Skúsenosti so Samsungom Galaxy Note II

Veľký displej, silný procesor, dostatok RAM, softvérové vylepšenia a hlavne možnosti práce s dotykovým perom sú pre čitateľa Ľubomíra to pravé orechové. Prečítajte si jeho skúsenosti aj tri zaujímavé tipy v závere.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk. Nejde síce o víťazný text, ale do prvého miesta mu veľa nechýbalo. Autorovi za jeho snahu posielame tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Ľubomíra Tróna.

Samsung Galaxy Note II je môj druhý smartfón v živote. Prišiel na rad po tom, čo dvojročný Galaxy S prestal stíhať mojim rôznorodým a náročným požiadavkám. Stal sa totiž zo mňa používateľ s vyššími nárokmi, ktorého začal jednojadrový procesor so slabou pamäťou RAM značne obmedzovať.

Samsung Galaxy Note II (10. 10. 2012)

Pri výbere nástupcu S-ka som neváhal, pretože od predstavenia prvej generácie Galaxy Note bola moja nasledujúca voľba jasná. Druhá generácia bola už len potvrdením, že je to stroj, ktorý chcem. Mám väčšie dlane a dlhé prsty, takže telo Note II mi padne do ruky ako uliate. Línia, akú razí Samsung už niekoľko rokov, mi vo všetkých smeroch plne vyhovuje, takže som nemal veľmi čo riešiť. Aj najväčšia prekážka pre potenciálnych kupcov – špecifické rozmery - bola pre mňa jednou z najväčších výhod tohto nekompromisného zariadenia. Použitie plastových krytov tela mňa osobne nepohoršuje, v mojom prípade by viac luxusne pôsobiaci telefón nesedel do celkového imidžu. Vidím skôr praktickú stránku veci - plasty pri práci nehrejú, v zime tak nechladia, ani zbytočne nenavyšujú hmotnosť už tak dosť ťažkého zariadenia. Tlačidlá a sloty pripojení sú na vhodných miestach a podľa mňa logicky umiestnené.

Displej je fantastický. Vďaka možnostiam nastavenia je možné prispôsobiť si farebný profil podľa vlastných preferencií. Pri svojom HD rozlíšení je dostatočne jemný, a aj vďaka AMOLED technológii nie príliš náročný na výkon procesora či výdrž batérie, ako tomu býva pri top smartfónoch s Full HD displejom. Oproti prvej generácii netrpí Note II slabšou citlivosťou na dotyky.

Prispôsobenie zdobí všetky zložky prostredia naprieč celým operačným systémom. Využiť môžete takmer bezhraničné možnosti a tvárnosti Androidu a grafickej nadstavby TouchWiz od Samsungu. Telefón je možné si upraviť tak, aby výzor aj ovládanie bolo presne podľa vlastných predstáv. Všetko, od uzamykacej obrazovky, cez notifikačnú lištu a prostredie fotoaparátu až po hlavnú plochu a ponuku aplikácií si môžete prispôsobiť podľa seba. Ak by niekomu používateľské prostredie TouchWiz nevyhovovalo, nie je problémom stiahnuť si z obchodu Google Play alternatívny launcher. Ja používam súbežne dva a striedam ich podľa nálady a situácie. S rýchlosťou a funkčnosťou systému som stopercentne spokojný. Podľa môjho názoru za hladký a svižný chod vďačí Note II popri výbornmu výkonu štvorjadra Exynos hlavne dvojnásobnej "dávke" operačnej pamäte. Note II bol prvý model, ktorý priniesol RAM-ku s 2 GB veľkosťou. Tá sa neskôr stala štandardom u vlajkových lodí všetkých dôležitých výrobcov.

Batéria patrí k najlepším na trhu a telefón vydrží minimálne jeden deň aj pri tom najväčšom zaťažení. Pri bežnom používaní sa bez ťažkých opatrení dožije aj dvoch dní. O tom sa môže pravdepodobne väčšine dnešných smartfónov s Full HD obrazovkami iba snívať.

Telefónne a SMS prostredie dlho popisovať nebudem. Nemá chybu, je účelné a prehľadné, so štandardnými pokročilými možnosťami vyhľadávania medzi kontaktmi.

Fotoaparát mi taktiež plne vyhovuje, v tomto veľký "fajnšmeker" nie som. Fotografie sú podľa mňa, ak si uvedomíme, že ich robíme mobilom, dostatočným kompromisom medzi kvalitou a veľkosťou výsledných súborov. V tomto smere sme už možno príliš rozmaznaní súčasnou technicky náročnou dobou. Prítomné je aj hlasové ovládanie. Softvérové vychytávky, ktoré sú vylepšované každou ďalšou aktualizáciou, využívam len sporadicky, ale aj tak vždy pobavia a potešia. O praktickosti by sme mohli dlho polemizovať. Určite si vždy každý nájde tú svoju obľúbenú.

To platí aj pre softvérové vylepšenia mimo prostredie fotoaparátu. Note II dostal všetky funkcie es-trojky i niečo navyše. Všimol som si, že dokonca u najnovšieho Galaxy S4 boli medializované s veľkou pompéznosťou niektoré funkcie, ktoré má Note II v tichosti už niekoľko mesiacov. Na ich kompletné popísanie by som si musel zobrať dovolenku, takže s tým radšej ani nezačínam. Najdôležitejšou záležitosťou je v tejto oblasti jednoznačne možnosť spustiť naraz na jednej obrazovke dve aplikácie. Najviac využívam surfovanie na internete v kombinácii s galériou, YouTube, mapami, zápisníkom, kalkulačkou, Gmailom a podobne. Proste, telefón bez tejto funkcie už ani nechcem.

So zapisovaním poznámok súvisí aj stylus, ktorý je čerešničkou na torte. Kedykoľvek môžem túto kúzelnícku paličku vytiahnuť a robiť s ňou triky, na ktoré s iným telefónom môžete proste zabudnúť. Situácií, kedy som ho použil, bolo nespočetne veľa a príležitostí, kedy využívam jeho funkcie sa vyskytujú neustále. Každopádne pero a papier už istý čas medzi príslušenstvo môjho vrecka nepatrí.

Svoje miesto vo výpočte predností si zaslúži aj notifikačná LED dióda. Je proste úžasná. Spolu s rýchlym náhľadom po priblížení a zavibrovaním po zdvihnutí telefónu napr. zo stola, už žiadna zmeškaná udalosť neostane dlho nepovšimnutá.

Hudobný prehrávač a zvukový výstup hlavne cez slúchadlá sú na vysokej úrovni. Videá je radosť pozerať. Navigácia na veľkom displeji je na poli telefónov (a možno aj v priamej konkurencii s niektorými "tiežnavigáciami") bezkonkurenčná. Výborný natívny kalendár s výpomocou ďalších doinštalovaných widgetov podľa môjho gusta mi pomáha s organizáciou času..a mohol by som ešte dlho pokračovať.

Z príslušenstva som si zatiaľ vybral ultimátnu dokovaciu stanicu, ktorá má v tele tri plnohodnotné USB sloty, výstup HDMI a 3,5 mm audio jack. Je napájaný cez microUSB kábel vložený do 230 V sieťového adaptéra, ktoré sú v balení. Spolu s bezdrôtovou myškou dokážem po pripojení k televízoru zrkadliť displej telefónu, takže vlastne suplovať smart TV. Keď pripojím aj klávesnicu, provizórny počítač je na svete. Svojou silou hravo porazí aj môjho desktopového PC deduška. Veď Note II má hardvér, ktorý mu môžu závidieť aj notebooky z rokov nedávno minulých. Môžem len odporúčať.

Na záver som si nechal najväčšiu nevýhodu tohto tabletofónu. Pri súčasnom vývoji totiž nevidím reálnu šancu, že keď mi môj miláčik zostarne, nájdem na trhu adekvátnu náhradu so všetkými funkciami a vymoženosťami, atraktívnym dizajnom a neopakovateľnou originalitou. Ale rád sa nechám prekvapiť.

Tri tipy, ktoré často využívam a o ktorých ste možno nevedeli:

- Keď si potrebujem niečo poznamenať, vytiahnutím dotykového pera z tela telefónu pri uzamknutom displeji sa automaticky spustí plávajúce okno pre zaznamenanie rýchlej poznámky. Trvá to len niekoľko sekúnd, stačí mať zaškrtnutú funkciu Pop-up note na uzamknutej obrazovke v nastaveniach.

- Pre rýchly vstup do podrobnejších nastavení funkcií z notifikačnej lišty, podržte skratku

- Ak v aplikáciách, ktoré sa spúšťajú na celý displej potrebujete spustiť skrytú notifikačnú lištu, vysuniete ju pohybom od horného okraja displeja smerom dolu. Platí to aj v polohe na ležato, vždy poťahujte z aktuálne hornej strany displeja.

Diskusia k článku:

Martin Hrúzik 01.06.2013 - 23:17

"Displej je fantastický. Vďaka možnostiam nastavenia je možné prispôsobiť si farebný profil podľa vlastných preferencií. Pri svojom HD rozlíšení je dostatočne jemný, a aj vďaka AMOLED technológii nie príliš náročný na výkon procesora či výdrž batérie, ako tomu býva pri top smartfónoch s Full HD displejom. Oproti prvej generácii netrpí Note II slabšou citlivosťou na dotyky." Tak toto nema chybu, dalej som radsej ani necital. Autor nemal Note 1, ale vie, ze nebol dostatocne citlivy na dotyk. Wow. To je info z nejakeho fora, ci ako? Ja som Note 1 mal a nizsiu citlivost som nepostrehol. A ta cast o AMOLEDe, ktory menej zatazuje procesor a menej zerie baterky, k tomu uz ozaj nie je co dodat. Ze AMOLEDy zeru menej je asi taka pravda ako ze plazma zerie menej ako LCD. No ked si nechas prehravat 2 hodiny tmy tak hej...

Richard Hombauer02.06.2013 - 01:42 Trvalý odkaz

note 1 mal skutočne horšie reakcie na dotyk. a spotreba AMOLEDu v pripade tmavsich ploch je tiez skutocne nizsia nez na konkurencnych displejoch (ja mavam vzdy zasadne tmavu temu), samozrejme pri svetlych weboch vyhoda AMOLEDU prudko klesa.

Peter02.06.2013 - 10:52 Trvalý odkaz

ak sem chces pisat nauc sa po slovensky

janesbond102.06.2013 - 15:19 Trvalý odkaz

"Batéria patrí k najlepším na trhu a telefón vydrží minimálne jeden deň aj pri tom najväčšom zaťažení. Pri bežnom používaní sa bez ťažkých opatrení dožije aj dvoch dní. O tom sa môže pravdepodobne väčšine dnešných smartfónov s Full HD obrazovkami iba snívať."

Pri takej velkosti a iba hd rozliseni zas mozes Ty snivat o jemno a kvalitnom obraze. Ak toto beries ako vyhodu, tak si zadovaz mobil s rozlisenim 320x480 a kochaj sa vydrzou baterky a nepopisuj tento krok spat ako vyhodu .

Me_Gusta02.06.2013 - 16:13 Trvalý odkaz

Mal som Note 1 a žiadne horšie reakcie na dotyk nemal ani náhodou. Vždy reagoval úplne presne.

Inač článok super, nech ich je čo najviac! :)
No nepochopím, ako môže byť niekomu príjemnejší plast ako kov :D

Celá diskusia 12 príspevkov