Skúsenosti so Samsungom Galaxy Nexus

Skúsenosti s treťou verziou Google smartfónu Nexus, ktorý má stále čo ponúknuť. Čitateľa Martina zaujal svojou kvalitnou konštrukciou, podareným dizajnom, výkonom a 4,65'' HD displejom.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Martina Barilíka.

Úvod

Po dvoch rokoch používania smartfónu LG GT540 Optimus som sa rozhodol kúpiť si darček, jeho nástupcu. Moje hlavné podmienky boli čo najvyššie rozlíšenie displeja, výkon za rozumný peniaz, pevná konštrukcia a v neposlednom rade široká komunita v oblasti vývoja ROM, keďže som priaznivcom upravovaných verzií systému Android. Po dlhom rozhodovaní bol výber jasný - Samsung Galaxy Nexus. Netrvalo dlho a bol som jeden zo šťastných majiteľov tohto ospevovaného zariadenia s nálepkou Google. Zaobstaral som si ho prostredníctvom českého internetového obchodu, pretože v tej dobe tam bol oproti slovenskému trhu približne o 50 € lacnejší .

Recenzia: Samsung Galaxy Nexus (Samsung i9250) (19. 10. 2011)

Displej

Hneď po prvých sekundách držania vám vyrazí dych displej. Jeho hlavné klady sú Sýte farby, jemnosť obrazu a odozva. Často sa stretávam s názorom, že AMOLED displeje sú zbytočne presýtené, ich prevedenie farieb nie je najdôveryhodnejšie a trpia vypaľovaním pixelov. V zásade som proti odsudzovaniu displeja pre jeho prevedenie farieb a tvrdím, že to je subjektívna záležitosť. Každý preferuje niečo iné, osobne by som AMOLED za IPS panel nevymenil. Čo sa týka vypaľovania pixelov, to je defekt technológie, ktorá je teoreticky mladá a na vývoji a jej preferovaní sa podieľa hlavne Samsung. Záleží to aj od kusu, no v každom prípade ho netreba nejako extrémne šetriť. Najúžasnejšie je prevedenie čiernej farby, kde sú jednotlivé pixely neaktívne a čierna je dokonale čierna. Ani pri čiernej farbe nie je displej úplne vypnutý, v tme je možné pozorovať jemné osvetlenie. Pravdepodobne to súvisí s obmedzením technológie a určite to zamrzí. Výhodou je používanie čiernych tém systému, kde je možné ušetriť až 40 % energie a tým predĺžiť životnosť batérie na jedno nabitie. Čo ma však pri displeji najviac mrzí je to, že je sklo celkom jemné a napriek tomu, že je tvrdené, sa dá ľahko poškriabať. Preto odporúčam používať ochranné fólie. Vytknúť musím aj viditeľnosť na slnku, ktorá je horšia než som čakal.

Konštrukcia

Konštrukcia telefónu sa podarila. Netrpí škrípaním ani rôznymi inými divnými zvukmi pri ohýbaní. Celé telo dokonalé sedí. Na jeho pravej strane sa nachádza tlačidlo pre zapnutie / vypnutie displeja, ktoré je dokonale prístupné v akejkoľvek polohe v ruke. Na tej istej strane sú aj POGO piny, ktorým sa budem venovať neskôr. Výhodou je taktiež 3,5 mm audio jack v dolnej časti. Prečo ? Pri počúvaní hudby je mobil vo vrecku dole hlavou a pri vyberaní z neho je v ruke v správnej polohe. Áno, je to maličkosť, ale niekto si rád potrpí na detaily (som jeden z nich). Jedna vec mi však na konštrukcii vadí. Reproduktor, ktorý je mimochodom slabý a zvuk z neho je priemerný, sa nachádza na zadnej strane tela v miernom výbežku. Slúži, okrem iného, na komfortnejšie držanie telefónu v polohe na ležato. Vtedy je ukazovák pri držaní presne na reproduktore a to trošku kazí celkový dojem. Niekedy je mierne otravné, prekladať telefón do druhej ruky alebo ho chytiť iným spôsobom tou istou rukou, aby ste počuli zvuk.

Notifikačná dióda

Jednou z najlepších vlastností tohto zariadenia je notifikačná dióda. Zatiaľ som nevidel lepšie spracovanie ani na iných smartfónoch, výnimkou je snáď Nexus4. Nachádza sa na spodnej časti, je dostatočne viditeľná a má možnosť nastavenia rôznych farieb pre rôzne aplikácie. V prípade, že vlastníte stock ROM a systém nedovoľuje nastavenia diódy, správnou voľbou je zakúpenie aplikácie LightFlow, ktorá v mojej zbierke aplikácií nesmie chýbať. Podporuje nastavenie intenzity notifikácie, jej zrušenie, a to dokonca aj pre jednotlivé udalosti aplikácií (Gmail notifikácia pre rôzne kontá, alebo labely).

Spomínané POGO piny slúžia pre dokovaciu stanicu, pomocou ktorej sa dá mobil nabíjať. Stanica taktiež obsahuje 3,5 mm jack, dá sa pripojiť k externým reproduktorom a počúvať hudba. Príjemný doplnok je využitie mobilu ako stolných hodín počas nabíjania v noci (využíva aplikáci DayDream, natívnu v Androide 4.x).

Plusy:

- dobrá konštrukcia

- skvelý dizajn

- LED dióda

- AMOLED displej

- HD rozlíšenie

- POGO piny

- bohatá komunita vývojárov

Mínusy:

- viditeľnosť na Slnku

- škrabance na displeji

- absencia slotu pre pamäťovú kartu

- priemerná výdrž

- reproduktor umiestnený na nepohodlnom mieste

- kvalita reproduktora

Záver

Aj keď bol Galaxy Nexus vydaný pred vyše rokom a pol, stále má čo ponúknuť, či už výkon alebo dizajn. Nie som veľmi herne založený používateľ, no so žiadnou hrou som doposiaľ nemal problém. Výnimkou sú hry, kde je vyžadovaný špecifický hardvér, napr Tegra procesor. Výdrž batérie je priemerná, pri bežnom používaní vydrží minimálne 20 hodín, Bežným používaním myslím zapnuté 3G, permanentné pripojenie na Gtalk, kontrolu e-mailov, RSS, Google+. Najviac zamrzí viditeľnosť na priamom slnku a niekoho i chýbajúci slot na microSD kartu. Ak nehľadáte multimediálne založený smartfón, očakávate dostatočný výkon za primeranú cenu približne 300 €, rozhodne by ste nemali z potenciálnych kandidátov vynechať model Galaxy Nexus.

Diskusia k článku:

zune85 07.07.2013 - 14:06

:D na to ako ospevuješ Amoled , je to s tým na slnku celkom sranda

Martin07.07.2013 - 22:07 Trvalý odkaz

Jediná vec, ktorá mi vadí ;) Ale je pravda, že som veľmi náročný. Také zlé to je viac menej iba na priamom Slnku, ale aj vtedy sa dá ako tak vidieť, čo treba.

janesbond108.07.2013 - 02:14 Trvalý odkaz

Tiez nedam na amoled dopustit. Hlavne kvoli nemu slapem na Samsungu a aj ked v minulosti som raz podlahol krase xperii, vydrzala mi mesiac a zadovazil som si Sgs prave kvoli amoledu.:-) . Vypalovanie pixelov je skor problem lcd ako takeho a aj to je viac menej problem minulosti. Citatelnost na slnku s tym suhlasim . Na vsetkych mobiloch s amoledom co som mal to na slnku bola bieda . Az na S4 .. neviem co chlapi v Samsungu s nim vyviedli ale na S4 je viditelnost na slnku dobra.

Me_Gusta08.07.2013 - 17:11 Trvalý odkaz

Mám druhý telefón od Samsungu s AMOLED displejom a musím Samsung pochváliť, že za ten čas spravili veľké vylepšenia. No tá čitateľnosť na slnku je priemerná. Najlepšie na tom čo som mal česť vyskúšať bol Huawei Honor, ktorému slnko nerobilo absolútne žiaden problém.

zune8509.07.2013 - 18:50 Trvalý odkaz

ale noooo
to ako by ste postavili samsung super LED smart TV ,ale najtenší
vedla PLAZMY od Panasonicu
a na obe poslali nejaký FullHD film , tak aj tak by bol LCD lepší lebo má viacej farbičiek a krásne to pod 60 neonkami v Datarte žiari :D

Celá diskusia 10 príspevkov