HTC Desire 200 - prezlečený kabát

Recenzia smartfónu so slabou výbavou, OS Android Ice Cream Sandwich, 1 GHz procesorom, 3,5'' HVGA displejom a 5 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

chipset: Qualcomm® Snapdragon S1

procesor: 1 GHz

grafický procesor: Adreno 200

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 107 x 61 x 12 mm,

hmotnosť: 101 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 320 x 480 b., rozmery 49 x 73 mm, uhlopriečka 3,5'' (89 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, nahrávanie VGA videí (640 x 480 b.)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupné 2 GB) + microSD karta (do 32 GB) + 23 GB na Dropboxe na 2 roky,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, Beats Audio

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 230 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 156 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: mobil, batéria, slúchadlá, nabíjačka, microUSB kábel, dokumenty

HTC Desire 200 nadväzuje na modely Wildfire, Wildfire S a Desire C. Opäť ide o najlacnejšieho predstaviteľa značky HTC s operačným systémom Android, ktorý v malom tele ponúkne výbavu určenú pre tých najmenej náročných používateľov. V predchádzajúcich modeloch sme sa veľkého pokroku nedočkali. Bude Desire 200 konečne príjemným prekvapením?

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nie, nebude. Vývoj tohto smartfónu môžeme opísať v kuchárskom štýle. Na výrobu Desire 200 budeme potrebovať minuloročný model Desire C a pár dizajnérov, ktorí sa ešte stále hrdo bijú do pŕs, ako sa im ten HTC One dizajnovo podaril. To sa im musí nechať. A aby som nezabudol, v Desire 200 pozmeníme trochu hardvér. To len aby sa nepovedalo, že neinovujeme.

Bude to znieť možno trochu divne, ale mriežka nad displejom á la HTC One bude asi hlavným lákadlom na kúpu tohto smartfónu. HTC One sa fakt vydaril, a tak niet divu, že chce spoločnosť ťažiť z jeho dizajnu. Tu však zabudnite na stereo reproduktory na prednej stene.

Dizajn sa mi páči. Zadný kryt opäť siaha až do bočných stien a tvorí akúsi vaničku, do ktorej je smartfón vložený. Vďaka nej je zhotovenie naozaj pevné a ani pri silnejšom stláčaní nič neškrípe. Pochvaľujem si aj drsný povrch zadnej steny, vďaka ktorému sa so smartfónom dobre manipuluje.

Rozloženie prvkov po stranách je rovnaké ako na Desire C. Naľavo sa nachádza microUSB konektor otočený už tradične dolu hlavou, napravo je tlačidlo ovládania hlasitosti a v hornej stene nájdete tlačidlo napájania a 3,5 mm audio konektor.

V zadnej stene nájdete mriežku hlasného reproduktora, mimochodom v rovnakom prevedení ako na Desire C, a objektív fotoaparátu. LED blesk? Zabudnite. V spodnej časti sa ešte nachádza nápis beats audio a otvor pre pútko.

Vylúpnutím krytu sa dostávame k batérii a slotu na microSD kartu. Slot na SIM kartu klasickej veľkosti je umiestnený pod batériou.

Interný ukladací priestor je rovnako veľký ako v Desire C. Z papierových 4 GB je k dispozícii 1,11 GB pre aplikácie a 0,90 GB môžete využiť na uloženie multimediálnych súborov. Rozumnejšie však bude využiť spomínaný slot na microSD kartu. Kúpou Desire 200 získate aj 23 GB úložisko v cloudovej službe Dropbox na dva roky. Ja si ju neviem vynachváliť. Najmä automatický upload fotografií a videí.

Zmien sa nedočkal ani displej. Opäť 3,5-palcové TFT-čko a opäť slabé rozlíšenie 320 x 480 bodov. Použiť toto rozlíšenie v najlacnejších androidoch je už nejaký ten piatok samozrejmosťou, ale konkurencia sa pomaly prebúdza. Napríklad veľmi zaujímavý a cenovo podobný model LG Optimus L5 II má 4-palcový displej s rozlíšením 480 x 800 bodov a namiesto TFT sa LG rozhodlo pre IPS displej s vernejšími farbami. HTC Desire 200 sklame aj čitateľnosťou v exteriéri. Aby som však len nekritizoval, pochválim prítomnosť automatickej regulácie jasu nad displejom. Aj keď so spomalenými reakciami, ale je tam. A to je asi to najzaujímavejšie, čo nad displejom nájdete. Opäť sa zabudlo na informačnú LED diódu a rovnako tak aj na predný fotoaparát.

Trojici tlačidiel pod displejom chýba podsvietenie, a tak pochválim aspoň vibračnú odozvu, ktorá pridáva na istote pri dotyku. Naľavo šípka späť, v strede tlačidlo domov a napravo tlačidlo multitaskingu na rýchlejšie prepínanie medzi aplikáciami.

Najvýraznejšou zmenou v porovnaní s predchodcom je použitie procesora s taktom 1 GHz. Ten v Desire C je taktovaný na 600 MHz. Veľkosť RAM bohužiaľ zostala na hodnote 512 MB a voľných bolo zvyčajne iba 80 MB. Slabší hardvér sa odzrkadlil na svižnosti systému, s ktorým si HTC nerobilo ťažkú hlavu a použilo rovnakú verziu ako v predchodcovi. Android 4.0.3 v smartfóne pre rok htc je sklamaním.

Prostredie HTC Sense vo verzii 4.0 je kvôli slabšiemu hardvéru ochudobnené o pár zaujímavých funkcií. Napríklad, na zablokovanej obrazovke chýba možnosť zobraziť aktívne počasie, fotografie alebo prehľad správ. Tento priestor využíva spustený prehrávač hudby a nájdete tu aj notifikácie o zmeškaných udalostiach. Potiahnutím notifikácie do kruhu sa dostanete priamo do aplikácie. Štvorica skratiek ostala a slúži na rýchlejší prístup k obľúbeným aplikáciám. Je zhodná so štvoricou na domácich obrazovkách. K výsuvnej lište sa dostanem aj na zablokovanej obrazovke. Jej ponuka však príliš neohúri. Zobrazí iba notifikácie a ponúkne vstup do nastavení.

Počet domácich obrazoviek nezmeníte a chýba aj cyklický prechod z poslednej na prvú. Widgety od HTC považujem za tie najvydarenejšie a v ponuke nájdete napríklad už kultové počasie od HTC, prehrávač hudby, stream sociálnych sietí, kalendár alebo správy.

Zoznam aplikácií je možné zoradiť abecedne alebo podľa dátumu. Pri väčšom počte nainštalovaných aplikácií sa určite zíde vyhľadávanie v zozname. Tie najpoužívanejšie nájdete v záložke Časté.

Dlhším podržaním tlačidla napájania sa zobrazí ponuka, v ktorej nájdete aj možnosť reštartovať telefón. Pri smartfónoch s operačným systémom Android je dobré, ak ich reštartujete aspoň raz týždenne, aby sa systém "prečistil".

HTC Sense si výborne rozumie so sociálnymi sieťami a svedčí o tom aj ich previazanie s niektorými aplikáciami. V telefónnom zozname Ľudia si v každom kontakte môžete prezrieť novinky zo sociálnych sietí a spoločnú históriu správ, e-mailov a hovorov. Zhodné kontakty z viacerých účtov sa automaticky prepoja, no v porovnaní s konkurenciou si telefónny zoznam poradí aj s vyhľadaním duplicity alebo vyhľadaním čiastočnej zhody v kontaktoch. Výbornou funkciou je inteligentné vytáčanie, ktoré prehľadáva v menách, priezviskách a v oboch súčasné. Stačí zadať číslice 5 (J) + 6 (N) a na displeji sa vám zobrazí napríklad Ján Novák.

Kvôli menšiemu displeju som na softvérovej klávesnici písal najmä v polohe naležato. Pochválim samostatné klávesy bodky, čiarky a taktiež aj písanie jedným ťahom. Túto funkciu nájdete v nastaveniach klávesnice pod názvom Trace. Pri písaní si môžete pomôcť aj automatickým návrhom a dokončovaním slov. Ja však kvôli slangu a rôznym mojím skratkám túto funkciu radšej vypínam.

Internetový prehliadač od HTC tromfne tie od ostatných výrobcov jednou veľmi návykovou funkciou – automatickým zalamovaním textu pri zoomovaní. A na tomto menšom displeji ju oceníte dvojnásobne. Neustále posúvanie textu sprava doľava by bolo fakt otravné.

Podobne ako väčšina prehliadačov si poradí s viacerými otvorenými oknami, no kvôli malej RAM pamäti je ich počet obmedzený na šesť. Ďalšou raritou je prítomnosť Flash Playera v nastaveniach. Ten už v obchode Google Play nenájdete.

HTC si pri nástupcovi Desire C nerobilo ťažkú hlavu ani s fotoaparátom a opäť môžeme zabudnúť na automatické zaostrovanie a LED diódu. Jeho využitie vidím najmä pri snímaní krajiny v dobrých svetelných podmienkach. Vtedy sú farby ešte pomerne verné. Chýbajúcu spúšť v bočnej stene som nahradil skratkou na zablokovanej obrazovke. Po pomerne rýchlom spustení sa zobrazí jednoduché prostredie fotoaparátu. Naľavo nájdete iba prispôsobenie režimu a vstup do nastavení. Napravo je to o čosi bohatšie a nachádzajú sa tu samostatné spúšte pre fotoaparát a kameru, vstup do galérie a skratka k pár filtrom. Tie sú rovnaké ako na Desire C. HDR alebo panorámu by ste tu hľadali márne.

Video nahráva maximálne vo VGA rozlíšení a bez automatického preostrovania. Počas nahrávania sa na obrazovke zobrazuje aj tlačidlo fotoaparátu, no fotografiu nezhotovíte.

UKÁŽKA VGA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 50 MB / min.)

Prehrávač hudby som používal zásadne s vypnutým režimom beatsaudio. Ten rockovú skladbu zmenil skôr na diskotékovú, než aby ju vylepšil. So samotným prehrávačom som bol spokojný. Pohodlné ovládanie aj na zablokovanej obrazovke, prepojenie so službou SoundHound a aktualizácia obrázku albumu sú funkcie, ktoré si ma získali najviac.

So službou SoundHound je prepojené aj FM rádio a v tomto prípade to môžeme chápať ako náhradu za chýbajúcu funkciu RT, ktorá zobrazuje názov skladby. Na RDS, teda zobrazenie názvu stanice sa už ale nezabudlo.

Kapacita batérie zostala na hodnote 1 230 mAh, čo v preklade znamená maximálne deň aktívneho používania.

Výhody:

+ dizajn

+ kvalita zhotovenia

+ automatická regulácia jasu

+ prostredie HTC Sense

+ automatické zalamovanie textu v prehliadači

Nevýhody:

- v porovnaní s predchodcom iba minimum vylepšení

- chýba predný fotoaparát

- chýba informačná LED dióda

- starý OS

- fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku

Orientačná cena: 156 € (epicentrum.sk)

Záver

Na HTC Desire 200 sa v porovnaní s predchodcom takmer vôbec nič nezmenilo. Dokonca aj ich ceny v eshopoch sú momentálne veľmi podobné. Novšie modely si zvyčajne kupujeme aspoň kvôli novšej verzii operačného systému, no ani tej sme sa v Desire 200 nedočkali. Jediným dôvodom prečo uprednostniť 200-vku pred starším C-čkom bude asi dizajn podobný vlajkovej lodi. Ja by som sa však uberal úplne iným smerom. Konkurencia toho už ponúkne o čosi viac. Napríklad veľmi zaujímavý model od LG, Optimus L5 II má väčší a lepší displej, a najmä fotoaparát s automatickým zaostrovaním.

Diskusia k článku:

Nightmare 18.06.2013 - 19:16

Okolo 150€ ma stať

Peter18.06.2013 - 21:03 Trvalý odkaz

tak potom to bude nepredajne

rtg19.06.2013 - 23:11 Trvalý odkaz

maximalne 79 eur by som za to dal :-)

Nightmare04.07.2013 - 02:10 Trvalý odkaz

Nehehe nepisal som?156 evri to nech si nahaju...

Roman23.08.2013 - 22:16 Trvalý odkaz

tá cena je prehnaná, ale stále neviem prečo HTC desire C stojí viac :D

Celá diskusia 7 príspevkov