Sony Ericsson HBH-DS205

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bluetooth modul s ovládaním, displejom a 3,5 mm jackom na pripojenie bežných slúchadiel.

Základné parametre:

zistená hmotnosť: 13 g + 9 g (modul + dodávané slúchadlá),

rozmery: dĺžka 65 mm x priemer 13 mm,

Bluetooth 2.0, dosah 10 m,

profily: HFP 1.5, HSP 1.1,

nabíjací konektor: Fast port (štandard Sony Ericsson),

výdrž: do 8 h hovoru / 300 h pohotovosti,

zistená výdrž: 5,5 h hudby na strednej hlasitosti.

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - technológia umožňujúca odosielať stereozvuk prostredníctvom Bluetooth.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - profil, ktorý zabezpečuje bezdrôtové ovládanie audio/video prehrávača.

Podržaním tlačidla pre zapnutie sa začne párovací režim. Sony Ericsson využíva funkciu Auto pairing, ja som rýchlejšie párovanie DS205 s telefónmi nepozoroval. Pri testovaní však mením telefóny, porovnávam, zapínam, vypínam... S párovaním HBH-DS205 som nemal žiadny problém, zariadenie reaguje vždy dostatočne rýchlo.

Auto pairing - funkcia zrýchľujúca a zjednodušujúca párovanie prístroja s vašim mobilom Bluetooth vynechaním kódu PIN bez oslabenia zabezpečenia.

Kvalita reprodukovanej hudby bola na dostatočnej úrovni. Ja osobne mám slúchadlá typu HPM-64 (káblové slúchadlá dodávané napríklad ku Sony Ericssonu W200i s rovnakými reproduktormi - štupľami - ako DS205) rád a vyhovujú mi vyrovnanou reprodukciou hĺbok, stredov aj výšok. Neposúvam ich medzi high-end slúchadlá, ale v nižšej strednej triede ich považujem za vydarené. Keďže Bluetooth modul DS205 obsahuje 3,5 mm výstup, mohol som kvalitu reprodukcie veľmi dobre porovnať medzi "Bluetooth 3,5 mm redukciou" (tak som nazval DS205) a "káblovou 3,5 mm redukciou". A poviem vám, konečne som bol s reprodukciou hudby zo Sony Ericssonu K810i cez Bluetooth spokojný. A to dokonca takmer rovnako ako cez káblovú redukciu. Nehrám sa na hudobného fajnšmekra, ale nepatrím ani k nenáročným poslucháčom.

Potom som HBH-DS205 pripojil ku Nokii N95 8GB. Tá obsahuje 3,5 mm konektor priamo na tele prístroja, a tak sa mohlo začať ešte presnejšie porovnanie. Pravdu povediac, nepočul som medzi týmito možnosťami žiaden výrazný rozdiel. Ak by som mal určiť kvalitnejší výstup, tak priamo z Nokie N95 8GB, ale nejde o nič výrazné.

Telefonovanie nebolo v mojom prípade také jednoduché. Nokia N95 8GB po spustení hudobného prehrávača od zapnutia telefónu necháva tento spustený na pozadí. Dokiaľ s DS205 nepočúvate hudbu, môžete ho pokojne používať na telefonovanie. Podržaním tlačidla Play sa aktivuje hlasové vytáčanie, na dvojité stlačenie nereaguje (čakal som opakovanie posledného hovoru). Keď však v Nokii spustím hudobný prehrávač (a potom nech ho aj úplne zastavím), s telefonovaním je koniec. Pri hovore s hudobným prehrávačom na pozadí obe strany počujú len ticho a ja musím v mobile presmerovať zvuk do bežného slúchadla a mobil tak držať pri uchu.

So Sony Ericssonom K810i takéto problémy neboli. Pri počúvaní hudby vytočím číslo - hudba sa pozastaví a ja telefonujem - po skončení hovoru sa opäť spustí prehrávanie hudby v Bluetooth zariadení. Opakovanie posledného hovoru dvojitým stlačením tlačidla Play fungovalo bez problémov.

Nevýhodou je, že s bezdrôtovými slúchadlami nemôžete počúvať FM rádio, ktoré požaduje pripojenie antény - slúchadiel. Po pripojení káblových slúchadiel už nemôžete počúvať hudbu cez bezdrôtové.

Displej informuje o stave batérie, aj keď nie veľmi presne. Prvé dva stupne informujú ako-tak poctivo, ale posledný sa objaví (podľa našich meraní) len na pár minút reprodukcie hudby. Zobrazuje samozrejme aj párovanie. Na prichádzajúci hovor ani na prijatú správu žiaľ neupozorní.

Ovládacie prvky sú prepracované - posuvník na reguláciu hlasitosti sa inak správa pri opakovanom posune, a inak pri podržaní v jednom smere. Na druhej strane je umiestnené tlačidlo pre prijatie hovoru / opakované vytáčanie (dvojitým stlačením) / play / pause. Pri konektore pre nabíjanie je malý vypínač, ktorého podržaním aktivujete režim párovania.

Výhody:

- kvalita reprodukcie,

- spoľahlivý jednoduchý displej,

- možnosť pripojenia vlastných slúchadiel.

Nevýhody:

- nezobrazuje volajúceho,

- prudké stíšenie / zvýšenie hlasitosti len opakovaným posunom posuvníka,

- nespojíte ho s dvomi telefónmi.

Orientačná cena: odhadom do 1 990 Sk (DS200 za 1 390 Sk na sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson HBH-DS205 je veľmi vydarené univerzálne Bluetooth príslušenstvo - ja ho nazvem aj Bluetooth redukcia na univerzálny 3,5 mm konektor. Na hudobných Bluetooth príslušenstvách oceňujem tú bezdrôtovú slobodu. Mobil ako prehrávač na stole a ja môžem behať po izbe ako sa mi zachce. Otázkou je, či DS205 s káblovými slúchadlami môžeme považovať za bezdrôtové príslušenstvo. Keď si spomeniem na maličký mobil Mivvy Music s hmotnosťou len 65 gramov a 3,5 mm konektorom, ktorý som rád pri testovaní nosil na krku, mierne stráca DS205 význam. Ale obmedzenia Mivvy Music hovoria zase pre ľahšie a univerzálne Bluetooth príslušenstvo typu DS205. Ja osobne za hlavného konkurenta DS205 pasujem Plantronics Voyager 855.

Odporúčame: recenzie všetkých hudobných Bluetooth príslušenstiev

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.05.2008 - 03:52

chipy: Riso,funguje s Nokiou N95 8GB pretacanie/preskakovanie skladieb?

anonymous07.05.2008 - 19:54 Trvalý odkaz

riso: ejha, nevidim dovod, preco by to neslo. hudobne funkcie isli s N95 dobre, len sa potom uz nedalo volat. ;)

anonymous07.05.2008 - 23:18 Trvalý odkaz

mcelroy: funguje aj s iPhonom?typujem, ze asi ano, ale pre istotu sa pytam :)

anonymous08.05.2008 - 01:10 Trvalý odkaz

lipkofil: a ako sa to nabija je tam normal baterka ???

anonymous08.05.2008 - 02:35 Trvalý odkaz

riso: Nabíja sa ako každý Sony Ericsson - zabudovaná batéria a polovi?ný Fast port konektor.

Celá diskusia 9 príspevkov