Skúsenosti s HTC One V

Skúsenosti čitateľa Fedora, ktorého priemerne vybavený android zaujal svojím displejom, fotoaparátom a pevnou konštrukciou s prehnutou bradou.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Fedora Lendaka.

Úvod

Nešťastnou náhodou som si rozbil mobil, Samsung Galaxy S, a šťastná náhoda ma priviedla k novému smartfónu HTC One V. Mobil je v predaji už rok, to však neznamená, že bežnému používateľovi nemá čo ponúknuť. Ale pekne po poriadku...

V balení od výrobcu nič podstatné nechýba, ale ani v ňom nenájdete nič navyše. Biela elegantná krabička s aparátom a príslušenstvom: nabíjačkou, USB káblom, slúchadlami a potrebnými dokumentmi.

HTC One V (2. 5. 2012)

Dizajn a konštrukcia

Telefón zaujme na prvý pohľad; podľa tvaru možno hneď rozpoznať "legendárny" rodokmeň. Takú bradu nemá len tak hocikto. Moje skúsenosti s konštrukciou sú pozitívne. Brada zamedzuje poškriabaniu celej plochy displeja pri položení prístroja dolu obrazovkou. Držanie zariadenia je tiež o niečo lepšie než pri bežných plackách. Displej chráni odolné sklíčko, avšak po mesiaci používania už na ňom bolo vidieť mikro škrabance. Sú viditeľné len počas vypnutého displeja.

Pod displejom sa nachádzajú tri kapacitné tlačidla. Absenciu hardvérového nepovažujem za mínus. Pri veľkosti 3,7'' mi nerobí problém natiahnuť svoj prst na hornú hranu za vypínačom. Tam sa nachádza aj notifikačná dióda. V hornej stene je umiestnený aj audio jack. Na ľavom boku je microUSB konektor a na pravom dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Jediné, čo sa dá odnímať je zadná časť brady. Tu je miesto pre klasickú SIM kartu, mikrofón, reproduktor a pamäťovú kartu microSD. Batéria je zabudovaná. Pri lepšom pozorovaní si môžeme všimnúť aj anténu, čo nepovažujem za najvhodnejšie. Pri strate, či poškodení krytu je tak mobil nefunkčný. Kvalita konštrukcie je na prvý pohľad i pohladenie výborná. Všetky výhody unibody vyhotovenia platia aj pre tento mobil. Vytriezvenie nastalo až pri prvom páde, kedy sa objavil škaredý šrám. Mal som možnosť vidieť mobil aj po ročnom používaní a už nebol taký pekný ako na začiatku.

Displej

Krásny. Pre mňa určite. Videl som rôzne technológie, ale tento mobil bol druhým, ktorý ma bavilo zapínať len kvôli tomu, ako pekne zobrazuje farby. Reaguje bez problémov a čitateľnosť nie je ani na priamom slnku obmedzená.

Zvuk

Tu sa ukázala sila marketingu. HTC sa hrdí vylepšením zvuku Beats Audio. Čo z toho, keď nie je z čoho vylepšovať. Môj starý Samsung Galaxy S mal omnoho lepší zvukový výstup. Len som si to neuvedomoval dovtedy, kým som oň neprišiel. Praskanie každých 10 sekúnd. Nie že by sa to nedalo počúvať, to nie. Ale som zvyknutý na lepšie. Pribalené slúchadlá som mal iba na jednu skladbu a hneď po tom putovali k priateľke. V tej vete je obsiahnuté všetko. Nie sú tak dobré aby vyhovovali mne, ale pre bežného používateľa budú stačiť. Ten, kto je zvyknutý počúvať hudbu z pribalených slúchadiel, bude možno aj milo prekvapený. A čo vylepšenia zvuku Beats Audio? Softvéroví inžinieri sa asi snažili, ale kde nie je kvalitný hardvér, veľa sa toho vylepšiť nedá.

Fotoaparát

Prekvapenie. Foťák ma v tomto mobile baví. A viem mu aj odpustiť, že výsledné fotografie sú na displeji často presýtené. V mobile to bije do očí, na monitore ani tak nie. Avšak svetelnosť F2.0 - možno marketingový ťah, možno nie – funguje. Snímky sú aj za zlých svetelných podmienok pekné. Nemajú detail, ale keď ich človek prezentuje cez mobil a nepribližuje, je to veľmi pekné. Podarila sa mi tak napríklad zaujímavá fotka nočnej Bratislavy. Funkcia HDR sa mi osvedčila a často ju používam. Pri nahrávaní má používateľ možnosť využiť HD rozlíšenie. V burst mode možno zachytiť 20 snímok v jednej sekvencii, čo považujem za dostatočné. Nestalo sa mi, že by mi to nestačilo. Taký malý postreh – pri zapnutom Wi-Fi hotspote nefunguje LED blesk.

Prostredie

Pomalé. Je zaujímavé, koľkým ľudom v mojom okolí HTC Sense vyhovuje. Mne nie. Mám Nexus 7, starý Galaxy S som mal taktiež vždy aktuálny. Čistý Android je podľa mňa najkrajší a najrýchlejší. Niekedy mi prišlo, že sa ma snaží mobil oblafnúť animáciami, keď nedokáže otvoriť menu tak rýchlo, ako by mal. Po vypnutí animácii som si to len potvrdil. Hardvér je proste slabý a HTC Sense to ešte viac brzdí. Len pre porovnanie: HTC One V a Samsung Galaxy S sú vekovo neporovnateľné mobily, ale výkon majú približne rovnaký. Čistý android v eSku bol oveľa, oveľa rýchlejší. Tá pomalosť ma dohnala k tomu, aby som mal na úvodnej obrazovke len jeden widget, a to počasie. Ani preslávené HTC hodiny nemám. Viete prečo? Ťuknutím na čas sa dostanete na svetový čas a nedá sa to prehodiť na budík. Ďakujem, necestujem denne Paríž-Tokio-Bratislava.

Aby som len nekritizoval, musím priznať, že odomykacia obrazovka sa mi páči. Tam je rýchlosť dostačujúca a nevidno spomalenie, čo nemožno povedať, keď ťuknete na SMS. Niekedy sa mi stane, že musím čakať aj 15 sekúnd, a to je veľa aj na trpezlivého. Natívne widgety sú pekné, no kvôli rýchlosti častokrát nepoužiteľné. Pochvaľujem si prepojenie s cloudovou službou Dropbox, kde som bezplatne dostal 25 GB úložného priestoru. Podľa nastavenia mobil automaticky uploaduje fotografie na server. Je to jednoduché a človek si na to rýchlo zvykne.

Záver

HTC One V odporúčam iba pre nenáročného používateľa. Na náročné aplikácie a hry mám väčšinu času pri sebe tablet. Od mobilu veľa neočakávam. Chcem len slušný prehrávač hudby a rýchle reakcie, keď si potrebujem zatelefonovať alebo poslať SMS správu či e-mail. Ak má používateľ priemernú trpezlivosť a nenáročné uši, tak mu bude tento model stačiť. Na dôvažok sa mu odvďačí kvalitným fotoaparátom a displejom, príjemnými rozmermi na používanie jednou rukou a báteriou, ktorá bez problémov vydrží až do večera. Neriskujem, a tak vždy zaspávam až po tom, ako dám mobil do nabíjačky. Moje skúsenosti sú smerované tým, ktorým sa tento mobil dostal do hľadáčika, či už ako kúpa nového zariadenia alebo cez bazár. Snáď vám pri výbere nového mobilu pomohli.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu