Skúsenosti s Huawei Vision U8850

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Romana s cenovo dostupným a pre menej náročného používateľa i dostatočne výkonným androidom s hliníkovým telom a slušnou výdržou na jedno nabitie.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Romana Jedináka.

Úvod

Operačný systém Android ma zaujal zhruba pred troma rokmi, kedy som si zadovážil HTC Wildfire, ktorý som používal asi rok. Odvtedy som vlastnil niekoľko ďalších androidov - Huawei Sonic, Huawei Ideos X5, Sony Ericsson Xperia X10 mini, Xperia Ray a tablet Google Nexus 7. V čase, keď som používal Xperiu Ray, sa mi dostal do pozornosti Huawei Vision. Zaujal ma najmä svojou hliníkovou unibody konštrukciou s pomerne dobrými hardvérovými parametrami a samozrejme cenou. Takmer nepoužívaný telefón som si zakúpil z druhej ruky.

Huawei Vision (Huawei U8850) (3. 3. 2012)

Dizajn

Keďže je dizajn záležitosťou zrakového a hmatového vnímania (niekedy aj sluchového, ak sa to týka samotného továrenského spracovania a niečo začne vŕzgať), môže predstavovať výber telefónu len na základe obrázkov a videí určitý risk. S týmto vedomím som si telefón objednával aj ja. Prvý skutočný kontakt je podľa môjho názoru veľmi dôležitý a v prípade Huawei Vision bol môj pocit z prvého dotyku takmer uspokojivý. Takmer preto, lebo plastové ochranné sklíčko displeja na mňa zapôsobilo príliš mäkkým dojmom. tak som si radšej objednal ochrannú fóliu. Zahnutie dotykového skla na displeji smerom k okrajom tela telefónu je menej obvyklé a pár internetových recenzentov tento prvok považuje za používateľsky príjemný, keďže prst putujúci po displeji nenaráža po okrajoch na žiadne ostré hrany, no mne sa toto zaoblenie nepáči z dvoch dôvodov.

Prvým je vizuálna deformácia v miestach zaoblenia viditeľná pri vypnutom displeji a druhý dôvod je čisto praktický a spočíva v nakláňaní telefónu položeného na rovnej ploche pri pokuse odomknúť obrazovku pomocou gesta. Toto nakláňanie spôsobuje mierne vysunutý objektív fotoaparátu na zadnej strane a čiastočne aj spomínané zaoblenie displeja, preto sa mi často stávalo, že môj prst na moment stratil kontakt s dotykovou plochou, čo znemožnilo dokončenie gesta. Tento, podľa môjho názoru, ergonomický nedostatok, však nie je nijako závažne nepríjemný. Medzi nedostatky by som zaradil chýbajúcu notifikačnú LED diódu a poslednú výčitku smerovanú skôr k dielenskému spracovaniu, by som uviedol miernu vôľu krytu pamäťovej karty, SIM karty a batérie. Môže však ísť iba o prípad môjho kusu. Dizajn však hodnotím ako veľmi podarený.

Systém

Grafické spracovanie launcheru SPB Shell 3D, ktorého integráciu ponúka výrobca, ma zvlášť neoslovilo a tak som pár dní zostal pri používaní základného launcheru Androidu verzie Gingerbread 2.3.5, ktorý beží v telefóne. Experimentoval som aj s launchermi tretej strany, napr. ADW Launcher, GO Launcher EX a Smart Launcher, pretože vykreslenie ikoniek v menu na čiernej ploche vykazovalo tzv. duchov. Ktorýkoľvek zo spomínaných launcherov ponúka dostatočné množstvo nastavení, ktoré tieto vizuálne nedostatky dokážu eliminovať a ponúka aj niečo naviac. Po softvérovej stránke je telefón vybavený štandardne a nič základné mi v ňom nechýbalo. Stabilita systému je dobrá, nestretol som sa so žiadnym mrznutím, padaním systému ani samovoľnými reštartmi. No už pri používaní kancelárskych aplikácií alebo prezeraní webu, som zaznamenal mierne zahrievanie batérie. Nejde ale o nič dramatické, s podobnou úrovňou zahrievania som sa stretol napríklad aj pri Sony Ericsson Xperii Ray

Z funkčných vlastností by som spomenul absenciu inteligentného vytáčania, ktoré mne osobne vôbec nechýba, keďže som ho nevyužíval ani na telefónoch, ktoré ho mali. S pripojením k internetu pomocou Wi-Fi som zaznamenal občasné problémy s výpadkami, ale to len v prípade, keď telefón prešiel do "stand by" režimu. Po prebudení bolo pripojenie opäť nadviazané. Tok mobilných dát od operátora bol bezproblémový.

Podľa mojich informácií výrobca neposkytol vývojárom zdrojový kód systému, čo sa odrazilo aj na veľmi slabej komunite okolo tohto modelu. Osobne by som privítal možnosť vyskúšať si custom ROM aspoň od vývojárov Cyanogenmodu. Modifikovaný systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich by mohol posunúť tento model o kúsok ďalej, pretože hardvérové predpoklady by v zásade spĺňal. Pre bežného používateľa je však podstatné to, že použitá verzia systému od výrobcu je dostatočne vyladená a stabilná.

Fotoaparát a Multimédiá

Fotoaparát telefónu je skutočne na veľmi nízkej úrovni, čo som na základe prečítaných recenzií aj očakával. Viac oceňujem prítomnosť prisvetľovacej LED diódy, ktorá mi často slúži ako baterka. Podobne zle je na tom kvalita prednej kamery. Z hľadiska multimédií telefón obstojí len čiastočne. Na jednej strane ponúka dostatočne výkonný hardvér na prehrávanie videa, či už na youtube, alebo filmov vo formáte .avi, no na druhej strane zlyháva pri reprodukcii zvuku. Ten nie je ani dostatočne kvalitný, ani dostatočne intenzívny. Problém čiastočne vyrieši použitie slúchadiel. Na pouličné hudobné machrovanie tento model určite nie je stavaný. FM rádio funguje bez problémov.

Displej

Vykreslenie displeja s WVGA rozlíšením je jemné, čo patrí k lepším stránkam telefónu. Horšie je to s viditeľnosťou na priamom slnku. Veľkosť 3,7'' displeja je z môjho pohľadu dostatočná a robí zariadenie kompaktnejším.

Výdrž

Jednou z podstatných vlastností ktorú považujem na smartfónoch za kľúčovú, je výdrž batérie. Podľa skúseností z predchádzajúcich modelov a papierových parametrov Huawei Vision som očakával, že by sa výdrž jeho batérie mohla približovať k tomu lepšiemu, čo som doteraz odskúšal. Tak ako s každým z doposiaľ používaných telefónov som aj s Vision urobil rovnaký test. Išlo o to, ako dlho vydrží zariadenie s minimálnym používaním. Toto minimálne používanie zahŕňalo denne niekoľko krátkych telefonátov, pár SMS-iek, občasnú, niekoľkominútovú synchronizáciu dát cez Wi-Fi a intenzitu jasu som mal nastavenú na 20-tich percentách . Pri takomto používaní som sa dostal na hranicu štyroch dní, čo bolo príjemné prekvapenie. Približne po troch dňoch a pätnástich hodinách bola úroveň nabitia asi na dvadsiatich percentách. Z môjho pohľadu ide teda o veľmi dobrú výdrž, na základe čoho viem, kde sú približne energetické hranice tohto telefónu. Takýto pokus som urobil iba raz, no pravdepodobne ho budem v nasledujúcom období opakovať znovu. Pri častejšom používaní vydržal telefón na jedno nabitie dva dni.

Záver

Ak moje doterajšie tvrdenia možno viac Huawei Vision hanili ako chválili, musím povedať, že telefón je, nebyť horšieho materiálu dotykového skla, na veľmi dobrej úrovni po stránke dizajnu i dielenského spracovania a ponúka aj relatívne dostatočný výkon. V ruke sa vďaka svojim oblým tvarom drží veľmi dobre. Nie je ťažký, nezavadzia vo vrecku nohavíc a hlavne - má, podľa mojich skúseností, perfektnú výdrž batérie. V kombinácii s Nexusom 7 tvorí v súčasnosti pre mňa postačujúcu mobilnú výzbroj.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu