Nokia E71

RECENZIA smartfónu Nástupca Nokie E61i s 3,2 Mpix fotoaparátom, QWERTY klávesnicou, podporou HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian OS 9.2 Series 60, 3.1 Edition,

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz + HSDPA

rozmery: 114 x 57 x 10 mm,

hmotnosť: 126 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 48 x 36 mm, uhlopriečka 60 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 bodov), LED blesk, autofókus, záznam videí (15 fps, 320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 110 MB + microSD(HC) (do 8 GB), 128 MB RAM (71 MB voľných po štarte),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi, IrDA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, A2DP, FM rádio,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, Flash Lite 3.0, videohovor, prehliadač a editor dokumentov, GPS, blogovanie,

batéria: Li-Pol, 1 500 mAh, BP-4L,

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 1,53 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, 3,5 mm jack,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BP-4L, maličká nabíjačka AC-5E, USB kábel CA-101, obyčajné stereo handsfree HS-47, krátka šnúrka, kožené puzdro, 2 GB microSD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

SKÚSENOSTI: plus/mínus: Nokia E71

Nokia E71 je priamym nástupcom Nokie E61i. Tú dlhodobo používam, a tak si trúfam napísať veľmi presné porovnanie. Ak by som však na niečo zabudol, pokojne sa pýtajte v diskusii pod článkom. Ten, mimochodom, celý píšem práve na Nokii E71.

prístroja nebudem dlho hodnotiť. Takto si totiž predstavujem dokonalý pracovný smartfón. Veľký displej na ležato, qwertz klávesnica a kovové telo. Nokii E71 nič podstatné nechýba. V spodnej stene je ukrytý konektor pre tenkú Nokia nabíjačku. Ľavá obsahuje gumeným krytom chránený slot pre microSD kartu a dátový microUSB konektor. V pravej nájdete vstup pre slúchadlá, žiaľ . Červený vypínač výrobca umiestnil do hornej steny. Zadná stena by bola úplne plochá, keby neobsahovala vyčnievajúci objektív fotoaparátu s LED bleskom. Mám obavy z jeho rýchleho poškodenia. Zaujímavosťou je prítomný infraport. Pomerne kvalitné zvuky vychádzajú z hornej steny.

Veľmi som si zvykol upevňovať na telefóny krátke pútka, a tak ma jedno v balení vyslovene potešilo. Ešte väčšiu radosť mi spravilo

šité na mieru.

Najväčšou otázkou pred prijatím E71 na test bola

. A je skutočne drobná. Už model E61i mal oproti pôvodnej E61 menšie tlačidlá, a E71 je v tomto smere extrémom. Ja na E61i píšem celé články, a tak som už na rozloženie tlačidiel zvyknutý. Preto som si musel chvíľu privykať len na menšie tlačidlá. A nebol to s mojimi tenkými prstami problém. Nokia E71 patrí k hŕstke mobilných telefónov, ktoré aj bez T9 dokážu písať znaky s diakritikou. Ešte lepšie je písanie na qwerty klávesnici spolu so slovníkom T9. Neskutočne rýchla kombinácia pre tých, ktorí nemajú trpezlivosť učiť sa písanie. Ak chcete napísať s diakritikou slovo učiť, môžete stlačiť tieto kombinácie: ucit, uwit (nad w je písmeno č), uwia (nad a je písmeno ť) alebo ucia. Mobil sám rozpozná, o aké slovo asi ide a ponúkne vo všetkých prípadoch slovo učiť (v poslednom prípade je samozrejme k dispozícii aj ako ďalšia možnosť učia). Prediktívny slovník dokonca rozpozná chyby spôsobené opačným písaním Y/Z. Intenzitu opráv si môžete nastaviť.

Pod hlavným tlačidlom

sa nachádza svetlo, ktoré blikaním upozorňuje na vami určené zmeškané udalosti. Blikať môže vami určenú dobu alebo neobmedzené dlho. Nástupca dvojice E61(i) nemôže nemať špeciálne tlačidlá na spustenie emailu, kalendára či kontaktov. To sa mi tiež na E71 páči. Dlhšie podržanie hviezdičky zapne / vypne Bluetooth. Mriežka takto ovláda tichý režim.

je podstatne menší než na E61i, čo môže znamenať krok späť najmä pri navigovaní alebo prezeraní mediálnych súborov. Ale ja hlasujem radšej za menšie rozmery prístroja. Viditeľnosť displej na priamom slnku je takmer taká dobrá ako na E61i. Menu je nové, ikony mierne infantilné. Ale inak sú jeho možnosti zhodné so všetkými aktuálnymi telefónmi radu S60. Zaujímavosťou je prepínanie domácich režimov a ich podrobné . Intenzitu času aj dobu podsvietenia môžete zmeniť. Najnovšie Nokie radu S60 ponúkajú možnosť opäť ponechať šetrič displej s časom a ďalšími informáciami na neurčitú dobu. Na Nokii E71 však môžete nastaviť zobrazenie šetriča maximálne 90 sekúnd. Škoda. Ale na druhej strane ponúka E71 jednu zvláštnosť - pri zhasnutom displeji stačí podržať hlavné tlačidlo (D-pad) a na displeji sa na chvíľu rozsvieti veľký ukazovateľ času.

Nokie E71 má jednu zvláštnosť - autofókus pod skratkou 2. Po stlačení tohto tlačidla sa spustí zaostrovanie, snímanie uskutočníte hlavným tlačidlom.

Dosť bolo srandy, pokračujem na klávesnici počítača. Písať článok na mobile je síce v mojom prípade bežnou praxou, ale väčšinou sa jedná len o jednotlivé odseky alebo krátke texty. Nokia E71 skúšku zvládala na výbornú, ale už si sadám za počítač.

Kde som to skončil? Pri fotoaparáte. Fotografuje síce zdanlivo pekne, a rýchlo, ale výsledky prenesené do počítača nasvedčujú, že Nokia má stále vo fotoaparátoch strednej triedy čo doháňať. A nielen v kvalite, ale aj v klávesových skratkách, ktoré jej (okrem dvojky) stále chýbajú. Oproti E61(i) pribudol modelu E71 aj LED blesk. V

sú, tradične, snímky a videá oddelené, listovanie je veľmi rýchle a pohodlné. Horizontálne orientované fotky nemusíte na horizontálne orientovanom displeji nejako otáčať, ich prezeranie je prirodzenejšie než na bežnom telefóne. Pri prezeraní snímok už fungujú aj klávesové skratky, ktoré sprevádzajú Symbiany od nepamäti - priblíženie 5 / 0, otáčanie 1 / 3. Záznam QVGA videí je ideálny na ich prezeranie priamo v telefóne, škoda však absencie VGA rozlíšenia. Vyznačujú sa aj dobrým zvukom. Nokia E71 neprehrá video zaznamenané Nokiou N78 (zdroj diskusné fórum Fony.sk).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,6 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 14 fps, 404 kbps; zvuk: AAC, 47 kbps; celkovo: asi 3 MB / min.)

majú jediný háčik, neštandardný 2,5 mm konektor. Ja som použil redukciu na 3,5 mm z reproduktorov Nokia MD-6 a výkon Nokie E71 tak môžem zhodnotiť pomocou slúchadiel AKG K24P. Verdikt? So zvukom z Nokie E71 som spokojný, ekvalizér si môžeš nastaviť podľa svojich predstáv. S prehrávačom aj som, ako ich bežný používateľ, spokojný. Najviac mi tu chýba podpora RDS. Hlasná reprodukcia zvukov sa oproti E61i výrazne skvalitnila a ja som opäť mohol raz chvíľu ležať na posteli a počúvať skladby z mobilného telefónu. Na Nokiu N76 to však nemá.

Zložku veľkú 40,4 MB, ktorá obsahovala jeden album MP3 skladieb, som kopíroval cez dodávaný USB kábel 83 sekúnd! To jest ani nie 0,5 MB / s, pričom na SanDisk microSD kartu pomocou USB čítačky zapisujem rýchlosťou až 15 MB za sekundu.

Zabudovaný prijímač

ma veľmi potešil, Nokiu E61i totiž aktuálne používam už len na písanie článkov a navigovanie...s externým Bluetooth GPS modulom. Takto už nebudem musieť stále kontrolovať nabitie oboch prístrojov a autonabíjačka GPS modulu spolu s ním môžu ísť z auta preč. V Nokii E71 sú pripravené , ktorým cez Map Loader môžete naťahať zadarm z internetu mapy jednotlivých krajín. Zadarmo získate informáciu o polohe. Ak budete chcieť aj navigovanie, buď si kúpte licenciu ku Nokia Maps, alebo nejaký iný softvér (TomTom 6, Sygic McGuider, Route 66, Garmin Mobile). Vyhľadanie satelitov trvalo trochu dlhšie než som čakal, ale, pravdu povediac, veľakrát som to neskúšal. Na to bude čas pri dlhodobom testovaní.

Špeciálnym tlačidlom napravo od D-pad-u sa dostanete do

. Ten vyhľadáva podľa počiatočných znakov krstného mena aj priezviska. V kontaktom som žiadne zmeny nespozoroval.

Páči sa mi, že editory

ostali samostatné. V tomto smere, teda práci so správami, nečakajte žiadnu výraznú zmenu. Zobrazenie novej SMS sa však uskutočňuje, podobne ako pri ostatných udalostiach, v maličkom okienku v spodnej časti aktívneho pohotovostného displeja.

Špeciálne tlačidlo vedľa kontaktov je určené správam, ja som mu priradil moju

. Tá sa zmenila len jemne, napríklad zobrazením až 10 riadkov prijatých e-mailov namiesto štyroch v E61i. e-maily zobrazí ako text, pričom ako prílohu zobrazí aj samotný HTML text. Ten musíte otvoriť v internetovom prehliadači. Mne osobne to nikdy neprekážalo ani na E61i, a pri rýchlych reakciách E71 mi to dokonca aj vyhovuje. Nie práve najvhodnejšou zmenou je zobrazovanie e-mailov na domácej obrazovke v rámci aktívneho pohotovostného režimu. Ak som na E61i prečítal posledný e-mail, stále som videl dva najnovšie aj na domácej obrazovke. V prípade E71 po prečítaní akéhokoľvek e-mailu zobrazenie dvoch posledných zmizne a už vidíte len riadok "fony (24)", teda názov schránky a počet neprečítaných e-mailov.

je špičkový už zo dva roky - s rýchlymi reakciami, mini-mapou a pod. Čo dodať? Pozrite si screenshoty v galérii. Nokia E71 nevyžaduje otáčanie obrazovky, pri prezeraní webu je displej na ležato ideálnou voľbou. Čo sa týka konektivity, Nokia E71 ponúka podporu GPRS až HSDPA (do 3,6 Mbps), k tomu Bluetooth, IrDA aj Wi-Fi. Takmer dokonalá kombinácia! Už chýba len podpora HSUPA.

Výrobca vyhradil špeciálne tlačidlo aj

. Ten je konečne nový,a zdá sa, veľmi podobný aplikácii Handy Calendar, ktorú som používal v Nokii E61i. Vedľa mesačného náhľadu totiž pekne vidno aj udalosti v označenom dni. Zaujímavosťou je východiskové nastavenie budíka 15 minút pred udalosťou. Ja som sa skôr tešil z toho, že mi Nokia E61i defaultne neponúkala pripomínanie udalosti, a keď som ju chcel označiť budíkom, musel som pokračovať v jej nastaveniach. Ja totiž väčšinu udalostí pripomenúť nechcem. Budíky sú už nové, opakované a môže ich byť viac. Nokia E71 však nedokáže budiť FM rádiom.

Z ostatných funkcií ma dostal

. Prekladanie z EN do SK je veľmi rýchle, a výslovnosť som v tejto aplikácii obdivoval už v aj ďalších nových Nokiách S60. Slovník a GPS považujem za najväčšie pokroky E71 oproti E61i.

Podrobné vyhľadávanie textov a reťazcov v rámci telefónu alebo na internete už v nových S60 Nokiách považujem za milú samozrejmosť. kalkulačka sa nezmenila a na malých numerických tlačidlách sa neovláda práve najpohodlnejšie.

nielen dokumenty prezerá, ale umožňuje ich aj upravovať. Z drobných organizačných funkcií spomeniem prevody, aktívne poznámky s podporou priloženia súboru, obyčajné poznámky bez výrazných obmedzení odosielané ako TXT, správca ZIP balíkov, Adobe PDF, rozpoznávanie čiarových kódov, hlasová pomoc v slovenčine, záznam zvuku (v najvyššej kvalite 16 kbps, wav)...

Výdrž Nokie E71 s novou 1 500 mAh je špičková. Ak vám pri aktívnom používaní vydrží aktuálny mobil s 900 mAh batériou dva dni, Nokia E71 vám vydrží určite aspoň tri.

Promo video Nokie E71:

Výhody:

- rozmery a spracovanie,

- slovenská QWERTZ klávesnica,

- batéria 1 500 mAh,

- GPS,

- množstvo funkčných detailov.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- nebudí FM rádiom,

- oproti E61(i) výrazne menšia klávesnica,

- neštandardný 2,5 mm konektor,

- microUSB nenabíja.

Orientačná cena: odhad 12 990 Sk (Epicentrum.sk

Záver

Na Nokiu E71 som sa ako používateľ Nokie E61i veľmi tešil. A o to väčšie bolo moje prekvapenie, keď takmer všetky moje výčitky na adresu E61i boli vypočuté. Menšie rozmery, kompletne slovenská klávesnica, písanie textu s pomocou slovníka T9 a mnoho ďalšieho. Ak si na E71 robíte zálusk, nestačí si prečítať výhody, nevýhody a záver, v texte tejto recenzie nájdete množstvo užitočných informácií. Nokia E71 ma veľmi milo prekvapila práve množstvom funkčných detailov (blikanie tlačidla D-pad, nový kalendár, GPS, rýchle reakcie...). Má aj pár nedostatkov, ale tie sú skôr zanedbateľné a spomenul som ich v nevýhodách E71i. Konkurentov veľa nemá, lebo sú buď pomalšie, alebo majú mizernú čitateľnosť displeja za slnečných podmienok. Pozíciu E71 určite ohrozuje veľmi lacný Sony Ericsson P1i a produkty Blackberry.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.07.2008 - 14:41

borland: Tak toto uz je tretia odlisna informacia dnes o rozliseni zaznamu videa u E71. QVGA, potom VGA, 30 fps, 22 fps... Neviem, ktory server ma pravdu. Tento udaj ma celkom zaujima, som totiz zvyknuty na 6233, kde som video pomerne casto vyuzil a kvalita je 640x480

anonymous16.06.2008 - 21:14 Trvalý odkaz

aquila: clovece, tolko chyb ...

IrDA, FM rádio ma tento mobil ak spravne vidim ;) o 2GB dodavanej karte v mobile nie je nikde ani vdidu ani slychu

anonymous16.06.2008 - 21:24 Trvalý odkaz

riso: FM radio aj IrDA sme do parametrov doplnili. FM radio sa uvadza aj v bezne uvadzanych dokumentoch. ved uvidime, ked vyjdu najavo aj dalsie informacie, aka bude realita.

anonymous17.06.2008 - 00:06 Trvalý odkaz

riso: jedny info hovoria o videu 640 x 480 at 22 fps, druhy oficialny PDF dokument hovori len o QVGA videu.
ja verim len prvemu kontaktu. :)

Celá diskusia 71 príspevkov