Nokia Asha 501

Dotykový telefón v pestrých farbách prináša nový OS Asha, 3'' QVGA displej, 3 Mpix fotoaparát, Wi-Fi, Bluetooth a FM rádio. K dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Základné parametre:

OS: Nokia Asha 1.0

chipset: ???

procesor: ???

grafický procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz

rozmery: 99 x 58 x 12 mm,

hmotnosť: 98 gramov

displej: TFT, dotykový (kapacitný), 262 tis. farieb, 240 x 320 b., 133 ppi, rozmery 61 x 46 mm, uhlopriečka 3'' (76 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3,2 Mpix, nahrávanie QVGA videí (320 x 240 b., 15 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť ??? ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: Java, akcelerometer, Nokia Xpress prehliadač, Facebook, Twitter, Slam, 2 mm nabíjací konektor, microSIM,

batéria: Li-Ion batéria 1 200 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 90 eur / jún 2013

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, UMTS, HSPA, HDMI, GPS, minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: mobil, batéria BL-4U, nabíjačka AC-11, stereo slúchadlá WH-108, 4 GB microSD karta, dokumenty,

Nokia Asha 501 je prvým telefónom s novou platformou Asha 1.0, ktorá je navrhnutá pre rýchlejšie spúšťanie aplikácií. Telefón určený mladým a nenáročným používateľom sa skladá z dvoch častí - odolného odnímateľného krytu a 3-palcového displeja s rozlíšením 240 x 320 bodov, ktorý je krytý sklom odolným proti poškrabaniu. Pod displejom sa nachádza hardvérové tlačidlo Späť. V pravej stene sú umiestnené tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač s funkciou blokovania displeja, hore nájdeme nabíjací microUSB konektor, 3,5 mm jack a takisto aj 2 mm Nokia konektor na nabíjanie. Novinku tak môžete nabiť dvoma spôsobmi. Na fotografovanie a nahrávanie QVGA videí poslúži 3-megapixelový fotoaparát, ktorému chýba automatické zaostrovanie i prisvetľovacia dióda. Vnútorný úložný priestor telefónu sa dá rozšíriť pomocou microSD kariet do veľkosti 32 GB, jednu 4 GB kartu nájdete v predajnom balení. Na prezeranie internetu môžete použiť dátové pripojenie cez EDGE, siete tretej generácie novinka nepodporuje, alebo Wi-Fi. Medzi špecifikáciami výrobca udáva Bluetooth 3.0, FM rádio a 1 200 mAh batériu, ktorá by mala ponúknuť do 17 hodín hovoru alebo až 48 dní v pohotovostnom režime. Pri dual SIM verzii sa pohotovostná doba skráti na 26 dní.

Nová Asha ponúka prostredníctvom jediného pohybu prstu výber z dvoch domácich obrazoviek – domácej a rýchleho výberu. V rámci rýchleho výberu sú ukladané a ponúkané nedávno používané kontakty, sociálne siete a aplikácie unikátne pre každého používateľa. Telefón tak obrazovku prispôsobuje tomu, aké funkcie sa aktuálne používajú. Pomáha rýchlejšie pracovať s viacerými aplikáciami vďaka tomu, že ponúka prístup k vlastným najčastejšie používaným funkciám telefónu. Nová Asha prichádza na trh s predinštalovaným prehliadačom Nokia Xpress, ktorý znižuje objem prenášaných dát až o 90 %, podobne ako známa a obľúbená Opera Mini. Nechýba prístup na sociálne siete či Nokia Obchod, v ktorom si môžete vybrať z množstva ďalších aplikácií. Od začiatku 3. kvartálu 2013 bude pre Nokiu Asha 501 dostupná na stiahnutie aplikácia Here zahrňujúca mapové služby.

Nokia Asha 501 bude dostupná v šiestich pestrých farbách (žiarivo červená, zelená, azúrová, žltá, biela a čierna) vo variante s jednou SIM kartou alebo ako dual SIM model s podporou technológie EasySwap. Štart predaja je naplánovaný na jún tohto roka za cenu približne 90 eur.

Diskusia k článku:

buffer 09.05.2013 - 13:58

Afaik - AshaOS vznikol kombinaciou Swipe a Smarterphone OS, ktory Nokia odkupila kompletne minuly rok. Jedna z podstatnych veci, ktore Smarterphone OS zvladalo oproti S40 bol prave multitasking (aj ked predpokladam skor minimalizaciu aplikacii ala WP7). Preto to predstavili ako "affordable smartphone reinvented", kedze to bola posledna vec co S40 Asham chybala, aby mohli byt koser oznacovane za smartphone.

Kibus09.05.2013 - 17:09 Trvalý odkaz

No ale vyzerá to pekne! Jednoduché ovládanie bez zbytočného hladania. Čo najviac používaš máš rýchlo po ruke! Keby urobili trochu vybavenejši z wifi gps a trebars aj nejaké aplikácie?!?!

romanko09.05.2013 - 18:49 Trvalý odkaz

tak hadam bude nokia pokracovat, a pripravy aj trosku lepsi model (fotak,gps...rozlisenie displeja...)a bude sa jej darit.prajem jej to

Erik09.05.2013 - 18:50 Trvalý odkaz

Kebyze autofocus a led blesk.... ale ako druhy fon ma u mna nadej ked bude stat tych 90€.

Roman09.05.2013 - 19:09 Trvalý odkaz

Podľa mňa s týmto OS ASha Nokia stúpla vedľa tak isto ako s MeeGoom ktory sa dostal cca na 1 telefon a potom BYe....NOKIA by mala zdokonaľovať s Microsoftom windows 8 a aktivne ho vkladať do každeho smartfonu :)...

Celá diskusia 17 príspevkov