Samsung i900 Omnia

RECENZIA smartfónu + VIDEO Smartfón s OS Windows Mobile, dotykovým displejom, 5 Mpix fotoaparátom a podporou HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6.1 Professional,

procesor: Marvell PXA312, 624 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 112 x 57 x 13 mm,

hmotnosť: ??? (zistená: 123 g),

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 240 x 400 b., 42 x 70 mm, uhlopriečka 81 mm, aktívny pohotovostný režim + widgets,

fotoaparát: 5 Mpix (2 560 x 1 920 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (30 fps, 240 x 320 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 8 GB alebo 16 GB + microSD (až do 16 GB),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (samsungový konektor), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS a nahrávaním), A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač a editor dokumentov, GPS, certifikovaný DivX prehrávač,

batéria: Li-Ion, 1 440 mAh,

výdrž: ???,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, xenónový blesk, HSUPA, IrDA, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

zatiaľ neznámy; určite mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá a USB kábel.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je veľmi očakávaný konkurent všetkých "nadupaných" smartfónov s veľkým dotykovým displejom. Snaží sa konkurovať iPhonu, ale svojou výbavou ho jednoznačne prekonáva. Silným konkurentom mu je HTC Touch Diamond, ale ten, aj keď je podstatne menší, má VGA displej, no tiež pomalšie reakcie (slabší procesor i náročnejšie grafické prostredie). Ak by sme teda mali porovnať Samsung i900, Apple iPhone (3G) a HTC Touch Diamond, Samsung vyjde ako najväčší, s najlepšou výbavou (resp. veľkou podporou aplikácií), batériou, modernými technológiami (touchpad na hlavnom tlačidle, widgets...), najlepším fotoaparátom (5 Mpix + LED blesk), a ako jediný podporuje pamäťové karty. Hneď v úvode ešte spomeniem, že som bol veľmi milo prekvapený spoľahlivými reakciami i900 na dotykové ovládanie prostredníctvom displeja.

"...som bol veľmi milo prekvapený spoľahlivými reakciami i900 na dotykové ovládanie..."

Samsung i900 je

s veľkým dotykovým displejom, ale bez klávesnice. Používam aj LG KF700, ktorý má síce veľký dotykový displej, ale po vysunutí sa objaví aj pohodlná klávesnica pre písanie správ a vytáčanie čísiel. Podľa mňa je to ideálna kombinácia, aj keď by v prípade i900 Omnia o pár mm zväčšila hrúbku. A to my nechceme. Mnohí kritizujú teoretické rozmery a hmotnosť i900, ale ja nenosím telefóny po vreckách, preto mi jeho veľkostné parametre absolútne nevadia. Pri ovládaní jednou či dvoma rukami som nemal s i900 žiaden problém.

Otvor na pútko v ľavom hornom rohu poslúži len na krátku šnúrku, na krk si 124-gramový mobil asi vešať nebudete. Preto umiestnenie otvoru kritizovať nebudem. V hronej stene je zarovnané drobné tlačidlo vypínača, v hornej časti pravej steny zase užitočné

pre zobrazenie hlavnej ponuky. Tlačidlo zoomu / hlasitosti umiestnil výrobca netradične nízko, tesne nad spúšť fotoaparátu. Trochu nepraktické. Na celom prístroji nájdete jediný pre všetky typy príslušenstva - od nabíjačky až po slúchadlá. Univerzálny 3,5 mm konektor mi tu naozaj chýbal. Konkurenčné HTC Touch Diamond ponúka aspoň dátové miniUSB, ktoré je však tiež jediným konektorom na prístroji. V balení i900 nenájdete ani redukciu na 3,5 mm konektor, testovacia krabička ukrývala len štandardné stereo slúchadlá.

"Na celom prístroji nájdete jediný konektor pre všetky typy príslušenstva - od nabíjačky až po slúchadlá."

Ovládanie i900 je základom úspechu. Dotykový displej je úplne nový, veľký, aj keď so slabším rozlíšením - jedná sa len o natiahnuté QVGA. Ale prakticky mi VGA mohlo chýbať len pri prezeraní webu a fotografií...no nechýbalo! Celé prostredie je prispôsobené ovládaniu prstami. To, že sa jedná o Windows Mobile, si často ani neuvedomíte. Domáca obrazovka s užitočnými widgetami aj hlavná ponuka funkcií (či skratiek) sú z dielne Samsungu. Ja som bol Samsungom i900 milo očarený od prvého momentu. Zabudovaný akcelerometer otáča obraz na displeji podľa polohy prístroja. Odporúčam nastaviť mu najmenšiu citlivosť. Dotykové pero mi ani raz nechýbalo, ale mám pomerne tenké prsty. Na dotyk displeja reaguje i900 vo vybraných funkciách vibráciami s vami nastavenou intenzitou.

"Zabudovaný akcelerometer otáča obraz na displeji podľa polohy prístroja."

Aplikácia

spraví z i900 digitálny rámik, ktoré sú dnes tak populárne. Samsung i900 dáte potom do stojana na stôl a máte pohodlný prehľad o aktuálnom čase, popri tom sa na pozadí striedajú obrázky z vami vybranej zložky a hrá náhodná hudba z vami určeného priečinka (napríklad na pamäťovej karte). Meniť môžete zobrazenie času, dátumu či kalendára, ktorého mesačný náhľad je prepojený s kalendárom, a tak sú označené dni, v ktorých je nastavená nejaká udalosť. Perfektný nápad!

"Aplikácia Digital Frame spraví z i900 digitálny fotorámik."

Pod displejom je

. Dve, pre mňa povinné, na ovládanie hovoru, a medzi nimi navyše čierny štvorec. Ten môžete stlačiť, ale to nie je jeho jedinou funkciou. Pohybom prsta po ňom môžete buď pohybovať myšou po obrazovke, alebo kurzor presúvať v štyroch smeroch (náhrada klasických šípok). Ja som používal štýl touchpadu. Používal som ho však zriedkavo, napríklad, keď som chcel s istotou presne označiť nejaký objekt.

"Pohybom prsta po ňom môžete buď pohybovať myšou po obrazovke, alebo kurzor presúvať v štyroch smeroch."

Displej je vonku, na slnečnom svetle, menej spoľahlivý, ale v interiéri nemá chybu. Teda, jedine spomínané rozlíšenie. Keď kedykoľvek podržíte dlhšie hornú časť dvojitého tlačidla pre ovládanie hlasitosti, vytvorí sa screenshot aktuálnej obrazovky a ten sa až štvornásobne zväčší. Prstom potom môžete zväčšeninu displeja prezrieť. Tlačidlom fotoaparátu zväčšenie vrátite do pôvodného stavu. V správach je zväčšenie vylepšené. Podržaním tlačidla hlasitosti sa zobrazí len samotný text správy na celú obrazovku a vy si reguláciou zväčšenia toto prispôsobíte. Potom len pohybom prsta po obrazovke čítate zväčšenú správu. Dokonalé!

"Podržaním tlačidla hlasitosti sa na celej obrazovke zobrazí len samotný text správy a vy si reguláciou zväčšenia toto prispôsobíte."

Pohybom prsta od loga SAMSUNG hore po displeji sa zobrazí

. Samsung sa tuším inšpiroval aktiváciou 3D ponuky u HTC. Stlačením bočného tlačidla vpravo hore sa zobrazí hlavná ponuka (3 x 4 položky), pod voľbou skratky sa otvorí druhá strana dvanástich, vami určených, skratiek. Zoznam všetkých programov je zoradený podľa abecedy, čo je veľmi šikovné. Jedine po stlačení ponuky štart na domácej obrazovke som si skutočne uvedomil, že stroj beží s OS Windows Mobile. Cez Start sa dostanete ku bežnej ponuke funkcií aj nastavení.

"Pohybom prsta od loga SAMSUNG nahor po displeji sa zobrazí správca spustených aplikácií."

Zo zábavných funkcií je asi najzaujímavejší

. LED dióda presvetľuje blízke objekty, nestačí na vzdialenejšie, a tak ju použijete asi len na občasné večerné portréty. Denné snímky vyzerajú lepšie. Automatická panorama (1 360 x 192 bodov) je čarovná - jednoducho sa pomaly točíte okolo vlastnej osi a i900 sníma 8 obrázkov automaticky, a na konci ich aj automaticky spojí. Ďalšou "fičúrkou" je fotografovanie úsmevu. Jemne stlačte spúšť do prvej polohy a akonáhle i900 rozozná úsmev, sníma. Aj viackrát. Listovanie snímkami pohybom prsta poznáme už z iPhonu a vašich známych teda ľahko očaríte aj so Samsungom.

"Jemne stlačte spúšť do prvej polohy a akonáhle i900 rozozná úsmev, sníma."

Záznam VGA videa sprevádza trhaný obraz (ale len pri zaznamenávaní) a slabý záznam jednokanálového zvuku v zastaranom formáte AMR. Radšej som zvolil 30-snímkové QVGA nastavenie, ktoré na displeji vyzerá veľmi dobre.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,8 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 883 kbps; zvuk: AMR; celkovo: 6 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,4 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 30 fps, 699 kbps; zvuk: AMR; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Aj keď je pamäť RAM (128 MB) dostatočne veľká, niekedy už i900 nemala dostatok voľnej pamäte na spustenie fotoaparátu. Vstavaná pamäť 8 alebo 16 GB si však vyžaduje pochvalu.

"Vstavaná pamäť 8 alebo 16 GB si vyžaduje pochvalu."

je jednoduchý prehrávač prispôsobený ovládaniu prstami. Ale nič mu nechýba...ani opakovanie, ani náhodný výber, ani ekvalizér. Aj keď, ten funguje len po pripojení slúchadiel. Ich kvalita je priemerná a nemal som možnosť vyskúšať redukciu na 3,5 mm, a tým pádom aj iné slúchadlá. V rámci prehrávača je prítomná regulácia hlasitosti, no tá je nezávislá na celkovej hlasitosti ovládanej bočným tlačidlom. s RDS ponúka aj automatické hľadanie. Hlasná reprodukcia stačí na počúvanie v tichej miestnosti. Omnia ponúka aj nahrávanie z FM rádia, v kvalite vhodnej na zvonenie alebo počúvanie skladby nahlas (slovne opísané, kvalite jemne šuštiaceho rádia). Ak som však po začatí nahrávania zosilnil hlasitosť zo strednej polohy na maximum, nahrávku som zničil.

"Omnia ponúka aj nahrávanie z FM rádia"

GPS môžeme radiť k pracovným, aj zábavným funkciám. V i900 je pripravená aplikácia

, ktoré s GPS fungujú bez chyby. Do i900 som vložil microSD kartu s výborným slovenským navigačným softvérom Sygic McGuider. Inštalácia prebehla automaticky, rovnako bol vyhľadaný aj zabudovaný GPS modul.

Samsung i900 ponúka od rozbalenia aj podporu DivX filmov. S titulkami si však neporadí.

Výmena pamäťovej karty pod krytom je podmienená odňatím batérie, čo ma naozaj nepríjemne prekvapilo.

Prenesme sa zo zábavy na čisto štandardné pracovné funkcie. Ja som si obľúbil widget so štvoricou okienok pre rýchle vytáčanie vybraných kontaktov. Klikom na Romana sa zobrazí ponuka: volať na mobil, volať do práce, volať domov, videovolať či odoslať správu. Stlačením ľavého tlačidla pre ovládanie hovoru sa zobrazí telefónna časť i900. Potom stačí zadať 7-6-6 a i900 automaticky (podľa štýlu slovníka T9) vyhľadá R-O-M-...(napríklad spomínaného Romana).

Windows Mobile so sebou prináša aj pohodlnú práci so správami, len ich písanie na i900 je teraz pre vás asi najväčšou otázkou. Na iPhone som robil občas preklepy, na i900 nie. Na výber máte niekoľko spôsobov zadávania, ja som si obľúbil virtuálnu

, ako na bežnom mobile. Ako druhú v poradí som používal , najradšej v polohe na ležato. Klávesnica však často prekryje vyše polovicu displeja, čo trochu obmedzuje editáciu správ. Ich čítanie je však na veľkom displeji absolútne pohodlné. A pri použití spomínaného zväčšenia obrazovky budú naozaj spokojní aj používatelia so slabším zrakom. Ale toto zväčšenie budete radi používať aj vy, keďže si pamätá naposledy použitý pomer, a tak sa môže jednať len o zobrazenie mierne zväčšeného textu správy na celom displeji. Ideálne na čítanie príbehov a dlhých vtipov, ktoré vám prídu e-mailom. S obľubou som na domácej obrazovke používal Widget s upozornením na prijaté e-maily. Po kliknutí naň som sa rýchlo dostal do schránky prijatých správ. Samozrejmosťou je jednoduché prepínanie medzi viacerými kontami.

Budíky sú k dispozícii tri, s opakovaním vo vami vybraných dňoch v rámci týždňa. Prepracovaný kalendár je klasický, nechýba mu snáď nič. Pripomienka párkrát zazvoní, potom na displeji ostane aspoň upozornenie. V rámci widgetov však neexistuje aktívne prepojenie zobrazenia mesačného náhľadu s kalendárom, preto nevidíte zvýraznené dni s pripomienkou. Ak použijete klasickú domácu obrazovku Windows Mobile, vtedy zbadáte aj udalosti pre daný deň.

Samsung i900 nabijete aj USB káblom, ale ako to už pri OS Windows Mobile chodí, len pri zapnutom prístroji. Akonáhle sa vám Omnia vybije, potrebujete nabíjačku.

Konektivita Samsunu i900 Omnia je na veľmi dobrej úrovni. Wi-Fi funguje spoľahlivo, Bluetooth tiež, a na diaľkové prenosy poslúži GPRS až HSDPA rýchlosti 7,2 Mbps. Perfektná je zabudovaná

. Prehliadač sa podobá na nokiácky s mini mapou, ale využíva tiež potenciál dotykového displeja. Je tiež veľmi podobný na ten, ktorý použil Apple v iPhone. Keď pohnete pomaly prstom vertikálnym smerom v pravej časti obrazovky, aktivuje sa lišta pre priblíženie / oddialenie. Podržaním prsta na jednom bode sa zobrazí ponuka volieb. Prehliadaču nechýba ani otváranie viacerých okien. Pri prezeraní webu oceníte zabudovaný senzor polohy prístroja.

"Pri prezeraní webu oceníte zabudovaný senzor polohy prístroja."

A čo

? Do i900 si toho nainštalujete dosť, vďaka OS s veľkou podporou. V zozname programov nájdete Biz Card Reader (čítačku vizitiek), kalkulačku s vibračnou odozvou pri použití, internet sharing pre jednoduché použitie i900 ako modemu, poznámky, RSS a podcasty, Shozu pre blogovanie, smart converter, streaming player, TV Out Viewer (bez TV kábla v balení), video editor aj Windows Media player.

Výdrž Samsungu i900 na jedno nabitie sa odvíja od jeho používania. Asi ťažko budete v takomto smartfóne ignorovať GPS modul, 5 Mpix fotoaparát, pohodlné prezeranie snímok, prácu s e-mailami, perfektný internetový prehliadač. Ak áno, takmer tisícpäťsto miliampérová batéria vydrží dlho...pokojne aj 3 dni. Ale pri normálnom používaní, aké sa od i900 očakáva, sa pripravte na 1 - 2 dni výdrže.

VIDEO:

Výhody:

- rôzne štýly domácich obrazoviek,

- rýchly procesor a reakcie,

- množstvo vylepšení Samsungom,

- presné ovládanie,

- nová Opera Mobile 9.5,

- funkčná výbava.

Nevýhody:

- výdrž pri maximálnom jase displeja pri práci rýchlo klesá,

- viditeľnosť displeja na slnku nie je najlepšia,

- hardvérová klávesnica mi vždy bude trochu chýbať,

- zahmlený fotoaparát testovanej nefinálnej vzorky,

- len wide-QVGA rozlíšenie displeja,

- chýba xenónový blesk,

- ani jeden univerzálny konektor,

Orientačná cena: odhadom 15 - 18 tisíc korún, zrejme aj s plnohodnotným navigačným softvérom,

Záver

Samsung i900 je špičkový prístroj. Na trh sa zrejme dostane až v septembri - októbri tohto roka, ale je sa na čo tešiť. Priamym konkurentom mu je HTC Touch Diamond, ktorý sme aj viackrát spomínali v recenzii. Nepriamym konkurentom je istotne Apple iPhone 3G. So Samsungom som veľmi rád surfoval perfektným internetovým prehliadačom cez Wi-Fi aj HSDPA, vybavoval e-maily, prezeral fotografie... Kvalita fotoaparátu je otázna, zahmlené snímky pripisujem predprodukčnej vzorke. Najviac ma na Samsungu i900 Omnia mrzí absencia univerzálnych konektorov (3,5 mm, miniUSB, microUSB).

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.07.2008 - 14:07

Cool chcem tento phone ! Kolko stoji ?

anonymous16.06.2008 - 12:19 Trvalý odkaz

Danci: Pecka, tento chcem

anonymous16.06.2008 - 13:44 Trvalý odkaz

Fizzy: Konkurencia iPhonu? Ako tak pozeram tak to nema dotykove pero. Ten krizik na zatvaranie aplikacii sa mi pozdava dost maly pri nepouziti pera.

anonymous16.06.2008 - 15:55 Trvalý odkaz

defluo: dalsi wanna be iPhone telefon... mne sa tie velke displeje nepacia, lebo casto sa mi stava, ze sa niekde telefonom opriem napr. o roh stola. nech uz ho mam vo vacku alebo na opasku. s takymto displejom by sa mi to stalo iba raz... a okrem toho, tieto telefony sa nedaju poriadne pouzivat jednou rukou... a ani nemam zrovna chut vzdy vyberat hentaku obrazovku, drzat ju v jednej ruke a druhou do toho klepkat prstom aby vsetci videli, co ja mam... keby to bolo uzsie a ovladatelne jednou rukou, tak prosim, ale toto je len taka napodobenina iPhonu

anonymous16.06.2008 - 16:52 Trvalý odkaz

zipo7: lebo casto sa mi stava, ze sa niekde telefonom opriem napr. o roh stola. nech uz ho mam vo vacku alebo na opasku. s takymto displejom by sa mi to stalo iba raz -- no to uz mi je len dovod, preco neist do velkeho displeja...

Celá diskusia 404 príspevkov