Skúsenosti so Sony Ericsson Xperia mini pro

Skúsenosti čitateľa Jána s dvojročným modelom malého, ale šikovného Androidu s 3,5'' HVGA displejom a hardvérovou QWERTY klávesnicou, ktorý má aj dnes čo ponúknuť.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk. Nejde síce o víťazný text, ale do prvého miesta mu veľa nechýbalo. Autorovi za jeho snahu posielame tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Sony Ericsson Xperia mini pro (25. 10. 2011)

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prečítajte si skúsenosti Jána Bálinta.

Úvod

Svet mobilných telefónov a technológií sledujem aktívne už asi osem rokov. Za ten čas mi rukami prešlo mnoho kúskov od Nokie, Samsungu, Sony Ericssonu, HTC až po iPhone. Zároveň som spoznával a objavoval krásy a strasti operačných systémov od Symbianu, iOS až po Android. A pri ňom som zakotvil spolu s mojou Xperiou mini pro od Sony Ericssonu. Po skúsenostiach s iOS, ktorý ma svojím iTunes občas dostal do úzkych a po Nokii N8 so Symbianom som sa rozhodol opäť okúsiť Android.

Moja voľba bola jasná. Telefón menších rozmerov, batéria schopná fungovať aspoň dva dni bez nabíjania a hlavne - hardvérová klávesnica. V tom čase padla voľba na Sony Ericsson Xperiu mini pro, ktorá bola v rámci výpredaja za skvelú cenu.

Dizajn

Rozmery a dizajn telefónu mi vyhovujú a rýchlo som si na ne zvykol. Skutočne kompaktný a štandardne vybavený telefón, viac som si už ani nemohol priať. V bielej farbe vyzerá Xperia skvelo a hlavne na nej nebadať známky dlhodobého používania ako je to v prípade čierneho prevedenia. Možno zamrzí vyššia hmotnosť telefónu, 137 gramov dá už o sebe vo vrecku nohavíc vedieť, ale je to daň za hardvérovú klávesnicu. Spracovanie plastovej konštrukcie je na slabšej úrovni. Zadný kryt od začiatku vŕzga, no jeho najväčšou nevýhodou je odnímanie pri vyberaní microSD karty alebo SIM karty, ktoré si vyžaduje väčšiu silu a použitie nechtu.

Klávesnica

Najväčším lákadlom pre mňa bola plnohodnotná mechanická klávesnica, ktorú aktívne využívam pri písaní SMS-iek, e-mailoch a pri chatovaní. Navigačné klávesy výrazne uľahčujú ovládanie. Výsuvný mechanizmus klávesnice však musím pochváliť, pretože za ten čas aktívneho používania je presný, samovoľne sa neotvára a po vysunutí sa displej nezasúva na svoje pôvodne miesto, ale pekne drží svoju polohu.

Negatív je však viac. Napriek menším klávesám je ich tuhosť a odozva výrazná, najmä pri dlhších textoch si písanie vyžaduje silu v prstoch. Rozoznanie kláves hmatom bohužiaľ nie je príkladné, a preto treba počítať s preklepmi. Najhorší je však vrchný rad klávesnice s číslicami, ktorý je blízko okraja displeja a pri písaní musím vynaložiť väčšiu snahu pre stlačenie vybraného znaku. Ak by bola hranica vysunutého displeja o pár milimetrov vyššie, písanie by bolo lepšie a praktickejšie. Podsvietenie kláves je slabšie, väčšia intenzita by nezaškodila najmä pri slabšom osvetlení.

Displej

Telefón má 3" displej s rozlíšením 320 x 480 bodov a napriek malým rozmerom je ovládanie funkcií bezproblémové a jednoduché. Výrobca upravil, vzhľadom k veľkosti displeja, aj samotné prostredie Androidu. Surfovanie na webe, čítanie e-mailov a SMS správ nie je problém. Na dotyk reaguje displej okamžite, no čitateľnosť v exteriéri a hlavne pri jasnejšom počasí je i napriek maximálnemu podsvieteniu nedostatočná. Občas si musím obrazovku tieniť rukou, aby som na ňu vôbec videl.

Ovládacie prvky ako sú senzorické klávesy a tlačidlo Home fungujú bez problémov. Horšie je to s tlačidlami fotoaparátu, hlasitosti a vypínačom, ktorý slúži aj na zamknutie obrazovky. Sú veľmi zapustené a na ich stlačenie treba vynaložiť viac sily. Navyše má spúšť fotoaparátu dve polohy - pre zaostrenie a zhotovenie snímky. Vzhľadom na ich nepraktickú tuhosť však radšej používam dotykové snímanie.

Výhodou je informačná dióda nad displejom a 3,5 mm jack na hornej strane. Reproduktor je umiestnený na zadnej strane telefónu. Zvuk a hlasitosť sú priemerné, no zakrytím reproduktora dlaňou alebo položením na mäkší povrch nepočuť takmer nič.

Systém

Operačný systém Android je vo verzii 2.3.7. Aj keď je možnosť oficiálne aktualizovať softvér na vyššiu verziu 4.0 Ice Cream Sandwich, po odskúšaní som sa vrátil späť na 2.3 Gingerbread, ktorá mi viac vyhovuje. Prostredie systému a možnosti prispôsobenia nebudem rozoberať, nakoľko moja Xperia beží na Custom ROM-ke, ktorá mi zlepšila výdrž batérie, kvalitu fotografií a zrýchlila systém.

Xperiu mini pro využívam hlavne na telefonovanie, SMS a MMS správy, e-maily a chat. Z multimédií je to hlavne prehrávač hudby, no ten štandardný som nahradil aplikáciou JetAudio, keďže všetky skladby mám v bezstratovom formáte FLAC, a ten nie je vo verzii 2.3 podporovaný. Kvalita zvukového výstupu patrí medzi lepšie, spolu s dobrými slúchadlami je zvuk skvelý a hlasný.

Fotoaparát

Samotný fotoaparát patrí medzi priemer a je vhodný skôr na momentky a príležitostné video. Nastavenia fotoaparátu sú bohaté, prisvetľovacia dióda však v tmavších podmienkach kvalitu výslednej fotografie nezachráni.

Aplikácie

Čo sa týka aplikácii, využívam hlavne JetAudio, Facebook, Viber, Gmail a na úpravu fotografií Cymeru. Zo skúšania kadejakých aplikácii som už vyrástol, hry v mobile nedržím a používam ho hlavne ako komunikačno - hudobný nástroj. Jednoznačne si však uvedomujem obmedzené technické schopnosti telefónu a patrične sa podľa toho aj riadim. Či už pri výbere aplikácií alebo personalizácii prostredia.

Výdrž

Batéria má dobrú výdrž. Denne používam v práci aj doma Wi-Fi pripojenie, režim siete je nastavený na 2G ( 3G nevyužívam), vytvorím tak 20 - 30 fotografii, 5 až 6 hodín telefonujem, chatujem cez Viber alebo Facebook a hudbu počúvam tak 3 - 4 hodiny. Pri takejto vyťaženosti mi Xperia vydrží bez nabíjania minimálne jeden a pol dňa, čo ma teší.

Záver

Napriek negatívam, ktoré som počas používania telefónu zistil, som s ním spokojný. Všetko, čo od mobilu očakávam, som aj dostal. Hardvérová klávesnica mi uľahčuje prácu a aj napriek menším rozmerom je jeho používanie bezproblémové. Najmä v dnešnej dobe, keď displeje s uhlopriečkou menšou než 3,5" sú zriedkavé, si vychutnávam rozčarovanie okolia. Keď zbadajú a chytia do rúk moju Xperiu Mini Pro nechápu, ako sa s týmto telefónom dá fungovať . Aký bude môj ďalší telefón? V zornom poli a na wishliste mám momentálne Xperiu ZR. :-)

Diskusia k článku:

Nightmare 08.06.2013 - 19:40

Nepisal to uživateľ s nickom Gazda?:D

p3dro16.06.2013 - 03:31 Trvalý odkaz

Akú konkrétne Custom ROM používaš a odkiaľ sa dá stiahnuť?

BeJay18.06.2013 - 16:53 Trvalý odkaz

Momentálne GB based ROM S'perience + Rage kernel na XDA.

Celá diskusia 4 príspevky