Apple iPhone

RECENZIA high-mid-endu + VIDEO Unikátny telefón s multitouch displejom, 2 Mpix fotoaparátom, EDGE konečne v slovenčine.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, výhradne dotyková,

OS: vlastný, OS X,

procesor: 620 MHz, ARM

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 115 x 61 x 12 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: 143 g)

displej: aktívny, dotykový (multitouch), aktívny, 320 x 480 b., 50 x 75 mm, uhlopriečka 90 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.),

pamäť: 8 Gb alebo 16 GB bez možnosti rozšírenia,

správy: SMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (špeciálny, 30 pin), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (hlboko zapustený!),

ostatné: čiastočný multitasking, WAP 2.0, HTML, prehliadač dokumentov,

batéria: zabudovaná, zrejme 1 400 mAh,

výdrž: do 6 h internetu / 8 h hovoru / 24 h hudby / 250 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí, podpora pamäťových kariet, MMS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, FM rádio (s RDS), A2DP, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, videohovor, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, najnovšia

Obsah balenia:

mobil so zabudovanou batériou, nabíjačka s USB výstupom, USB kábel, stojan so vstupom pre USB kábel a audio výstupom 3,5 mm, slúchadlá 20 - 20 000 Hz, 32 ohmov, návod.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

iPhone mánia neustala ani po mesiacoch od začatia predaja tohto prístroja...mimochodom, stále jediného mobilného telefónu od Apple. V Európe sa iPhone oficiálne predáva len v niektorých iKrajinách, ktoré veľký Apple schválil. iPhone môžu totiž predávať len iOperátori, ktorí majú podpísanú iDohodu s Apple. Tí nielen iPhone od Apple nakúpia, ale Američanom ešte každý mesiac odvádzajú vopred dohodnutý iPodiel z mesačného iProgramu, ku ktorému sa iPhone dodáva.

Dosť bolo sarkazmu, iPhone je jednoducho fenomén - to nemôžeme poprieť. A mne sa do rúk dostal kompletne slovenský iPhone z predajne Epicentrum.sk. Najviac iPhonov sa údajne predá v Rusku, aj keď v tejto krajine nie je iOperátor s iDohodou. Ani u nás nemáme iOperátora a iPhonov sa tu predá denne niekoľko desiatok, aktuálne aj v slovenskej verzii, ktorú lokalizuje firma dohodnutá s distribútorom.

"Prečítali ste si parametre prístroja, prezreli galériu fotografií, nezabudli ani na video, a tak mi ostáva napísať len najzaujímavejšie postrehy po dvoch týždňoch s iPhonom. Používal som ho ako bežný mobil."

Spracovaniu prístroja nie je čo vytknúť. Ak chcete vidieť skutočne kvalitne skonštruovaný mobil, pozrite si

. Zaujímavé sú ovládacie prvky v bočných stenách. Horným tlačidlom okamžite zablokujete "klávesnicu", SIM kartu vymeníte len s použitím ihly alebo špendlíka, tichý režim zase aktivujete jediným prepínačom v ľavej bočnej stene, pod ktorým nájdete ľahko nahmatateľný ovládač hlasitosti. Pri dlhšej práci s telefónom dochádza k jeho prehrievaniu.

iPhonu je krásny a ešte k tomu perfektne reaguje na ovládanie prstami. Obraz sa vo vybraných aplikáciách prispôsobí polohe prístroja. A čo mnou obľúbená kritika čitateľnosti údajov na priamom slnečnom svetle? iPhone v nej obstál na výbornú. Všetko bolo v slovenčine, každé slovíčko v celom prístroji. A keďže ide o slovenský kus, nebol problém ani s inštaláciami aktualizácií. Ovládanie prístroja najlepšie uvidíte na videu v spodnej časti článku. Video je, podobne ako fotografie v Galérii, spred niekoľkých mesiacov. Len zopár snímok sme doplnili v týchto dňoch.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

s iPhonom je obmedzené len na stlačenie spúšte. Žiadne nastavenie, ani úprava rozmerov snímky. Väčšine používateľov fotomobilov to aj tak stačí. Absencia autofókusu používanie fotoaparátu tiež len zjednoduší. Ani video z ním nenatočíte. Teda...jedine s doinštalovanou aplikáciou za pár dolárov, ktorej skúšobná verzia bez registrácie ponúka štvorsekundový záznam. Ale veď video aj tak točí len málokto, a tak ste vytvorili jednoduchým stlačením spúšte na displeji fotografiu, ktorú chcete odoslať. Môžete, ale iba e-mailom.

MMS-ky totiž iPhonu chýbajú. Ten je určený len na

a e-mailov. Píšete na virtuálnej QWERTY klávesnici, ktorá je prispôsobená písaniu prstami. Po stlačení písmenka dôjde k jeho výraznému zväčšeniu. Keď si spočiatku nieste istí písaním, necháte prst chvíľku na tlačidle a môžete tak preskočiť na vedľajšie. Keď na tlačidle A necháte prst ešte dlhšie, zobrazí sa ponuka písmena s rôznymi diakritickými znakmi. Keď som na A preskočil zo S, vtedy sa už ponuka áčiek nezobrazí.

Čo sa týka rýchlosti reakcií, iPhone ťažko hľadá konkurenta. Napríklad pri čítaní e-mailov, prezeraní webu... Prezeranie e-mailov patrí práve k funkciám, ktoré som robil s iPhonom najradšej. Aj dokumenty pekne zobrazí, otočením telefónu ich tiež otočí. Napríklad A4 PDF môžete po otočení na ležato normálne prezerať so zväčšením podľa šírky dokumentu. Potom už len listujete smerom dole pohybom prsta po displeji.

ponúka všetko potrebné, zaujímavosťou sú dve pripomenutia (v dvoch rôznych časoch). Pripomienka krátko, ale intenzívne, pípne a na displeji sa na chvíľu zobrazí jej text. Ani po zhasnutí displeja text pripomienky nezmizol. Takto si ja osobne predstavujem dobrý pripomienkovač.

Telefónny zoznam nedokáže nijakým spôsobom pracovať s kontaktmi na SIM karte. Nutná bude synchronizácia pomocou iTunes.

Wi-Fi funguje v iPhone bezchybne. Prístroj sa vždy automaticky pripojil ku známej sieti, ktorá bola v dosahu. Mimo Wi-Fi môžete používať GPRS a EDGE. Ja na mojich telefónoch 3G vypínam z viacerých dôvodov (najmä výdrž), preto mi absencia 3G na iPhone nevadí. Bluetooth nepoužijete ani na počúvanie hudby, ani na odosielanie či príjem súborov. Poslúži asi len na bezdrôtové telefonovanie.

Safari je asi najlepší, s akým som v mobilnom zariadení kedy pracoval. Rýchle zobrazovanie stránok, bezproblémové zobrazenie všetkých mnou obľúbených...jedine s WAP stránkami si neporadí a flash videá prezriete len cez položku YouTube v hlavnom menu. Správy na TA3.com som si v Safari pozrieť nemohol. Dvojitým klepnutím prsta po Fony.sk sa stránka pekne priblíži na šírku stĺpca.

Po pripojení ku PC bez akéhokoľvek softvéru sa iPhone zobrazí ako externý disk s fotografiami. Nie je naň možné nič kopírovať, len si môžete uložiť fotografie z neho do PC. Keďže sa iPhone nabíja cez USB kábel pripájaný do sieťového USB adaptéra, nabíja sa aj po pripojení ku PC.

Z adresy www.apple.com/itunes som stiahol iTunes 7, program potrebný na prenos hudby do iPhonu. Inštalácia vyše 50 MB balíka chvíľku trvala. Potom som pomocou iTunes na PC vyhľadal obľúbené MP3 súbory, je to vlastne jednoduchý prehrávač hudby, videí a pod. Po pripojení iPhonu ku PC ho iTunes okamžite rozpoznal a ponúkol synchronizáciu:

- kontaktov s Yahoo! Adress Book, Windows Contacts, Outlook alebo ničím,

- kalendára s Outlookom alebo ničím,

- e-mailových kont s Windows Mail, Outlookom alebo ničím,

- záložiek s Internet Explorerom alebo ničím.

Prenos skladieb to telefónu bol bleskový, prostredníctvom kábla. Prehrávač hudby v iPhone je na môj vkus až príliš jednoduchý. Listovanie skladbami pohybom prsta po albumoch je aj rýchle, aj efektné, ale ja by som uvítal iné vlastnosti: ekvalizér, zobrazenie kurzora v rámci skladby a pod. Najviac mi prekážal zapustený 3,5 mm konektor v tele prístroja. Bez nejakej redukcie (paradoxne z 3,5 mm na 3,5 mm) doň nevsuniem žiadne slúchadlá, aké mám doma.

Výdrž na jedno nabitie pri najnižšej hodnote jasu (ešte k tomu s automatickou reguláciou), používaní Wi-Fi, s niekoľkými krátkymi hovormi a pár desiatkami minút práce s webom či e-mailami dosahuje maximálne dva dni. Pri nabíjaní vidíte na obrazovke veľký obrázok batérie so stavom nabíjania. Párkrát sa mi iPhone úplne vybil. Páčilo sa mi, že po pripojení na nabíjačku som nemusel nič stláčať, a sám sa po chvíli zapol a prihlásil do siete.

VIDEOrecenzia Apple iPhone:

Po krátkom rozhovore s používateľom iPhone

Tesne pred odložením iPhonu do krabičky som telefonoval s používateľom iPhonu. Ten mi poradil pár vylepšení:

- po podržaní prsta na ikonke v hlavnom menu sa všetky ikony roztrasú. Vtedy môžete menu ľubovoľne usporiadať a ikony presúvať na nové strany. Potom sa po celých obrazovkách s ponukami funkcií posúvate ako po fotografiách, teda listovaním do strán.

- v položke Installer nekončite na Featured, ale prejdite si aj sekcie Install, Update, Uninstal a Sources. Nachádza sa tu množstvo aplikácií, hier a utilít. Nakoniec rozbehnete aj záznam videí, posielanie MMS či prácu so SIM kartou. Množstvo programov je platených, ale demo verzie toho tiež neponúknu málo (napríklad presun kontaktov zo SIM do mobilu po jednom). Položka Installer je práve základom veľkých možností iPhonu, ktorý sa takto začína vyrovnávať smartfónom s OS Symbian či Windows Mobile.

Výhody:

spracovanie,

displej a ovládanie,

práca s e-mailami a internetovým prehliadačom.

Nevýhody:

málo použiteľné Bluetooth,

chýba viavero bežných funkcií,

zapustený 3,5 mm jack.

Orientačná cena:

slovenská 8 GB verzia za 15 990 Sk (Epicentrum)

slovenská 16 GB verzia 18 990 Sk (Epicentrum)

Záver

iPhone patrí aj po roku k tomu najzaujímavejšiemu medzi mobilnými telefónmi. Stále žasnem nad jeho spracovaním, perfektným displejom a prepracovaným ovládaním. Presne takto som si dotykové ovládanie vždy predstavoval. Problémy som mal s písaním textu na virtuálnej klávesnici bez odozvy, tiež ma mrzí absencia mnohých funkcií (záznam videa, nastavení fotoaparátu, MMS, limitované Bluetooth...). iPhone je jednoducho drahý, ale veľmi zaujímavý mobilný telefón pre menej náročných používateľov, ktorí hľadajú prístroj na telefonovanie, občasné SMS-ky, ale hlavne na hudbu, sledovanie internetu a e-mailov.

Dôležité odkazy:

apple.com/iphone

apple.com/itunes

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.06.2008 - 21:08

mark: ako stale nechapem co natom ludia vidia

anonymous02.06.2008 - 22:03 Trvalý odkaz

Miguel: Na multimedialny telefon to mohlo mat aspon autofocus, ak uz nie min. LED blesk. Inak je to viac-menej imidzovka. Radsej by som siel do N82 - je lacnejsia a ponuka viac funkcii...

anonymous02.06.2008 - 22:12 Trvalý odkaz

riso: tazko to porovnavat s N82. parametrovo je vyrazne vpredu, ale to nie je porovnatelny suboj. aj ja mam na stole N95 8GB a iPhone. Von si radsej so sebou zoberiem N95, ale doma sa hram vyhradne s iPhone. rano otvorim oci a ani mi nenapadne kontrolovat Fony.sk z mobilu. s iPhonom ale ano, lebo je to nenormalne rychle a ten displej je uzasny. podobne to je s citanim e-mailov. iPhone je draha hracka, to sa neda popriet, ale tvarit sa, ze iPhone je somarina, si rozumny skuseny clovek naozaj nemoze dovolit.

anonymous02.06.2008 - 22:51 Trvalý odkaz

mayo: Podla mna je to najlepsi telefon aky kedy vznikol. Display a hlavne software a multitouch .. s tym sa nemoze rovnat ziadna nokia a o dalsich ani nehovorim. A btw. je to prvy telefon od apple. Prvy. Nehovorim o 3G iphone co ma vsetko mat.. 3G, HSDPA, telku, lepsi fotak, dokonca som niekde cital nieco o solarnom dobijani.. ale hlavne tu ide o multitouch a software a celkovo apple filozofiu, marketing atd.

anonymous02.06.2008 - 22:52 Trvalý odkaz

Miguel: Riso, ze je IPhone somarina, som vo svojom prispevku ani netvrdil. Napisal som iba svoj nazor a trochu porovnal cenu... Inak, nazivo som este nemal tu cest IPhona vidiet, takze zatial som trochu skepticky, ale mozno zmenim nazor, ked budem mat moznost sa s nim pohrat... :-)

Celá diskusia 107 príspevkov