Samsung J700

SKÚSENOSTI majiteľa Nástupca J600-ky a preberač štafety úspešného modelu E250, s 1,3 Mpix fotoaparátom aj FM rádiom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: Samsung J700

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša:

Boris je užívateľom Sony Ericssonu K800i a P1i, rukami mu prechádza viacero fónov mesačne, Samsung J700 mal možnosť nezávisle skúšať na dlhší čas.

PLUSY

Na úvod treba pripomenúť, že sa jedná o mobil, ktorého cena je pod hranicou 5 000 Sk a v texte to budem aj viackrát pripomínať. Na prvý pohľad by to určite nikto nepovedal. Vzhľadom pripomína skôr model G600, ktorý ho cenovo niekoľkonásobne prevažuje a u nás sa vôbec nepredával. Konštrukcia je takisto veľmi pevná. Vôľa hornej vysúvacej časti je minimálna aj po dvoch týždňoch používania. Vysúvaniu pomáha približne od polovice pružina. Všetko ide ľahko a presne. Vonkajším zjavom na mňa aj moje okolie urobil J700 veľmi dobrý dojem.

Menu a celý systém Samsungu J700 je zhodný s aktuálnymi modelmi od Samsungu. V menu ma sprevádzali pekné animácie, ktoré je samozrejme možné vypnúť. Nie je to ale nutnosť, pretože rýchlosť mobilu je pri pohybe v menu výborná. Prakticky na nič nečakáte, všetko sa otvára, zatvára a potvrdzuje takmer okamžite. Určite to má na svedomí menšie rozlíšenie displeja, takže systém nemusí grafiku prekresľovať na veľa bodov.

Veľká pamäť na uloženie kontaktov je u Samsungu prakticky štandardom aj u najnižších modelových radov. Rovnako je na tom aj J700, do ktorého sa zmestí až 1 000 mien, pričom každé môže obsahovať až päť telefónnych čísel. Pri zadávaní čísla v pohotovostnom stave mobil sám začal prehľadávať vnútornú pamäť a ponúkol prípadnú zhodu.

Správy sú spracované kvalitne. Počet SMS správ uložených v telefóne je limitovaný počtom 200, čo je dostatočné aj pre častých textárov. U obrazových správ MMS a e-mailu je zdieľaná celá vnútorná pamäť prístroja. To ma potešilo najmä u e-mailov. Takto som mal možnosť pohodlne pracovať s celými správami. E-mailový klient je totižto veľkým prekvapením v tejto kategórii. Maximálne obmedzenie na 500 stiahnutých správ asi bežného užívateľa nijak nezaskočí. Správy však nie sú limitované veľkosťou. V pohode som tak mohol stiahnuť aj 1 MB veľký zvukový súbor alebo video.

Keďže som používal pomerne často e-mailového klienta, bol som veľmi vďačný za prenos dát prostredníctvom EDGE. Rýchlejšie dáta som od danej kategórie ani neočakával a určite podobne zmýšľal aj výrobca. K dispozícii som mal aj prenos dát prostredníctvom technológie Bluetooth, prípadne káblom, ktorý bol priamo v balení.

Po stránke zábavy je na tom J700, aspoň čo sa počtu funkcií týka, veľmi dobre. Nechýba MP3 prehrávač, FM rádio, fotoaparát a podpora pamäťových kariet. To všetko v malej krabičke za menej ako 5 000 Sk. Vzhľadom na cenu je to výborná výbava. Ak k tomu pripočítam aj slúchadlá v balení, tak mi z toho vychádza ideálny mobil pre začínajúcu mobilnú mládež.

Slabší displej sa pravdepodobne podpísal na dobrej výdrži batérie na jedno nabitie. Pri bežnej práci nie je potrebné siahnuť po nabíjačke skôr ako v priebehu 3 dní. Pri miernejšom využívaní je to až takmer 5 dní a občas sa mi stalo, že som zabudol, kam som nabíjačku vlastne naposledy dal.

MÍNUSY

V tejto kategórii začnem tam, kde som začal s pozitívami. Teda u vonkajšieho vzhľadu. Navonok vyzerá mobil pekne, lesklo, práve kvôli použitým lesklým materiálom. To samozrejme priťahuje odtlačky prstov, takže som bol donútený k neustálemu utieraniu a lešteniu.

Kvôli uhladenému vzhľadu je dátový konektor pekne ukrytý. Kryt sa ale odklápa smerom nadol, čo spôsobuje, že pri pripojených slúchadlách prečnieva oproti spodnej časti o cca 5 mm a hrozí jeho nechcené odtrhnutie. A pritom stačilo len odklápanie opačným smerom a problém by bol vyriešený. A najväčšou záhadou je, že práve kryt pamäťovej karty sa presne takto otvára. Dôvod prečo to Samsung nevymenil netuším.

K displeju môžem napísať len, že je slabý. Malé rozlíšenie, nie práve výrazné farby a slabá čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. To sú jeho základné charakteristiky. V tejto cenovej kategórii to možno nebude až taká prekážka, ale Samsung mohol podľa mňa kľudne použiť displej z modelu F110 miCoach s vyšším rozlíšením a krajšími farbami.

Použitý internetový prehliadač je vhodný maximálne na prehliadanie wapových stránok. S prihliadnutím na rozlíšenie displeja by prezeranie bežných webových stránok príliš komfortné ani nebolo.

Klávesnica sa tiež veľmi nepodarila. Na rozdiel od hlavných ovládacích tlačidiel sa alfanumerická časť ovláda pomerne ťažko. Jednotlivé klávesy sú hmatom nerozlíšiteľné, stláčanie je dosť tuhé a pri písaní dlhších textov prsty zbytočne unavuje. Najväčším nedostatkom bolo však občasné oneskorenie. Najmä pri písaní textu sa mi podarilo vynechať takmer každý piaty znak. Nasledovalo neustále opravovanie napísaného textu. Ťažko povedať, či sa jedná o vlastnosť systému, ktorý je inak príkladne rýchly, alebo to je skutočne vlastnosťou klávesnice.

Zabudovaný MP3 prehrávač je z kategórie jednoduchších a jeho funkcie sa obmedzujú na správu 4 zoznamov skladieb, nastavovanie ekvalizéra, opakovania skladby a nastavenia náhodného prehrávania. Nechápem, prečo nevie pracovať na pozadí, keď zabudované ešte jednoduchšie FM rádio túto vec zvláda.

Fotoaparát a nahrávané video patria k absolútnemu priemeru. Malé rozlíšenie a u videa aj slabá zvuková zložka mi jednoducho neumožnili hodnotiť inak. Aj keď si myslím, že na danú cenovú kategóriu je to postačujúce.

ZÁVER

Samsung J700 je zaujímavým kúskom na mobilnom trhu. Prináša vzhľad a funkcie dospelých a drahších mobilov za prijateľnú cenu. Napriek tomu, že mi niektoré veci prekážali, stále som sa musel pozerať na jeho cenovú hladinu. Tu totiž skutočne platí: za málo peňazí veľa muziky.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.05.2008 - 02:04

monika: ja ho mam....a celkom mi postaci......len mi na nom vadi ze obrazky musim stale vypinat a zapinat aby som si ich mohla pozret velke

anonymous26.12.2008 - 17:30 Trvalý odkaz

Ras?o: ja mam ten istý problém Monika......ale celkom dobry phone

anonymous01.01.2009 - 12:59 Trvalý odkaz

Maja : prosím poradte mi ako prepnút pamätovku aby som mohla využívat údaje a foto aj z nej lebo na tlf. sa mi dali odfotit len 4 fotky. dakujem kludne aj iné rady poprosím

anonymous01.01.2009 - 17:18 Trvalý odkaz

majqaaa: doobry mobil ja ho mam tiez,, len keby sa dala pocuvat hudbu a robit na tom mobile neiuco ine..:(

anonymous16.06.2009 - 23:58 Trvalý odkaz

fgf: cze?? mam ten telefon i jest super

Celá diskusia 9 príspevkov