknutie nového klipu Seleny Gomez na Facebooku. Telefónny zoznam je súčasťou veľmi vydarenej aplikácie Ľudia. Po pridaní rôznych účtov sa zhodné kontakty automaticky prepoja a priamo v kontakte môžem danej osobe napísať na plochu, odoslať e-mail, prezrieť si kompletnú históriu hovorov, správ a e-mailov alebo si prezrieť jej fotografie zo sociálnych sietí. V aplikácií Ľudia si môžete prezrieť aj nástenku vášho Facebooku a priamo z tejto aplikácie sa príspevky dajú komentovať a lajkovať.

Pri číselníku mi chýba inteligentné vytáčanie, na ktoré v smartfónoch nedám dopustiť. Tento nedostatok som rýchlo odstránil doinštalovaním bezplatnej aplikácie RapDialer.

Aplikácia Správy si okrem SMS a MMS správ poradí aj s Facebook chatom. Všetky správy medzi vami a daným kontaktom, či už SMS alebo Facebook, sa zobrazujú v jednej konverzácií a ak je kontakt online, aplikácia vám navrhne poslať správu cez chat namiesto SMS. Naopak, ak je kontakt offline, aplikácia vás na to upozorní a navrhne poslať SMS. V nastaveniach chatu si môžete vybrať jeden z piatich stavov. Napríklad neviditeľný, nemám čas alebo offline.

Po pridaní viacerých e-mailových účtov sa pre každý vytvorí samostatná položka v ponuke aplikácií. Takéto delenie oceníte, ak napríklad potrebujete mať oddelené pracovné a súkromné e-maily. Ak ich chcete mať všetky pokope, stačí v možnostiach aplikácie aktivovať zlúčenie do jednej aplikácie.

Vo windowsfónoch nesmie chýbať spúšť fotoaparátu, pomocou ktorej ho spustíte aj v zablokovanom stave. Viac sa mi pozdávala tá v Lumii 520 s lepšie rozlíšiteľným prechodom z prvej polohy, teda zaostrenia, do tej druhej, čiže snímania. Oba smartfóny ponúknu päťmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním. Lumia 620 sa ešte môže pochváliť LED bleskom a prednou VGA kamerou. Prostredie fotoaparátu sa nesie v jednoduchosti, teda rovnako ako celý operačný systém. Ponuka napravo je v Lumii 620 bohatšia o dve tlačidlá na prepínanie medzi prednou a zadnou kamerou a režim blesku. Stretávame sa aj s fotonástrojmi, ktoré sú typické pre tento OS. Ide o doplnkové aplikácie spolupracujúce s fotoaparátom a nájdete ich v obchode s aplikáciami. Ja som si veľmi obľúbil fotonástroj Panoráma.

Kvalita fotografií pri dobrých svetelných podmienkach je rovnaká. Čiže ak plánujete fotografovať najmä cez deň, je jedno po ktorom z týchto smartfónov siahnete. Napriek rovnakej kvalite by som sa však mierne priklonil ku Lumii 620 s lepším displejom na slnku, a tým pádom aj pohodlnejším snímaním. Tá je vďaka LED blesku lepšie pripravená aj na horšie svetelné podmienky.

Oba smartfóny nahrávajú video v HD rozlíšení a počas záznamu automaticky preostrujú. Na Lumii 620 môžete využiť aj prisvetlenie počas nahrávania.

Pri Androide sme zvyknutí na rôzne nadstavby od výrobcov, ktoré zmenia vzhľad prostredia. Vo Windows Phone 8 vyzerá systém v zariadeniach rôznych výrobcov rovnako a líšia sa skôr ponukou aplikácií pridaných výrobcami.

Azda najcennejšou aplikáciou v zariadeniach od Nokie je bezplatná hlasová offline navigácia. Tu však pozor. Lumia 620 ponúkne navigáciu HERE Drive+ Beta, kým lacnejšia 520-tka iba HERE Drive Beta, teda bez znamienka "+". A čo to v skutočnosti znamená? Lumia 520 vám poskytne bezplatnú navigáciu iba v tom regióne, v ktorom je SIM karta aktivovaná. V našom prípade ide o navigáciu pre Slovenskú a Českú republiku. S Lumiou 620 získavate bezplatnú navigáciu pre takmer všetky krajiny sveta. Dovolenka v Chorvátsku, nákupy u susedov, to môžu byť dôvody prečo siahnuť práve po Lumii 620.

Vypínam akékoľvek dátové pripojenie a idem vyskúšať navigáciu. Nájdenie satelitov bolo u oboch smartfónov naozaj rýchle. Počas navigovania sa na obrazovke zobrazuje aktuálna rýchlosť, čas do cieľa a rýchlostné obmedzenia. Oba smartfóny môžete využiť aj na pešiu navigáciu, no jeden rozdiel tu je. Lumia 620 má digitálny kompas, a ak sa s telefónom otočíte, na mape vidíte kam práve smerujete. Pri Lumii 520 si musíte byť istý, že idete správnym smerom. Vďaka kompasu na Lumii 620 môžete využívať aj zaujímavú službu LiveSight, ktorá vám prostredníctvom fotoaparátu ukáže, čo sa nachádza vo vašom okolí.

Spomeniem aj niektoré ďalšie zaujímavé aplikácie:

Play To - umožní zdieľanie obrázkov, videí a hudby prostredníctvom DLNA

Transfer my Data - aplikácia na prenos kontaktov a textových správ z iného telefónu cez Bluetooth

PhotoBeamer - prezeranie obrázkov na počítači. Stačí byť pripojený k rovnakej bezdrôtovej sieti a z

obrazovky počítača nasnímať QR kód.

Nokia Xpress Browser – prehliadač od Nokie, ktorý vám ušetrí až 85 % dát. V aplikácií nájdete aj prehľadné počítadlo prenesených dát.

Orientačná cena Nokia Lumia 520: 156 € (epicentrum.sk)

Orientačná cena Nokia Lumia 620: 218 € (epicentrum.sk)

Záver

Oba smartfóny sú si v niektorých veciach veľmi podobné. Ak by som sa mal rozhodnúť pre jeden z nich, asi by som si priplatil za Lumiu 620. Dôvody? Lepší LCD displej s výbornou čitateľnosťou v exteriéri, LED blesk, predná kamera (aj na Skype), NFC a najmä bezplatná offline navigácia celého sveta, ktorá vykompenzuje cenový rozdiel medzi týmito smartfónmi.

Diskusia k článku:

cimo19 08.07.2013 - 02:17

Daju sa do WP telefonov instalovat aplikacie mimo marketu tak ako do androidov???

shade00008.07.2013 - 03:18 Trvalý odkaz

pekne pekne...ešte môžete pokračovať 720 vs. 820 a neskôr 820 vs. 920 :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne08.07.2013 - 10:22 Trvalý odkaz

Pri porovnani na PhoneArena tvrdia, ze kvalita hovorov je poznatelne lepsia u Lumie 520, testovali ste aj tento bod?

Aj ked je uz dnes telefonovanie pri smartfonoch v uzadi, predsalen mi sem tam niekto zavola :)

martian08.07.2013 - 14:52 Trvalý odkaz

Manzelke som kupil Lumiu 620 a bol som prijemne prekvapeny sviznostou systemu. A mozem len potvrdit skvelu citatelnost displeja aj na priamom slnku, otestovane minuly tyzden pri mori v Taliansku. Displej s nastavenou regulaciou jasu bol skvele citatelny vzdy a vsade. S mojim Evo 3D len ticho zavidim. :)
Doplnim este, ze ako tapeta uzamykacej obrazovky sa da nastavit aj pocasie z accuweather. Nainstaloval som manzelke aplikaciu na percentualne zobrazenie stavu baterie. Zial, stav sa aktualizuje az po tuknuti na dlazdicu. A tusim aplikacia "Pocasie", i ked pri instalacii a v popise tvrdi presny opak, mala defaultne zapnutu zvukovu vystrahu pri rannej aktualizacii pocasia. Neplanovany budicek o 4tej rano nie je bohvieco...

Profile picture for user hulllersk@gmail.com

marduk08.07.2013 - 17:43 Trvalý odkaz

na odstránenie zadného krytu 620 netreba použiť necht, stačí zatlačiť na zadnú stenu krytu v oblasti fotoaparátu, tak ako je to na samolepke znázornené

Celá diskusia 33 príspevkov